Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

da - radi snow, ali kada raskacim sve ostale hardove (ili verovatno kada bih ga butovao iz biosa), ucitao sam kakewalk loader za neku plocu koja fercera i na mojoj i boot snowa mi je OK.
upravo tako, bootloader zavrzlama koju ne mogu da raspetljam nikako.

Poslednja izmena:
Prva stvar da namestiš da se pravilno diže SL bez boot cd-a. Uradi instalaciju najnovijeg Chameleon-a u SL-u na njegov disk i prekopiraj sadržaj Preboot.dmg-a sa Kakewalk CD-a (folder Extra) na sistemsku particiju, samo obriši mach_kernel posle iz foldera Extra jer njega ne smeš da staviš. Posle toga pokreni program Kext Utility da ti konsoliduje to. Isključi sve diskove osim SL-a i rebalo bi da se digne bez CD-a.

Zatim sredi Windows-ov BCD pomoću EasyBCD-a. Obriši sve unose za OS-ove koje nemaš i za Snow Leopard takođe jer je na drugom hard disk. Dakle ostavi samo unose za OS-ove koji su na istom hard disku.

Ako ima instalacije Windows-a na dva disk-a onda uključi samo njih jedan po jedan i odradi ovo.

I javi šta je ispalo.

thnx, sve sam to vec uradio, snow se dize kada je on boot hdd (bez cd-a) - i izbrisao sve unose iz bcd-a. no nista ne pomaze, udaram glavu vec par dana i nista.
cak sam pravio custom NST boot iz onog njegovog foldera ali nisam nab`o pravu svar.
ne vredi. to je nesto zbrckano bas, a ne kapiram sta i kako?

Aj kaži tačno šta se dešava. Jednu po jednu stvar. Koliko imaš hard diskova, šta se nalzi na kojem, koji ti je stavljen za default u BIOS-u, šta se tačno dešava kad uključiš komp, i kako je kad pronemiš default u BIOS-u na neki drugi hard.

4 harda
na jednom su 4 particije winxp/win7*32/win7*64 i hfs prazna particija koja je bila leopard 10.5.8 ranije.
snowleopard je na posebnom hardu. koji ima dve particije: tu mek hfs+ i storage ntfs - guid je boot sektor. nije mbr.

boot je sa xp particije jer je bio default OS do pre neki dan, sada je 7ica

kada stavim i macEFIboot u bcd meni, on podigne chameleon (koji je na win particiji) i kada ja pritisnem f8 i stavim da butuje snow particiju on se zabode (snow ima boot od kakewalka koji fercera kada je on boot hd u biosu), verovatno zbog nekog konflikta dva boot loadera.
kod obicnog leoparda zbog mbr particije sve je lepo radilo, bez obzira gde ga postavim i na koji hard.

mozda (samo mozda) bi se sve razresilo kada bih izubijao sve particije i sve instalirao sve frisko, ali to ne mogu zbog licenciranih programa - da se ne petljam oko aktivacija.

Poslednja izmena:
Problem ti je na Windows hard-u. Obriši tu HFS particiju koja ti je ostala od Leoparda, a na prvoj particiji potraži neki od Chameleonovih fajlova (boot0, boot1h... Pročitaj uputstvo za instalaciju chameleona, tu su navedeni fajlovi) i obriši ih. Onda odradi repair MBR-a (izguglaj, treba da ubaciš instalacioni DVD 7-ice, pokreneš Command Prompt, uđeš u boot folder na DVD-u, otkucaš "bootsect /nt60 E:" ako ti je Win 7 na E:, mada ispitaj sa nekoliko DOS komandi koje slovo je dodeljeno particiji koja ti treba), ovo će obrisati MBR i zapisati novi BCD samo sa tim jednim unusom. Posle u Windows-u sa EasyBCD-om dodaj na listu ostale Windows-e, ali nikako Mac OS X.

ok. prem da mi je vec lose od samog pominjanja boot cackanja :D

Poslednja izmena:
pobrisao sam sve boot fajlove i nista. onda mi je slucajno slucajno ostala compact flesh kartica u card readeru i samo, ali samo kada je u CF card readeru hoce da se butuje preko chameleona. kada je izvadim isto se zabode?!?!?

na cf kartici nema nista.

milsim da on mene `ebe, malo :d:smash:

A jesi li obrisao HFS particiju od Leopard-a i probao repair MBR-a?

nisam, to cu kada odradim ghost sistema, jer ako pohebem boot, a nemam back up. nadrljao sam. pa ce mi trebati malo vremena.
toliko mi se sve zbrckalo da se mislim da ostavim boot preko starog dobrog biosa :D
hvala ti, kada odradim javljam sta je bilo.

Pa to je i najbolje rešenje, a ne boootloader preko više hard diskova. Može doći do zavrzlame.

:D Inače Mac-ovi nemaju takvih problema, jer EFI firmware ima svoj bootloader koji detektuje sve sistemske particije (sa OS-ovima) na svim diskovima (bilo SATA, bilo USB, FireWire), moguće da moraju biti GPT diskovi, al to nije problem. Pa ako razmišljaš o Apple hardver-u, evo jedne prednosti. :p

ili da stavim da se butuje sa snow harda i biram preko njegovog bootloadera. posto je easybcd koji je trpi godinu dana mog brljanja sa sistemima i particijama poldeo.

Pa ako na taj način nema problema onda ostavi tako. Al pokušaj nekad i da opraviš MBR i BCD (samo nemoj da bude "ala je opravio, ostali samo dugmići" :D)

ili da stavim da se butuje sa snow harda i biram preko njegovog bootloadera. posto je easybcd koji je trpi godinu dana mog brljanja sa sistemima i particijama poldeo.

Nemam mnogo iskustva sa boot zezanjima ali znam da mi je EasyBCD shebo i boot sektor i particije i sve zivo...
Sada ga ne koristim jer sam prilikom instalacije SLa pustio da glavnu rec vodi PC EFI loader od SLa koji je lepo pokupio sve particije i HDDove u sistemu i lepo napravio boot mogucnosti a plus se nalazi na SL particiji i ne dira boot sector...

? za sve Vas!!!

Evo, prilazem sliku da pogledate. Naime, ikonnice particija HDDa su bile plave kao sto i treba medjutim, nakon jednog ukljucenja su sve od reda pozutele?!?!?!
Kako da im vratim ''zdravu'' plavu boju kako je i pre toga bilo? i sta se to desilo??

Screen shot 2010-09-20 at 1.31.01 PM.png

Imao sam taj problem odavno dok sam se još zezao sa distribucijama Leoparda. Samo su mi valjda na dve distibucije ikonice hardova bile OK, a na nekim drugim, a i kad sam pokušao update sa pripremljnim paketima bile su ovakve.

Ta narandžasta ikonica je za eksterni hard, ja sam to popravljao nekim fixevima kad je bilo tako.

Na kojem kompu ti je taj OS X i koji je?

Imao sam taj problem odavno dok sam se još zezao sa distribucijama Leoparda. Samo su mi valjda na dve distibucije ikonice hardova bile OK, a na nekim drugim, a i kad sam pokušao update sa pripremljnim paketima bile su ovakve.

Ta narandžasta ikonica je za eksterni hard, ja sam to popravljao nekim fixevima kad je bilo tako.

Na kojem kompu ti je taj OS X i koji je?

P55 Pro (LGA1156) + Intel G6950 (jos sutra valjda) + 8800 GT a u pitanju je iAtkos distro S3 V2 apdejtovan na 10.6.4 sa 10.4.0 kernelom koji sam naknadno dodao. Sve je radilo savrsno normalno do jutrosnjeg ukljucivanja racunara kada su se zahebale ove ikonoce koje su ponarandzastile i nestao mi je kext za 8800 GT koji sam naknadno instalirao i sada je grafika OK osim ovih vanzemaljskih ikonica...

Probao sam to ali nema ama bas nikakvog efekta a IOAHCIBlockStorageInjector.kext mi je shebo sistem i sada cvrc!
Nemere se vise podici. Kernel Panic prijavljuje NON STOP i to je vezano za ovaj boldovani kext!!!
Obrisao sam ga ali je i dalje isto :S::S::S:

Pa imao si elegantnije resenje, zamenu ikonica. :(

Gde si roknuo IOAHCIBlockStorageInjector.kext, u E/E ili u S/L/E? Je si li pustio Kext Utility da rebuild extensions.mkext?

Startuj SL sa -x, mada mislim da sve to vec znas, samo da te podsetim.:)

A jel može da se flešuje BIOS nekim koji ispravlja bug koji pravi problem.

Rushko, odakle ti onaj citat? A neogeo ni nema Gigabyte ploču nego ASRock.

Poslednja izmena:
Pa imao si elegantnije resenje, zamenu ikonica. :(

Gde si roknuo IOAHCIBlockStorageInjector.kext, u E/E ili u S/L/E? Je si li pustio Kext Utility da rebuild extensions.mkext?

Startuj SL sa -x, mada mislim da sve to vec znas, samo da te podsetim.:)

Pustio sam Kext Utility.
Sada mogu da podignem sistem samo sa -f flegom mada sam uklonio sve sto sam naveo i OrangeIconFix.kext i ovaj AHCI...kext i opet zabada prilikom normalnog butovanja...

HELP!

jel moze neko da mi kaze sta da stikliram prilikom instalacije sl, imam amd x6 1055t, 4gb ddr3 1600mhz, 500gb hdd, ati 5750 1gb gddr5, i msi 770-g45...uspeo sam da instaliram ali izgleda da mi kernel ne valja i da zbog toga nece, imao sam kernel panic ne secam se koj nisam slikao jer sam posle toga instalirao windows...hvala

Sada vise nece nikako da butuje.
Shebo se nacisto.
Sutra kada mu presadim CPU sledi frishka instalacija pa cemo videti sta i kako.

Imam pomalo neobicnu sitaciju pa ko velim bolje da pitam prvo ovde. O cemu se radi... Pa instalirao sam iAtkos S3 10.6.3 na Dell Vostro A840. Kompletan instalacioni postupak odradjen rutinski, ali nakon toga ne uspevam da butujem sistem. Jednostavno kada mu dam da krene samo blicne boot logo (jabuka) i momentalno se resetuje i tako u krug. Znaci apsolutno nista neobicno ne prijavljuje, osim da je skontao memoriju, DSDT i ostalo, i sve je kao ok, ali u momentu kada bi trebalo da pocne da ucitava kernel i ostalo jednostavno puca. Pokusao sam i sa svim mogucim kernel flag opcijama koje sam mogao da se setim, (i jos nekim koje nisam) ali uvek isto. Lici na CMOS problem, ali prosto ne mogu da ga resim i zaobidjem (ni pored zakrpa za ovo), i jednostavno ponestalo mi je ideja. 10.5.8 na istoj mashini radi sasvim normalno, ali 10.6 me prakticno razoruzava i ne ostavlja mi prostora da probam bilo sta...

Bilo kakva ideja bi bila dobrodosla u ovom momentu!

Inace ovo je najslabija varijanta ovog modela, sa intel celeron procesorom na 2.13GHz, a takodje sam malo tumarao internetom i naleteo na par komentara iz kojih se vidi da je neko poterao sneska na ovoj masini, (znaci da moze) ali nazalost bez indicija na koji nacin i kako...

Poslednja izmena:
Vrh Dno