Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Aj da pitam i ovo za svaki slucaj... Zanimaju me druga iskustva i ideje tj. da li je neko uspeo da potera uspesno Atheros AR5007EG na nekom lapicu...

Kod:
pci.vendor_id                 int32 -5772 (0x168c)
pci.product_id                int32 - 28 (0x1c)
pci.subsys_product _id        int32 - 274 (0x112)
pci.subsystem_vendor_id       int32 - 6706 (0x1a32)

Probao sam sa modifikacijama IO80211family.kexta ali nije se primilo...

Izgleda da generalno sve kartice koje imaju product id 1c nece da upale ni na gurku... :crash:

Drugim recima ostaje mi samo jos da isprobam ovu varijantu, ali mi je ovo cimanje zestoko zbog ubuntu-a koji moram da podignem na gpt + sto mi je iskustvo 0% kada je linux u pitanju, pa ko velim mozda neko nabaci nesto jos pride pored ovoga...

Ako ne, onda mi nema druge osim da se nekako snadjem sa ovime... ili to, ili da menjam wifi karticu, heh... :smoke:

Malo mi je bedak sto sam se ovde zaglavio, jer prakticno kada bi i ovo resio bi dobio savrseni hackbook! Ali o ovome cu malo kasnije dati opis, kada ispucam sve pokusaje i varijante na ovu temu...

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
posto imam zaludan hard disk od 500Gb resis da probam Snow Leopard.
Comp je iz potpisa pa me interesuje vase misljenje i na sta treba da obratim paznju prilikom instalacije.
Toliko za sada,hvala unapred na savetima.

Ja mislim da je najbolje za početak da nadješ neki distro koji se jednostavno instalira i ne zbunjuje te previše izborom svega i svačega ponudjenog tokom instalacije. Pošto ti je ploča sa P35 čipsetom, predložio bih ti distro koji je potpisao lik koji se predstavio kao "dan1234" (izguglaj). Na Asusima P5K-E, P5K Premium i sličnim (tvoj čipset) instalira se bukvalno na "next", nema potrebe ni da ulaziš u opciju za izbor kextova. Dodaš šta fali od kextova posle instalacije. Treba samo da alatom na disku adekvatno uradiš particioniranje i zatim patchuješ DSDT, što je ovde srećom jednostavno (ukucaš gde treba nekoliko reči), samo slediš uputstvo. Kad završiš, ideš normalno na update. Ne zaboravi da pre svega setuješ AHCI u BIOSU. Naravno, utvrdi prvo u Windowsu koje čipove ti nose LAN, zvučna, itd. Tu smo ako zapne, a pošto je ova kombinacija P35 mat. ploča i pravljene DVD instalacije najstabilnija koju sam ikad isprobao, nadam se da će se i tebi posrećiti sa tim Gigabytom zbog istog čipa (na P45 ne može ni da se instalira, kao ni na ovu sa kojom se ja trenutno rvem, za to idu neki drugi distroi). Srećno, mada ćeš se ti još javiti, s obzirom da ima par bitnih stvari koje će morati neko da ti objasni, jer ne liče ni na šta u windowsu!

Samo da kežem da Windows neće moći da se digne ako se samo prebaci na AHCI u BIOS-u. Pre toga mora da se podesi nešto u Windows Registry-u. Poguglaj.

Jel postoji neki "distro" specijalno prilagođen instaliranju na virtuelne mašine (VMware ili VirtualBox), uz što manje čačkanja bilo čega?

Ovo bolje da ne "probavas", samo ces se iznervirati i potrositi jedno 10GB bandwith-a...
Ako i zabodes neki koji radi, radice uzasno sporo - neupotrebljivo.

Evo mog prvog posta sa SnowLeoparda:banana:
Instalacija je prosla bez ikakvih problema trenutno je update sistema.
Ne radi mi zvuk i nisu instalirani driveri za graficku kartu.Kako to odraditi?
Zvucna je Realtek HD a graficka Nvidia 250 GTS.

Jesi probao sa VoodooHDA kextom? Ako ga imaš moguće da neće da radi ako je 32-bitan kext u pitanju, a kernel ti radi u 64-bitnom modu. Onda treba da nađeš 64-bitan kext.

Evo mog prvog posta sa SnowLeoparda:banana:
Instalacija je prosla bez ikakvih problema trenutno je update sistema.
Ne radi mi zvuk i nisu instalirani driveri za graficku kartu.Kako to odraditi?
Zvucna je Realtek HD a graficka Nvidia 250 GTS.

Proguglaj po netu za voodooHDA.kext i neki nVenabler.kex a ima ih doooosta.
Da bi ubacio kextove trebace ti Kext Utility u stvari evo ti linka pa poskidaj sve i probaj da li, i kako radi!!!

http://www.tonymacx86.com/Public/MultiBeast.zip (sva prava vlasnika sajta su zadrzana!)

Ako ti trazi registraciju, odradi je jer je extra sajt i skini ovo. Pokreni i odaberi drajvere tj. kextove koji ti trebaju i uzivaj!!!

AllInOne!!!

Kextove kopiram u koji folder?

Proradilo sve,hvala svima na pomoci!:)

Tačno je da Windows neće da radi bez prethodne intervencije ako samo setuješ AHCI u BIOSU. Mislim da se uputsvo koje je dao Neogeo odnosi na Windows 7, jer on u sebi već ima AHCI i RAID drajvere, ali ih moraš osposobiti naknadno, pošto ih instalaciona rutina nije aktivirala ako je bio podešen IDE u BIOSU. Ne znam koji Win imaš instaliran, ali za XP, ako još njega koristiš (ja ga svakako još uvek držim na jednoj od particija) su ti neophodni AHCI drajveri. Nekad smo ih morali vući sa flopija tokom same XP instalacije, ali postoji način da ih instaliraš i naknadno i mislim da je ovo korisno za sve koji još imaju XP instaliran "po starom" (kao IDE), ne bi da ruše sistem, a poigrali bi se sa Snow Leopardom. Jednostavno uputstvo prati i nekoliko malih fajlova, pa ako nekome zatreba, neka se javi.

Da da, znam da se pričalo kako treba ubacivati na disteki SATA drajvere za XP, ja to nikad nisam iskusio, a instalirao san XP na SATA. Moguće da je zato što sam na SATA instalirao sa diska sa SP2, ali bio je podešen na IDE emulaciju, moguće da nebi moglo sa AHCI. Vista i 7-ica s druge strane podržavaju AHCI od početka.

Da da, znam da se pričalo kako treba ubacivati na disteki SATA drajvere za XP, ja to nikad nisam iskusio, a instalirao san XP na SATA. Moguće da je zato što sam na SATA instalirao sa diska sa SP2, ali bio je podešen na IDE emulaciju, moguće da nebi moglo sa AHCI. Vista i 7-ica s druge strane podržavaju AHCI od početka.

XP koji si instalirao je imao ubacene/integrisane SATA/AHCI/RAID drajvere za gro poznatih ploca na trzistu a uvek ga mozes i sam napraviti, zarad drajvera koji nedostaju a potrebni su ti, alatom/programom koj se zove nLite!
XP u sebi nema genericku podrsku za AHCI pa se zato ovi drajveri moraju naknadno ubaciti kao sto je to slucaj kod Viste i Win7 koji poseduju genericku podrsku koja je difoltno zakljucana jer u M$ smatraju da je IDE/SATA most common kombinacija na trzistu... Alat za modifikaciju Win7 i Viste se zove vLite pa ko voli nek' izvoli.

Ma nije u tome stvar, već da je ta stvar zapisana u registry-u, a instalacija detektuje da li je u pitanju IDE-SATA ili AHCI. Ja sam normalno instalirao Windows 7 (a možda i Vistu) na AHCI. Treba petljati samo ako hoćeš da promeniš mod a već je instaliran Windows.

Al da ne idemo više u off.

AHCI mi je bio ukljucen pre instalacije Win7 tako da nema potrebe da ga vracam a i ploca ima mogucnost biranja sa kog diska ce se bootovati sistem bez ulaska u bios.
Leopard radi bez greske i ostaje kao drugi OS.;)

Ono što sam ponudio odnosi se na XP sisteme koji su već instalirani na stari način (kao IDE), dakle, bez na vreme ubačenih AHCI drajvera. Predlog ima smisla samo ako neko želi da zadrži taj svoj stari sistem i programe na njemu, odnosno ne vrši nikakvu reinstalaciju. Pošto mu za Snow treba AHCI u BIOSU, da bi mu radio i stari XP moraće i njega prilagoditi AHCI-u na način koji sam pomenuo. Važno je samo znati da je AHCI drajvere moguće instalirati naknadno u XP-u, za šta se dugo verovalo da je neizvodljivo.

Nego, ja još ne reših u potpunosti ovu moju GMA950 grafiku, pa bih cenio svaku sugestiju... Situacija je u ovom trenutku sledeća: Pronašao sam neki novi kext koji omogućava da se uredno vide oba monitora. Po Castorovom savetu setovao tako da DVI bude primarni, VGA sekundarni, podesio rezolucije i oba rade 1920x1200 (ne radi jedino kao mirroring, tada sve pobrljavi ali to mi je i nebitno). Problem nastaje kada se mašina restartuje. DVI (kao primarni) odbija de se uključi (black screen) ukoliko je rezolucija veća od 1600x1200. Uključuje se samo VGA koji očigledno trpi sve (ako je i on u tom trenutku konektovan, a ako nije - crni ekran). E sad, pod uslovom da je i VGA bio konektovan, dovoljno je fizički iščupati nesretni DVI i ponovo ga ubosti, i oba ponovo rade kako treba sa 1920x1200 res. Ovo čupanje konektora i držanje dva monitora stvarno nije rešenje za jedan komforan rad, pogotovo što ostaje primarni problem sa DVI KVM switchem koji neće da inicijalizuje sliku na 1600x1200, već samo 1920x1200 i to digitalni signal. LJUDI, KAKO PRIMORATI DVI NA GMA950 DA SE NORMALNO BUTUJE SA 1920x1200?

Koji video player je najbolji? Quicktime je spor (instaliran perian i jos par stvarcica,al nije to to), VLC onako (zadnja alternativa,ukoliko nema nista bolje)
p.s pozeljno da mogu da se ubace titlovi ;)

Koji video player je najbolji? Quicktime je spor (instaliran perian i jos par stvarcica,al nije to to), VLC onako (zadnja alternativa,ukoliko nema nista bolje)
p.s pozeljno da mogu da se ubace titlovi ;)

I ja bih bio srećan kad bi se pojavila nekakva MAc verzija MV2 Playera, ali izgleda da ćemo pričekati na tako nešto. Bolje se privikavaj polako na VLC, pošto je trenutno ipak on jedini ozbiljan izbor (probao sam svašta, ali...) Prvo ga malo pripremi za operativni rad, da ti ne bi povremeno prikazivao kockice na teško kompresovanom 1080p MKV i da ti ne bi puštao hijeroglife umesto naših slova. Idi prvo u VLC Preferences i pod "Subtitles & OSD" u "Default Encoding" izaberi "Eastern European (Windows 1250)". Time si rešio titlove. Zatim na istoj strani u donjem levom uglu umesto "Basic" štikliraj "All". Otvoriće ti se podešavanja, pa Klikni na strelicu ispred "Video codecs" i potom na FFmpeg. Videćeš opciju "skip-filter for H264" i nju prebaci sa "none" na "ALL". Restartuj VLC i ako si imao problem sa slikom, više nećeš. Kako se puštaju titlovi, bira audio, itd, provalićeš sam.

The Roundup:

1. Chroma - Odlican ali ima par glupih problema... Fali mu bolja playlista i mogucnost da pamti podesavanja za sliku i zvuk, ali posle 3god ni to nije vise problem... naviknes se i na to kada nema bolje :wall: WARNING Picture Sharpening is Highly Addictive! :d

2. MplayOSX Extended r13 - Work in progress... :type:

3. Movist - Cesto ume da zabrlja audio out ako koristis AC3/DTS passthrough i jos dosta toga... Jako sporo se razvija :crash:

4. VLC 1.1.4- Rock Solid ali najgori interfejs ikad napravljen za player! i nema picture Sharpening i "Easy Accesible Audio/Video Controls™" kao npr. Chroma i ima previse toga u sebi. Bilo bi lepo napraviti VLC Lite OSX...:sceptic:

Upravo za vlc,ima dosta opcije,ali one meni potrebne nema,no dobro :)
Drugi problemcic imam oko maccam-a. Genius Eye 110 camera,pishe da je podrzana od ovog programcica,medjutim slika je crna,maccam je vidi,ispisao je model camere,nudi mi sve opcije,brightness,contrast itd itd. Ali nema slike... Ima li resenja?

Moras da editujes kext i dodas tvoj deviceID i vendorID u info.plist....

Pozdrav!Koji distro biste mi preporučili da ubacim na Compaq Presario CQ61-435em (Intel-CoreDuo 2.2GHz ,3 gb ram ,320GB ,Intel GMA 4500MHD, IDT92HD75B1/92HD75B2 @ Intel 82801IB ICH9 -zvuk)?Bitno mi je samo da sve radi i da je sto jednostavnije za instalirati....ako je neko uspeo sa slicnom konfom i neko mini uputstvo bi mi bilo korisno!

Pozdrav svima.
Pre neki dan sam slucajno naleteo na link sa neke od prethodnih strana kako instalirati SL putem iBoot + MultiBeast varijante i resih da probam.Pre par meseci sam takodje probao neku iAtkos varijatnu al nije islo.
Ovde je sve islo odlicno,iBoot Supported,pa Mac OS X SL retail disk i sve se intaliralo bez problema.Odradio sam i kombo update,pokrenuo MultiBeast odradio Easybeast i Sistem Utilities,restartovao,al uvek dobijem onaj panic kernel(il kako se vec zove :D),krene kao sa ucitavanjem i izbaci da zadrzim Power Dugme da bih ugasio.
Kako bih mogao da saznam gde sam pogresio.
A da,sistem je ovaj iz Moje masine.

Poslednja izmena:
probaj u safemodu ;) i verbose mode,vidi sta zeza ;)
-x -v (pri bootu)

Pozdrav svima.
Pre neki dan sam slucajno naleteo na link sa neke od prethodnih strana kako instalirati SL putem iBoot + MultiBeast varijante i resih da probam.Pre par meseci sam takodje probao neku iAtkos varijatnu al nije islo.
Ovde je sve islo odlicno,iBoot Supported,pa Mac OS X SL retail disk i sve se intaliralo bez problema.Odradio sam i kombo update,pokrenuo MultiBeast odradio Easybeast i Sistem Utilities,restartovao,al uvek dobijem onaj panic kernel(il kako se vec zove :D),krene kao sa ucitavanjem i izbaci da zadrzim Power Dugme da bih ugasio.
Kako bih mogao da saznam gde sam pogresio.
A da,sistem je ovaj iz Moje masine.

Pa, kako si sve super uradio kada uvek dobijes KP???

Odradi boot sa flegovima: -v -f pa onda trazi gde si pogresio...

Pa mislio sam da je sama instalacija prosla bez bez problema. :D
Probao sam boot sa -x opcijom i to je cini mi se safe mod.Tu se SL podigne al ja ne mogu da stignem da procitam gde je greska.
Sa -v je jos gora situacija.Da li moram da cekam da zavrsi sa svim pa ono sto pise na kraju ili kako?
Vidim da je ono uputstvo za P55 ploce a moja je P35,iako vidim da se u tom slucaju ide sa EasyBeast opcijom ali uvek isto.I kako mogu da vidim da li je graficka u staru podrzana ili moram da dodam kext za nju?
Audio imam,dodao sam kext za ALC885 i ona radi,lan radi bez kext-a.

Nazad
Vrh Dno