Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

sad sam ja bas hteo da pitam - a sta je sa time machineom :p

time machine je kolko sam ja razumeo - najjednostavniji moguci backup SVEGA.

jel tako?

pa.. time machine????? :)

(ako rusis os... a kapiram da i dmg radi isto - jedino sto moras da imas os da bi ga iskoristio :))

Poslednja izmena:
Sve je jedan veliki ghost.
TM radi backup onoga čega mu tražiš, od celog sistema i usera, do samo nekih foldera/fajlova. NJegov ghost je i "brauzabilan" i svakako je najjednostavniji vid backupa. Preostala dva načina zahtevaju malo više cimanja, u smislu podizanja DU ili CCC-a sa nekog drugog bootabilnog diska, pa kloniranje particije na neki treći, a istim načinom i povratak particije.

a gde mu trazis? posto sam ja nasao samo jednu opciju u vezi njega - on / off :p
mislim sto mi je skroz kul.

narano mozes za svaki fajl da kazes da ga preskoci kod bekapa - ali on po difoltu radi bekap SVEGA sto imas (sem nekih kes i temp fajlova...)

jel tako?

U TM Preferences -> Options pa definišeš diskove i foldere/fajlove koje ne želiš da backupuje TM.

ma da - ali sustina je da on bekapuje sve po difoltu. dakle ne moras da mislis dal je dobro namesteno - dobro je namesteno :p

Cekaj bre, znachi ja mogu da uradim backup sa Time Machineom, i ako se neshto toliko zezne da sistem bude neupotrebljiv, mogu taj backup da bacim na chistu particiju i dobijem sistem instaliran ? :) Ja sam mislio da time machine radi po principu da morash da imash chist sistem na koji ce on sve da vrati kako je bilo...

Jel Time machine moze da radi kao System Restore na Windowsu ? Pokusham update, ubije mi sistem, i ja ga vratim u stanje pre updatea ? To bi bilo jos bolje. I kako se to radi, da instalacioni disk nema Time Machine ?

Može TM da ti vrati ceo sistem. Ima pri reinstalaciji sistema opcija da ti vrati podatke sa TM-a, ali mislim da moraš da imaš clean install, što nije problem, ako si ga već jednom instalirao. Ne znam kako stvari stoje sa hackintoshima.
TM dolazi instaliran uz sistem. Imaš ga u Preferences, ako ti već ne čuči u status baru.

Pa to ti pricham, cimanje mi je da instaliram svez sistem, jer ne znam ni sam kako sam to uradio poshto ima nekih chudnih koraka :) Lako je to kad imash Maca, a li ja moram i da budzim Chameleon i sve zivo a to oduzima previshe vremena. Zato i kazem da ne postoji jednostavan nachin da napravish imidz od cele particije i vratish ga kao ghost, za 5 minuta pa se nikako ne isplati da zakucash sistem updateom da bi posle potroshio par sati dok sve ne vratish na staro. Josh ako morash da radish backup 300-400GB :)

Rešenje ti može biti razdvajanje sistemske i user particije, pa TM-om bekapuj usera, a Disk Utilityjem ili CCC-om sistmsku u DMG fajl, pa posle samo raspakuj tih 10ak GB sistemske particije.

Pa to ti pricham, cimanje mi je da instaliram svez sistem, jer ne znam ni sam kako sam to uradio poshto ima nekih chudnih koraka :) Lako je to kad imash Maca, a li ja moram i da budzim Chameleon i sve zivo a to oduzima previshe vremena. Zato i kazem da ne postoji jednostavan nachin da napravish imidz od cele particije i vratish ga kao ghost, za 5 minuta pa se nikako ne isplati da zakucash sistem updateom da bi posle potroshio par sati dok sve ne vratish na staro. Josh ako morash da radish backup 300-400GB :)

aaa e i ja te nisam razumeo onda :D

Pa znash shta znachi ghost :) Prsne ti sistem i ti ga vratish za 5 minuta kao da nishta nije bilo :) Ta kombinacija za MAC ne postoji, chak i kad imash pravog Maca :)

Probao sam Carbon copy dok sam imao Leoparda i pola fajlova nije hteo da iskopira, ali ne znam chemu on sluzi kada ti samo kopira fajlove sa jedan na drugi hard, a kad naleti na neki koji ne moze, samo stane :), pa to mozesh i iz Findera :)

Pa znash shta znachi ghost :) Prsne ti sistem i ti ga vratish za 5 minuta kao da nishta nije bilo :) Ta kombinacija za MAC ne postoji, chak i kad imash pravog Maca :)

znam bre sta je ghost :p

pa cekaj kako ne postoji?

time machine ti vraca KOMPLETAN sistem u trenutak u kome je bio. i ne treba ti clean install - vec ubacis mac os x setup cd - i cim butuje u setap izaberes restore form time machine. tri klika. izaberes i koj ces image i koj datum... identicno kao ghost. (cak lakse posto se ne dr**s sa startup diskovima (diskete su bile kad sam ga koristio :pP) a i automatski je... ne moras da pravis ghost image da bi radilo)

jedino ne znam da li bi radilo na hackintoshu... tj mislim da ne bi - jer time machine koristi network interfejs iz nekog razloga - a tebi ne radi mreza dok ne instaliras kext za nju...

Poslednja izmena:
Za probu na hackintoshu sam uzeo CCC i uradio komplet kopiranje na externi usb disk i nakon kopiranja instalirao Chameleon kako bi morao da bootujem. Restart sistema, F12, boot sa ext usb hdd i sve radi ko sa redovnog harda samo je sporije, ali je sve tu, u potpunosti. Lepoard 10.5.8

Sledece sam probao da instaliram na ext usb sistem (sa dvd-a) i onda mu kazem neposredno pre kraja instalacije da migrira sa onog hard diska gde je mac instaliran. Presnimi sve fajlov ei programe ali je sistem 10.5.5 kao instalacija dakle nije updateovan.

Zakljucak je da moze uz pomoc CCC + Chameleon instalacija (3 klika misem GUI interfejs) jedino sto treba macos koji radi (tj. bootujes sa harda na kojem se sve i nalazi, samim tim imas i bootabilni macos).

Naravno da postoji i da radi kako treba, to što ti nisi probao ili ti nije palo na pamet da probaš ne znači da to ne postoji. I između ostalog radi i na pravom Mac-u i na hackintosh-u baš kako treba.

Dakle, Mario je gore između ostalog pomenuo i DU, tj. Disk Utility. Ova fina spravica ima mogućnost pravljenja image fajlova, kako za distribuciju (programa, dokumenata, razno-raznih fajlova), tako i za backup. Između svih ostalih pogodnih opcija, ista spravica može da radi i enkripciju napravljenih (.dmg) image fajlova.

Dakle, ako hoćeš da ghost-uješ mašinu, moraš da imaš dve particije ili dva diska (gdje se podrazumijeva i FW/USB disk, što sa pravim Ghost-om na PrC-u radi očajno zbog očajne implementacije USB standarda), restartuješ sistem sa instalacionog diska, pokreneš DU, u meniju sa lijeve strane odabereš particiju/disk za koji želiš da napraviš image, File -> New -> Disk image from disk0sx ili jednostavnije samo klikneš u toolbar-u na ikonicu New Image... Za image format izabereš compressed i klikneš na Save...

Uradio ovo prilikom probe instalacije Snow Leopard-a i vratio 10.5.8 sistem nazad bez ikakvih problema...

Probao sam Carbon copy dok sam imao Leoparda i pola fajlova nije hteo da iskopira, ali ne znam chemu on sluzi kada ti samo kopira fajlove sa jedan na drugi hard, a kad naleti na neki koji ne moze, samo stane :), pa to mozesh i iz Findera :)

Verovatno si probao da sa aktivne sistemske particije uradiš ghost :)
Mora da može, ali ne sme ti sistem biti podignut sa te particije :) To ne može nigde ;)
A i CCC i DU ti onda to mogu uraditi kao običan klon.

mac os na Asus UL50ag-xx032

nov sam sa operativnim sistemima koji nisu windows, pa me zanima kako mogu da znam da li na ovaj laptop mogu da instaliram neki macov os! na desktopu imam w7 i ubuntu, i oba su ok, stim da ne znam kako da namestim da iz ubuntua w7 dižem kao aplikaciju, i da li to uopšte može, za programe koji mi trebaju, a ne postoje za ubuntu! a za to sam čuo i znam da može na macu! a i voleo bih da ga imam, jer sam čuo da je vrhunski, a nisam imao prilike da ga korisitim! ortak mi je rekao da je on instalirao mac na laptop, i da se poprilično namučio sa drajverima...
hvala

1. VMWare
2. Ima mnogo tema o os x kompatibilnom hardveru i hackintosh instalaciji... pogledaj malo tamo

Odavno sam ispao iz MAC sveta, pa me interesuje koji je aktuelan osX za hackintosh

Istopio se Sneško :(
Uredno je sve radilo više od mesec dana, a onda je sinoć kod podizanja zaglavio dok!. Kad ga ubijem i ponovo se startuje sve radi. Ukapirao sam da se zaglavi kad se na početku staruje onaj Ralinkov wireless utiliti. To se do juče nije javljalo, a ništa od programa nije dodavano/menjano još od instalacije. Mališa, Wind, služi za surf, mail i tako neke sitnice i besprekorno je radio. Deinstaliram drajvere za bežičnu karticu, sve radi ko sat. Pustio disk jutiliti, koji nikakve greške nije pronašao! Misterija... Reko, ajd da ubacim ponovo drajvere za bežičnu, sve prođe ok, radi, ja srećani izadovoljan i reko daj da restartujem makinu. Tu je bio kraj! HD se vrteo nekih pola sata i ništa, samo kameleon i onaj točkić i ende :(. Reko da nije crko HD? Obrišem sve, stavim XP i Win 7 i sve radi! Nemam ideju šta se desilo! Sad se razmišljam dal ponovo da stavim Sneška? Jel imao neko ovakva traumatična iskustva? :)

Istopio se Sneško :(
Uredno je sve radilo više od mesec dana, a onda je sinoć kod podizanja zaglavio dok!. Kad ga ubijem i ponovo se startuje sve radi. Ukapirao sam da se zaglavi kad se na početku staruje onaj Ralinkov wireless utiliti. To se do juče nije javljalo, a ništa od programa nije dodavano/menjano još od instalacije. Mališa, Wind, služi za surf, mail i tako neke sitnice i besprekorno je radio. Deinstaliram drajvere za bežičnu karticu, sve radi ko sat. Pustio disk jutiliti, koji nikakve greške nije pronašao! Misterija... Reko, ajd da ubacim ponovo drajvere za bežičnu, sve prođe ok, radi, ja srećani izadovoljan i reko daj da restartujem makinu. Tu je bio kraj! HD se vrteo nekih pola sata i ništa, samo kameleon i onaj točkić i ende :(. Reko da nije crko HD? Obrišem sve, stavim XP i Win 7 i sve radi! Nemam ideju šta se desilo! Sad se razmišljam dal ponovo da stavim Sneška? Jel imao neko ovakva traumatična iskustva? :)

Reinstalacija ne treba da ti bude prva opcija. Umesto da rešiš problem sada kada se ponovo pojavi (a najverovatnije hoće) ti ćeš opet sve od nule instalirati? To je normalno kada drajvere pravi neko kome je to skoro pa hobi. Nisam imao dotični problem ali sam imao slične probleme tako da se sve uvek rešavalo guglanjem.

Da instaliram xp i 7 mi treba 25min, Akroniks je čudo :) Uplašio sam se da nije crko HD, pa sam zato stavio MS OS za probu. Kako vidim , na mališu će da se vrati 10.5.7, on je radio kao satić. Misliš da nisam guglao? Oči su mi istpale i svašta sam probao :), dobijao sam jedino točkić koji se vrti do iznemoglosti i HD led koji neprestano svetli :(

prvi put cu da instaliram 10.5.6 na hard sa ostalim sistemima, jel ce da mi zezne win boot?
ako hoce kako da vratim stari win boot?

Opet pitanje:

- Ima li koga da je instalirao osx86 na ovoj makini iz Moje makine:
GA-MA770T-UD3P
Athlon II X4 620
Gainward HD 3870
2GB DDR3
...
???
Svaka pomoć dobrodošla, ali izgleda da niko nemere...

pa jesi li probao uopste? Ja sam na sledecoj makini imao Leopard 10.5.6 (kasnije 10.5.8) koji je radio odlicno bez ikakvih problema.

Athlon X2 4000+
Biostar T690G
Gigabyte HD3870 DDR3

probaj iDeneb ako nisi do sada. Koliko sam ja video, to bi trebalo da radi bez problema na 770chipset-u.

iPC bi trebalo da ti završi posao....

Za grafičku ti treba efistudio extended koliko se sećam, što bi značilo drugim rečima da prilikom instalacije Leoparda treba da zaobiđeš bilo kakvu instalaciju drajvera za grafiku, jer ti 99% neće raditi kako treba. Moraćeš da butuješ u safe mod (-x), pa da odatle instaliraš drajver...

Tako ga barem ja cenim pošto imamo iste grafičke...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno