Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

ajd napisi detaljnije kako... posto sam sad reinstalirao ponovo, jer nisam mogao da se snadjem... nadjoh hiljadu nekih tekstova drndanja kako hakovati sistem posle updatea, i svodi se na cuvanje starih kext ova, pa posle vracanje istih... uglavnom brljanje neko...

kako mogu da vidim koj kernel imam? procitah negde da je vanila samo za C2D intelov, a ja imam C2Q....?

i, ajd ako moze detaljno, kako da sredim sistem posle updatea, jer je fresh instalacija i nista nije dirano - dakle update ga je zeznuo 100%

pozd!

btw
(inace ne mogu da verujem koliko brzo radi mac os x, pre svega startup i shutdown!! vista, i win7 se ne dizu iz sleepa za vreme koje treba ovom macu da se digne od nule heheh :) :))

Pa nista, instaliras samo sa ICH drajverima, onda skines i instaliras drajver za graficku. Kada update-ujes (jabukica > software update) u startup-u pritisnes bilo koje dugme i ukucas -x (safe mod). Kada udjes u Mac samo opet instaliras drajver za grafiku (i ako si izgubio zvuk onda i zvuk, s tim sto zvuk ne bi trebalo da ti zezne instalaciju).

Dalje koliko ja kapiram sistem ne pravi razliku izmedju C2D i C2Q, tj kernel je isti.

dada... ima smisla da ne pravi...

vidi, on je meni kocio sa porukom still waiting for root device - kao da nije instaliran cipset drajver. posle toga sam pokretao instalaciju sa cda - i instalirao sa cda ponovo kexst-e za sve ispocetka, a proradio nije (instalirao sam preko one instalacije, mada sam procitao negde da treba da ih rucno iskopiram...)

anyway - da li ce mi dici safe mode ako nemam cipset drajver?
ne proba mi se sad reinstall svega ponovo, taman sam se odomacio :p

problem, nece da mi se butuje, instalirao sam

ihc10
ps2 fix
ati2600xt
dual boot time fix
shut down/reset fix
sb16 drajveri za zvucnu, ali to sam uninstall

nece da mi se butuje van safe moda nikako...

stavio sam -v i pise `still waiting for root device`? i to ponavlja
mozda je taj root device zvucna, koju sam deinstalirao?

edit: odoh da ga utamanim ali sada bez zvucne ikako

Poslednja izmena:
Proveri podesavanja u BIOSu za kontroler. Treba da bude AHCI ili native..

aha, evo sada sam to uradio. i sada mi vidi sve diskove kao i drugi dvd rom, sto ranije nije...
cheers
sada cu da instalishem i zvucnu. gulp

edit: pljuc, pljuc...shljaka - u AHCIju je bio problem, sada se butuje ko iz topa...sto ranije nikad nije

Poslednja izmena:
Ako bi mi netko mogao na pm dati link za skinuti najbolji mac os x i da mi objasnite korak po korak kako ovo instalirati. Molio bih lijepo jer stvarno ne znam.

Nema to korak po korak, ako sam ne znas toliko da se snadjes, onda bolje nemoj da instaliras nista, da ne bi upropastio podatke na hardu. Mada, na greskama se uci...

Nema to korak po korak, ako sam ne znas toliko da se snadjes, onda bolje nemoj da instaliras nista, da ne bi upropastio podatke na hardu. Mada, na greskama se uci...

Ma nije problem faliti samo bih volio link i mali tutorial ako nesto falim uvijek mogu stavit windowse to bar znam :D

Pisem sa iAkatosa i sve je divno, windows palim samo na lapu a i na njega bih stavio mac ali wifi nece da radi :S interesujeme me sada kako update-ovati sistem, jenostavno na jabuku pa update ili postoki neki drugi metod? i kada upalim komp i kada se pojavi desktop on mi otvori neki folder npr. sa filmovima, muzikom ili nekim mojim dokumentima....kako se toga resiti? i jos nesto :p evo sada dok pisem ovaj tekst jednostavno se zapuca nesto (krene da vrti onaj sarei kruzic 10sec) i onda sve normalno, tako je i kada gledam neki film ili slusam muziku, nije cesto ali desi se. Zbog cega to?

Poslednja izmena:
nadji ovo i naprzi na dvd i instaliraj

iPC_OSx86_10_5_6_Universal_PPF5_Final

meni se sad desilo to, kad sam pusti pesmu na itunesu, a do tada je komp stajao par sati nekoriscen... mozda je hard bio u sleepu?

inace u vezi updatea, neki pricaju da moze jabucicin update, mada je meni tako puko sistem.... mada kao mogu drajveri da se vrate iz safe moda....

Jel ima nesto konacno sto bih ja mogao da poteram na ovoj mojoj konfiguraciji? Probao sam ranije neke verzije ali nisam uspeo nikako.

Ajd' vi što radite update sistem recite jednu stvar - šta dobijate sa time? Ljudi, to nije Windows pa da mu treba yebeni update svako malo. Ja već 6 mjeseci imam iPC 10.5.6 na poslu na mašini instaliran i radi non stop. Non stop je pokrenuto: Safari, Mail, Adium, Cog, CoRD, MS Word/Excel/Powerpoint, VMWare Fusion i u njemu Windows XP Pro SP3 sa Kaspersky AV-om, System Preferences, Acitivity Monitor, a po potrebi Adobe Illustrator/Photoshop/Acrobat, Pixelmator, Quark Xpress...

Gasim/restartujem ga samo kad moram - tipa, mijenjao sam UPS, swap fajl mi je narastao na 35-40 GB (ovo je poslije 30 dana rada) i slično tome.

Prestanite da drndate vunu i počnite da koristite sistem. Vjerujte mi da razlike nema... :p

Meni je trebao XCode 3.1 koji trazi 10.5.7, pa sam morao to da odradim. U principu.. nisam znao sta me ceka, pa sam stisnuo zube i kliknuo Update. Na kraju je sve proslo OK.

takodje proslo dobro, iz ciste radoznalosti - probao preko update i sada preko fajla i sve dobro radi. u principu od kada sam na ahci-ju, mek ko iz radnje :d

hm, hreo sam da instaliram snow ox i nisam uspeo, pa ni leopard nije hteo da se podigne. iz disk utility napravio sam prvo image leoparda i vratio sam ga. medjutim sada nece da se butuje? jel ima neki laki fix. ovo sto nalazim na googlu nije bas pomoglo

kaze: chain booting error

Poslednja izmena:
E smorio sam se :) Pokushavam da prebacim ceo sistem na drugi disk i ovo izgleda nemoguce. Instalirao sam Leoparda na novi HDD i prvo pokushao disk utility sa instalacionog diska, krene da kopira, ali stane ubrzo i kaze da ne moze da iskopira neke fajlove. Posle butujem Leoparda sa koga kopiram na novi i pokusham ruchno sve fajlove da iskopiram, on bash one najbitnije sistemske nece, kao nemam permissions ili shta vec. Kako se bre to radi ? Mozda treba da budem stalno ulogovan kao admin ? Ne znam ni kako se to radi, nisam namestio da me pita za login na startupu, vec me non stop smara kada treba neshto da uradim u sistemu, jel moze i to da se skine ?

Poslednja izmena:
ja sam uspesno napravio image i vratio na particuju sa instalacionog diska bez problema, ali sta mi vredi kada celu noc posle toga drndam da mi se butuje, ne znam cemu poenta imagea, ako ga neces vise butovati - ikad, osim ako nisi programer.

mozda ti je hdd losh?

Ma nije. Evo uradio sam to isto ali programom carbon copy cloner i skoro sve je ok, samo me Safari iz nekog razloga zeza, puca bez razloga, moracu ponovo da ga instaliram.

To sa imageom treba da radi ako prethodno na hard na koji prebacujesh sistem prvo instalirash leoparda. Disk utility takodje moze i da iskopira sve fajlove i i zameni originalne novim ako postoji razlika i tako dobijesh 1:1 kopiju, samo morash prvo da instalirash Leo zbog chameleona, ja nemam zivaca da provaljujem kako se on stavlja jer ne razumem na kom principu radi (izgleda da pravi skrivenu particiju na hardu), pa mi je jednostavnije da instaliram leo i sam prepeglam fajlove sa postojece instalacije.

Btw, da ne zna neko kako na Leopardu instalirati Safari 4, trazi mi neki security update, gde to naci i da li to uopshte moze bez updatea na Snow Leoparda.

tu sam kod druga i znojim se njegovom (amd) ga-ma790x-ds4 i cross fire 3850. uspeo sam da ga podignem, ali kada instaliram drajver za 3850, gotovo, ni safe mod mu ne pomaze. jel cross fire uopste moze da radi, ili da se ne mucim dalje

Poslednja izmena:
driver, koju verziju leoparda imas?? Taj security update dolazi sa 10.5.7 koliko se secam...

uspeo sam nasao sam drajvere koji rade - potrajalo ali sljaka sve, i zvuk na audigy zs2

inace audigy ovde samo radi ne sa najnovijom verzijom sa kojom sam dobijao kernel panic, ali sa kXAudioDriver-1.1b0.dmg sve sljaka k`o sat

driver za 3850 je ovaj EFIStudio_EXTENDED i izaberes u njemu 3800

A zasto mi se tako na svakih 10min otprilike zapuca na 5-10sec? inace radi na 1gb rama i upaljeni su safari sa nekoliko tab-ova, msn, mts 3g net i ponekad itunes... da li je zbog ram memorije (ima je malo) ili nesto ne stima?

Axa, znaci update necu drati :D dobro velite, fala xD

@driver Skini sec update ili sa Appleovog sajta ili kroz Sys update.
@DKphoto 1GB je ipak malo za komotan rad. Od 2 pa na više :)

driver, koju verziju leoparda imas?? Taj security update dolazi sa 10.5.7 koliko se secam...

Imam iPC 10.5.6, to je verovatno to, ali ne znam kako da skinem 10.5.7 update. Probao sam 10.5.8 koji mi sys update nudi i nece Leopard vishe da se podigne uopshte.

@driver Skini sec update ili sa Appleovog sajta ili kroz Sys update.

Aj ako ti nije frka da mi bacish link, nashao sam tamo spisak updateova, i nashao sam 10.5.7 security update, ali nema nigde link za dl..

Ček, postoji posebno komponenta koja se zove sec. update, recimo SecUpd2009-001.dmg. Ja imam sačuvan taj, SecUpd2009-004 i SecUpd2009-005 za Leoparda.

Nemam sačuvan 10.5.7 combo update. Imam 10.5.8.

Ali brate evo na Google, pa kljucneš "apple 10.5.7 update" i drugi link ti je za download 10.5.7. Ako je baš to taj koji ti treba, ako već nećeš samo Security update da skidaš.

http://support.apple.com/downloads/Mac_OS_X_10_5_7_Combo_Update

Pa ovo je neki veliki update, nema shanse Leopard da mi radi posle restarta :) Al ajde probacu :)

Nazad
Vrh Dno