Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ne razumem, šta nisu integrisali?
Sve postojeće aplikacije možeš da lansiraš preko Spotlighta (mala lupa u gornjem desnom ćošku), a i samom Spotlightu možeš dodliti shortcut koji hoćeš.

pa konkretno imam naviku da sve programe palim preko sledecih precica

acdsee - ctrl+alt+d
photoshop - ctrl+numpad7
corel - ctrl+numpad4

itd...

koliko sam shvatio mac os, nema podrsku za shortcutove koji pale applikacije? to sam nasao u spotlightu, koj jeste overkill i to by far... ali ne vidim da macos ima ovo integrisano??

btw jedna primedba na apple filozofiju - zanima me kako vi ovo vidite>>>>
>>> koliko me je u itunesu privuklo sto pravi taj svoj library, jer u biti nikad pesmi i ne pristupam iz neceg drugog do itunesom - toliko me recimo nervira sto aperture radi to isto sa fotkama. a smeta mi jer umesto da namestim da aperture kao i iphoto automatski skenira neki folder pa dodaje fajlove u library, oba zahtevaju da im posvetim vreme (jelte nece oni "posh" programi sami da se cimaju da rade nesto)...

Pa to shto prichash je sve stvar navike :)

Ja sam mislio da u zivotu necu moci bez Directory Opusa na Amigi, pa sam onda mislio da necu moci bez Total Commandera, a evo sad posle samo mesec dana na Leopardu koristim Finder koji deluje isto kao My Computer na Winu, ali je 100x upotrebljiviji. Sad to shto je Win7 sve iskopirao, ali naopako, ochekivano, prsli su ;)

Poslednja izmena:
Hm jel pricamo o keyboard shortcutovima ili ovom Library managementu?
Ako je prvo, to jeste stvar navike, ali istovremeno i productivity booster, jer je xyz puta brze pritisnui key kombinaciju na tastaturi nego juriti ikonice misem. Ja bas ne volim a stvari radim duze nego sto moram!

koliko sam shvatio mac os, nema podrsku za shortcutove koji pale applikacije? to sam nasao u spotlightu, koj jeste overkill i to by far... ali ne vidim da macos ima ovo integrisano??

Ne u samom sistemu. Misliš, QS je overkill :) Ne Spotlight. Spotlight bi tražio da kucneš par početnih slova. Meni je recimo to draže, nego da mi QS jede 50MB RAM-a samo da bi mi radio kao launcher za aplikacije :)

btw jedna primedba na apple filozofiju - zanima me kako vi ovo vidite>>>>
>>> koliko me je u itunesu privuklo sto pravi taj svoj library, jer u biti nikad pesmi i ne pristupam iz neceg drugog do itunesom - toliko me recimo nervira sto aperture radi to isto sa fotkama. a smeta mi jer umesto da namestim da aperture kao i iphoto automatski skenira neki folder pa dodaje fajlove u library, oba zahtevaju da im posvetim vreme (jelte nece oni "posh" programi sami da se cimaju da rade nesto)...

Ne razumem. Koji te tačno momenat nervira kod Aperturea? To što ne možeš da pristupiš fotografiji tek tako nekim drugim programom?

Možeš uvek fotku iz Aperturea otvoriti u PS-u, koji će ti sve izmene sačuvati i fotka će ti se automatski naći u Aperture biblioteci, pored originala.

Meni je to sve bilo čudno u startu, ali se navikneš. A kad vidiš da sve lepo radi, nemaš više ništa protiv takve logike :) Na kraju krajeva, desni klik na Aperture library i Show content ti otvara biblioteku u Finderu, pa rovi unutra koliko hoćeš :)

Namontiro Lepoarda na Wind. Lepo radi, šareno, drugačija filozofija od XPa, ali mi XP radi brže :(. Zapanjen sam :(. Tragično je što su ovi novi OSovi sve veći i glomazniji. AmigaOS, vrati se, sve ti je oprošteno.

Fora je samo u utisku. Ako je neshto blizu AmigaOSu, to je bash OSX, i on radi brze tako shto radi u kontiuitetu, a to znachi da HDD moze da se ubije od drndanja ali sistem se nece usporavati, i na OSXu ne postoje crne rupe kada se komp zamrzne na sekundu shto je potpuno normalno za Windows. A da ne pricham o recimo browseru sa 15 tabova i gomilom flasha, ne moze se porediti nishta sa Safarijem u brzini, a chini mi se i da se stranice brze otvaraju. O pucanju svega i svachega bez ikakvog razloga necu ni da pricham, Windows je majstor za to, pa iz svih tih razloga opshti utisak o OSXu je mnogo stabilniji, jednostavniji, i fluidniji sistem koji RADI i napravljen je za korisnika, ne da mu robujesh i stalno neshto tweakujesh samo da bi funkcionisalo kako i treba "out of the box". Ja Windows koristim 13 godina, preshao sam na njega sa AmigaOSa samo zato shto sam morao, i do OSXa se nisam pomirio sa tim da sistem tako treba da radi, Leopard na Hackintoshu je ono shto mi je sve vreme trebalo, i sad sam siguran da uskoro uzimam pravog Maca...

Poslednja izmena:
Znam da se pitanje provlači kroz stranice i stranice, ali moram pitati, šta skinuti:

SnowOSX Universal 10.6 GM (10a432) v3.5 ili
iPC OSx86 Leopard 10.5.6 [Intel AMD SSE2 SSE3] Final Release

za konfiguraciju iz potpisa.

Za zvuk mi nije problem, ne koristim integrisanu već M-Audio Fast Track USB koja ima native drajvere za MAC. Instalirao bih ga na poseban disk, otkačio bih HDD gde mi je Windows.

Hvala unapred na odgovoru. :)

Ok, skinuću iPC. Zanima me još jedna stvar, imam dve particije na tom disku na koji hoću da instaliram, jedna je od 35 GB na koju bih instalirao Leoparda, a druga je od 265GB koja mi služi kao storage... Na šta da pazim kada particionišem da ne bih slučajno izbrisao podatke sa ove druge particije?

Kada ubaciš disk, prvo se podigne neka vrsta live sistema, namenjenog samo za instalaciju. U vrhu klikni Tools pa Disk Utility, sve će ti se samo kasti.

Fora je samo u utisku. Ako je neshto blizu AmigaOSu, to je bash OSX, i on radi brze tako shto radi u kontiuitetu, a to znachi da HDD moze da se ubije od drndanja ali sistem se nece usporavati, i na OSXu ne postoje crne rupe kada se komp zamrzne na sekundu shto je potpuno normalno za Windows. A da ne pricham o recimo browseru sa 15 tabova i gomilom flasha, ne moze se porediti nishta sa Safarijem u brzini, a chini mi se i da se stranice brze otvaraju. O pucanju svega i svachega bez ikakvog razloga necu ni da pricham, Windows je majstor za to, pa iz svih tih razloga opshti utisak o OSXu je mnogo stabilniji, jednostavniji, i fluidniji sistem koji RADI i napravljen je za korisnika, ne da mu robujesh i stalno neshto tweakujesh samo da bi funkcionisalo kako i treba "out of the box". Ja Windows koristim 13 godina, preshao sam na njega sa AmigaOSa samo zato shto sam morao, i do OSXa se nisam pomirio sa tim da sistem tako treba da radi, Leopard na Hackintoshu je ono shto mi je sve vreme trebalo, i sad sam siguran da uskoro uzimam pravog Maca...

QFT!

Ja mogu samo da kazem da mi je makina progledala uz OSX, a i ja uz nju;)

Novi Snow Leopard je manji od prethodnog, Leoparda :) Za nemalih 6-7GB :)

Da se nisi malko prešao? Leopard zauzima manje oko 8Gb na disku. To bi značilo da Sneško zauzima samo 2Gb.

Ne znam što mi ne radi USB mišonja gad ga bocnem u Wind. Baš mu i nije neki feature :(. Jel ima neka medicina?

a ako sam instalirao letnji, oce da krene zima kad ga updatujem?

Da se nisi malko prešao? Leopard zauzima manje oko 8Gb na disku. To bi značilo da Sneško zauzima samo 2Gb.

Zauzima mnogo više ako se instaliraju svi drajveri za štampače i svi jezici :) E pa od takve instalacije je Snow daleko manji.

problem kod drugara

instalirao sam na njegovom AMDu 10.5.6 sa seatbealt kext fajlom jel se bio kucao pri mountovanju. sa njim je sve radilo, instalirali PS i ostale programe, i kako to vec ide, ajmo i nepotrebni update na 10.5.8 pa ako ne radi sve caskom s`pocetka.
upade ne radi tako sto se stalno restartuje i nece da udje ni u safe mod.
OK!
instalacija sveza i isto, ubi hard disk pa instaliraj i isto. stalno se restartuje?
jel neko ima pojma sto? sve radi, pa ni posle pet instalacija ne? sutra opet idem kod njega, probacu da ga formatiram ntfs pa hvs+, jel ne znam sta drugo. disk nema bad sektora, proverio sam?

Poslednja izmena:
Samo da javim da sam instalirao iPC, iz prve mi sve proradilo, ali me muči tastatura. Naime, koristim srpsku (latiničnu) i pošto sam navikao na qwertz želim da tako bude i na Macu, ali nije, već je qwerty. I nervira me to što ne rade kombinacije sa alt tasterom kao što mi je radilo u Windowsu i u Linuxu, i to što mi je na shift+7 znak ', umesto / i obrnuto. Probao sam da preko Ukulele namestim svoj keyboard fajl, ali neće da radi. Ima li neko rešenje?

tvoj prosli post o mountovanju dmga me je i bacio na taj post, ja sam instalirao taj seatbelt i sve super radilo.
samo posle update je poceo da se resetuje i ne ulazi u OS nikako. ja sam ga formatirao, pa od dve napravio jednu particiju, pet puta sam ga ponovo instalirao i nece. kao da mu se zadrzala ova stara instalacija i pored ponovnog reparticionisanja harda i brisanja svega sa njega.

cudno, ovaj HDD kao da ima memory efect. ubio sam ga na iz HBa na NTFS, pa opet iz disk utility na dve particije i ladno je vratio naziv koji je bio, posto je i ranije bilo dve particije. i kao da ima problem ne moze da unmount tu particiji ali samo kada hocu dve opet. a kada stvavim da ima 3 particije sve je ok, ali opet se resetuje i posle sveze instalacije?
grr

Poslednja izmena:
Samo da javim da sam instalirao iPC, iz prve mi sve proradilo, ali me muči tastatura. Naime, koristim srpsku (latiničnu) i pošto sam navikao na qwertz želim da tako bude i na Macu, ali nije, već je qwerty. I nervira me to što ne rade kombinacije sa alt tasterom kao što mi je radilo u Windowsu i u Linuxu, i to što mi je na shift+7 znak ', umesto / i obrnuto. Probao sam da preko Ukulele namestim svoj keyboard fajl, ali neće da radi. Ima li neko rešenje?

Možeš da podesiš kako god želiš da ti radi prečica. Ja koristim Ctrl + Space na PCu, Cmd + Space na Macu. Idi u System Preferences > Keyboard and Mouse > Keyboard shortcuts.

Takođe možeš da menjaš i raspored tastature u datom jeziku...

Ne mogu nikako da promenim šta će da mi izbacuje kada pritisnem Shift + 7, niti da promenim iz qwerty u qwertz da mi ostanu latinična slova, sve sam pokušao.

cudno, ovaj HDD kao da ima memory efect. ubio sam ga na iz HBa na NTFS, pa opet iz disk utility na dve particije i ladno je vratio naziv koji je bio, posto je i ranije bilo dve particije. i kao da ima problem ne moze da unmount tu particiji ali samo kada hocu dve opet. a kada stvavim da ima 3 particije sve je ok, ali opet se resetuje i posle sveze instalacije?
grr

Kad pravis particije iz OSX instalera idi na options dugmence (ili tako nekako) i izaber MBR (Master Boot Record) tabelu. Nikako nemoj da ostavis default GPT.

grr

Haha, nisi izgleda video moje muke sa OSX particijama :) Pokushavao sam sa 20 razlichitih programa da ubijem HDD na kome je bio OSX i da instaliram Windows i to nisam nikako uspeo, a onda sluchajno nekim programom iz Hiren's-a (chijeg se imena ni ne secam) uspem da obrishem neku skrivenu particiju u kojoj se izgleda nalaze svi ti podaci, i jedino taj program je video tu particiju i znao je da obrishe. Ovi ostali su ili rekli "obrisano" ili prijavljivali neki error.

Kad pravis particije iz OSX instalera idi na options dugmence (ili tako nekako) i izaber MBR (Master Boot Record) tabelu. Nikako nemoj da ostavis default GPT.

stavio sam prvo GPT da bih ubio mbr, pa posle na MBR - i nista.

Haha, nisi izgleda video moje muke sa OSX particijama :) Pokushavao sam sa 20 razlichitih programa da ubijem HDD na kome je bio OSX i da instaliram Windows i to nisam nikako uspeo, a onda sluchajno nekim programom iz Hiren's-a (chijeg se imena ni ne secam) uspem da obrishem neku skrivenu particiju u kojoj se izgleda nalaze svi ti podaci, i jedino taj program je video tu particiju i znao je da obrishe. Ovi ostali su ili rekli "obrisano" ili prijavljivali neki error.

video i osetio na svojoj kozi :D
izgleda iz hirensa treba da se izubija MBR za nekim mbr programom, probacu od ponedeljka pa javljam.

Poslednja izmena:
Vrh Dno