Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

***, cime se vi jos uvek znosite... :zgran::S:

Sve to je jedno jako lepo i pozitivno iskustvo pre svega ali ...

Poslednja izmena:
Pokusao sam kalyway leo verzija 10.5.1 na Intel masinu bas da instaliram na zasebni hard ali nece, probao svakakve parametre ali jednostavno se restartuje PC posle silnog ucitavanja fajlova ... ni install screen nisam jos video :(.

Vise srece sam imao na VirtualBox-u tamo sam bar video Apple Log ali tam je i ostalo.

Probacu sa Kalyway 10.5.2 cim ga nabavim.

Poslednja izmena od urednika:
pa probao sam samo da instaliram i nije uspelo.. onda sam malo guglao i kolko sam video ne treba samo to nego treba malo vise posla, a posto mi je mnogo bitnije bilo da proradi lan, zezao sam se sa time.. i proradio je, ovo kucam sa safarija :)

a probacu i sa wifijem pa javljam if nesto uspem

Evo konacno i ja da se javim, posle xyz instalacija i mlacenja oko dual boot-ovanja, dosao sam do zakljucka da je ceo problem bio u tome da se ne izaberu drajveri za x3100(intel), zasto pojma nemam ali tako jedino radi(znaci probao sam sve, i drugi kernel i gasenje drajvera za lan i audio i nista nije pomoglo dok nisam iskljucio drajvere za grafiku) ali je bez obzira na to leopard na kraju prepoznao sve korektno i radi qe\ci sasvim normalno. Samo je jedan problem, neznam parametre za lan, imam adsl, nista nisam menjao, pa ako neko moze da mi pomogne oko toga ili da me uputi bio bih jako zahvalan(lan je intel pro...). Da, leo je iDeneb 10.5.5

Hvala i SirNemanjaPro-u za brze odgovore sto se tice dual boot-ovanja.

Ja sam prvo instalirao Leo4All ali mi nesto nije bio sjajan, nije mi radio Final Cut, posle sam stavio Kaly i isto mi nije radio Final Cut, cika google ima odgovor na sve i proradio mi je Final Cut, sve radi! Osim TV kartice ali to mi je najmanji problem.

I to stvarno radi! Tek sad vidim koliko je Premier spor! Vredi se pomuciti malo

pa probao sam samo da instaliram i nije uspelo.. onda sam malo guglao i kolko sam video ne treba samo to nego treba malo vise posla, a posto mi je mnogo bitnije bilo da proradi lan, zezao sam se sa time.. i proradio je, ovo kucam sa safarija :)

a probacu i sa wifijem pa javljam if nesto uspem

Nisam probao već sam samo to pronašao a mi je delovalo da to nisi testirao pa reko da ti pošaljem!

Ja sam ranije imao laptop sa tom wifi karticom i tada nije bilo drajvera pa sam se užasno nervirao prodao laptop i kupio MacBook i rešio probleme ali me i dalje zanima da li se pojavilo rešenje za tu wifi karticu jer je ortak ima u laptop tj ima isti model laptopa kao što sam ja imao pa da mu u celosti pokažem lepotu Mac OS X-a a ne da se pati sa budženjem XPa i Ubuntua :D

Uspeo sam da pokrenem instalaciju kalyway 10.5.1 na virtualnoj masini (VMware Workstation 6.5.1) sa Vista Ultimate x64 host operativnog sistema i to jedva morao sam posle F8 da stavim -f (zasto nepitajte, tako sam naso slucajno na netu).
Instalacija je zavrsena ,ali nisam uspeo da bootujem moram jos par puta pokusati , nesto je do bundle drivera ili cak do izbora boot sheme.

Imam jedan problem a mozda i nije, cini mi se nekako da mi grafika ne radi bas najbolje tj da nekada kao secne, posto se prica da osx radi brze od viste, ja sam stekao utisak da mi finije radi pod vistom, dal moze nekako da se apdejtuju noviji drajveri ili mozda ima neki update za osx (imam iDeneb 10.5.5)???
I ako neko moze da mi kaze one parametre sto se tice lan-a na samom pocetku kada se zavrsi instalacija.

ja sam se za lan zezao 2 dana dok mi nije proradio. prvo naci izvaliti tacne podatke o mreznoj, naci odgovarajuce drajvere za bas taj model, i onda korak po korak po onim komplikovanim uputsvima (sve sa insejnlimeka) gde jednu stavku ako preskocis jer mislis da je nebitna - nece da radi.

to za seckanje sam i ja primetio kad radim minimize. ne uvek, ali zna da secne. a da radi brze od viste, u vecini slucajeva radi...

Imam jedan problem a mozda i nije, cini mi se nekako da mi grafika ne radi bas najbolje tj da nekada kao secne, posto se prica da osx radi brze od viste, ja sam stekao utisak da mi finije radi pod vistom, dal moze nekako da se apdejtuju noviji drajveri ili mozda ima neki update za osx (imam iDeneb 10.5.5)???
I ako neko moze da mi kaze one parametre sto se tice lan-a na samom pocetku kada se zavrsi instalacija.

To je istina, međutim, ti nemaš Mac, zar ne? ,)

Pa dobro ali je isti hw, zasto bi sad to radilo sporije???
Pitao sam zato sto mozda meni nije nesto kako treba a vi iskusnji mozete da mi pomognete. Jel ma mozda veze oko distribucije?

Nije isti hardware.

Koliko obicno treba da traje instalacija??

E pa ja sam juce poludeo, preslo je polovinu jako brzo, ali onda je krenuo pravi uzas.Toliko sporo je islo da je do 98% doslo negde za 6h, i tu je stao i onda sam ja pukao restart...

Plus mi je instalacija obrisala Vista particiju, kao i jos jednu particiju sa multimedijom.Dok su 2 particije(na jednoj XP) ostale netaknute, ajd nek mi sad neko objasni ovo?

Pa ajd da je zavrsena instalacija i da mek radi :d nego em nije ni zavrsio instalaciju em mi pojeo 2 particije.Posle 6h instalacije, kad sam video da nema particija doslo mi da skocim sa prozora :mad:
Samo da uspem da vratim podatke...

Nešto nisi uradio kako treba. Sad ispada da kriviš MacOS za to što ti se desilo. Napomena uvek stoji i postoji da se sve bekapuje, i da NE POKUŠAVATE ako 100% niste sigurni šta radite. Sad da debagujemo gde je tebi nastao problem, je nemoguće ako nismo svi uživo prisutni.

Ne krivim :) Samo pokusavam da shvatim sta se desilo da ne pogresim opet... U disk utility te 2 particije nije ni bilo tako da njih nisam ni mogao da formatiram ;)

Jel možeš da napišeš šta si radio sa instalacijom.
Koja verzija?
Na koliko brzina si rezao DVD za instalaciju?
Na kojoj particiju/hdd-u si instalirao?
Šta si pokrenuo od drajvera uz instalaciju?
...

Verzija: Zephyroth
Tok instalacije:
-prebacim u AHCI mod i krenem instalaciju
-pre nisam dobijao hdd u disk utility ali ovog puta se pojavi moj HDD i stoji da je velicine 198GB, prikazane 4 particije(XP, backup particija, ubuntu ext3 particija, i swap), pre toga sam napravio praznu FAT32 ali nje nije bilo
-uradim restart, pomocu hirens boot napravim novu FAT32
-krenem instalaciju i dalje se pojavljuju 4 gore navedene particije, i resim da formatiram svoju ubuntu particiju i da nju instaliram Mac
-formatiram onako kako treba i instalacija je krenula, kao sto sam rekao cekao sam 6h i prekinuo negde na 98% jer je tu instalacija stala(40min.)

-Brzina rezanja je 4x
-Od drajvera sam izabrao: Kernel 9.2.0, AC97Audio, ATI Radeon HD 38x0, 3800, 2900, 2600 and 2400.

Nisi trebao tako da formatiraš, ali vidim da si na kraju uradio kako treba...
Druga stvar, ti si već imao Linux instaliran, ne znam da li je UBUNTuov GRUB nešto tu mogao ili jeste poremetio. Svi koji su instalirali uglavnom us išli instalaciju kao dodatak Windowsu na neku particiju ili zasebni HDD. Ne znam da li je neko instalirao sva tri.
Jesi li verifikovao DVD pre instlacije?

Probaj sa Kallyways verzijom.

^^ Ja imam sva tri, sa grubom nije bilo nikakvih problema. Meni se desilo da se instalacija prekine, ali je pokazivao neku grešku, ne sećam se tačno šta. Problem je bio sa diskom, kada sam narezao na drugi, sve je prošlo bez problema.

Edit: Sad sam se setio da je meni grub instaliran na linux particiju a ne u MBR, ko zna, možda jeste to u pitanju.

Ja imam iDeneb 10.5.5 i stvar je u sledecem:
Posto imam samo jedan hard od 120gb morao sam zadnju particiju na kojoj mi je bilo slobodno oko 30-ak gb da smanjim za 20 iz Viste, pa sam onda prvo probao da kreiram novu fat32 koji bi po uputstvima sa net-a trebao OSX da vidi (koju inace on vidi prilikom instalacije) ali kada treba da je reformatira u Journal nece, zasto pojma nemam ali nece posle tog formatiranja ostane i dalje fat32(i da ako nije primarna particija onda hoce da lupa neke gluposti ili je uopste ne vidi u nekim slucajevima).

RESENJE je u tome da se kreira jos jedna primarana particija, zatim se ona proglasi za aktivnu, pokrene se instalacija, instalira se, i OSX onda sam prepozna particiju na kojoj je Vista i prilikom podizanja pita sa koje particije zelite da dignete sistem (naravno stisnete F8), tako da nema mlacenja oko editovanja GRUB-a ili sta vec nego samo kada se odlucite da ne zelite vise OSX samo vratite Vistinoj particiji da je aktivna i kao da se nista nije ni desilo, ostatak slobodnog prostora vratite staroj particiji i sve je po starom.

Kreiranje particija ide ovako:
Pokrenete cmd-> diskpart-> "select disk x (broj diska na koji zelite da kreirate nov prticiju, broji se od 0)

zatim ide kreiranje particije: "create partition size=x id=af (x je velicina u mb, ako se ne stavi nikakva konstanta kreirace se particija od osatka slobodnog mesta na disku)

zatim izaberete tu particiju sa "select partition y" broj particije dobijete sa "list partition"

zatim samo "active"

"exit" i to bi bilo to, sada mozete da restarujete komp, pustite instalaciju i sve ostalo ide samo od sebe, meni konkretno na lap-u instalacija traje oko 15 min, i da napomenem ma OVO MOZDA RADI SAMO NA iDeneb distribuciji posto do sada nisam ni jednu drugu probao i nisam siguran da li i ostale prepoznaju druge particije, ko proba ovo sa drugom dist neka javi slobodno pa da budemo svi informisani. Pozzz:wave:

SVE RADITE ISKLJUCIVO NA SVOJU ODGOVORNOST I JA NISAM NI U KOM SLUCAJU KRIV ZA BILO KAKVO GUBLJENJE PODATAKA

Poslednja izmena:
Pa drugovi i sapatnici sa hakintošima, da se umešamo ponovo i mi u priču. Moj hakintoš se ovih dana istestirao koliko sam mogao. Zna li neko nešto o programu OSX Tools (licenca free) deluje mi kao dosta dobra stvar. ali ume da odradi posao . Ima li neko od Vas iskustva sa upotrebom istog. Ima li neko uputstva za njega, jer ono što dolazi uz njega je jako malo. Imam još uvek problem sa zvukom mada dotičnim OSX toolsom postavim pravi drajver na pravo mesto. posle reseta računara dobijam 5.1 zvuk sve radi ja sav sretan konačno i to sredjeno, ali samo do resetovanja ili gašenja računara. I ja sam onda opet tužan. Posle sledi instalacija od početka. Neke stvari se izgleda razlikuju od ploče do ploče. tako da ono što važi za GA EP35-DS3 ne važi i za GA EP35-DS4. koliko sam video neki čak isteraše i softverski raid na ovoj ploči a meni još ne uspeva ni zvuk pravi da zadržim. ja nešto zabrljam najverovatnije. Uzgred KAKO napraviti sliku (img) diska sa Mac OSom? Lakše vratiti sliku diska nego sve opet Jovo nanovo ispočetka.
Unapred hvala ALI ovog puta ne svima, (ranije iskustvo da ne moram da čekam da se SVI OSTALI JAVE).

Interesuje me oću li dobiti kakvo poboljšanje ako stavim Nvidiu 9400 (kao pravi Mac ;)) pošto sad imam GMA 950?

Vrh Dno