Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ako sam dobro pročitao postove, nisi do sada rekao da li si pokušao da ga podigneš u Safe Mode-u, to jest da bootuješ sa -x. Pa jesi li?

Ako sam dobro pročitao postove, nisi do sada rekao da li si pokušao da ga podigneš u Safe Mode-u, to jest da bootuješ sa -x. Pa jesi li?

Pokusao sam, naravno i uvek na kraju dobijem istu poruku :S:
Inace, bootooje par minuta i taman kada mislim da je sve svario i da ce izaci onaj Mac ekran sa upisivanjem, adresama i dr, on zaglavi...

A kako zaglavi. Da nije možda na plavičastom ekranu?

:S:

Nije. Par minuta (ili se meni tako čini) proverava drajvere, mountuje particije i ostala čudesa i taman kada očekujem da se pojavi normalan prijatan Apple ekran ono zaglavi...

S1 i S3 su ACPI setovanja, ne AHCI! Ostavi S3.

Jesi li probao da instaliras i AHCI i chipset drivers?

Onda jedino da staviš tu sliku celog ekrana, pa da ovi što se razumeju vide u čemu je zastoj. Ja se inače ne razumem preterano u sve te stvari iako imam skoro savršenu instalaciju jer sam bio srećan sa kompatibilnošču ploče, to jest dostupnosti tutorijala i modovanog BIOS-a za istu.

:S:

Nije. Par minuta (ili se meni tako čini) proverava drajvere, mountuje particije i ostala čudesa i taman kada očekujem da se pojavi normalan prijatan Apple ekran ono zaglavi...

Podiznje Leoparda ne bi trebalo da traje vise od 15 sekundi! Toliko barem meni traje (mozda cak i manje), drugim recima ako traje duze od ovoga onda znaci da nesto nije ok debelo!

Aaa, eh...

Pa sta da ti kazemo jos, izgleda da si sve isprobao sto se dalo isprobati, jedino ti ostaje da nastavis da prckas i ponadas se da ces ubosti pravu varijantu. Ja licno sumnjam da te zeza neki kontroler, e sad ili je ACPI ili je nesto vezano za tu AHCI varijantu. Jedino jos sto mogu da napravim je da ti posaljem fotke mog setovanja u biosu pa da to uporedis, premda to ne mora nista da znaci jer nam se ploce razlikuju, ali nikad se ne zna... Mozda je neka sitnica razlog...

Drugo pogledaj na insanelymac forumu da li mozes da nadjes modifikovani bios za svoju plocu. To bi ti resilo verovatno sve glavobolje koje trenutno imas. Ja sam imao do sinoc problem kako da stavim u pogon oba jezgra i to sam resio nasavsi modifikovni bios. Fleshovao sam bios sa novijom verzijom i sada mi sve fercera skoro ko na pravom Meku, znaci vanila kernel na 10.5.8, updejtovano sve do koske...

Moras malo vise da guglas i dobro se pripremis pre nego li krenes ponovo sve da instaliras...

A evo ja cu ti poslati setovanja za bios kakva su kod mene, cisto da uporedis taj deo za ACPI i narocito AHCI... Kazem mozda tu imas neko sitno ne slaganje...

Takodje ti ostaju kao opcije i sve one malo zahtevnije varijante, tipa recimo modifikovanje instalacinog diska. Drugim recima mozes probati da nadjes novije kext fajlove, takodje noviji kernel za AMD pa da to kod nekoga ko ima Leopard pridodas recimo standardnom iPC DVD-u koji sada koristis. To je malo kompleksiniji zahvat, ali je moguce izvesti. A kako se to radi naci ces recimo lako na youtube-u u onim filmovima koji su vodici za Snow Lea, obzirom da za Sneska nema jos uvek DVD izdanja poput ovih koja su bila za 10.5.6, pa je u nekoliko filmcica upravo ovo bilo demonstrirano...

Znaci Google Djole, youtube, olovka i papir mora da rade malo vise...

Poslednja izmena:
Mislim da postoji rešenje, ali za to će ti trebati neki Mac ili hackintosh. Možeš da pokušaš sa instalacijom nekog od distroa sa Voodoo kernelom, ali bez ijednog drajvera ili fix-a, i onda nabaciš najnoviji Chameleon na USB memoriju na koju ćeš da stavljaš drajvere i fixeve i pokušaš da podigneš instalirani sistem putem trial & error. Sve potrebne fajlove za pravljenje butabilnog diska ili USB memorije dobijaš u folderu kad skineš Chameleon. E sad, u memoriji bi trebalo da se nalaze fajl "cdboot" i jedan .dmg image koji se pretvara u RAMdisk da bi mogao slobodno da izvučeš memoriju. Pošto dmg fajl ne može da se napravi na Windows-u napisao sam na početku da treba računar sa OS X-om, ali možda i ne treba, trebalo bi da ti fajlovi iz dmg-a mogu goli da se stave na USB memoriju, ali onda ne smeš da je izvlačiš dokle god ti je komp uključen, jer je za BIOS OS učitan sa nje, a ne iz RAM-a.

Kada konačno nađeš pravu kombinaciju koja će bootovati sistem, onda na hard disk instaliraš taj Chameleon i stavljaš te kextove da bi mogao da digneš sistem sa harda. Ovo svo lupetanje sam sâm smislio, nisam nigde pročitao, i čini mi se da ima logiku.

Šta vi svi kažete?

E da, lista najvažnijih stvari za hackintohs:

1. Modovan BIOS
2. Odgovarajući kernel (vanilla ili voodoo)
3. Hackintosh bootloader (Chameleon, PC EFI)
4. Kextovi za taj model ploče.
:wave:

To bi morao prvo neko da isproba...

Ima logike to sto si napisao, ali ja recimo nikada do sada nisam tako nesto probao...

Znaci isprobaj pa javi dal radi i dal uopste moze tako. Ono sto bi mu znacilo svakako je da prilikom podizanja Lea moze da instalira recimo Chameleon 2 RC4 ili neku modifikovanu verziju istog...

Sto se tice novijih alatki i ekstenzija mozda ce ti nesto odavde zavrsiti posao recimo: http://www.kexts.com/

Poslednja izmena:
Da li si probao sa platform specific switch-evima instalaciji, tj. kernelu malo da pomogneš? Imaš nekoliko switch-eva kojima se može reći kernelu da je drugačija platforma i sam power segment rada... Protrči malo još po InsanelyMac-u, sigurno postoji rješenje...

Ijao, pa ja sve utripovao da kolega Neogeo ima Biostar 770 ploču, a on ima Gigabyte 770 UD3P. Sad sam Googlao InsanelyMac i ima tamo ljudi sa tom pločom koji su naterali sistem da se boot-uje.

Kolega Neo potraži Googlom tvoju ploču, ali samo na sajtu www.insanelymac.com. Neki tamo kažu da su uspeli da bootooju iDeneb 10.5.8 Lite i to prvo preko njegovog DVD-a i sa raznim nekim flagovima i komandama u Chameleonu. Zato pogledaj tamo.

Ijao, pa ja sve utripovao da kolega Neogeo ima Biostar 770 ploču, a on ima Gigabyte 770 UD3P. Sad sam Googlao InsanelyMac i ima tamo ljudi sa tom pločom koji su naterali sistem da se boot-uje.

Kolega Neo potraži Googlom tvoju ploču, ali samo na sajtu www.insanelymac.com. Neki tamo kažu da su uspeli da bootooju iDeneb 10.5.8 Lite i to prvo preko njegovog DVD-a i sa raznim nekim flagovima i komandama u Chameleonu. Zato pogledaj tamo.

Precesljah nekako na blic i jedino normalno sto nadjoh je OVO. Probao sam sve sto tu pise i sto predlazu ali nixxxxxxx :S:

Na kraju ce pasti intel mobo i cpu (vidim ja)...

Neko negde na Internetu reče: "Ako moraš da kupuješ komponente da bi mogao da instaliraš OS X na komp, onda kupi pravog Mac-a." Drugim rečima, a i ja isto mislim, ne vredi sklapati konfu samo za hackintosh, već treba nabaviti Mac (;)makar i polovan).

Ivane, ako od mene budeš kupovao Maca, imaš za ovo gore popust od 30€ :d

Neo, bas mi je zao sto to ne funkcionise, bio sam ubedjen da ce raditi. :(

Hteo bih da instaliram Mac X na moj laptop HP DV7-3007TX (Intel Core i7 720QM, Intel PM55 i Nvidia GT230M). Ono sto sam pronasao na netu najbolje bi mi bilo da probam sa iDanem 1.6 lite (Leopard 10.5.8). Da li je to najbolji build ili da pokusam sa necim drugim? Hvala unapred na savetima

Ja, u kratkoj pretrazi na OSx86 http://wiki.osx86project.org/wiki/ nisam našao i7 procesor, da je neko testirao i overio.

iDeneb
instalacija MacOS X-a (čita se Mek-O-Es Deset, a ne X kako mnogi izgovaraju), je puna drajvera, tako da ti možeš da probaš da eksperimentišeš sa par instalacija. Najveći problem kod tvog računara će biti, pretpostavljam SMBIOS i grafička kartica.

P.S.
Namerno boldujem delove koje si pogrešio u kucanju.

Ma nije problem i7, jer po OSx86 vec imas i7+x58, ali nisam nasao moj cipset PM55. Zato sam malo trazio na google i npr. nasao sam na ovoj stranici info da su koristili iDeneb na konfiguraciji kao mojoj.
Jel je SMBIOS isto sto i DSDT?

Ja, u kratkoj pretrazi na OSx86 http://wiki.osx86project.org/wiki/ nisam našao i7 procesor, da je neko testirao i overio.

iDeneb
instalacija MacOS X-a (čita se Mek-O-Es Deset, a ne X kako mnogi izgovaraju), je puna drajvera, tako da ti možeš da probaš da eksperimentišeš sa par instalacija. Najveći problem kod tvog računara će biti, pretpostavljam SMBIOS i grafička kartica.

P.S.
Namerno boldujem delove koje si pogrešio u kucanju.

Najbolji build je definitivno iPC 10.5.6 universal, pa ti savetujem da kreneš prvo odatle. Ako ti tu zapne (a ne bi trebalo) onda probaj iDeneb i to i5 a ne i6 lite, jel to lite na kraju upravo znači da ova verzija ima manje zakrpa i drajvera u ponudi.

Što se tiče instalacije za iPC mogu ti preporučiti da se držiš recimo ovog upustva koje je doduše za Dell A9 ali to nije toliko važno koliko činjenica da ti je verovatno potrebno da instaliraš samo ono najosnovnije.

Kao što ćeš tu videti za laptop mašine ide DSDT zakrpa u kombinaciji sa SMBIOS/om za macbook ili makbook pro. Ako instaliraš recimo neki SMBIOS koji ide za Mac računare normalno će ti raditi sve ali će ti izostati podrška za bateriju, trackpad i tome sl. Znači - nije sve jedno...!!!

Takođe clamshell patch će ti možda zatrebati ukoliko ti se ekran na lapiću ne bude gasio kada ga zatvoriš...

Inače kod laptop mašina najveći problem su wireless i bluetooth (ako ga imaš), trackpad i sleep funkcije, ostalo će ti verovatno sve raditi kako treba...

Srećno...

Hah, ah... Greška... Hteo sam da citiram post iznad tvog... Eto vidiš šta može da se desi čoveku kad telefonira i piše u isto vreme... :laugh:

Moramo i mi da uvedemo kaznene poene za pisanje po forumu dok se razgovara na telefon. Možda bude i novčana kazna. :d

Moramo i mi da uvedemo kaznene poene za pisanje po forumu dok se razgovara na telefon. Možda bude i novčana kazna. :d

ROFL!

@Vlada

Ne verujem da bi obican Leo sljakao ok na i7 platformi. Mada nisam nesto guglao na tu temu, neka me neko demantuje nekim primerom.

@Vlada>>> & @rushko & drugi:

Sada imam Intel i3 cpu i P55 maticnu. Logican izbor za instalaciju bi bio (min) iDeneb 10.5.8...
Pokrenem instalacioni DVD sa cpus=1 busratio=20 -v -F i on ,e lepo dovede do izbora opcija. Izaberem sta mislim da treba pustim da tece instalacija, restartuje se nakon zavrsetka i kada pokrenem loader i ukucam opet iste komande pola sata ispisuje sta i kako poziva bez ijedne prijavljene greske i u jednom trenutku se samo restartuje (to je tako brzo da ne stignem da ga ufatim)...
Sta sada? ovo :wall: ili ovo :crash:

:d:d:d

ALC889A - problem
upravo instaliram kod drugara ipc 10.5.6
i mislio sam da ep45-ds3p ima obican 888 sound, medjutim jok.
jel ima neko resenje?
idem i po insanely, ali slaba vajda za sada.

slucajno sam prvo postavio isti tred u snowlprd, sorry na dupliranju.

Poslednja izmena:
@Vlada>>> & @rushko & drugi:

Sada imam Intel i3 cpu i P55 maticnu. Logican izbor za instalaciju bi bio (min) iDeneb 10.5.8...
Pokrenem instalacioni DVD sa cpus=1 busratio=20 -v -F i on ,e lepo dovede do izbora opcija. Izaberem sta mislim da treba pustim da tece instalacija, restartuje se nakon zavrsetka i kada pokrenem loader i ukucam opet iste komande pola sata ispisuje sta i kako poziva bez ijedne prijavljene greske i u jednom trenutku se samo restartuje (to je tako brzo da ne stignem da ga ufatim)...
Sta sada? ovo :wall: ili ovo :crash:

:d:d:d

Neo, sad si zreo za install Snow Leopard-a, pici ovde, procitaj/odstampaj, skini potrebene fajlove i baci se na install.

P.S. Izvini, zaboravio sam da imas 3870, ako si u mogucnosti i ako ti toliko znaci da instaliras OSX, zameni je za neku nVidia kartu. Svejedno, evo drugog linka sa istog sajta gde je objasnjeno kako instalirati iAtkos: http://tonymacx86.blogspot.com/2009/11/os-x-leopard-install-guide-for-p55.html

Poslednja izmena:
ALC889A - problem
upravo instaliram kod drugara ipc 10.5.6
i mislio sam da ep45-ds3p ima obican 888 sound, medjutim jok.
jel ima neko resenje?
idem i po insanely, ali slaba vajda za sada.

slucajno sam prvo postavio isti tred u snowlprd, sorry na dupliranju.

Ako ima nVidia kartu, probaj SL, mislim da su te ploce ok za install vanilla SL-a.

Ako ima nVidia kartu, probaj SL, mislim da su te ploce ok za install vanilla SL-a.

joj, nema nvidia...ima jednu lepu saphire hd4850 512 ddr3, i isto je bedak sa drajevrima.
snow ne znam da instaliram, tako da nema mu meka ni za leka, nabavicu par kextova za zvuk i 4850, pa sta bude.
a pokrenuo sam neki snow koji je na jednom DVDu sa CDom za boot i nista...znak nema parkiranja posle par minuta. isto kao i kod mene...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno