Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

1.VLC
2.iWork
3.4CS3, aperture
5.hehe
6.sta konkretno?
7.takodje?

1 OK
2 OK
3 OK
5 HE,HE , iapk nesto neki AV
6. sistem odrzavanje,info, system tools ***
7.nesto kao licna preporuka , znaci neki softwer koji Vam je puno,puno pomogao ili vise ne mozete bez njega , windows dajem , leopard ne dajem ...

1. svašta (VLC, QuickTime, MPlayer, Flip4Mac kodeci, itd ...)
2. Office 2008 student
3. Adobe CS3
4. XnView (ako misliš na program poput nekog običnog picture viewera, ali pošto leopard ima savršenu preview alatku kada stisneš space slični programi mi nisu trebali)
5. nije bilo potrebe za takvim glupostima
6. CleanApp za uninstal programa
7. QuickSylver, Adium, CandyBar, SerialBox (serial reader ili serial seaker), BluePhoneElite (morao sam da kupim program jer ne postoji crack a savršen je, inače to je jedini program koji sam ikada kupio), Camino, Cog, Desktoptopia, Corripio, Firefox 3 (nema veze što je još beta, daleko bolje radi ali uz njega moraš imati compatibility overwrite extenziju tipa Nightly Test Biuld), Mamp, obavezno napravi svoj layout tastature jer možeš sa specialnim tasterom da menjaš layout kao na linuxu, TextMate, Transmit i Transmission ...

ja mislim da sam pokrio sve aspekte ...

Ljudi, moze li malo uputstvo za instalaciju preko VMware, stalno mi izbaca da mu treba SCSi drive (koristim daemon tools)?

Ljudi, moze li malo uputstvo za instalaciju preko VMware, stalno mi izbaca da mu treba SCSi drive (koristim daemon tools)?

Ja sam bio instalirao Leopard na VMware ali nisam zadovoljan brzinom pa sam ga unistalirao... Skinuo sam ga sa demonoida. Hackintosh mi je puno brze radio... Shteta shto imam glupu plochu pa nemogu da imam i AHCI mod i da overclockujem - moram da izaberem jedno od ta dva :(

Ja sam skinuo Kalyway 10.5.1... Savet i dalje potreban!

Koliko sam ja do sada upratio Leo4All je najbolja/najkompatibilnija verzija mac os-a.

Evo da podelim iskustvo sa vama, na konfi:
E2180
GA-P31-DS3L
Gigabyte 3850 512mb

instalirao sam Leo4All 3.0, u instalaciji izabrao drajvere koje da instalira, i sve radi savrseno, bez i jedne dalje intervencije. Grafika, mreza, sata, pata, usb, zvuk, sve.

Ovo nije odgovor vec je u stvari PITANJE ZA SVE KOJI ZNAJU ???

Kako pripremiti HDD za instalaciju Leo 10.5.2 Hack...
Dakle, vako... Imam HDD koji je vec izdeljen na 3 particije odnosno 3 Primary Disks i to ovako:
1. Active, Primary, Boot, NTFS, /Vista Ultimate, 25GB
2. Primary, NTFS, 228GB
3. Primary, FAT32, 22GB i ceka Mac OS X-a...

Nakon pokretanja doticne instalacije i pripreme particije 3. iz Diskutil-a na HFS+ i Active flaga i odabira Install opcija pokrene se instalacija koja prodje glatko i bez problema.
Medjutim problemi pocinju kada se zavrsi instalacija i Rebootuje komp. Posto je doticnoj particiji disk0s3 dodeljen Active Flag normalno je da krece bootovanje sa nje, medjutim komp tu zaglav i dobijem poruku :

H000000
HFS+ partition error

i cvrc...

Proveravao sam status particije i sve je OK osim jedne stvarcice. Particija nije Bootabilna...

Kako doticnoj particiji odnosno cime joj dodeliti Bootabilnost ili sta vec da bi se Leo pokrenuo sa nje???
Zadnju instalaciju koju sam radio bila je Mac OS X 10.4.6... ali na posebnom disku i tu nije bilo ama bash nikakvih problema ali sada ne znam kako posto je instalacija u okviru 1nog HDDa odnosno na 1noj od particija 1nog i 1dinog HDDa.

HELP !!!

Poslednja izmena:
Koliko sam ja do sada upratio Leo4All je najbolja/najkompatibilnija verzija mac os-a.

E2180
GA-P31-DS3L
Gigabyte 3850 512mb

instalirao sam Leo4All 3.0, u instalaciji izabrao drajvere koje da instalira, i sve radi savrseno, bez i jedne dalje intervencije. Grafika, mreza, sata, pata, usb, zvuk, sve.

Jel si morao SATA disc da prebacish u AHCI mod ili ne ?? I jel imash samo taj jedan disc shto imash u potpisu ??

Skinuo sam Leo4AllV3 ali ni on mi nevidi ATA HDD isto kao i Leo4AllV2... Shta moze da bude problem ?? SATA HDD prepoznaje normalno ali ja ocu da instaliram na ATA... Shta sad ?

Jel si morao SATA disc da prebacish u AHCI mod ili ne ?? I jel imash samo taj jedan disc shto imash u potpisu ??

Nisam nista dirao, znaci sve je po defaultu u biosu. Za sata je namesteno AUTO. I imam samo jedan opticki iz potpisa.

E da ja sam ga inace instalirao na neki 30gb PATA disk i sve mi super funkcionise.

Reci mi koji je southbridge na toj ploci? I gde ti ne prepoznaje disk? na samom pocetku instalacije?

BTW radi mi i PS2 tastatura. to me je odusevilo jer sam imao neku budjavu usb 300dinarku kupljena na brzinu cisto radi mac-a.

Poslednja izmena:
Nisam nista dirao, znaci sve je po defaultu u biosu. Za sata je namesteno AUTO. I imam samo jedan opticki iz potpisa.

E da ja sam ga inace instalirao na neki 30gb PATA disk i sve mi super funkcionise.

Reci mi koji je southbridge na toj ploci? I gde ti ne prepoznaje disk? na samom pocetku instalacije?

BTW radi mi i PS2 tastatura. to me je odusevilo jer sam imao neku budjavu usb 300dinarku kupljena na brzinu cisto radi mac-a.

E koji je SB to neznam i nemogu sad da pogledam poshto sam na poslu. Plocha je ova iz potpisa.
I PATA disc neprepoznaje prilikom izbora na koji HDD ocu da instaliram Leoparda.
U Disc Utiliti-ju normalno se vidi SATA sa obe particije ali nikako PATA.

EDIT: Mislim da je IDE controler ovaj: (VIA) VT6410 pata/ide controler ako si na to mislio.

Poslednja izmena:

E2180
GA-P31-DS3L
Gigabyte 3850 512mb

Hmm, i ja imam slicnu konfiguraciju osim sto mi je grafika 7300 GT
Totalni sam noob u vezi OSx86 i stvarno se gubim u onim silnim threadovima na Insanely forumu pa bih vas dakle zamolio koji je najbezbolniji nacin da se instalira Leo i koju verziju da skinem...
Jos nesto , da li ce mi wireless raditi ( Gigabyte WP-01gt ) ?

Totalni sam noob u vezi OSx86 i stvarno se gubim u onim silnim threadovima na Insanely forumu pa bih vas dakle zamolio koji je najbezbolniji nacin da se instalira Leo i koju verziju da skinem...

Skini Leo4AllV3 Final. Pokrenesh instalaciju izaberesh drivere za zvuk / grafiku itd.

Wireless mislim da nece da radi.

Mislim da ce ti Leo4All 3.0 najopustenije raditi, izaberes kao sto rece iznad, drajver za zvuk i grafiku i to je to. Wireless vec ne bih znao, ali racunaj najverovatnije nece...

@*P*A*B*L*O*

Hmm ne bih znao, kapiram da je ta VIA problem.
Inace ne mogu da nadjem na netu tacno tu tvoju plocu pa da vidim koji ti je SB.
Meni je ICH7 i on je maksimalno kompatibilan sa macom zato ja nemam tih problema.

*** ne gine ti neki sata..

RESENO deo problema, medjutim ja i dalje NE MOGU lepo da odradim sve. Taman sam pomislio da ce ovaj Leo4Allv3 da mi zavrsi posao kad ono cvrc. Instalacija prodje lepo i rebootuje se sistem kada treba da se pokrene napise nasto i ceka do beskonacnosti. Tako mi se desava i sa Kalyway, iATKOS i Leo4All distibucijom. Medjutim taj Leo4All mi na poslu sljaka bez ikakvih problema na AMD mashini i to sam promashio drajvere (umesto ATi instalirao sam nVinject drajvere). Ajd' postovacu poruku koja se pojavi pa da mi neko razjasni da li zna zbog cega je stopirano podizanje sistema... :S:

Poslednja izmena:
@*P*A*B*L*O*

Hmm ne bih znao, kapiram da je ta VIA problem.
Inace ne mogu da nadjem na netu tacno tu tvoju plocu pa da vidim koji ti je SB.
Meni je ICH7 i on je maksimalno kompatibilan sa macom zato ja nemam tih problema.

Ma SB je ICH8

ali ovo me zbunjuje:

*** ne gine ti neki sata..

Nije problem za SATA poshto sad treba da kupim neki od 640 GB ( WD ili Samsung ) ali ce biti problem ako cu HDD-ove morati prebaciti u AHCI mod:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1427683&postcount=371

Poslednja izmena:
Cek a da li ti instalacija Leo4All 3.0 vidi Sata diskove bez AHCI moda? Jer ako ih vidi ne znam sto bi bilo problema?

Sto se tice zvuka potrazi po Insanelymac forumu, ukoliko vec nema drajvera u 3.0 verziji.
npr ovo

http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=99815
@zorz
Najverovatnije ti je grafika problem, najbolje da instaliras bez drajvera ikakvih da bi uopste mogao da udjes u sistem. Ili da udjes u safe mod (-x komanda na pocetku) Ako je grafika potrazi po insanelymac forumu, kapiram da ako ima resenja oni ga imaju.

@zorz
Najverovatnije ti je grafika problem, najbolje da instaliras bez drajvera ikakvih da bi uopste mogao da udjes u sistem. Ili da udjes u safe mod (-x komanda na pocetku) Ako je grafika potrazi po insanelymac forumu, kapiram da ako ima resenja oni ga imaju.

Uhhh, ***. Bas sam se razocarao. Na poslu mi radi iz prve, kao DOXA. Medjutim, danas mi je stigo HD 3870 koji ce da smeni 9600 GT pa cemo videti. Nego, jos nesto me zeza sa Leo4AllV3. Nece da pokrene instalaciju kada mi je ukljucen APIC-ACPI v1.4 u BIOSu. Moram to da disejblujem da bi pocela instalacija... Svasta. No videcemo veceras sta se desava....

Javicu, pozz.

Cek a da li ti instalacija Leo4All 3.0 vidi Sata diskove bez AHCI moda? Jer ako ih vidi ne znam sto bi bilo problema?

Sto se tice zvuka potrazi po Insanelymac forumu, ukoliko vec nema drajvera u 3.0 verziji.

Vidi se SATA disc normalno samo josh nisam probao da instaliram poshto nemam slobodan SATA HDD. I proshli put kad sam instalirao SATA HDD se video normalno ali i kad sam instalirao nije hteo da ga podigne. Onda sam morao prebaciti u AHCI mod i tad je proradilo.
Videcu ako instaliram leoparda i ako cu dobiti poruku "Still waiting for root device" znam da je do AHCI moda.

Zvuk za moju realtec-ovu integrisanu vec ima ubachen u Leopardu tako da to nije problem.

@*P*A*B*L*O*:

- Muku sam mucio i ja, obzirom da sam uvek do sada instalaciju MAC OSa radio iskljucivo na drugom HDDu. Medjutim sada sam to odradio na 1noj od particija vec postojeceg HDDa i sve je proslo glatko.

Evo kratkog opisa:

- Na vec postojecem HDDu od 300GB napravio sam UnpartitionedSpace od 22GB na kraju diska. Znaci HDD je Disk 0 a particije se nizu redom 1, 2 i 3. Na part. 1 je Vista, na part. 2 je INSTALL i obe su Primary (ni 1na nije Logical)

- Stisnes WIN KEY+R i ukucas diskpart pa OK
select disk m (m je broj HDDa na koji zelis da instaliras Mac OS, meni je to 1 i 1ini HDD tako da nosi broj 0, svaki sledeci HDD u kucistu ima drugacuiji broj... 1, 2, 3, ...)
create primary partition size=nnnnn id=af (nnnnn je velicina particije u bajtovima a id=af pravi AppleFormat particiju)
kada DOS odradi svoje radis selekciju napravljene particije po semi slect p (p je broj particije na disku) i dodelu active flaga komandom active i izlazis iz DOS Prompta komandom exit

Restartuj komp i bootuj sa DVDa i pokreni instalaciju sa -v opcijom i pici... Iz DiskUtilityja odaberi tvoju particiju koja ce nositi oznaku diskmsp i odradi joj Erase ali prethodno dodeli ime i izaberi Apple Format Extended Journal i dalje verovatno znate i sami...
Priprema particije ili HDDa je najtezi deo (bar po meni).
Kod mene je to teklo ovako:
WIN+R pa OK
diskpart
list disk
select disk 0
create partition primary size=22528 id=af
list partition
select partition 3
active
exit...
Nakon svega sam instalirao Acronis Disk Director Suite 10.0.2.160 i odabrao Acronis OS Selector preko kog sam napravio neku vrstu boot managera koji vidi Vistu i Leoparda i koji se podigne cim se ukljuci komp i krene da bootuje. Morate mu naglasiti da MBR za Leoparda trazi na particiji na kojoj ste isti instalirali...
srecno...

Skini Leo4AllV3 Final. Pokrenesh instalaciju izaberesh drivere za zvuk / grafiku itd.

Wireless mislim da nece da radi.
Veceras ce da zavrsi dl Kalyway 10.5.2 :)

@Mustang
Posto imamo istu maticnu - sta da instaliram od drajvera za zvucnu (lan ne koristim tako da za to opusteno) ,ili pak jel treba nesto za chipset ?

@ zorz

Uzecu od drugara iz servisa neki SATA HDD pa cu pokushati sa njim poshto mi je ovaj od 320 GB pun C particija je 100 GB i ima slobodno nekih 2.5 a D particija je sve preostalo ( valjda 198 GB ) i ona je isto puna. Na njoj imam samo 11 GB slobodno tako da nemogu da je podelim kao shto ti kazesh. Ako ce raditi bez AHCI moda bice super :)

Veceras ce da zavrsi dl Kalyway 10.5.2 :)

@Mustang
Posto imamo istu maticnu - sta da instaliram od drajvera za zvucnu (lan ne koristim tako da za to opusteno) ,ili pak jel treba nesto za chipset ?

Zvuk ti je ALC888. A i pise ti u knjizici

@zorz

Radice ti 3870 ko zmaj iz prve. Meni 3850 radi samo tako samo izaberes drajver. :)

Poslednja izmena:
Skinuo sam leo4all v3 i boze zdravlje planiram sutra da probam. Opraznio sam Seagate 320gb sata2 samo za njega...E sad,citao sam dosta,al mi jedna stvar nije jasna,a drugu niko ne spominje:
Pominjete da bi trebalo da se stavi AHCI mod u bios-u-ako stavim njega ne vide se vise dvd rw (optika) oni su IDE,znaci to mi je jedina opcija(IDE)-Dal' ce krenuti instalacija u ovom slucaju??(IDE u biosu) (izvinite,mozda je banalno pitanje ali sam se skroz zbunio oko toga)

A ovo drugo: vecina ima integrushe...Niko se ne pohvali da mu radi Creative...Jer postoji uopste neki Creative drajver za mac osx??? Ako ne,sa kojim drajverom radi Supreme FX (2) sto dolazi uz P5E,Maximus?-ako je neko probao...ako ni to ne radi ,da ne ubacujem supreme fx za dzabe ???? :trust:

Zavisi, mozda neces morati AHCI mod da stavljas, kao ja npr. Neces znati dok ne probas.

Sto se tice zvuka, na Creative zaboravi, niti ima niti ce ikada imati drajver za Mac OS. A za ovo drugo stvarno ne znam, procesljaj insanelymac forum.

Na moju veliku zalost NE RADI !!!:wall::wall::wall::S:

Nocas sam probao 3 razlicite instalacije i nece ni da mrdne. Sve se one uspesno instaliraju i nakon reboota zakoce. Uspeo sam da zapisem poruku koju dobijem:

MAC Framework successifuly initialized using...
Extension "com.apple.driver.ACPI_SMC_PlatformPlugin" has immediate dependencies on both com.apple kernel and com.apple.components; use only one style

Sta sad' ? :wall::S:

Poslednja izmena:
Narezao Kalyway 10.5.2 na 4x brzinu , formatirao C:/ u FAT 32, sve krenulo lepo , izabrao sta da instalira od drajvera,kernela i tih stvari i krene on sa instalacijom i pocne da odbrojava i kada dodje do nekih 20 minutes remaining pojavi se onaj veliki zuti znak uzvika i kaze mi kako se Mac OS X ne moze instalirati....
Tacnije , pise sledece- The installer could not install some files in "/volumes/LEOPARD"
Contact the software manufacturer for assistance
Jel se neko susretao sa ovim problemom?

Poslednja izmena:
" system config file '/com.apple.boot.plist' not found " :wall::wall::wall::wall::wall:

'bem ti mac :mad::mad::mad::mad::mad:

Nazad
Vrh Dno