Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86) – 100% kompatibilan PC hardver

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali covek hoce online update da odradi koliko sam ga shvatio a to ne treba raditi. Mogu da se update-uju programi i ostalo, ali sistem nikako.

Da upravo sam to mislio, i pretpostavljao sam da nece da radi sto mi je nekako i logicno. Inace danas cu da se zezam sa sistemom a sutra ide reinstalacija. Gde mogu da nadjem drajvere za nvidia grafiku (konkretno 7600gt) i koja grafika bi bolje radila sa OS X-om 7600gt ili X800pro. 10x

Mislim da imaju bolju podrsku za 7600GT. Proveri na InsanelyMac Forum-u.

E ovako:

Skinuo sam sa Torrent-a Mac SO sa ovim imenom:

Mac OS X 10.4.9 Intel SSE3 [JaS 10.4.8 AMD-Intel-SSE2-SSE3 with PPF1 & PPF2.iso + JaS.10.4.9.Combo.Update.Intel.SSE3.zip]

Narezao sam na DVD na brzini 2x. Ubacio DVD u drive resetovao računar, pokrenuo instalaciju. Ubacio sam ATA hdd od 120gb i u Disk Ut. formatirao, tj Mac je formatirao i omogućio mi da instaliram OS na tu particiju.

prilikom odabira paketa, odbacio sam "printers" jer nemam štampač ali sam štiklirao Podršku za Nvidia kartice. inastalacija je prošla bez problem, pojavio se ekran na kojem je odbrojavalo 25sek do restarta.
Resetovao sam računar izvadio disk, izabrao Mac i krene botovanje, Sivi ekran sa belom jabukom u sredini i kružić koji se vrti u krug ispod te jabuke. To se sve dešava nekih minut i posle toga se ekran malo zatamni i izbaci mi jedan prozor na kome piše da računar mora da se resetuje i samo to piše, i piše na 4-5 jezika pored engleskog.

Kada resetujem računar opet ista priča, dakle traje 1min zatim izbaci taj prozor i tako stalno!?

Za konfiguraciju pogledajte u profilu!

Hvala unapred na pomoći!

Mozda je zbog Sata HD-a. Neznam kako je odradjena podrska u ovim novim verzijama. Da probas fizicki da iskljucis taj HD prilikom bootovanja da vidis da li ce da radi.

Nije ni to pomoglo...ehh ceo dan se *****avam sa ovim, mislim da ću odustati :(

Nemoj da odustaneš, treba nam što više ljudi da bi jednog dana mogli na svim platformama da imamo pravi OS. Nego jesi li sve u biosu disableovao što nije neophodno za rad kompa?

Probaj da podigneš sistem sa -x switch-om, pa javi šta ti je rekao...

Ili...(meni je lakse da vidim dijagnostiku) sa -x -v switch-m....

-X ti dize safe mod, dok sa -X -V dize safe mod, ali ti lista sve dok boot-uje (kao u WinXP safe modu) pa eventualno vidis gde se zaglavi i stane...

da li mac os ima podrsku za Wide rezolucije??!? ili mozda gresim negde....

editovanjem podesim rezoluciju u 1440x900, ali nakon restarta vrati se u 1024x768...
radi 1280x1024... ali ne i wide... V je 10.4.6

Poslednja izmena:
Konacno sam uspeo instalirati i najnoviju verziju 10.4.9 koja donosi poboljsanja)nova verzija drajvera za nvidia i ati ....!
sistem radi veoma stabilno sa novim kernelom...

skoro je izasao novi kernel koji automatski prepoznaje broj jezgra i 64 bit,kao i vesti na http://netkas.freeflux.net/)

Running:Mac OS X x86 10.4.9(8P2137)
Darwin 8.9.1(Netkas,AutoFSB)
Celeron D Prescott 2.53 ghz
AsRock P4Dual 915gl
Nvidia GeForce FX5200 QE,QE2D and CI Enabled using Natit.pkg
dual channel ddr 512 mb ddr400
SATA HDD WD Caviar SE(original from iMac G5 only smaller) 80GB

Poslednja izmena:

editovanjem podesim rezoluciju u 1440x900, ali nakon restarta vrati se u 1024x768...

Svi Mac racunari imaju iskljucivo WIDE ekrane. Verovatno je problem do toga da ti ne rade drajveri.

Ja sam sastavio konfiguraciju P5B DELUXE-WIFI, CORE DUO 6600 ,EN 7300 GT.
Dali neko ima iskustva sa ovom konfiguracijom, tj koju verziju Os-a da probam?
dA..I dali moze da se koristi SATA disc kao but za OSX?

Naravno da može samo je pitanje da li će ti prepoznati sata kontroler. Ortaku i meni je sve savrseno radilo sa sata diskovima.

Za Mac stvarno mogu da tvrdim da po pitanju bilo kakvih podešavanja tipa rezolucije, dual head-a i ostalog nema nikakvih problema i sve to radi sam i savrseno brzo. E sada to će ti se rešiti tek kada staviš drajvere, ali dobro se pazi jer su meni svi drajveri za grafiku rešavali probleme koji su me mučili u tom trenutku ali su mi stvorili druge probleme. Tako da ti preporučujem da samo u apple.com.Boot.plist fajlu dodaš rezoluciju koja ti treba i da se držiš toga dok ne počnu neki malo bolji drajveri da se pojavljuju na netu za ovo što nama treba.

Poslednja izmena:
Drajveri su MacVidia beta 2 build1... skinuti ovde
http://www.macvidia.com/index.php?option=com_remository&Itemid=29&func=select&id=1
a instalirani po uputstvu The MacVidia install guide...

Da li postoje jos neki driveri ili je to sve...???

Kazem ti bolje samo edituj onaj fajl i to je to. Jos nisam stigao da probam 10.4.9 ali mi svi preporucuju je i kazu da je mnogo poboljsana verzija tj da mnogo bolje rade sa non-Mac kompovima. Ili probaj da pronadjes combo update na verziju 10.4.9.

:wave:

Posto se ne razumem u ovu temu, zamolio bih vas za pomoc. Potreban mi je final cut za ozbiljan projekat. Da li bi mogao da se oslonim na takvu custom masinu, da li ce raditi 100% besprekorno ili moram da kupim bas mac.
Zanima me nesto ovako MacPro Quad-Core Intel Xeon 3.00GHz/1GB /250GB/SD/NV7300GT/K B i to kosta 321,690. Posto mi je potrebno jos memorije, jos hardova, a memorija za mac je ne bas jeftina, cena ovoga bi bila dosta preko 5k evra.
Da li je moguce da se sklopi custom masina i da na njoj OS X i Final Cut rade bez problema.

Ozbiljan projekat i jos ozbiljnije pitanje. :smash:

Posto se ne razumem u ovu temu, zamolio bih vas za pomoc. Potreban mi je final cut za ozbiljan projekat. Da li bi mogao da se oslonim na takvu custom masinu, da li ce raditi 100% besprekorno ili moram da kupim bas mac.
Zanima me nesto ovako MacPro Quad-Core Intel Xeon 3.00GHz/1GB /250GB/SD/NV7300GT/K B i to kosta 321,690. Posto mi je potrebno jos memorije, jos hardova, a memorija za mac je ne bas jeftina, cena ovoga bi bila dosta preko 5k evra.
Da li je moguce da se sklopi custom masina i da na njoj OS X i Final Cut rade bez problema.

Samo ides na hardver koji je 100% kompatibilan sa OS X i to je to. Radice stabilno. Ali i pored sve te stabilnosti ja bi pre isao na Mac jer uvek postoji sansa da ti update zezne masinu ili tako nesto. :type:

Dati 5000€ na računar.... pa mislim da je to mnogo, jedino ako se baviš nekim poslom za koji ti je neophodan za život i rad taj Mac pa si siguran da ćeš vratiti uložen novac za neki vremenski period od tipa godinu dve... inače ovako uzalud.

jel znaš ti kakav PC računar možeš da sklopiš za 3000€, koji će raditi 18x brže od Mac-a a i nešto ne verujem da taj projekta možeš da uradiš samo pod Mac-om!?

Dati 5000€ na računar.... pa mislim da je to mnogo, jedino ako se baviš nekim poslom za koji ti je neophodan za život i rad taj Mac pa si siguran da ćeš vratiti uložen novac za neki vremenski period od tipa godinu dve... inače ovako uzalud.

jel znaš ti kakav PC računar možeš da sklopiš za 3000€, koji će raditi 18x brže od Mac-a a i nešto ne verujem da taj projekta možeš da uradiš samo pod Mac-om!?

Pa sve ima svoje. Sigurno se može to odraditi i pod PC kompom. Možda je to samo naša iluzija jer želimo nešto što nije tako pristupačno. Ali ja mogu da tvrdim (u svoje ime) da je sistem mnogo napredniji od Windows-a i Linux-a. Mnogo je sve bolje, jednostavnije, logičnije, itd osmišljeno ... :wave:

Kod Maca se ne kupuje samo hardware... vec filozofija, dizajn i stil... nije best buy ali definitivno beautiful buy ;)

Po čemu je tačno napredniji od Linuxa? Po šarenijem skinu?

Totalno povrsno gledanje na stvari... Skin je nesto sto se nekome dopadne ili ne. Informisi se malo vise, npr. pocni odavde...

http://arstechnica.com/reviews/os/macosx-10-4.ars/1

Naravno, kao neko ko je godinama vozio i Windows i Linux mogu samo iz prve ruke da kazem da je OS X miljama daleko i od jednog i od drugog. Windows jednostavno ne moze da se poredi sa OS X. Jedino sto vadi Windows to je kao neka baza softvera, mada meni ni to nije neka prednost...

Totalno povrsno gledanje na stvari... Skin je nesto sto se nekome dopadne ili ne. Informisi se malo vise, npr. pocni odavde...
Ja apsolutno ne gledam na takve trivijalnosti kao što je skin kad gledam koji je operativni sistem bolji. Međutim, gomila ljudi se loži na Mac upravo zbog toga što je interfejs elegantniji i što je sve namešteno na tri klika. I sad zbog toga ispadne da je OS X bolji od Linuxa (o Windowsu ne pričamo sad) - a svakako nije. Šta znači bolji? Stabilniji ili šta? Jel Linux možda nije rock-stabilan i brz, ili možda ima loš memorijski menadžment? O Windowsu svašta može da se kaže, ali kako su i Linux i OS X derivati Unixa, tu nema govora da je jedan "daleko bolji" od drugog, makar posmatrajući ono što se očekuje od jednog operativnog sistema - da efikasno upravlja resursima i procesima.

Poslednja izmena:

http://arstechnica.com/reviews/os/macosx-10-4.ars/1

Naravno, kao neko ko je godinama vozio i Windows i Linux mogu samo iz prve ruke da kazem da je OS X miljama daleko i od jednog i od drugog. Windows jednostavno ne moze da se poredi sa OS X. Jedino sto vadi Windows to je kao neka baza softvera, mada meni ni to nije neka prednost...

Konkretno koje su to stvari 'miljama' ispred. :trust: Trenutno kucam sa win masine, u drugoj sobi su ubuntu 7.10 i osX 10.7 cini mi se, sve na razlicitim masinama.... Ja sam jedino odusevljen koliko je Linux, konkretno Ubuntu, napredovao u posljednjih par godina :zgran:

OS X 10.7? Upravo o tome pricam - informisite se malo, probajte prvo, radite malo pod OS X, pa cemo onda da pricamo :)

BTW: Necemo vishe da spamujemo temu.

Zar linux nije samo UNIX-oliki sistem dok je OS X pravi UNIX? A to što neki vole konzolu pa to hvale kao da je lek za sidu to i nije neki plus.

Kao što je Delimir rekao, prvo se informišite, pa probajte, osetite savršenstvo, pa tek se onda javite.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno