Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86) – 100% kompatibilan PC hardver

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
OK, trenutno download-ujem 10.4.8 i cim se zavrsi, upusticu se u avanturu.

Samo jedno malo pitanje...

Ja npr. imam Intel Pentium M 1.6 procesor sa 1Mb cache-a i 1GB Ram-a, radeon 9600pro...

Da li ce Mac OS X "kociti" ili raditi, nazovi, glatko?
Jer ima neki system requirements ili?

Poslednja izmena:
OK, trenutno download-ujem 10.4.8 i cim se zavrsi, upusticu se u avanturu.

Samo jedno malo pitanje...

Ja npr. imam Intel Pentium M 1.6 procesor sa 1Mb cache-a i 1GB Ram-a, radeon 9600pro...

Da li ce Mac OS X "kociti" ili raditi, nazovi, glatko?
Jer ima neki system requirements ili?

Trebalo bi da radi savrseno ali ces najverovatnije imati artifakte u obliku gubitka kursora sa ekrana ili ce kursor da ti brlja pixele koji se nalaze ispod njega. Jedini nacin je da se stave drajveri. Trenutno ne mogu da se setim koji su ali ti sutra mogu javiti na pp posto sam ih milion probao.
p.s. A i kada stavis ove drajvere (jedini koji na mom 9600xt rade prihvatljivo) skoro sigurno ce imati bag da ce se izgubiti sve osim pozadine pri koriscenju fast user switchinga i takodje kada se logujes tek kada upalis komp najverovatnije ce ti prikazivati sliku u 1024x768 rezoluciji ali cim se ulogujes prebacice se na rezoluciju koju namestis (u mom slucaju 1280x1024). Jedna od savrsenosti OS X je da menja rezoluciju bar 10x brze od windowsa.

:wave:

Ja sam ga instalirao vec 3 puta, ali....instalacija prodje skor uzeru, detektuje sve (procesor,grafiku....), i kada se instalacija zavrsi i uradi reboot, krene da boot-uje, i samo crn ekran, ne kaze bukvalno nista.....samo crn ekran...

Probao sam modovanje boot fajla (posto mi je rezolucija monitora 1400x1050), ali nije pomoglo :(

U pitanju je laptop hp nc8000 koji je u potpisu (odnosno konfiguraciji)....

Evo vec duze vreme se motam po forumu. Ali posto nisam neki veliki expert (kao mnogi od vas ovde) u principu citam postove, slusam savet i trudim se da ne lupetam gluposti.
Ja vec dugo vremena koristim obe konfiguracije racunara (Mac i Pc). Mac koristim u profesionalnom radu a Pc kod kuce kao sto mu sam naziv kaze kao licni kompjuter u kome po nekada i odradim nesto. U principu sam zadovoljan sa obe platforme (svaka ima svoje prednosti i nedostatke).
Moje pitanje bi bilo sledece!: (Trenutno sam u fazi zamene Pc racunara. Hteo bih da pazarim ozbiljnu, trenutno aktuelnu kofiguraciju, i razmisljam o masini iz vise klase.) Pa ako vam nje problem da me posavetujete sta da pazarim sto bi bilo kompatibilno i sa OSX-om.
Unapred hvala.

Ja imam problem - ne radi zvuk sa ploce? Na sajtu pise lepo da je Gigabyte DS3 p965 podrzan fully ali Mac OS ne vidi zvuk.

Spekulisem da je to zato sto zvucna nije bila ukljucena iz BIOS-a prilikom instalacije ali mi bas ne deluje previse obecavajuce :( Ideje?

Probaj neki od pathceva za integrisani audio... Doduse ne znam kakva je situacija na novom hardveru ispao sam iz tog fazona, otkako sam presao na Intel Mac i otarasio se Windows PC trasha. Bilo, ne ponovilo se :)

Poslednja izmena:
Check PM...

Napomena: Moraš da imaš 10.4.8 sa 8.8.1 kernelom (valjda je tačna verzija), tj. 10.4.8 sa PPF1 patch-om...

Poslednja izmena:
Probaj neki od pathceva za integrisani audio... Doduse ne znam kakva je situacija na novom hardveru ispao sam iz tog fazona, otkako sam presao na Intel Mac i otarasio se Windows PC trasha. Bilo, ne ponovilo se :)

Pa dobro bre Delimire, ne moras toliko da nama koji nemamo Mac-a stajes na muku :( :wave:

Ah, evo kako patimo što nemamo Mac, naš život je prava muka :d

Ja i dalje cucim sa istim problemom :(

Posle neuspelih pokusaja da instaliram 10.4.7, skinuo sam bas ovu verziju koju je castor rekao "...10.4.8 sa 8.8.1 kernelom (valjda je tačna verzija), tj. 10.4.8 sa PPF1 patch-om..." i idalje imam potpuno isti ludi sindrom kao i sa predhonom verzijom...

Znaci instaliram ceo sistem (napravim particiju), sve se lepo uredno iskopira i instalira kako valja, i onda ide restart, pa zatim load-ovanje, i vidim lepo jabukicu i krugic ispod koji se vrti i na kraju CRNI EKRAN ! :(
I tako stoji, i stoji i stoji......i nista...

U opste mi nije jasno o cemu se radi, prosto gubim svaku nadu a iskreno sumnjam ili u graficki drajver (ati radeon 9600 pro) ili u rezoluciju koja je mozda poremecena mada bi trebao da pokaze i manje od native 1400x1050....

Ako je neko negde natrcao na iste simptome neka vice sta da radim jer postajem krajnje nemocan......

Inace uz sam DVD sam skinuo i 10.4.9 update koji naravno ne mogu nikako da instaliram dok ne podignem sam sistem :(

Hajde sada meni pomozite. Nikako da uspem da izvedem instalaciju do kraja. Koristim Mac OS X Tiger (x86) 10.4.8 (AMD,Intel SSe2;SSe3) instalacioni DVD i probao sam prvo kreiranjem nove particije Partition Magic-om od 15GB pa onda stavljanje nje pod aktivnu pa butovanjem sa DVD-a da pokrenem Disc Utility pa da obrisem tu particiju i postavim je za Mac "sposobnu" pa da krenem sa instalacijiom stikliranjem osnovnih fajlova, AMD podrske i ATI podrske ali kao krene uradi onaj prvi deo pa kada treba da nastavi dodje do 6% i kaze nesto kao Please try installing later... i restart a posle sam probao i preko VMware softvera da pokrenem instalaciju i sve isto. Gde gresim? Jel trebam jos nesto pre da uradim?

Konfiguracija je:
AMD Athlon 64 3000+ 1.8GHz
Gigabyte GA-K8NF-9
1GB DDR
Gygabyte RADEON X600-PRO
MAXTOR 250GB
i MAXTOR externi od 300GB (koji sam otkacio sa USBa dok instaliram)

Jel mogu nekako da pustim da mi odradi neki test komptabilnosti pa da mi izbaci rezultat ili slicno?

Trazio sam po proslim postovima ali nista konkretno za mene!

PPF je neophodan da bi ALC patch mogao da se primjeni... Ne da bi ATI/nVidia radili...

Mada, možda je neophodno za novije revizije drajvera da bi radili...

@Twix
Probaj da sistem podigneš sa -x, tj. u safe modu, a onda pobriši kext cache i pusti ga da se normalno podigne. Takođe, probaj sa -v (verbose mode) da vidiš šta ti kernel ispisuje prilikom boot-a.

Dakle, upiši u com.apple.boot.plist u sekciji
<key>Kernel Flags</key>
<string>-xv</string> ili <string>-x -v</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1400x1050x32</string>

pa onda imaš verbose safe mode u 1400×1050 sa 32bita.

Good luck! :wave:

Poslednja izmena:
Ja i dalje cucim sa istim problemom :(

Posle neuspelih pokusaja da instaliram 10.4.7, skinuo sam bas ovu verziju koju je castor rekao "...10.4.8 sa 8.8.1 kernelom (valjda je tačna verzija), tj. 10.4.8 sa PPF1 patch-om..." i idalje imam potpuno isti ludi sindrom kao i sa predhonom verzijom...

Znaci instaliram ceo sistem (napravim particiju), sve se lepo uredno iskopira i instalira kako valja, i onda ide restart, pa zatim load-ovanje, i vidim lepo jabukicu i krugic ispod koji se vrti i na kraju CRNI EKRAN ! :(
I tako stoji, i stoji i stoji......i nista...

U opste mi nije jasno o cemu se radi, prosto gubim svaku nadu a iskreno sumnjam ili u graficki drajver (ati radeon 9600 pro) ili u rezoluciju koja je mozda poremecena mada bi trebao da pokaze i manje od native 1400x1050....

Ako je neko negde natrcao na iste simptome neka vice sta da radim jer postajem krajnje nemocan......

Inace uz sam DVD sam skinuo i 10.4.9 update koji naravno ne mogu nikako da instaliram dok ne podignem sam sistem :(

A jel ti uspeva da podigne safe mode???

Hajde sada meni pomozite. Nikako da uspem da izvedem instalaciju do kraja. Koristim Mac OS X Tiger (x86) 10.4.8 (AMD,Intel SSe2;SSe3) instalacioni DVD i probao sam prvo kreiranjem nove particije Partition Magic-om od 15GB pa onda stavljanje nje pod aktivnu pa butovanjem sa DVD-a da pokrenem Disc Utility pa da obrisem tu particiju i postavim je za Mac "sposobnu" pa da krenem sa instalacijiom stikliranjem osnovnih fajlova, AMD podrske i ATI podrske ali kao krene uradi onaj prvi deo pa kada treba da nastavi dodje do 6% i kaze nesto kao Please try installing later... i restart a posle sam probao i preko VMware softvera da pokrenem instalaciju i sve isto. Gde gresim? Jel trebam jos nesto pre da uradim?

Konfiguracija je:
AMD Athlon 64 3000+ 1.8GHz
Gigabyte GA-K8NF-9
1GB DDR
Gygabyte RADEON X600-PRO
MAXTOR 250GB
i MAXTOR externi od 300GB (koji sam otkacio sa USBa dok instaliram)

Jel mogu nekako da pustim da mi odradi neki test komptabilnosti pa da mi izbaci rezultat ili slicno?

Trazio sam po proslim postovima ali nista konkretno za mene!

Nisam te najbolje razumeo ali jesi li probao da ceo hdd napravis samo jednu Mac OSX particiju? Meni je pravio u pocetku probleme kada sam pravio vise od jedne particije dok nisam naucio kako to treba da se uradi! :wave:

PPF je neophodan da bi ALC patch mogao da se primjeni... Ne da bi ATI/nVidia radili...

Mada, možda je neophodno za novije revizije drajvera da bi radili...

@Twix
Probaj da sistem podigneš sa -x, tj. u safe modu, a onda pobriši kext cache i pusti ga da se normalno podigne. Takođe, probaj sa -v (verbose mode) da vidiš šta ti kernel ispisuje prilikom boot-a.

Dakle, upiši u com.apple.boot.plist u sekciji
<key>Kernel Flags</key>
<string>-xv</string> ili <string>-x -v</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1400x1050x32</string>

pa onda imaš verbose safe mode u 1400×1050 sa 32bita.

Good luck! :wave:

Ok, a glupo pitanje je "Kako se dize safe mod" ?
Kad krene da butuje pritisnem F8 ili kako sta?

Prvi put se susrecem sa tim stvarima...

Ok, a glupo pitanje je "Kako se dize safe mod" ?
Kad krene da butuje pritisnem F8 ili kako sta?

Prvi put se susrecem sa tim stvarima...

Da, F8 pa onda otkucaj "-x -v" i pritisnes enter i to je to ... javi sta je bilo ! :wave:

Probam i javljam...

Jos jedno pitanje (posto cu ponovo da ga instaliram na jedan HDD), kad idem u instalaciju dali mi treba X11, i dali da selektujem i podrsku za Ati katrice ili da ostavim za kasnije?

Ima li nekih stvari koje bi eventualno trebao da znam?
BTW, koristim mac particiju sa jurnaling-om...mislim tu izaberem...jer to OK?

Ladno sam ti otkucao kilometarski post i slucajno loadujem prethodnu stranu i sada nista.

Selektuj X11
podrsku za ATi kartice, ako imas istu verziju instalacionog diska, ne treba da selektujes, a mozes proveriti da li su ti potrebni tako sto ces kliknuti na taj patch i ispod ce ti pisati da li je taj patch za tvoju karticu ili ne, kratko i jasno.

Treba da znas da kasnije aktiviras particiju da bude bootabilna.
Treba da znas da ti monitor bude zakacen na VGA konektor.
Particiju formatiraj sa Disk Utility onako kako ti on ponudi.
Ako se setim jos necega javljam ti ...

Treba da znas da kasnije aktiviras particiju da bude bootabilna.
Treba da znas da ti monitor bude zakacen na VGA konektor.
Particiju formatiraj sa Disk Utility onako kako ti on ponudi.
Ako se setim jos necega javljam ti ...

U pitanju je laptop, tako da ja realno mislim da mi tu i lezi problem jer je native rezolucija LCD-a 1400x1050.....
Particiju cu da stavim na onu prvu default opciju (Mac OS X file sistem with journaling enabled ili tako nesto)....

Rekao bih da je particija boot-abilna posto definitivno krene da boot-uje sa nje (samo se zaglavi na onom famoznom crnom ekranu nakon jabukice)....

Ajde videcu, definitivno cu sve da isprobam pa da vidim u cemu je caka....

Pocinjem tako debelo da gubim zivce :(

Probao sam i u safe modu i u safe + verbose modu...

Sa -x, samo safe mode, pocinje da dize, i vrti se kruzic ispod jabukice i opet CRNI ekran i nista vise.....stane kompletno (hdd) a cooler na procesoru se vrti ko blesav (inace sam pre pokusao da ga pustim jedno pola sata misleci da radi nesto)....

Sa -x -v modom, lista i lista i lista i dodje do "login windows aplication starting..." i puf, crn ekran.....izgleda da je definitivno problem u tim rezolucijama.....samo jednom sam dobio ekran sa par vertikalinih linija i to je to, sve ostalo samo zviz crn ekran, i tu staje svaka prica.....

Ne znam da li je 64Mb graficke memorije mozda u pitanju, dali treba vise?

:(

Gubim svaku nadu polako... :(

Pocinjem tako debelo da gubim zivce :(

Probao sam i u safe modu i u safe + verbose modu...

Sa -x, samo safe mode, pocinje da dize, i vrti se kruzic ispod jabukice i opet CRNI ekran i nista vise.....stane kompletno (hdd) a cooler na procesoru se vrti ko blesav (inace sam pre pokusao da ga pustim jedno pola sata misleci da radi nesto)....

Sa -x -v modom, lista i lista i lista i dodje do "login windows aplication starting..." i puf, crn ekran.....izgleda da je definitivno problem u tim rezolucijama.....samo jednom sam dobio ekran sa par vertikalinih linija i to je to, sve ostalo samo zviz crn ekran, i tu staje svaka prica.....

Ne znam da li je 64Mb graficke memorije mozda u pitanju, dali treba vise?

:(

Gubim svaku nadu polako... :(

Mislim da skoro 100% nije problem u rezoluciji. Ako mislis da jeste onda odradi onaj edit com.apple.Boot.plist fajla i eto resenja za rezoluciju! A ovo sto ti javlja mislim da je pre do nekog hardvera tipa mrezna ili tako nesto. Probaj u biosu da disableujes sve osim onoga sto ti je najpotrebnije. Znaci disableuj zvucnu, mreznu, wireless, bluetooth, itd pa javi sta je bilo ... :wave:

Da li je neko probao da instalira na virtualnoj mashini... ja sam krenuo da instaliram... al mi prijavi da nemoze loaduje /com.apple.boot.plist

Pratio sam kako se instalira na ovom linku:

http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Vmware_how_to

Verzija koju probam da instaliram je 10.4.8 Jas, neznam dal ima patch...

Poslednja izmena:
Mislim da skoro 100% nije problem u rezoluciji. Ako mislis da jeste onda odradi onaj edit com.apple.Boot.plist fajla i eto resenja za rezoluciju! A ovo sto ti javlja mislim da je pre do nekog hardvera tipa mrezna ili tako nesto. Probaj u biosu da disableujes sve osim onoga sto ti je najpotrebnije. Znaci disableuj zvucnu, mreznu, wireless, bluetooth, itd pa javi sta je bilo ... :wave:

Ne mogu nista da disable-ujem osim wi-fi/bluetooth-a....mrezna,zvucna i sve ostalo nema nigde da se disable-uje :(

Citao sam na internetu da mnogi sa mobility 9600 pro imaju probleme, i skinuo drajver...
Pokusacu uz pomoc MacDrive-a i rucnom zamenom fajlova da vidim sta se desava pa javljam.....
U medjuvremenu, ako neko ima jos neku ideju?

Nisam stigao da editujem :) , ipak mi je trebalo 10 minuta da izmenjam fajlove runo, a posle oko 30 minuta da se igram u Mac OS X-u :D :D :D

Radi!

Caka je tacno bila u grafickom drajveru, jer mobiliti radeon 9600/9700 cesto prave probleme, pa je potrebno skinuti drajvere (nasao sam negde na net-u link, a onda me je odveo na rapidshare sa koga sam skinuo fajl oko 10mb)...
...Nakon skidanja drajvera instalirao sam MacDrive 7 Trial, i prvo izbrisao sve fajlove sa pocetkom "Ati" u imenu iz \System\Library\Extensions, a zatim samo stavio fajlove iz drajvera koji sam skinuo i raspakovao....
Nakon toga sam utrcao u \System\Library\Frameworks pa obrisao OpenGL.framework i zamenio istim direktorijumom koji sam dobio u drajveru....

Nakon ubacivanja Mac HDD-a kao glavni HDD u laptop-u boot je prosao kako treba i dao mi opcije podesavanja, i svega ostalog...

Eto, ako neko natrci na slican problem, da zna da moze da se resi :)

Hvala svima na zivcima koje ste mi pruzili i naravno uputstvima kako da dodjem do cilja...

Tako je, problem je u modovima za rad grafičke kartice, tj. koje ona treba da prikaže i u neslaganju drajvera za grafičku i same grafičke. Ja sam imao isti taj problem nakon prebacivanja harda sa 10.4.7 instalacijom sa 865G čipseta na 945G - prilikom boot-a na ekranu se prikazivala jabučica, a onda samo onaj progress bar i nakon toga samo crnilo... Reinstalacija sistema sa odgovarajućim drajverima je riješila problem.

Ipak, Twix, čudi me da nisi ništa dobio ni sa safe modom sistema, jer taj mod koristi generičke drajvere slično kao u Windblows-u i rezolucija je standardnih 1024x768 piksela. U svakom slučaju čestitke na domišljatosti za rješenje problema...

Sada Twix casti ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno