Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86) – 100% kompatibilan PC hardver

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sada moram da provalim kako da instaliram wireless i pcmcia slotove posto imam 3g hsdpa pcmcia modem :)
Kako ono iz crtaca, "natrag u labaratoriju" :D

U svakom slucaju jos jednom hvala...

Ako neko zna kako da postavim HP WLAN W400 bilo bi lepo :) jer me mrzi da otvaram laptop i stavljam Intel 2200BG (inace imam i njega :d).......
Verovali ili ne ali ova HP WiFi kartica radi bar 3x bolje nego glupi Intel :)

Vidi ovo, pa probaj nešto da uradiš...

Nadam se da će ti pomoći... :wave:

Nisam te najbolje razumeo ali jesi li probao da ceo hdd napravis samo jednu Mac OSX particiju? Meni je pravio u pocetku probleme kada sam pravio vise od jedne particije dok nisam naucio kako to treba da se uradi! :wave:

Nesmem da ceo hdd napravim kao Mac particiju jer je to hdd od 250GB od kojih je jedno 150 zauzela moja devojka :) (seriji, filmici, znate vec da je dc svemocan punjac praznog prostora hdd-a).

A probao sam i na lap-topu da podignem ali mi tamo stane jos kod waiting root... i samo izbacuje still waiting , valjda nemoze da prepozna hdd. Na wiki sam nasao da moze 10.4.8 na taj lap-top ali kod mene nece da podigne uopste?
Gde gresim?

Izgleda da cu morati da sacekam jos tri meseca i kupim MacBook pa da uzivam?!?

Vidi ovo, pa probaj nešto da uradiš...

Nadam se da će ti pomoći... :wave:

Nasao sam sve informacije, skinuo 10.4.5 update, "raspakovao ga", iscupao fajl koji mi treba (IO80211Family.kext), i postavio ga na pravo mesto...
ALI...
Po uputstvu koje sam nasao na netu treba da odradim ovo:
chmod -R 755 IO80211Family.kext
chown -R root:wheel IO80211Family.kext

U terminalu sam uradio chmod kako valja, ali chown kaze da nemam premission za to (?!)...

Dali neko zna u cemu je caka....bez chown-a nece sistem da ga prihvati tj. pri boot-u mi kaze da fajl nije dobro instaliran... :(

Znaci kada instalirate Mac OS ili ga reinstalirate treba sve sto je moguce disableovati u biosu. Pod to podrazumevam mreznu, wireless, audio, itd ... Znaci treba ostaviti hdd, grafiku, procesor i memoriju bez promena podesavanja.

Ako u biosu imate opcije za npr legacy i native mode za IDE i SATA uredjaje probajte obe kombinacije.

Nesmem da ceo hdd napravim kao Mac particiju jer je to hdd od 250GB od kojih je jedno 150 zauzela moja devojka :) (seriji, filmici, znate vec da je dc svemocan punjac praznog prostora hdd-a).

A probao sam i na lap-topu da podignem ali mi tamo stane jos kod waiting root... i samo izbacuje still waiting , valjda nemoze da prepozna hdd. Na wiki sam nasao da moze 10.4.8 na taj lap-top ali kod mene nece da podigne uopste?
Gde gresim?

Izgleda da cu morati da sacekam jos tri meseca i kupim MacBook pa da uzivam?!?

Nisam video da si negde napisao koji je model laptopa u pitanju !!! :wave:

Lele, stvarno sam duzan :)
Verovatno cu za nekih 3-5 godina skoknuti do BG-a, a onda moram da se oduzim :)

Inace i dalje muku mucim sa WiFi-jem....a i zamislite cuda, kada stavim (manuelno iz Windwos-a i MacDrive-a) drajver za grafiku, radi fantasticno (uz prijavljivanje da 9700.kext nije dorbo instaliran).......cim popravim premissions-e dolazi do pojavljivanja artefakta i moram stalno da idem F9,F10 i slicno :S:

@9700 problem:
A ti onda nemoj popravljati prava...

@wlan:
Pa nad folderom (jer folder je na mac-u) u kome ti se nalazi taj kext sebi daj sve dozvole i to bi trebalo da ti bude to...

@9700 problem:
A ti onda nemoj popravljati prava...

Reinstalirao sam jer sam nesto zeznuo, i definitivno vise ne popravljam prava jer me to zezne (pocnu artefakti i cudesa)...

castor je napisao(la):
@wlan:
Pa nad folderom (jer folder je na mac-u) u kome ti se nalazi taj kext sebi daj sve dozvole i to bi trebalo da ti bude to...

Uradio sam i chmod, i chown i dao sebi sva prava, ali ni da bekne.....WiFi se nikako ne detektuje.....inace treba da koristi Atheros AR5001X+ Wireless Network Adapter, ali kao sto rekoh nigde da nadjem pravi drajver niti da probudim WIFi (bluetooth koji je inace na istom dugmetu radi kao san)......

Videcu nesto da iskopam od negde....procitao sam negde da mi treba ipak IO80211Family.kext iz 10.4.3.....pa ako neko ima nesto poput toga bio bih krajnje zahvalan :S:
:wave:

Poslednja izmena:
Ispasce da spamujem temu :D

Uzeo sam i reinstalirao MAC OS X po 4-5 put, najnormalnije zamenio samo graficki drajver (iz Windows-a uz pomoc MacDrive-a) kao i uvek i krenuo da ga boot-ujem......kad odjednom izadje Wireless Setup Wizard (?!?!?!?!)...nemam predstavu kako, moguce da je wireless bio ukljucen tokom setupa i svo ostalo vreme, ali mogu da se zakunem da je tako bilo i pre....znaci veze s mozgom nemam kako ga je sad najnormalnije instalirao........naravno u kuci imam mrezu koju je odmah video (medjutim koristim WEP enkripciju, a i na njoj nema internet-a), i nisam ga nakacio na taj ruter, vec rekoh ajde u firmi cu....

E sada sta se desava, sve radi strava, Wireless kartica je u sistemu prepoznata i instalirana, ali je turned off, odnosno iskljucena (i ako je u stvari ukljucena na dugme)....:S:

E sada kako da je ukljucim, probao sam gomilu nacina i nista nisam uspeo?
U uglu imam onaj mali wifi znakic (airport) ali sama kartica je "iskljucena"......bar tako on kaze....jer postoji neka fora na tastaturi, ili nesto da se edituje, promeni....?

Ispasce da spamujem temu :D

Uzeo sam i reinstalirao MAC OS X po 4-5 put, najnormalnije zamenio samo graficki drajver (iz Windows-a uz pomoc MacDrive-a) kao i uvek i krenuo da ga boot-ujem......kad odjednom izadje Wireless Setup Wizard (?!?!?!?!)...nemam predstavu kako, moguce da je wireless bio ukljucen tokom setupa i svo ostalo vreme, ali mogu da se zakunem da je tako bilo i pre....znaci veze s mozgom nemam kako ga je sad najnormalnije instalirao........naravno u kuci imam mrezu koju je odmah video (medjutim koristim WEP enkripciju, a i na njoj nema internet-a), i nisam ga nakacio na taj ruter, vec rekoh ajde u firmi cu....

E sada sta se desava, sve radi strava, Wireless kartica je u sistemu prepoznata i instalirana, ali je turned off, odnosno iskljucena (i ako je u stvari ukljucena na dugme)....:S:

E sada kako da je ukljucim, probao sam gomilu nacina i nista nisam uspeo?
U uglu imam onaj mali wifi znakic (airport) ali sama kartica je "iskljucena"......bar tako on kaze....jer postoji neka fora na tastaturi, ili nesto da se edituje, promeni....?

Nije to nista ... ja sam 10 dana po par puta dnevno instalirao sve iz pocetka dok nisam sve provalio kako se podesava i konacno sve namestio. :wave:

Twix, gledam sad neki post u jednoj temi na insanelymac forumu i provalim da ti fali sudo gore ispred komandi... Probaj to...

Castor, sta je sudo? (ne znam bas)...

Na insanemac-u sam video da treba da promenum u /Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist -> "en0" to "en1" and "0" to "1" as below:

<key>BSD Name</key>
<string>en1</string>

<key>IOInterfaceUnit</key>
<integer>1</integer>

Cim sam to uradio i restartovao nestao je wifi totalno iz sistema :(
Vratio sam sad na staro, pa cu da vidim da li ce se ponovo pojaviti...

EDIT: Sad sam se setio za sudo komandu....uradio sam i to, ali nista nisam postigao :(
Inace znaci stvar je sledeca, WiFi je definitivno u sistemu (0x168C, 0xE6) sve kako valja, samo je iskljucena :( ,a ja ne znam kako da je ukljucim...

Poslednja izmena:
Castor, sta je sudo? (ne znam bas)...

Na insanemac-u sam video da treba da promenum u /Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist -> "en0" to "en1" and "0" to "1" as below:

<key>BSD Name</key>
<string>en1</string>

<key>IOInterfaceUnit</key>
<integer>1</integer>

Cim sam to uradio i restartovao nestao je wifi totalno iz sistema :(
Vratio sam sad na staro, pa cu da vidim da li ce se ponovo pojaviti...

EDIT: Sad sam se setio za sudo komandu....uradio sam i to, ali nista nisam postigao :(
Inace znaci stvar je sledeca, WiFi je definitivno u sistemu (0x168C, 0xE6) sve kako valja, samo je iskljucena :( ,a ja ne znam kako da je ukljucim...

sudo je da bi se prebacio na admin nalog tj root
ili ispred naredbe kucas sudo ili prvo otkucas sudo -s, pritisnes enter i onda ukucas password i tek onda otkucas komandu ...

mada mislim da ti nije to problem, ali ko zna ... :bottle:

Imam problem sa JaS 10.4.8 instalacijom na intela sa 915 chipsetom (HP DC7100) brand komp. Mogu da ga pokrenem samo u safe modu, kada se startuje normalno vidim da se sistem podigao i imam samo kursor koji pravi plave brljotine na crnom ekranu. Chak mogu i na slepo da uradim shutdown. U safe modu se pokrene ali menjanje rezolucije ne pravi razliku. Za grafiku stoji da je GMA900 shto i jeste. Na insanemac forumu sam naishao na oprechna reshenja za ovo, pa dok to sve ne ispitam da vidim da li neko ima gotovo reshenje?

hvala
poz

Imam problem sa JaS 10.4.8 instalacijom na intela sa 915 chipsetom (HP DC7100) brand komp. Mogu da ga pokrenem samo u safe modu, kada se startuje normalno vidim da se sistem podigao i imam samo kursor koji pravi plave brljotine na crnom ekranu. Chak mogu i na slepo da uradim shutdown. U safe modu se pokrene ali menjanje rezolucije ne pravi razliku. Za grafiku stoji da je GMA900 shto i jeste. Na insanemac forumu sam naishao na oprechna reshenja za ovo, pa dok to sve ne ispitam da vidim da li neko ima gotovo reshenje?

hvala
poz

Jesi li pri instalaciji selektovao GMA900 patch ?

Jesi li pri instalaciji selektovao GMA900 patch ?

naravno...

kasnije sam instalirao ruchno sa instalacionog DVD-a kext za gma900 i dobio sam 1024x768 sa standardnom porukom da kext-ovi ne valjaju. Posle sam nashao B612 .pkg za gma900 support i sad to testiram. Zasad je ok. Sledece je da osposobim mrezu. Mada bi to sa ovim release-om trebalo da radi iz prve ne ovoj plochi. Zasad dobro izgleda.

sudo je skracenica od superuser-do. Korisnik sa sudo "mogucnostima" je privilegovan i moze da pokrece odredjene procese... otrpilike si prividni root user sa sudoom :)

Ovaj Mac se od sistema koji "radi za korisnika" (© Delimir) pretvori u opasan Unixoliki hakeraj sa sve krpljenjem kernela :)

Pa, kada se ciganisete umesto da kupite pravi Mac :)

Ja nista nisam hackovao, a radi mi OS X :)

Ja i dalje nikako nemogu da aktiviram WiFi....instaliran je u sistemu (vidim AirPort karticu i sve to) samo uvek kaze Turned Off, a naravno na dugme na koje se inace pali/gasi ne reaguje...
Probao sam sa nekolicinom modovanja nekih falova, ali ne vredi...
Samo je prvi put po instalaciji bila aktivna i to je to...
Izgleda da ce po X-ti put morati da padne reinstalacija :(

Ja i dalje nikako nemogu da aktiviram WiFi....instaliran je u sistemu (vidim AirPort karticu i sve to) samo uvek kaze Turned Off, a naravno na dugme na koje se inace pali/gasi ne reaguje...
Probao sam sa nekolicinom modovanja nekih falova, ali ne vredi...
Samo je prvi put po instalaciji bila aktivna i to je to...
Izgleda da ce po X-ti put morati da padne reinstalacija :(

Tako to ide dok sve ne provalis. Cak i minimalne razlike u konfiguracijama mogu da oduzmu par dana dok se ne provali kako se podesavaju!

Instalirao sam OS X Jas 10.4.8. Interesuje me da li ce sistem da radi kako treba ako uradim update iz samog OS X-a na verziju 10.4.9 posto mi daje tu mogucnost ? To je inace update za intel based racunare.

Ja imam 10.4.9 update i cim sam update-ovao sistem vise nije mogao da se podigne, pa sam morao ponovo da kompletno reinstaliram sa 10.4.8...:d

Mozes da probas sada dok je sistem svez i dok jos nemas nista na njemu, nista te ne kosta...

Instalirao sam OS X Jas 10.4.8. Interesuje me da li ce sistem da radi kako treba ako uradim update iz samog OS X-a na verziju 10.4.9 posto mi daje tu mogucnost ? To je inace update za intel based racunare.

Nemoj ni slucajno to da radis. To ti funkcionise samo kod legalne verzije OS X!!! :wave:

Moze da se instalira samo patchovani update na PC instalaciju OSX-a, radi provereno i ima ga svuda.

Moze da se instalira samo patchovani update na PC instalaciju OSX-a, radi provereno i ima ga svuda.

Ali covek hoce online update da odradi koliko sam ga shvatio a to ne treba raditi. Mogu da se update-uju programi i ostalo, ali sistem nikako.

Ali covek hoce online update da odradi koliko sam ga shvatio a to ne treba raditi. Mogu da se update-uju programi i ostalo, ali sistem nikako.

Je'i ga, mislio sam da je to bar logichno, nece Apple da distribuira patchovane apdejte naravno :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno