Šta je novo?

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju

Sve ja to znam. Ali tu ima milion mogućnosti, pa evo samo u mojoj porodici. Žena ima iPhone i Mac poslovni, možda kupi Neo, pravi privatni Apple id ali ona nije first time Mac. Klinac koristi moj Mac, kupujem mu njegov, on nije first time Mac user.

Tim Cook kaže first time Mac customer - pa mene interesuje kako znaju to, a da pri svakoj kupovini nisu sprovodili mini anketu da li vam je ovo prvi Mac.
ao pa nisu objavili tacan broj i sva imena i prezimena pa da se sad pitamo kako to znaju.. Verovatno je neka gruba statistika i gledaju ono osnovno - koliko ljudi je registrovalo nov apple id na neu, ili postojeci na prvom mac-u

i ovo za tvoje nema smisla, i zena i klinac su first time customers ako uzimaju nea za licnu upotrebu. Pre toga ga nisu imali, koristili su tudji

Poslednja izmena od urednika:
Poenta je da je izjava totalno nedefinisana, naravno u njihovom stilu kao 'najbolji Mac koji smo do sada naparavili' jer to ništa ne znači.

Ti tumačiš first time Mac kao prva kupovina za ličnu upotrebu. Po toj definiciji, ja koji sam u Apple svetu 20 godina nikada i nisam bio Apple korisnik jer nikada lično nisam kupio Mac, uvek je bio preko firme 🙂

Па ова тема и овилико постова су показатељ да добро прошли, просто дигао се хајп, да се не купује не би се причало.
Ne mora da znači. Pričalo se mnogo o iPhone mini.... ja sam bio opsednut, na kraju ga ni ja ni drugi nismo kupili.

Neo stiže Gospodji uskoro, registrovaće ga na moj Apple ID. Ona je svakako first time customer, a ja sam nakon 4 godina na firminim i dalje samo user.

Poenta je da je izjava totalno nedefinisana, naravno u njihovom stilu kao 'najbolji Mac koji smo do sada naparavili' jer to ništa ne znači.

Ti tumačiš first time Mac kao prva kupovina za ličnu upotrebu. Po toj definiciji, ja koji sam u Apple svetu 20 godina nikada i nisam bio Apple korisnik jer nikada lično nisam kupio Mac, uvek je bio preko firme 🙂

Pa dobro, lako je ispratiti trend npr. po broju otvorenih novih Apple ID naloga u odnosu na isti period prošle godine... Na novim nalozima mogu da vide agregirane podatke po pitanju HW-a.

99% oni broje tako sto kazu - prvi put dodat Mac na ovaj Apple ID = novi Mac korisnik.

Moguće, uvek zaboravljam da ima puno onih koji imaju iPhone, a nemaju Mac.
Nije logično, ali eto sada je tu MacBook Neo da to promeni 😀

Kao da je bitno tačno koliko, Apple je postigao cilj, gomile novih korisnika.
Što se mene tiče taman da je 199$ ne bih prešao u njhov ekosistem.
I da me ne shvati neko pogrešno nimalo ne cenim Windows ili Microsoft, naprosto još manje mirišem Apple.

Neko prica za ciljnu grupu i da će ovo ljudi da uzmu samo ko se ne razume i kome ne treba, a ja planiram da uzmem, jer je lagan i mogu nešto u hodu da završim. Pogotovo što neću biti vezan za desktop. Taman da kompletiram, telefon, sat i Mac 🙂

Neko prica za ciljnu grupu i da će ovo ljudi da uzmu samo ko se ne razume i kome ne treba, a ja planiram da uzmem, jer je lagan i mogu nešto u hodu da završim. Pogotovo što neću biti vezan za desktop. Taman da kompletiram, telefon, sat i Mac 🙂
I obavezno:

1774088436052.png

Samo ostaje nedoumica kako prepoznaju nove od postojećih?
Evo odgovora AI na to pitanje:
Tim Kuk i Apple do takvih podataka dolaze kroz internu analitiku aktivacije uređaja, a ne kroz javne tabele koje mi vidimo.
Evo kako tačno znaju da je neko „novi korisnik“:
  1. Apple ID istorija: Kada kupiš novi Mac i uloguješ se, Apple sistem odmah vidi da li je tvoj nalog (Apple ID) ikada ranije bio povezan sa nekim drugim Mac računarom. Ako nije, ti si za njih "new to Mac" (novi korisnik).
  2. Trade-in programi: Apple ima uvid u to koliko ljudi donosi stari Windows PC da bi dobili popust za novi Mac.
  3. Ankete pri registraciji: Verovatno se sećaš onih pitanja „Koji vam je ovo bio prethodni uređaj?“ tokom podešavanja sistema. Ti podaci se anonimizuju i šalju Apple-u.
Statistike koje on pominje obično kažu da je skoro 50% kupaca Mac-a u tom kvartalu bilo potpuno novo u Apple eko-sistemu, što je za njih ogroman uspeh jer Windows i dalje drži preko 70% tržišta

Evo odgovora AI na to pitanje:
Tim Kuk i Apple do takvih podataka dolaze kroz internu analitiku aktivacije uređaja, a ne kroz javne tabele koje mi vidimo.
Evo kako tačno znaju da je neko „novi korisnik“:
  1. Apple ID istorija: Kada kupiš novi Mac i uloguješ se, Apple sistem odmah vidi da li je tvoj nalog (Apple ID) ikada ranije bio povezan sa nekim drugim Mac računarom. Ako nije, ti si za njih "new to Mac" (novi korisnik).
  2. Trade-in programi: Apple ima uvid u to koliko ljudi donosi stari Windows PC da bi dobili popust za novi Mac.
  3. Ankete pri registraciji: Verovatno se sećaš onih pitanja „Koji vam je ovo bio prethodni uređaj?“ tokom podešavanja sistema. Ti podaci se anonimizuju i šalju Apple-u.
Statistike koje on pominje obično kažu da je skoro 50% kupaca Mac-a u tom kvartalu bilo potpuno novo u Apple eko-sistemu, što je za njih ogroman uspeh jer Windows i dalje drži preko 70% tržišta
Izvor?

evo još malo šoci

Ovo kad bude 500 evra to je to sto se tiče jeftinih laptopova. Samo što mislim da će dok stigne ta cena izaći Neo 2.

Ovo je super realno za trziste,iako ne volim Mac i taj ekosistem. Cini mi se da su ovim zakucali sudbinu Snapdragon x2 laptopova, a sto kazu manje-vise svi ovde, i skoro pa 90% win laptopova ispod 1000e.
Za linux je druga prica,ali sobzirom na udeo kolaca nece se to nesto specijalno promeniti.

Jedino gde vidim neku promenu jeste da najave win12,gde ce korenito promeniti sve,pa da se i nekako spasu. Ali ne treba zaliti Microslop, dosta je bio dug put dole.

Ako se ovo bude prodavalo u velikim ciframa, izmenice znacajno i MacOS, koliko i Windows.

Jedino gde vidim neku promenu jeste da najave win12,gde ce korenito promeniti sve,pa da se i nekako spasu. Ali ne treba zaliti Microslop, dosta je bio dug put dole.

Po onome što pratim u vezi Windowsa 12, Microsoft želi da ga pretvori u model po pretplati. Plaćanje mesečne ili godišnje nadoknade za korišćenje AI (naprednih) mogućnosti OS-a.

Svratio danas do iStyle-a, pa sam pogledao Neo malo...super laptop...izrada standardna za Apple, tastatura takodje, ekran je okej svetao, ali sam se navikao na miniLed na Pro, pa mi na Neo bio malo tamniji za moj ukus 😀
Tacped okej...takodje sam se navikao na haptic, pa mi na Neo malo vise utanja, ali lepo klikce.
Sve u svemu, kroz godinu-dve kada cena na KP padne ispod 500e, bice super opcija za kucni laptop da zena i dete pogledaju nesto na netu 😀

Treći video Markeza o Neu, sa osvrtom na teme o kojima smo ovde diskutovali.

Neo će prvo biti konkurencija za Macbook Air, pa tek onda za Win računare.

Nazad
Vrh Dno