Šta je novo?

Mac OSX vs. Windows

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@manformearth: Ja sam znao za to :)

A znam i da lupim Cmd+A da selektujem sve, pa onda Space. Tada dobijate galeriju unutar quicklook-a, naravno možete dok je QL otvoren da selektujete stvari u folderu. Onda samo lupate strelice levo desno. (za quicklook je važno da pazite da li vam je QL prozor u fokusu ili Finder prozor, ako je Finder prozor onda strelicama selektujete fajlove, a ako je QL prozor onda se krećete kroz selekciju)

A još jedna mogućnost je isto da selektujete sve sa Cmd+A, pa duplo kliknete na neku od selektovanih slika, što će (gle zgode) otvoriti sve te slike u Preview-u i tu se onda krećete kroz listu.

:)

Poslednja izmena:
@manformearth: Ja sam znao za to :)

A znam i da lupim Cmd+A da selektujem sve, pa onda Space. Tada dobijate galeriju unutar quicklook-a, naravno možete dok je QL otvoren da selektujete stvari u folderu. Onda samo lupate strelice levo desno. (za quicklook je važno da pazite da li vam je QL prozor u fokusu ili Finder prozor, ako je Finder prozor onda strelicama selektujete fajlove, a ako je QL prozor onda se krećete kroz selekciju)

A još jedna mogućnost je isto da selektujete sve sa Cmd+A, pa duplo kliknete na neku od selektovanih slika, što će (gle zgode) otvoriti sve te slike u Preview-u i tu se onda krećete kroz listu.

:)
e ovo nisam znao >.<

ovo za Preview, vec receno par postova iznad, problem je sto ce otvoriti sve fajlove, u razlicite applikacije, tako da moras paziti sta si selektovo, a ako imas dosta slika u jednom folderu, to je onda jako lose resenje na duge staze ,svaki put moras pratiti sta si selektovo :S ovako udjes u folder otvoris jednu sliku i dalje listas u samom programu, bilo da je JustLooking, Xee il nesto trece...

Хехе фора је што је мек филозофоја таква да не треба користиш фолдере за музику/слике. То што ви причате дал може ил не може да се прегледају фотке из фолдера, то се тако у меку ионако не ради. Убаце се фотке у iPhoto и ту можеш да гледаш шта хоћеш до миле воље ;) Треба да се привикнете и да баталите ту филозофију сортирам музику/слике у фолдере па са Total Commanderom све то сређујем сваки дан, па вам онда фали тај исти TC јер не можете то исто да радите у меку. Тек када заборавите тај "примитивни" начин манипулације са сликама и музиком, скапираћете какав је мек :)

Хехе фора је што је мек филозофоја таква да не треба користиш фолдере за музику/слике. То што ви причате дал може ил не може да се прегледају фотке из фолдера, то се тако у меку ионако не ради. Убаце се фотке у iPhoto и ту можеш да гледаш шта хоћеш до миле воље ;) Треба да се привикнете и да баталите ту филозофију сортирам музику/слике у фолдере па са Total Commanderom све то сређујем сваки дан, па вам онда фали тај исти TC јер не можете то исто да радите у меку. Тек када заборавите тај "примитивни" начин манипулације са сликама и музиком, скапираћете какав је мек :)

hahahahahahahaha >__< izvini, al tako si me nasmejao :) pa sta napisa covece :p

hoces da kazes da sad moram da upalim iPhoto(DA GA KUPIM PRVO?!?!?!) da bih video 10-20 slika....aj razmisli malo...mozda te slike nisu u biblioteci iPhoto-a.. mozda ne zelim da radim 10 klikova vise...mozda -.-

treba da se odviknete te "мек филозофојe", nece stevica valjda da ti naredjuje kako da koristis racunar.....pa nisi retardiran....

Ja sam dao sve od sebe i skoro dva meseca OSX-u da se naviknem na njega i procitao sto sam vise mogao, koristio precice sve moguce na tastaturi ne bih li bio produktivan na nacin kao u Win-u i jednostavno sam odustao kada sam shvatio da mi i nakon 2 meseca za svaku drugu akciju treba 2 do 3 puta veci broj klikova/lupanja tastera za neke banalne stvari. Sistem kao sistem je OK i jako mi se svidjaju neke stvari u njemu, ali na dnevnom nivou malo intezivnije koriscenje ume da bude jako zamorno.
Mozda je kao dual-boot OK resenje, verujem da ga vecina tako i koristi, ali meni je i dalje Win 7 daleko produktivniji no OSx. Ovo je MOJE SUBJEKTIVNO misljenje. Bez flejma.

:wave:

Dao si dva meseca nečemu a Win koristiš 20 godina... ;)

Ne slažem se sa tobom svakako, da su i meni ostali neki koreni iz Wina, jesu svakako, ali ovo je super sistem i platforma u globalu, tako da ta priča ne pije vodu.

Ja sam dao sve od sebe i skoro dva meseca OSX-u da se naviknem na njega i procitao sto sam vise mogao, koristio precice sve moguce na tastaturi ne bih li bio produktivan na nacin kao u Win-u i jednostavno sam odustao kada sam shvatio da mi i nakon 2 meseca za svaku drugu akciju treba 2 do 3 puta veci broj klikova/lupanja tastera za neke banalne stvari. Sistem kao sistem je OK i jako mi se svidjaju neke stvari u njemu, ali na dnevnom nivou malo intezivnije koriscenje ume da bude jako zamorno.
Mozda je kao dual-boot OK resenje, verujem da ga vecina tako i koristi, ali meni je i dalje Win 7 daleko produktivniji no OSx. Ovo je MOJE SUBJEKTIVNO misljenje. Bez flejma.

Ako Windows zadovoljava potrebe korisnika, onda, osim radoznalosti i zelje za ucenjem i probanjem neceg drugog, ne vidim razlog za prelazak na Mac OSX :type:

Ali ako recimo hoces da koristis Final Cut, onda nema dileme :trust:

A evo kako je Dave Chappelle objasnio prednosti Mac-a - http://www.dailyhaha.com/_vids/dave_chappelle_macs.htm

E sad, salu na stranu; posto se stalno pominje kako je Mac OSX bolji za surf jer ne postoje virusi i ostale zloce za njega, s cime to da se proveri ako ne postoji ni jedan antivirus program?

Laik sam, pogotovo za Mac-ove, pa mi ne zamerite; kontam da neko moze da ubaci Mac korisniku keylogger ili nesto slicno, a da korisnik uopste nema cime to da proveri.

Dakle, ja sam za Dual Boot opciju ili, jos bolje, dve odvojene masine :D

Ako Windows zadovoljava potrebe korisnika, onda, osim radoznalosti i zelje za ucenjem i probanjem neceg drugog, ne vidim razlog za prelazak na Mac OSX :type:

Ali ako recimo hoces da koristis Final Cut, onda nema dileme :trust:

Bas tako.

A to da li je super sistem i da li prica o produktivnosti pije ili ne pije vodu je krajnje subjektivna stvar. Ja mislim da vrlo pije vodu. Jer ako se covek tamo oseca bolje i produktivniji je posle 2 meseca koriscenja OSX-a - nema razloga da i dalje gubi vreme pokusavajuci da prisvoji nacin razmisljanja koji mu ne lezi.

Apple. Think Different. Not necessarily better.

U svakom slucaju, na svakom je da radi ono sta hoce. Mada ne rade svi ono sto bi trebalo. Stavise, vecina :)

Recimo, sta mi bas koristi na OSX-u je mogucnost da skrolujem u prozoru koji nije aktivan. To mi poprilicno ubrzava rad za neke stvari.

Ono sto mene nervira sa MacOS-om je sto ce biti sve zatvoreniji i zatvoreniji, na kraju ce kao iPhone da bude, moze samo softver koji Apple kaze da moze. Pazite sta sam vam rekao, AppStore je samo prvi korak.

Tu sam se bas lepo iznervirao, sto je uslov da bi applikacija mogla da se prodaje na AppStoru bio to da se napravi u njihovom xcode i u sugavom objektnom c-u.

Dao si dva meseca nečemu a Win koristiš 20 godina... ;)

Ne slažem se sa tobom svakako, da su i meni ostali neki koreni iz Wina, jesu svakako, ali ovo je super sistem i platforma u globalu, tako da ta priča ne pije vodu.

Nisam retardiran da za dva meseca ne mogu da provalim da li mi nesto odgovara ili ne, zaista.
Napisao sam VELIKI SLOVIMA da je to moje SUBJEKTIVNO misljenje.
Ali ne vredi, neki ne citaju, samo biju glavom kroz zid...

hahahahahahahaha >__< izvini, al tako si me nasmejao :) pa sta napisa covece :p

hoces da kazes da sad moram da upalim iPhoto(DA GA KUPIM PRVO?!?!?!) da bih video 10-20 slika....aj razmisli malo...mozda te slike nisu u biblioteci iPhoto-a.. mozda ne zelim da radim 10 klikova vise...mozda -.-

treba da se odviknete te "мек филозофојe", nece stevica valjda da ti naredjuje kako da koristis racunar.....pa nisi retardiran....

iPhoto (тј. цео iLife) иде уз сваку мек машину дакле џаба је. А за 20 слика ћеш лако да се снађеш без икаквих проблема и са quicklook-om.

Бојим се да ме ниси разумео, ако је нешто направљено да се користи на један начин, докле год не пробаш да га на тај начин користиш нећеш знати његове предности/мане. Дакле ти хоћеш на windows начин коришћења да користиш и Мек, па не може. Исто тако не може неко ко је користио мек нпр 10 година да уђе у Win и каже шта је бре ово уопште нема везе са оним што сам радио до сада. А то да ли је то смислио Стив Џобс или Бил Гејтс, ко год, баш ме брига, ја гледам да ли то мени одговара.

Е сада што се тиче те ”филозофије” манипулације фајлова, по мени (моје мишљење) мнооого боља варијанта је да не морам да се јеб*м са фајловима/фолдерима да премештам фајлове тамо вамо, да морам да креирам фолдере мећем у њих слике/музику, па назови ово овако те онако, и остала *******ција. iPhoto/iTunes то раде за мене, и све ми је организовано и на дохват руке, све лепо тагујеш све нађеш у истом том програму за 1секунд (без 10 кликова) без јурцања по фолдерима. У Winu ти би требао да уђеш у тај фолдер да пронађеш где су те фотке па да их отвориш, у Меку све је смештено већ у iPhoto и ту је све на тацни, један клик ту је све. По мени један велики плус за Мек.

A Picassa ili recimo xnView ne mogu to?
Konstantno lutamo od teme, ne radi se o softveru, vec o samom sistemu.

Ne poznajem puno MacOS i Apple proizvode, ali jedno je jasno - nisu za kompjuterske entuzijaste. Eto, posto sam ga video malo, npr, iPad> Lepa stvar da surfujes, malo muzikica, email, neki video, i to je to. Znaci, za nezahtevne, "obicne" korisnike.

Sto se stabilnosti tice>
Imam Asus Laptop sa 1.86 GHz celeronom i 1.5GB rama i Win7 64bit. Na njemu sve radi savrseno i nijednom nije zakucao. Znaci, samo poklopim i otvorim kad mi treba... Digao i MS SQL server i IIS7 sa ASP.Net aplikacijom za moje neko probanje.

Drugi komp je iz potpisa, lepo OCovan, a TIH, sa WindowsXP SP3 32bit koji nije gasen jedno 2-3 godine, otkad je kupljen. I win je samo upgradeovan (sa sp2 na sp3 i ostali patchevi), nikad reinstaliran. Mesec dana, bre, torrenti u pozadini, av, firewall, remote admin, akanje programa, zahtevnih igara i - NISTA. Retko je zakucao, ali to je zbog ovih brojnih igara koje pise ko stigne:)

To su masine koje sam ja sklopio. Postoje i PC brand name masine. Treba porediti takve masine, za isti novac kao i Apple sto kosta, i da udje i Win7 u tu cenu.

Inace, ne znam nesto puno programera koji rade na Macu?
Kako tu stoje stvari? Moze li se dici neki server? Kako rade u mrezi?

Ja, npr, lepo i lako namestio lokalnu mrezu preko rutera. U lanu su mi 2 desktopa i wireless Laptop. Svi lepo saradjuju, dele net, file server, printer, lokalni web server, remote admin/desktop... Ne moze bilo koji user da uleti na wireless ili ako i uleti da koristi moje resurse.. Security?

Kako bi se 1 Mac ponasao u ovoj mojoj mrezi, kad bih ga kupio?

Ne moze to da se odvoji. Sve je povezano: Hardver i softver (OS je samo deo softvera) i oni cine racunarski sistem.
Svaki sistem se sastoji iz vise delova, ima svoju strukturu, ...

I sta bi vredelo da je MacOS deset puta brzi i lepsi od nekog drugog OS-a, ali da ne moze nijedan program da se doda i vrti na njemu ?

А ако гледамо само систем (iTunes i iPhoto иду уз нови Мек), ту Windows тек нема шта да тражи. Уђите само у Sistem Preferences и у Control Panel, одмах ће вам бити јасно. Пробај да умрежиш Win 7 са Win XP-ом нпр. А онда пробај Мек да убациш у целу причу. ;)

Нпр. не мораш цео office да инсталираш да би видео један .doc (reader za .pdf i sl.) фајл. Нема .dll-ова, нема систам регистра, expose, spaces, Time machine, networking, дизајн који су заправо осмислили дизајнери ;)

Далеко од тога да је Windows бескористан, али када се види колико је Mac напредовао, а мајкрософт блејао за то време то је баш за жаљење.

iPhoto (тј. цео iLife) иде уз сваку мек машину дакле џаба је. А за 20 слика ћеш лако да се снађеш без икаквих проблема и са quicklook-om.

Бојим се да ме ниси разумео, ако је нешто направљено да се користи на један начин, докле год не пробаш да га на тај начин користиш нећеш знати његове предности/мане. Дакле ти хоћеш на windows начин коришћења да користиш и Мек, па не може. Исто тако не може неко ко је користио мек нпр 10 година да уђе у Win и каже шта је бре ово уопште нема везе са оним што сам радио до сада. А то да ли је то смислио Стив Џобс или Бил Гејтс, ко год, баш ме брига, ја гледам да ли то мени одговара.

Е сада што се тиче те ”филозофије” манипулације фајлова, по мени (моје мишљење) мнооого боља варијанта је да не морам да се јеб*м са фајловима/фолдерима да премештам фајлове тамо вамо, да морам да креирам фолдере мећем у њих слике/музику, па назови ово овако те онако, и остала *******ција. iPhoto/iTunes то раде за мене, и све ми је организовано и на дохват руке, све лепо тагујеш све нађеш у истом том програму за 1секунд (без 10 кликова) без јурцања по фолдерима. У Winu ти би требао да уђеш у тај фолдер да пронађеш где су те фотке па да их отвориш, у Меку све је смештено већ у iPhoto и ту је све на тацни, један клик ту је све. По мени један велики плус за Мек.

Ma kapiram ja to, itunes, iphoto ili bilo koji drugi program koji koristi library je super za organizovanje kolekcije slika/muzike, i sam koristim nekoliko takvih programa, ali ne mozes uvek da otvoris iphoto da bi video nekoliko slika, ima dosta situacija u kojoj jednostavno hoces da prelistas slike i to je to, obrises sta god....npr hocu da skinem neki wallpaper sa interneta, surfujem, skinem 10 slika, sve su na desktopu, i sta sad treba da ih otvorim i photo i da ih dodam u library?-.-
a mozda cu 8 od 10 da obrisem, ali pre toga moram da vidim koje, otvorim jednu sliku u "JustLooking"(umesto preview-a, vec sam rekao zasto), listam ostale slike i brisem sta mi ne treba, za import sa digitalca koristim Aperture, iphoto mi se nikako ne svidja, a quicklook koristim samo kad treba da proverim jednu sliku npr, ili jedan pdr..html....

А ако гледамо само систем (iTunes i iPhoto иду уз нови Мек), ту Windows тек нема шта да тражи. Уђите само у Sistem Preferences и у Control Panel, одмах ће вам бити јасно. Пробај да умрежиш Win 7 са Win XP-ом нпр. А онда пробај Мек да убациш у целу причу. ;)

Нпр. не мораш цео office да инсталираш да би видео један .doc (reader za .pdf i sl.) фајл. Нема .dll-ова, нема систам регистра, expose, spaces, Time machine, networking, дизајн који су заправо осмислили дизајнери ;)

Далеко од тога да је Windows бескористан, али када се види колико је Mac напредовао, а мајкрософт блејао за то време то је баш за жаљење.

istina, lepih stvari ima u OSX-u, kad pricam o samom OS-u, sve najbolje, ali ne volim Apple zbog svoje zatvorenosti i pohlepnosti....
ali OS je cista desetka, nekoliko stvari jos ne radi kako treba(flash, podrska za gejmerske miseve)..ali dobro..bice resene valjda ;p ali opet sa druge strane ne mogu nikako da se pozalim na win 7, radi bukvalno isto kao OSX sto se tice stabilnosti, nije toliko lep i nema neke funkcije ugradjene u system, ali nadoknadjuje u drugim stvarima....

A ti probaj da ubacis Mek u napr. windows 2008 domen, pa javi kako je proslo. Do duse to i nije problem OS X-a vec open-sors sambe.

Kapiram ja na sta ti ciljas, samo nekoliko kontraargumenata, istine radi.

- prvo, moj mac ima gomilu instaliranih programcica koji ispravljaju, kao sto si rekao, 'dizajn dizajnera' ;tu je witch, hyperdock, growl, programce za setovanje default appova (kome sam, o sramote, zaboravio ime), te normalno zamena za nesretni finder (ove nedelje je to path finder, a sledece who knows)

- drugo, svi ovi programi kostaju - po 10-20 dolara. Hvala bogu na narodnim verzijama....

- trece, spaces - ovo sam, brat bratu, prvi put koristio pre 15 godina na CDE-u a u ostatku *nix sveta to se jednostavno zove - virtual desktop. Nekad korisno, nekad manje korisno, kad se sve sabere i oduzme nisam primetio da brze radim kad koristim virtual deskope; mnogo bolja stvar je, hands down, pregledan taskbar koga OS X nema.

- cetvrto, windows registry (ili kako si ga nazvao - sistemski registar). Da se podsetimo istorije - pre nego je windows zafasovao registry sve aplikacije su imale svoje posebne konfiguracione fajlove, kao sto je to danas slucaj sa OSX-om ili sa bilo kojom varijantom *nixa. Ocito je da ovakav pristup ima mane (jedinstvena tacka otkaza je najveca od svih), ali takodje ima i prednosti - sve aplikacije svoja setovanje trpaju u registry koje druge aplikacije lako citaju, ne moraju da se jure i parsiraju konfiguracioni fajlovi po folderima i diskovima vec su svi uvek na istom mestu, remote pristup setovanjima masine i setovanjima korisnika je lagan i jednostavan za bilo kakve modifikacije i sl.

- peto, OS X nema dll-ove, ali ima svoje share-ovane libove; ukoliko se neka od njih osteti, simptomi su isti kao i na windowsu - jedna ili vise aplikacija prestace da rade. Ne verujes? Evo uzmi pa kreni da brises *.so fajlove na svom disku.

- i sesto, sto se networking dela tice tu je OS X taman toliko failovao kao i windows, pa jos i gore ukoliko se uzme u obzir da je OS X pure unix, a unixu je vazda najjaca tacka bio upravo networking. Gde nestade podrska za VLAN-ove, NAT-ovanje, rutiranje, filtriranje, i bilo sta iole kompleksnije od nabadanja IP adrese? Potpuno je jasno da ovog i ne treba da bude kada se otvori osnovni ekran za setovanje mreznog interfejsa, ali 'advanced' set opcija bi zaista i trebao da bude advanced.

Poslednja izmena:
Ne slažem se apsolutno sa tim ;)

Sedmica je ogroman korak napred, možda u osnovi nije izmenjeno ništa radikalno, ali ono što ja kao krajnji korisnik vidim je mnogo bolja sedmica od viste i mislim da se sa tim apsolutno svaki čovek slaže ;)

e bas sam se nacitao postova u ovoj temi-i sve mi je nejasnije ono "mac osx je stabilniji i pouzdaniji" itd-ok-sistem je sigurno odlican ali mislim da one prethodne dve reci "stabilnost i pouzdanost " treba izbaciti iz komentara jer je totalna glupost govoriti da je neki od ta dva sistema vise stabilan-sta se podrazumeva pod stabilan???? pa jel jel bilo koji nestabilan???....gluposti......:lupko::smoke:

Mislim da su price i nestabilnosti windowsa i superiornosti Applovog OS-a price koje su imale osnova pre mnogo godina u vreme W 3.11 ili W 95 i sl.. Sa novim NT kernelom windows je moderan i stabilan OS koji ispunjava vecinu zahteva korisnika. Ja na primer od W 2000 pa nadalje ne mogu da se setim kada mi je windows pukao. Bavim se projektovanjem bez ikakvih problema i to na na integrusi. Cak mislim da je pitanje kvaliteta ova 2 OS-a deplasirano kad po celi dan provodim u nekoj od aplikacija. Bas bih voleo da me neko ubedi da ce mi Google Sketch UP bolje raditi na OS-x nego na W7. Takodje ga koristim za muziku (imam midi klavijaturu), i to radi odlicno.
Ono sto je dobro za nas korisnike to je konkurencija ova 2 OS-a, gde je realno Apple lider sa novotarijama koje uvodi akoje Microsoft cesto pokusava da kopira ali i da malo unese neku svoju inovaciju pa obicno to pokvari. Milion puta je receno, i tu se slazem, da ko hoce OS-x mora da promeni nacin rada i da bude strpljiv.
Aj ziveli

U stvari, u vreme Win-a 95, Mac OS je bio lošiji od Win-a. Nije imao ni preemptive multitasking ni protected memoriju. (95 je imao prvo i pseudo drugo), i ostao je takav sve do Mac OS X-a (koji je naslednik NextStep-a, a ne klasičnog Mac OS-a). Apple-ova jedina prednost u odnosu na Wintel je 90-ih bio PowerPC koji je bio jači od x86-ica.

A ti probaj da ubacis Mek u napr. windows 2008 domen, pa javi kako je proslo. Do duse to i nije problem OS X-a vec open-sors sambe.

Kapiram ja na sta ti ciljas, samo nekoliko kontraargumenata, istine radi.

1- prvo, moj mac ima gomilu instaliranih programcica koji ispravljaju, kao sto si rekao, 'dizajn dizajnera' ;tu je witch, hyperdock, growl, programce za setovanje default appova (kome sam, o sramote, zaboravio ime), te normalno zamena za nesretni finder (ove nedelje je to path finder, a sledece who knows)

2- drugo, svi ovi programi kostaju - po 10-20 dolara. Hvala bogu na narodnim verzijama....

3- trece, spaces - ovo sam, brat bratu, prvi put koristio pre 15 godina na CDE-u a u ostatku *nix sveta to se jednostavno zove - virtual desktop. Nekad korisno, nekad manje korisno, kad se sve sabere i oduzme nisam primetio da brze radim kad koristim virtual deskope; mnogo bolja stvar je, hands down, pregledan taskbar koga OS X nema.

4- cetvrto, windows registry (ili kako si ga nazvao - sistemski registar). Da se podsetimo istorije - pre nego je windows zafasovao registry sve aplikacije su imale svoje posebne konfiguracione fajlove, kao sto je to danas slucaj sa OSX-om ili sa bilo kojom varijantom *nixa. Ocito je da ovakav pristup ima mane (jedinstvena tacka otkaza je najveca od svih), ali takodje ima i prednosti - sve aplikacije svoja setovanje trpaju u registry koje druge aplikacije lako citaju, ne moraju da se jure i parsiraju konfiguracioni fajlovi po folderima i diskovima vec su svi uvek na istom mestu, remote pristup setovanjima masine i setovanjima korisnika je lagan i jednostavan za bilo kakve modifikacije i sl.

5- peto, OS X nema dll-ove, ali ima svoje share-ovane libove; ukoliko se neka od njih osteti, simptomi su isti kao i na windowsu - jedna ili vise aplikacija prestace da rade. Ne verujes? Evo uzmi pa kreni da brises *.so fajlove na svom disku.

- i sesto, sto se networking dela tice tu je OS X taman toliko failovao kao i windows, pa jos i gore ukoliko se uzme u obzir da je OS X pure unix, a unixu je vazda najjaca tacka bio upravo networking. Gde nestade podrska za VLAN-ove, NAT-ovanje, rutiranje, filtriranje, i bilo sta iole kompleksnije od nabadanja IP adrese? Potpuno je jasno da ovog i ne treba da bude kada se otvori osnovni ekran za setovanje mreznog interfejsa, ali 'advanced' set opcija bi zaista i trebao da bude advanced.

1. Пре свега сам мислио на изглед, али и уопште дизајн свега. Ок свако има другачије потребе и неко инсталира те програмчиће неко не. Мени нпр не требају те финте. Сасвим се супер сналазим и овако. Али овде причамо о упоређивању Мек - Windows. Windows Explorer i Finder, по мени онај у XP и на нешто личио ово сад је хаос тотални и по изгледу и по интерфејсу.

3. Наравно али то Windows (интегрисано) нема. :)

4.5. Има предности, исто као и DLL фајлови али дефинитивно више мана.

6. Па ОК колико капирам Mac OS X и не служи за те неке (серверске капирам?) ствари, а Windows не може ни ту адресу да убоде (и то са другим Windowsom). А у Меку је за крајњег корисника врхунски одрађено само боцнеш и не мислиш.

istina, lepih stvari ima u OSX-u, kad pricam o samom OS-u, sve najbolje, ali ne volim Apple zbog svoje zatvorenosti i pohlepnosti....
ali OS je cista desetka, nekoliko stvari jos ne radi kako treba(flash, podrska za gejmerske miseve)..ali dobro..bice resene valjda ;p ali opet sa druge strane ne mogu nikako da se pozalim na win 7, radi bukvalno isto kao OSX sto se tice stabilnosti, nije toliko lep i nema neke funkcije ugradjene u system, ali nadoknadjuje u drugim stvarima....

Хех а теби је мајкрософт мање похлепан? ;)

1. Пре свега сам мислио на изглед, али и уопште дизајн свега. Ок свако има другачије потребе и неко инсталира те програмчиће неко не. Мени нпр не требају те финте. Сасвим се супер сналазим и овако. Али овде причамо о упоређивању Мек - Windows. Windows Explorer i Finder, по мени онај у XP и на нешто личио ово сад је хаос тотални и по изгледу и по интерфејсу.

OS X gui definitivno ima mnogo propusta a to se lepo vidi i po tome sto ogromna vecina macintosh korisnika ima barem nekoliko helper programa. Uostalom poseti na ovom forumu thread 'must have apps for osx' te se uveri i sam.

3. Наравно али то Windows (интегрисано) нема. :)

Nema integrisane virtuelne desktope ali pitanje je da li je to windowsu i potrebno. Windowsov taskbar mnogo pregledniji od docka OSX-a; napr. ja nikad nisam siguran koja aplikacija ima otvorene a koja zatvorene prozore kada radim na meku. Sa druge strane, stock OS X te prosto tera na koriscenje spaces/expose da makar koliko-toliko ublazis probleme sa losim app/windows managementom.

4.5. Има предности, исто као и DLL фајлови али дефинитивно више мана.

U stvari ideja iza windows registry-ja je, bez preterivanja, sjajna - centralno mesto za cuvanje svih setovanja sistema, divota. Medjutim nemogucnost da se registry lako prebaci sa masine na masinu, cudan kriptovan format zapisa (mnogo bi bolje bilo da je to obican txt fajl) i vec pomenuta jedinstvena tacka otkaza stvaraju probleme kojih je moglo i da ne bude.

6. Па ОК колико капирам Mac OS X и не служи за те неке (серверске капирам?) ствари, а Windows не може ни ту адресу да убоде (и то са другим Windowsom). А у Меку је за крајњег корисника врхунски одрађено само боцнеш и не мислиш.

To bas i nisu serverske primene; napr. mogucnost da racunar bude u vise nego u jednom VLAN-u je nesto sto se srece ne tako retko u korporativnim mrezama; ICS zahteva i natovanje i rutiranje. U stvari, nije da toga nema u OS X, samo ne postoji nacin da se to setuje kroz gui nego moraju da se kucaju terminalske komande. U windowsu pak je to moguce raditi i u prozorima.

Prestanite sa offtopic-om da ne bismo bili prinuđeni da delimo bodove.

Nekoliko ljudi je napisalo da ne gasi komp i ima uvek upaljeno puno programa (PS, DW itd.) i da uvek sve radi glatko... Zanima me jel ste ozbiljni? Ili ipak sami sebe lazete??
Moje iskustvo je da jedan program koji uvek imam aktivan je "Activity Monitor" da mogu da vidim "dje zapelo". I uglavnom je problem glupi Safari koji ne moze da izdrzi ni tri dana a da mi bar jednom ne zaglupavi celu masinu, i to nicim izazvan. :d
Znam, ima i drugih browser-a, ali opet iz nekog razloga uvek se vratim Safariju (iz nekih ne mozes da prevuces sliku u PS, nekima je "close tab" dugme da desnoj strani, ili lose renderuju stranice..).
Onda Aperture (isto Apple softver): Ne moze da prodje ni pola sata a da ne uspori taman toliko da ti kida zivce- npr. ako obradjues sliku (pomeras "slajdere") uvek kasni malo a ako krenes sa ozbiljnijom obradom u nekom trenutku mozes da odes da popijes kafu dok se ne smiri i vrati u normalu.
Neverovatno koliko brzo ode memorija, ako se potrudis malo :D
Masina je Macbook Pro 15" Intel Core i-7 2.66GHz sa 4gb rama... znaci relativno dobra konfiguracija...

Ne kazem da mi komp radi lose, ali daleko od toga da su Mac idealne masine gde sve radi non stop bez stucanja i da moze da podnese svakojaka izivljavanja...

OS X ma koliko da je upeglan i dalje ima *****nih nedostataka (npr. zasto ne moze da se rasiri prozor programa na ceo ekran jednim klikom?) ali je i ipak "laksi za upotrebu" i definitivno prijatniji za rad (ako se ne lozis na kompove)...

Evo i jedne slike, temperatura na kompu je presla 100C i onda je polako krenulo hladjenje :mad:

103nh.jpg

@dreamer
Evo ti baš šta je kod mene otvoreno non-stop i ne gasim MBP 13" sa C2D i 4GB: Finder, Path Finder, Chrome, iCal, iTunes, Preview, Microsoft Messenger, Skype, Word, Excel, Evernote, VMWare Fusion, Premiere Pro, Encore. Koristim i PS i DW ponekad ali ih ubijem nakon upotrebe jer ih ne koristim svaki dan.

Jedino što uradim kada koristim Premiere ili Encore je da stavim virtuelnu mašinu pod VMWare u Stand By i ne radim paralelno u više aplikacija jer nemam potrebu za tim (dok mi radi Premiere recimo da surfujem ili slično).

A što ne staviš taj smcFanControl da duva brže, mnogo je 100 stepeni a brzina ventilatora samo 2000 obrtaja?

Poslednja izmena:
A što ne staviš taj smcFanControl da duva brže, mnogo je 100 stepeni a brzina ventilatora samo 2000 obrtaja?

Zar da se mesamo u posao apple inzenjerima, pardon dizajnerima? Ako dizajneri kazu da je ok da masina radi na 105 stepeni, onda je to ok :)

....

Elem i ja povremeno restartujem mbp, posle izvesnog vremena i neidentifikovanog broja odlaska i povratka iz sleep-a sistem zna na nekim appovima da dodje u katatonicno stanje. Manje krivica OSX-a a vise lose napisanih appova koje ocito imaju memory leak-ove. Interesantno, najvise problema zadaju mi MS aplikacije iz ofisa 2011 gde ponekad moram da udjem u konzolu i rucno ubijem fantomske procese (MSN, rdesktop, outlook). Jos jednom se potvrdjuje - batina (konzola) je iz raja izasla :D

edit: typo

Poslednja izmena:
@dreamer: Tebi je nešto pokvareno. Ili softverski ili hardverski ili neki firmware. Ja držim venilator na 4000 obrtaja skoro stalno. Kad je temperatura skočila na preko 70 i nešto tu je počeo da se pojačava na preko 4000. NE bi trebla nikako da bude 100-ta, a da ostaje na 2000.

Elem i ja povremeno restartujem mbp, posle izvesnog vremena i neidentifikovanog broja odlaska i povratka iz sleep-a sistem zna na nekim appovima da dodje u katatonicno stanje. Manje krivica OSX-a a vise lose napisanih appova koje ocito imaju memory leak-ove.

Možda se programeri malo pogube sa upravljanjem memorijom tokom pisanja. (retain, release, autorelease, a mislim da ima i nekih pravila za garbage collection)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno