Šta je novo?

Mašine za sušenje veša - sušare, sušilice - sa toplotnom pumpom

Imam sto bi se reklo "first world problem" sa ves masinom i susarom. Ves masina toliko dobro ocedi ves na 1400 obrtaja da susara nema dovoljno vode da ispere kondenzator i filter. Moracu ili da smanjujem obrtaje kad pustam manju kolicinu vesa, ili da dodajem vodu u posudu od susare pre susenja. Trebalo mi je vremena da provalim zasto susara cesto baca gresku da filter treba da se cisti :D
 
To cu i raditi. Kad sve sagledam sada, bolje da sam uzeo Miele i povezao je na odvod, manje bih se mlatio oko ovoga.

Sa ovom Bosch moram da razmisljam da li ima dovoljno vode za samociscenje. Ne smem da je povezem na odvod koji sam vec napravio jer onda samociscenje ne radi, a dodatno komplikuje proces pustanja programa za odrzavanje.

Masina odlicno susi, nista mi nije ostetila, ali iz aspekta "korisnickog iskustva", mislim da bih bolje prosao sa Miele povezanom na odvod. Videcemo na duze staze kako ce se ponasati :)
 
@jaksa

Da li ti se desavalo da nakon svakog susenja masina baca gresku za lint filter? U pocetku mi uopste nije bacala tu gresku, sada se cesto desava da iako ima vode u posudi kao da uopste ne odradi "samociscenje", filter je nakon susenja potpuno suv. Kad radi kako treba, filter bude ispran i sav lint se skuplja dole.
 
Očistio si oba filtera?
 
Filter na vratima dole i posudu gde se skupljaju ostaci sam ocistio, naravno.
 
"Filter na vratima" je onaj sa plavim "bravicama"?
 
ma ne brinem ja za struju, nego bez TP sam imao susilicu u kupatilu i ona je ozbiljno grejala prostoriju, sad kad je stavljan u plakar( nesto mi ruzno da u hodniku stoji masina i da je otvorena sa prednje stran, posto u kupatilu prostora nemam, tehnoloska stvar) brinem dal ce plakar da strada ipak sad radim po meri ugradni, nesto mi se ne bacaju pare, a masina sa TP manje greje, nema niko da da pravu informaciju kad pitam u prodaji.
Da li može mašina za sušenje na mašinu za pranje veša?
 
Može. Da je obratno onda ne bi moglo.
 
Hvala. Pokrenuo sam ove programe za odrzavanje vise puta, sada radi intezivno odrzavanje (samo sa vodom bez dodatne tecnosti), pa cu videti kako ce se ponasati.

Na internetu ima dosta prijava da Bosch masine bacaju ovu gresku za pun filter iako je filter ociscen, ima raznih resenja, probacu pa ako ne uspem zvacu ih.
 
Razmatram kupovinu sušare sa toplotnom pumpom, tačnije Beko DG 8540 SX (zbog hibridnog sistema sušenja). Ono oko čega se najviše lomim je činjenica da mašina nema filter kod kondenzatora, već samo neki dupli filter u donjem delu bubnja.

Da li je ovo dovoljno sto se tice filtriranja ili treba razmisliti o drugom proizvođaču u tom cenovnom rangu (gorenje DE83/GID)
Ne bih voleo da mi se desi da menjam mašinu zato sto se saće začepilo.
 
Svakako je bolje da ima dodatni filter.
 
Na kraju sam prelomio u korist Gorenja. Cena Beka magicno otisla gore na dan kad sam hteo da ga kupim. Uzeo DS92LIS posto je bio na lepom popustu...
 
Standardna cena tog modela ~85k... baš su žestoko poskupele. Pre dve ipo godine kupio sam Miele za oko 95k.
Neka te lepo posluži.
 
Imam neku Tesla masinu za susenje vesa i radila je lepo do pre par dana, sad kad upalim ,ona vrti satima ali ne susi, vidim da je hladna na dodir, ocistio sam oba filtera, onaj u bubnju i onaj donji, kondenzator za vodu prazan, sta bi dalje mogao da pogledam?
 
Predlog za slim sa toplotnom pumpom
 
Nema takav model.
 
Nađoh Candy, ali izgleda da je to i jedini model.
 
Beko je imao slim susilicu, slim. Prosle godne u ovo vreme sam mislim u Tehnmediji se raspitivao i imali su na stanju.
 
Ima Beko DF 7439 SX , ako se ne varam sa toplotnom pumpom. Merkam je vec neko vreme ali moram da izvrsim neke prepravke u kupatilu da bih je uglavio, eh
 
Kakvi su utisci do sada? Planiram da uzmem isti model
Nisam je mnogo koristio, ali za sada utisci su odlični.

Lepo suši i dobro prilagođava trajanje sušenja prisutnoj vlazi u vešu. Visoka centrifuga je must - par puta je radila nakon pranja sa 800 (stara veš mašina) i rezultati su bili očekivano dobri ali trajanje je bilo duže od vremena koje prikaže mašina za zadati program. Nakon pranja sa novom veš mašinom na 1400, običan Cotton Storage program je trajao 2h i koji minut umesto 3h 55min koliko mašina pokazuje. Mašna nije bila full puna, ali nisam očekivao skoro za polovinu kraće vreme sušenja.

Buka koju pravi sama mašina je mala, ali ukupna buka zavisi od tipa veša u mašini. Veš bez dugmića i cibzara pravi minimalnu buku i može se spavati na metar od mašine sa jednim zidom između. Košulje, farmerke i druga dugmetna galanterija prave značajno zvekeću i nije moguće spavati kao u prvom primeru.

Nisam još koristio steam i jonizator programe, ali ću uskoro. Čim isprobam, javljam utiske.
 
Ima li neko iskustva sa polovnim mašinama za sušenje? Koje su se pokazale dobro?

Razmišljao sam da uzmem jednu koja se ne bi koristila tako često, pa ne bih da dajem pare na novu. Na kp vidim da su kondenzacione oko 150€, dok su sa toplotnom oko 250€. Poznanik je uzeo čini mi se bosch kondenzacionu pre više od godinu dana i kaže da nije bilo nikakvih problema.

Ono što me je pokolebalo je majstor koji mojima održava belu tehniku, reče da je bolje uzeti novu, jer za ove polovne navodno nema delova. Ako se ne varam, reče da je grejač za gorenje oko 10 hiljada, dok za ove iz inostranstva često ne može da nađe. Zato nisam siguran da li onda vredi uzeti nešto kao bosch, siemens, aeg itd.?
 
Treba mi pomoc oko odabira masine za susenje za budzet koji mi bas i nije impresivan. 🙂 Od uslova je bitno da dubina bude manja od 58cm (jer je stepeniste do kupatila usko). I da napomenem (ukoliko je vazno) da na kupatilu nemam prozor nego ventilacioni otvor. Hvala unapred
 
Neku sa toplotnom pumpom, u dimenzijama koje odgovaraju...
Da ne bi imao problem sa kondenzom u kupatilu.
 
Nazad
Vrh Dno