Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Isteklo je vreme za izmenu.

Dakle, javio se majstor malopre i može sudomašina od 60 cm. Tih 15cm razlike će prebaciti na drugi kraj i uklopiti.
Šta sada uzeti? Elektrolux ili Beko možda?

Na žalost, kuhinja je takva da stolari kažu da zatvaramo ugaoni element sa mašinom od 60cm i onda u uglu dobijamo jednu "rupu".

I onda u obzir dolazi mašina od 45cm koja bi nam svakako pomogla jer tanjira, pribora i čaša uvek ima na tone za pranje.
Pa tek ako tanjira, pribora i časopisa ima kako kažeš na tone za pranje mašina od 45 nikako nije rešenje. Zadovoljićeš formu da imaš mašinu ali suštinski nisi nešto puno uradio...

Electorlux all the way. Bolja od Beko svakako.

Premeštaj cevi i kablove, bolje sad nego kad kupiš malu mašinu i shvatiš da je dobra samo za šoljice od kafe i tanjire.

Isteklo je vreme za izmenu.

Dakle, javio se majstor malopre i može sudomašina od 60 cm. Tih 15cm razlike će prebaciti na drugi kraj i uklopiti.
Šta sada uzeti? Elektrolux ili Beko možda?
Pisao sam već Beko je dobra jeftinija varijanta, a skuplje elektrolux ili Bosch /Siemens.

Premeštaj cevi i kablove, bolje sad nego kad kupiš malu mašinu i shvatiš da je dobra samo za šoljice od kafe i tanjire.
Nema šansi. S ovakvim cenama prebacivanje cevi i ostalih stvari izađe kao još jedna kuhinja.

Odoše cene nebu pod oblake.

Svakako će majstor da uklopi mašinu od 60cm, pa smo to prebrinuli. Još da se nađe model.

Ma
Izvinjvam se, mislio sam na ugradnju kuhinje :D Čekam da stignu elementi i ploča. Htedoh reći, neće biti puštena u rad narednih 15 dana.
Mašina ugrađena. Do sada oprala oko 4 ture sudova. 3x najkraći program, jednom automatik.
Jedino što me izluđuje, što ne mogu da se povežem na onaj Homewhiz. Pokušao i na androidu i na IOS.
Kupili smo neke tablete praškaste u DM i njihovu so.

jel porbao neko onu so iz lidla nesto tipa dzak od 5kg za 150rsd

Čuo sam da ne treba da bude "previše sitna"... ne znam zašto.

Za so mozda i nije bitno, posebno ako je negde iole ok voda ali sjaj recimo bas utice na pranje i moguce fleke kad se vade sudovi. Probao sam neke jeftine varijante iz lidla i metroa na kratko i vratio se na finish.

Prethodno dok nisu deca pristigla koristili smo Indesit 45 cm, (kupljena polovna) samostojecu i odlicno radila nekih 5 god, eno je jos uvek na spratu i nismo je ukljucili sigurno godinu dana
Moze li joj sta od stajanja faliti?
Pre mesec dana kupimo za prizemlje Zanussi 60 cm, opet polovna ali mnogo prostranija i ozbiljnije napravljena.
Malo prelistah po netu pa naidjoh na podatak da ih je jos davnih godina kupio Electrolux ali se i dalje proizvode pod tim imenom, toj grupaciji pripada i AEG.
Po stranim forumima su ih po kvalitetu i klasama poredjali redosledom
1.AEG
2.Zanussi
3.Electrolux

Što se soli tiče, tu bukvalno ne treba birati i plaćati skupo, nema razlike.
Jedino ne sme so da bude sitna. Generalno su sve mašine osetljive na to a naročito beko. Sistemu za regeneraciju smole koja omekšava vodu ne odgovara sitna so i smola relativno brzo izgubi svoju moć. Od soli isključivo Finish i DM, provereno!

...i dalje ispravnu Gorenje GS64314W. Služi, evo ulazi u dvanaestu godinu. Za to vreme je menjana jednom pumpa sa predihtovanjem (oko 14 k je koštalo) i bio je još neki sitan kvar, ali ne sećam se, nešto simbolično je koštalo i brzo je popravljeno. Otkako je imamo, radi skoro svaki dan, kad nismo odsutni zbog odmora i sl. Baš smo je domaćinski "pocepali" i još ima života u njoj :D Mana je što joj je pre koju godinu otpala ona najviša prskalica (iznad fioke za pribor) i nismo je zamenili jer nije jeftina zamena (5-6 hiljada sa zamenom). Zapravo i bez nje dosta se dobro opere pribor.
Urekla sam je 😭 Evo puče opruga ili nešto drugo u vratima, i sad čim se vrata otvore bar 5 cm, usled svoje težine jurnu ka podu i onako neprijatno drmnu celu mašinu kad padnu. Pitala sam servisera, kaže "može biti da je opruga a imaju i neke šine unutra, to je 4500 da se popravi". Tako da, spram starosti mašine nećemo to opravljati, kako je-tako je.
Eto, samo da se izjadam
(na to me podseti da je neki svekrvin jeftini Bosch takav da mu svakako vrata lete nadole kad se otvori, nema tu odliku da vrata mogu da stoje pod nekim uglom otvorena, hehe)

Urekla sam je 😭 Evo puče opruga ili nešto drugo u vratima, i sad čim se vrata otvore bar 5 cm, usled svoje težine jurnu ka podu i onako neprijatno drmnu celu mašinu kad padnu. Pitala sam servisera, kaže "može biti da je opruga a imaju i neke šine unutra, to je 4500 da se popravi". Tako da, spram starosti mašine nećemo to opravljati, kako je-tako je.
Eto, samo da se izjadam
(na to me podseti da je neki svekrvin jeftini Bosch takav da mu svakako vrata lete nadole kad se otvori, nema tu odliku da vrata mogu da stoje pod nekim uglom otvorena, hehe)
Meni ovo za stari Bosch zvuci kao da nisu podešena. Moja je ugradna i pre stavljanja ukrasnog panela vrsta su letela na gore (ja pomislio moram da stelujem sada), ali posle montaže panela stoji lepo u svim položajima. Najčešće je stelovanje u vidu nekog šrafa pored nogica mašine.

uglavnom je dovoljno skinuti samo bocne stranice ili i zadnju, zavisi od modela

Jedino ne sme so da bude sitna. Generalno su sve mašine osetljive na to a naročito beko. Sistemu za regeneraciju smole koja omekšava vodu ne odgovara sitna so i smola relativno brzo izgubi svoju moć. Od soli isključivo Finish i DM, provereno!
Mi imamo pozitivna iskustva sa Premiom (Maxi) solju. Dovoljno je krupna.

pa cekaj, ako je bitno da je krupna, zasto je od 10 brendova, mozda 3 krupna so? cemu onda sluzi sitna (somat npr)

Kod mene su iskustva isto da je bolja krupna so, mašina je već nekih 25 godina u funkciji.

Ja samo somat i koristim. I so i tablete, a od nedavno i onaj deterdžent u flaši 15ml i sve je dobro oprano( mada ne guram bas haos prljave sudove unutra, jer nekako mi je gadno kada vidim sta sve ljudi guraju u sudomasinu)

Eto, samo da se izjadam
Vrlo verovatno da nije pukla opruga nego kanap. Ako niste skloni popravkama, pozovite majstora. Kanap mora biti baš za taj model mašine, pa ako budete sami tražili, skinite kanap koji je ispravan i ponesite ga sa sobom do prodavnice.
Hvala na sugestiji, nije da mi nije prolazilo kroz glavu. Pretpostavljam da treba rasklopiti cela vrata?
Ne vrata, nego bočnu stranu. NA vratima sa donje strane se nalazi kuka na koju se kači jedna strana kanapa, a dalje se kanap preko rolera i klizača provlači do opruge. Oprez jer se opruga mora razvući da bi se povezala sa kanapom.

I svekrvi su pukli kanapi.

^ Kod mene je bila pukla baš opruga, na nekoj Ariston iz 2002-ge. Kupio drugu, zamenio i teraj, dok nije kasnije crklo nešto drugo. Onda je otišla na reciklažu.
Pozdrav

@maxy kralju hvala puno 🍻 Pročačkaćemo muž i ja to zajedno, oboje smo zapravo vični majstorijama i ima nade da uspe 😁
Znači kad smo promenili remen na pekarici Gorenje, kojoj se "krajnici operišu preko d00peta" onda....... 🤣

^ Kod mene je bila pukla baš opruga, na nekoj Ariston iz 2002-ge. Kupio drugu, zamenio i teraj, dok nije kasnije crklo nešto drugo. Onda je otišla na reciklažu.
Pozdrav
Шанса да пукне опруга свакако постоји, али је знатно мања него шанса да пукну канапи.

Битно је да не губите време на демонтажу врата, већ се скидају само бочне стране. Канапи су обично скроз доле при поду (а ту су и опруге ако је евентуално до њих).

Још да додам, да ако је машина старија, замените оба канапа.

Vrh Dno