Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Ja bih baš bežao od fensi UV, jonizatora i sličnih funkcija, naročito kod proizvođača koji nisu ponikli u svetu sudomašina (a to nije nijedan od ova dva brenda).

Pozdrav, zelim da kupim sudomasinu u cenovnom rangu od oko 60.000 dinara. Mislila sam da sam nasla pravu za mene sa dosta opcija - BEKO BDIN386E4AD ali sam imala opciju da probam touch i podesavanje programa i odziv je jako los, moram da pritisnem po par puta da bih aktivirala program. Zatim sam nasla sudomasinu Gorenje GV673A66 i svidjaju mi se opcije, a pogotovo to da moze da se kontrolise putem aplikacije. Takodje, nasla sam i sledeci model GORENJE GV693A60 UVAD koji ima ExtraHygiene sa UV tehnologijom, Jonizator, AutoDose sistem, i Intensive CleanZone, a skuplja je u odnosu na prethodni model oko 10ak hiljada. Ne znam da li te tri opcije vrede toliko. Beko je proizvedena u Turskoj, a Gorenje u Sloveniji, ne znam da li je to bitno. Takodje, bitno mi je da se sve sklapa u korpama, a cini mi se da ovi modeli imaju tu mogucnost.
Nadam se da neko ima iskustva sa pomenutim masinama, kako bih se lakse odlucila.
Hvala.
Ova zadnja Gorenje sa linka kosta 80 hiljada,a mozda se moze naci i povoljnije,ali za taj cenovni rang bolje uzeti Bosch seriju 6,konkretno model SMV4HDX53E ili Electrolux EEG69405L.

U firmi imamo Bosch seriu 4, a stara je bar 4 godine. Kada vidim sta se ubacuju unutra i da to sve izadje oprano lepo, a mašina se ne buni već godinama i radi bez problema. Kako je Miele ispustio dušu, a popravka nisam ni smeo da pitam koliko je odlučio za seriu 6 poučen iskustvom sa ovom iz firme. Javljam utiske za par dana.

Uzeh Beko BDFN36650XC. Iščitao sam celu temu, što sam više čitao, sve sam manje znao šta da uzmem. TReba da stigne ove nedelje, ugradnja će verovatno biti tek za 15 dana.

Kakva ugradnja sudomasine ?
Kako se ona ugradjuje sem sto treba paziti i ovoriti odvod za crevo na sifonu, meni i zetu se to desilo zaboravili da skinemo poklopac pa je prvo probno pranje malo poplavilo kuhinju :)

Kako se ona ugradjuje sem sto treba paziti i ovoriti odvod za crevo na sifonu
Takođe treba montirati pravilno front i onda nivelisati mašinu da nema "zevanja" u odnosu na druge frontove, skoro sam radio servis mašine, jedva sam je vratio nazad kako treba...

Pa nije samo ni to, znam da sam se poprilično zezao dok sam svoju montirao, dolazi nekakav vezni lim kojom se mašina vezuje za element, nije da se samo ugura pod kuhinju (ovo je naravno full ugradna, za samostojeću to nije slučaj).

Kakva ugradnja sudomasine ?
Kako se ona ugradjuje sem sto treba paziti i ovoriti odvod za crevo na sifonu, meni i zetu se to desilo zaboravili da skinemo poklopac pa je prvo probno pranje malo poplavilo kuhinju :)
Izvinjvam se, mislio sam na ugradnju kuhinje :D Čekam da stignu elementi i ploča. Htedoh reći, neće biti puštena u rad narednih 15 dana.

Ja sam kupio obicnu ne znam koja bese to samostojeca valjda, posto je bila jeftinija skinuo poklopac i ugurao je da prostite bez poklopca ispod elementa(pitao u Tehnomediji jel vazi garancija ako ga skinem) i nisam hteo da se igram da uzimam da lepim frontove

Na ugradnoj imas rupe za frontove i gore za radnu plocu, tako da se nivelise i da ne moze cimanjem vrata da se pomeri masina.

A treba zameniti i EK ventil sa dva izlaza ako nema poseban dovod za mašinu...
Pa ako ima akva stop, treba voditi računa da ima dovoljno prostora da se dovod mašine poveže...

Nije da nema posla.

Oćoraveh od skrolovanja 😵 a ništa pametnija nisam. Šta je preporuka/best buy za samostojeću od 60 cm sa tri korpe, poželjno da ima otvaranje na kraju programa i obavezno da se mogu sklapati graničnici u najnižoj korpi?

Šaljemo u penziju (vikendicu) i dalje ispravnu Gorenje GS64314W. Služi, evo ulazi u dvanaestu godinu. Za to vreme je menjana jednom pumpa sa predihtovanjem (oko 14 k je koštalo) i bio je još neki sitan kvar, ali ne sećam se, nešto simbolično je koštalo i brzo je popravljeno. Otkako je imamo, radi skoro svaki dan, kad nismo odsutni zbog odmora i sl. Baš smo je domaćinski "pocepali" i još ima života u njoj :D Mana je što joj je pre koju godinu otpala ona najviša prskalica (iznad fioke za pribor) i nismo je zamenili jer nije jeftina zamena (5-6 hiljada sa zamenom). Zapravo i bez nje dosta se dobro opere pribor.

Vidim sad možda za zamenu bi došla u obzir Gorenje G600, ali nisam u toku šta je Gorenje uradilo sa kvalitetom te klase sudomašine otkako smo kupovali ovu prethodnu... Ako bismo već ulazili u igranku zvanu preko 60k, možda i druge marke da razmotrim.
Pa molim za savet, koga ne mrzi 🍻

Nema tu sta ide:
1. Miele preko 1k e
2. Bosch, Siemens, AEG od 500e pa na gore
3. Beko, Vox od 300e-400e, a imaju i skuplje
Ja sam pre par godina imao Vox dobro je prala i još je ispravna, ali se malo koristi.
Posle toga Beko, pa Miele koje je sada crkao i treba bas za sat vremena da pustim Bosch prvi put u rad kao zamenu 🤪.
To su neka moja iskustva i iz informacija koje sam prikupio sa neta.

Oćoraveh od skrolovanja 😵 a ništa pametnija nisam. Šta je preporuka/best buy za samostojeću od 60 cm sa tri korpe, poželjno da ima otvaranje na kraju programa i obavezno da se mogu sklapati graničnici u najnižoj korpi?

Šaljemo u penziju (vikendicu) i dalje ispravnu Gorenje GS64314W. Služi, evo ulazi u dvanaestu godinu. Za to vreme je menjana jednom pumpa sa predihtovanjem (oko 14 k je koštalo) i bio je još neki sitan kvar, ali ne sećam se, nešto simbolično je koštalo i brzo je popravljeno. Otkako je imamo, radi skoro svaki dan, kad nismo odsutni zbog odmora i sl. Baš smo je domaćinski "pocepali" i još ima života u njoj :D Mana je što joj je pre koju godinu otpala ona najviša prskalica (iznad fioke za pribor) i nismo je zamenili jer nije jeftina zamena (5-6 hiljada sa zamenom). Zapravo i bez nje dosta se dobro opere pribor.

Vidim sad možda za zamenu bi došla u obzir Gorenje G600, ali nisam u toku šta je Gorenje uradilo sa kvalitetom te klase sudomašine otkako smo kupovali ovu prethodnu... Ako bismo već ulazili u igranku zvanu preko 60k, možda i druge marke da razmotrim.
Ok su,ali modeli iz Slovenije.Ta Gorenje sto imas je zapravo Midea (doduse sada imaju isto jeftiniji modeli Gorenje sto prizvodi Midea,obicno pise da li je u Sloveniji ili Kini napravljena).

Bosch su preskupe ove serije što valjaju, a to je bar serija 6. Serija 2 i 4 imaju plastično dno što bih izbegao, bar za te pare.
Pogledaj electrolux, to je moj favorit a koliko vidim i mnogih ovde na forumu

@jevta
Koji model Miele masine imas i sta je crklo? Koliko je stara?
Jesi li zvao da pitas za popravku posto znam da su poznati po tome da dugo godina imaju dostupnih delova za svoje masine.
Mozda nije bio neki ozbiljan kvar.

miele g 6820 sci je model i nisam zvao majstora, jer samo izlazak na teren je 200e. Izbacila je nekad greška F 78, a nekad da nema dotoka vode kada treba da zavise pranje znači nešto pred kraj programa. Opet je ponekad i odradila program. Nervirala me je pa sam je komplet sam rastavio do one pumpe posle ulaza i sve je izgledalo ok ništa zapušeno, a možda je ta pumpa koja košta 400e kao nova. Digao sam ruke od nje i uzeo Bosch seria 6. Možda je neka glupost, ali jeftinije mi bilo da kupim novu za 600e nego ovu da krpim.

Ok, hvala na infu. Ne razumem se u popravke, zanimalo me je iskustvo sa njihovim servisom i koliko je kostalo.

Electrolux ESM48310SX i plus imas 2+3god garancije, mirna si 5 godina. Ima da se nadje za 60k.

Ok su,ali modeli iz Slovenije.Ta Gorenje sto imas je zapravo Midea (doduse sada imaju isto jeftiniji modeli Gorenje sto prizvodi Midea,obicno pise da li je u Sloveniji ili Kini napravljena).
Cak ni ovi modeli iz Slovenije sto izlaze sada nisu dobri. Mnogo ljudi se zali da slabo peru.. Gorenje sudomasine za izbegavanje.

Pa ne znam,nama se nisu vracale na reklamacije,doduse ova sadasnja serija je skoro izasla.

Candy ugradna mašina za pranje sudova CI 3E53E0W​

Da li vredi ova sudo mašina nečemu? Vidim ima inverter motor i za 30.000 dinara deluje baš povoljno.

Ima li neko iskustva sa mašinama do 45cm?

Imaju samo dva modela Elektroluxa i to su oba 50K +

Jedan je EEA12100L

Možda neka BEKO?

Moje iskustvo je da stane 2x manje stvari nego u 60cm... Iako ta razlika od 15cm ne deluje velika iz aspekta upotrebljivosti konfora koriscenja je razlika ogromna.

Ako imas ikako prilike, uzmi 60cm.

Mi imali Beko 45c 7-8 godina, super. 0 kvarova i problema. Lepo pere, relativno tiha.

45-ца за момачке варијанте и доставу хране, не могу да замислим сад како би функционисали са таквом машином.

Na žalost, kuhinja je takva da stolari kažu da zatvaramo ugaoni element sa mašinom od 60cm i onda u uglu dobijamo jednu "rupu".

I onda u obzir dolazi mašina od 45cm koja bi nam svakako pomogla jer tanjira, pribora i čaša uvek ima na tone za pranje.

Na žalost, kuhinja je takva da stolari kažu da zatvaramo ugaoni element sa mašinom od 60cm i onda u uglu dobijamo jednu "rupu".

I onda u obzir dolazi mašina od 45cm koja bi nam svakako pomogla jer tanjira, pribora i čaša uvek ima na tone za pranje.
Ma ako kuhinja nije premala, onda žrtvuj bolje taj ćošak. Mi smo petoclana porodica i bukvalno 1 dnevno ili Max jedna u 2 dana se uključuje, a mašina od 60cm 14.

@rafiki

Zato što bih u protivnom morao da rasturam i premeštam cevi, odvode, utikače i šta sve ne. Da li je prethodni vlasnik hteo tako radi brze prodaje ili su majstori sve navrat-nanos uradili bez znanja vlasnika nije mi poznato. Šta je tu je, treba se snalaziti.

Za sada gledamo da li ima nešto pametno od 45cm.

@jevta

Na žalost, manja kuhinja je u pitanju.

Vrh Dno