Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Pitanje da li vrede razlike u novcu?

SMV8YCX03E​

ili

SMV6ECX93E​

Mislim menjam neku staru BOSCH koja je crkla za nou. E sada voleo bi da je prohrom unutra a ne plastika. Tako da sam ograničen na 6 seriju ili jače.

SMV8 model je bolji.Ima susenje pomocu zeolita i kapacitet 14 kompleta.

Sušenje pomoću Zeolit minerala je dobra stvar, samo je problem u tome što se mnogi vlasnici tih mašina žale da im na plastikama ostaju beli tragovi, kao neki beli sloj ostane. Savetujem ti da dobro istražiš to pre kupovine mašine sa Zeolith mineralima, imaš jedan thread na hr forumu.

Imam ja seriju 6 sa zeolitom, baš sam o tome pričao, ali kod mene nije beli sloj, više nešto žućkasto-braon. Bacili smo sigurno 10-ak dečijih flašica zbog toga. Ne znam da li je štetno, ali sigurno nije prijatno na oko. Definitivno drastično bolje osuši nego mašine bez toga. Sada više nemam naviku da palim to ekstra sušenje ni kad nema plastike u mašini. Nisam iskoristio sigurno preko godinu dana, možda i dve.

Ista situacija i sa smv6zcx00e, ni mi ne palimo ekstra susenje, radi bez toga odlicno. Imamo i staru smv seriju 4, made in germany od 2018 te godine, radi ko doxa. Pre nje uzeli neku gorenje poprilicno skupa. Cim je izasla i garancije crkla elektronika i popravka nije bila isplativa.

Ja imam sličnu mašinu samo u oznaci umesto 00 stoji 19 i nisam primetio nikakve tragove na posuđu a koristim stalno extra dry opciju - probaću sad bez nje da vidim ima li razlike i u stepenu osušenosti suđa i u eventualnom postojanju sloja kada je sa tom opcijom.

@picasso mislim da imamo identične mašine. @Martin Mystere samo na plastičnom posuđu se javlja taj film kada se uključi extra dry opcija. Ako hoćeš da probaš, najbolje se vidi na providnoj plastici, iskoristi sa nečim što ti nije preterano važno (u slučaju da poželiš da ga baciš). Mi smo dečije flašice prali na quick programu jer je na 65C, intense vrlo retko koristimo (on je na 70C). Nije se taj sloj javio posle jednog pranja, nego posle 5-10, možda i više.

Često peremo u mašini ove plastične posude u kojim šaljemo klincu užinu i nisu dobile tu braon boju ali možda je razlog i temperatura jer ja uglavnom uključujem auto (45-65C) dok Intense (70C) i ja koristim baš retko, kada su neke zaprljanije šerpe u pitanju.

Prilozi

• IMG_20250303_121212.jpg
    IMG_20250303_121212.jpg
    168.5 KB · Pregleda: 49
Čekaj šta je to "sušenje putem Zeolita" nešto tipa upijač vlage ili ... to se menja dosipa ili nešto treće ...

Zeolit je naziv za grupu prirodnih minerala (silikat), koji se koristi u mašini tako što apsorbuje vlažnost ali se ne dosipa niti menja već je on da se tako izrazim deo mašine.

Koju bi mi mašinu preporučili od ove dve:
  • Electrolux EES48200L
  • Bosch SMV4EVX01E (kombinacija nerđajući čelik/polinox)

To si u pravu. Ja ako koristim Finish filter moram da perem na nedeljnom nivou, dok sa Fary jednom mjesecno. Masina se ukljucuje svaki dan, nekada i po 2x na dan.
Malo kasno se ukljucujem ali da podelim iskustvo. Isprobali smo sve moguce i nemoguce kapsule i jednom jedne operu dobro, sledeci put lose. Promenimo ih, opet ista situacija. Pomislim da je do masine (Miele ugradna) pa krenem da se nosim mislju da pozovemm serviera ali reko' ajd prvo da prekopam internet. I nadjem na YT servisera iz USA koji lagano popljuje sve kapsule. Covek je poskidao stranice sudo masine i zamenio ih pleksiglasom da bi pokazao da je zapravo sve marketing i da se svaka kapsula odjednom rastvori cela, odnosno da to rastvaranje po fazama i ostale gluposti nemaju veza sa mozgom. Doslovce je rekao - ne bacajte novac, kupite najjeftiniji prasak u prahu (za sudo masine) ali obavezno sipajte dozu praska u komoru za pretpranje, kako bi krenuo da nagriza masnocu i prljavstinu vec pri prvom uvlacenju vode. Od tada kupujemo prasak u DM-u za oko 600 din. kilogram i masina pere kao luda. Bolje nego sa bilo kojom kapsulom. Tako da je zaista glavna caka u pretpranju, a ne u skupoci tablete (koja pri tome ostavlja mikroplatiku od omotaca na sudovima).

Malo kasno se ukljucujem ali da podelim iskustvo. Isprobali smo sve moguce i nemoguce kapsule i jednom jedne operu dobro, sledeci put lose. Promenimo ih, opet ista situacija. Pomislim da je do masine (Miele ugradna) pa krenem da se nosim mislju da pozovemm serviera ali reko' ajd prvo da prekopam internet. I nadjem na YT servisera iz USA koji lagano popljuje sve kapsule. Covek je poskidao stranice sudo masine i zamenio ih pleksiglasom da bi pokazao da je zapravo sve marketing i da se svaka kapsula odjednom rastvori cela, odnosno da to rastvaranje po fazama i ostale gluposti nemaju veza sa mozgom. Doslovce je rekao - ne bacajte novac, kupite najjeftiniji prasak u prahu (za sudo masine) ali obavezno sipajte dozu praska u komoru za pretpranje, kako bi krenuo da nagriza masnocu i prljavstinu vec pri prvom uvlacenju vode. Od tada kupujemo prasak u DM-u za oko 600 din. kilogram i masina pere kao luda. Bolje nego sa bilo kojom kapsulom. Tako da je zaista glavna caka u pretpranju, a ne u skupoci tablete (koja pri tome ostavlja mikroplatiku od omotaca na sudovima).
MI smo isprobali sve, ali bukvalno sve, od praska, gela i tableta, od onih najjeftinijih i najskupljih. Kod moje masine je "problem" sto ona ima program od 1h koji pere na 55°, a posto masinu ukljucujemo svaki dan, a nekad i 2x dnevno, ako tableta nije dovoljno agresivna masina se brzo zamasti, znaci ona opere, sudi se sijaju, ali tacno se vidi da ona ne sija, jer pere sa niskom temperaturom i tacno svake nedjelje filter izgleda kao da ne micemo nikakve ostatke hrane sa tanjira. Sto se praska tice, stvarno smo kupovali Finish prasak, a tecni deterdzent Finish i Somat, medju tecnim skoro pa i da nema razlike u pranju. Mi u CG smo zakinuti za DM, tako da njihove tablete i prasak nijesmo probali🙃. Evo upravo smo kupili na akciji Vio(Violeta) extra strong i koristimo ih nedjelju dana. Nijesu lose, operu svu masnocu, "operu" masinu, ali sudi ne sijaju kao sa Finish i Fary tabletama.

MI smo isprobali sve, ali bukvalno sve, od praska, gela i tableta, od onih najjeftinijih i najskupljih. Kod moje masine je "problem" sto ona ima program od 1h koji pere na 55°, a posto masinu ukljucujemo svaki dan, a nekad i 2x dnevno, ako tableta nije dovoljno agresivna masina se brzo zamasti, znaci ona opere, sudi se sijaju, ali tacno se vidi da ona ne sija, jer pere sa niskom temperaturom i tacno svake nedjelje filter izgleda kao da ne micemo nikakve ostatke hrane sa tanjira. Sto se praska tice, stvarno smo kupovali Finish prasak, a tecni deterdzent Finish i Somat, medju tecnim skoro pa i da nema razlike u pranju. Mi u CG smo zakinuti za DM, tako da njihove tablete i prasak nijesmo probali🙃. Evo upravo smo kupili na akciji Vio(Violeta) extra strong i koristimo ih nedjelju dana. Nijesu lose, operu svu masnocu, "operu" masinu, ali sudi ne sijaju kao sa Finish i Fary tabletama.
Kod mene je to "Normal" program koji pere na 55°C i pere oko 1h 55 min. a postoji i "Quick wash" koji pere oko 45 min. na 40°C kad sudovi nisu previse prljavi. Njega koristimo kad u masini nisu serpe, tiganji ili plehovi izgoreli od pripremanja hrane. Kad su samo tanjiri, escajg i case, na 40°C opere ih odlicno.

daj link tog videa

kldaim se da jeste :D

@el_patron, moguće, ali pitanje je bilo ko daje više od 2 godine garancije. U svakom slučaju i sa Candy si bar 5 godina pokriven garamcijom, zar ne?
Nedaj boze da ti treba ta garancija. Procitaj u odeljku sa ves masinama. Zbog te njihove granacije je morao i advokat da im pise. Da mi neko pokoloni Candy novi najskuplji model ne bih ga koristio koliko sam lose iskostvo i sa kvalitetom i sa uslugom imao, a kupio sam jedan od skupljih modela.

Odavno nije više sve ni do kvaliteta već treba obratiti pažnju i na koeficijent ciganisanja i kod prodavca i kod samog brenda odnosno njegovog zastupnika i što je isti veći to ga u većem luku zaobilaziti.

Da nije slučajno video iz prvog posta na ovoj temi?
Nije. Kao sto napisah - serviser je bio u pitanju. E, sad, da li je zaista serviser ili je samo obukao kombinezon i razume se u cake i pricip rada sudomasina, to vec ne bih znao.

Prvi post sam tek sad, nakon tvog komentara, primetio i pogledao. Temu sam poceo da pratim od (u trenutku kad sam na nju naisao) poslednje stranice 😂
BTW. ovaj bi mogao da bude serviser u autostoperskom vodicu, iako mu, ruku na srce, video nije los. Ima saveta koje treba poslusati. Vidim da i on preporucuje pretpranje, sto je i mene spaslo majstora.

To što je Haier kupio Candy je najbolja moguća stvar za Candy.

To što je Haier kupio Candy je najbolja moguća stvar za Candy.
Ne slažem se. Bolje da je propao umesto da lažu narod.
Sećam.se prve candy sudomašine koju su moji kupili još davnih 80-ih. Kako je ona prala, to je čudo.
Ovako,.kinezi iskorišćavaju nekadašnju slavu popularnog brenda, što po meni nije pošteno. Nek sami izgrađuju svoje ime.
Osim toga, iskustva ljudi sa candy-em od kada ih je preuzeo Haier govore da je to nešto najgore što se desilo candy-u

Osim sa Candy, slično je i sa još nekim nekada "dobrim" brendovima, kao što je i Hoover, Hotpoint, Indesit, Asko, Grundig, Blaupunkt, delimično Whirpool, Philips, Sharp i sl.

Pozdrav, zelim da kupim sudomasinu u cenovnom rangu od oko 60.000 dinara. Mislila sam da sam nasla pravu za mene sa dosta opcija - BEKO BDIN386E4AD ali sam imala opciju da probam touch i podesavanje programa i odziv je jako los, moram da pritisnem po par puta da bih aktivirala program. Zatim sam nasla sudomasinu Gorenje GV673A66 i svidjaju mi se opcije, a pogotovo to da moze da se kontrolise putem aplikacije. Takodje, nasla sam i sledeci model GORENJE GV693A60 UVAD koji ima ExtraHygiene sa UV tehnologijom, Jonizator, AutoDose sistem, i Intensive CleanZone, a skuplja je u odnosu na prethodni model oko 10ak hiljada. Ne znam da li te tri opcije vrede toliko. Beko je proizvedena u Turskoj, a Gorenje u Sloveniji, ne znam da li je to bitno. Takodje, bitno mi je da se sve sklapa u korpama, a cini mi se da ovi modeli imaju tu mogucnost.
Nadam se da neko ima iskustva sa pomenutim masinama, kako bih se lakse odlucila.
Hvala.

Nazad
Vrh Dno