Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Treba razmotriti Bosch series 4 ili 6. Po mogucnosti da je Made in Germany. Kako mi je receno uredjaji proizvedeni u DE su kvalitetniji od onih pravljenih u Poljskoj.
Jesu li te spadaju u one što zahtevaju mobilnu aplikaciju, i da neke funkcije ne rade bez aplikacije? Video sam negde da neki model tako radi, to je za izbegavati.

Ja imam jednu bosch, serija 6, povezanu na app... Ona ima tipa 6-7 programa, i sve radi bez app. Ali aplikacijom mozes da menjas te predefinisane programe u neke druge... Pretpranje nisam imao dok ga nisam skinuo i snimio preko app na masinu..

Zeleo bih da cujem iskustva novopecenih korisnika sudomašina, kao i starih dugogodisnjih korisnika, da li vam ovo ima smisla?

Elem, imam Beko DSN28521X, pisao sam ranije, prilicno lose pere i ne daje uvek iste rezultate. Nekada opere nesto zagorelo i speceno, a nekada nije u stanju serpu od supe da opere (koja se ispere pod mlazom vode u sudoperi). Auto 45-65 program koristi premalo vode te nikada ne opere i ne ispere escajg kako treba. Masina se koristi svega par puta godisnje, najvise kada su neke proslave i rođendani.

Meni drugar koji ima 15 beko sudomasina u porodici, zna ih u dusu, kaze da je problem u tome sto je ne koristimo cesto, i da zato lose pere, te da bi smo je trebali koristiti svakodnevno u periodu od mesec dana sa prilicno zaprljanim sudjem i to na duzim programima te da cemo onda primetiti razliku u pranju i da ce prati sve okej.
—- Meni to apsolutno nema logike, jer to je kao da se neko požali da mu nova veš mašina pere loše, a onda ja dodjem i kažem da treba mesec dana da pere samo usr*ne gaće na 95 i da će onda da pere dobro. Suludo, zar ne?

Osim toga, Mislim da moja masina ima neki problem, a to sam tek sada primetio. Nakon zadnje ture sudja, gde izmedju ostalog nije bila u stanju da opere šerpu od supe, otvorio sam filter i video da je ostavila poprilicnu kolicinu masne i mutne vode u koritu filtera. Mislim da to nije normalno pogotovo posle 2 ispiranja na visokoj temperaturi. Osim toga, pumpa nekada sporije vrti, a nekada brze, na istom programu, bez ikakvog razloga, te je nekada pritisak drasticno manji a zna i da bude neuravnotezen. (Drugar kaze da je to okej i da to njegove rade).

Ja nikada do sada nisam čuo za onakav savet što se tiče mesec dana korištenja, svako ko je kupio ovde na forumu novu mašinu svi su bili zadovoljni i niko se nije zalio na ove stvari. Osim toga, svaka tura koja ima rostfrei posudje, mora da bude umrljano flekama od vode. Sve je okej podeseno, sjaj i so..

Probane su tablete Finish Quantum, Finish Powerball Lemon, Fairy Platinum, Somat trenutno, i sa svim tabletama se isto ponasa.
Imam Beko (tada bio najskuplji model) već evo osam godina i veoma retko se desi da nešto ne opere dobro (obično kada je mašina prenatrpana ili zbog loše složenih sudova).
Auto program koristim samo kada su sudovi malo zaprljani, jer u suprotnom se desi da ne opere dobro (zagorele sudove).
Pretežno koristim kombinovani program za šerpe i sudove u donjoj korpi i čaše, činije i sl. u gornjoj korpi. Na tom programu se veoma retko desi da nešto nije oprano kako treba.

Probaj da opereš mašinu sa onim tečnim sredstvom, pa vidi kako pere posle pranja.

E da obavezno je ciscenje masine bar jednom u 2 meseca, onim kapsulama za to ili tecnost, moze i dve feri platinium one vaze kao najbolje

Danas pustio samociscenje sa ovim sredstvom iz DM-a. Videcemo sta ce napraviti mada mislim da nece biti razlike.

Prilozi

• 6BDB940F-5836-485E-ABDA-5E3B954A6ED5.jpeg
    6BDB940F-5836-485E-ABDA-5E3B954A6ED5.jpeg
    638.3 KB · Pregleda: 15
Posle jednog pranja nadjoh ovo na sred masine,

medjutim posle pola sata pregleda ne nadjoh odakle je mogao da izleti. Oprao sam par masina posle i sve radi ok, jedino sam morao dodati vecu kolicinu soli u rezervoar, al ne znam dal je to zato sto dugo nisam sipao, ili se mozda otkacio neki granicnik... mada rezervoar za so (bar vidni deo) je samo plastika...

Sve je na svom mestu, sve cemu imam pristup i sto moze da se skine, vadi... nigde nista ne fali... ajd sad budi pametan

Pregledaj vrata iznutra, i bocno.
Po obradi (pre pregleda masine) sam zakljucio da je iz masine, da nije slucajno tu. Sad kad sam pregledao, sve sto mogu da vidim je na svom mestu, ali kad se digne plastika sa dna, ima 5-6 takvih istih al su svi na svom mestu. Pola sata sam pregledao i ne nadjoh da fali negde. A opet mi nerealno da je slucajno (u proizvodnji) ostao u masini, i da deceniju nije isplivao :D Idem ponovo da pokusam da pregledam unutrasnjost.

EDIT: nadjoh, ona zakacka na vrhu masine koja prihvata vrata kad se zatvore i drzih ih da se ne otvore. Sreca, moglo su se otvoriti za vreme pranja :D

Poslednja izmena:
Finish ono sredstvo za čišćenje mašine, u pljosnatoj flašici, obrat'te pažnju, naš tupavi uvoznik zalepi etiketu sa deklaracijom na srpskom. To je odštampano na običnom papiru koji se raspadne u mašini tokom pranja, pa onda nakupi na filteru, sve za onim žvaka lepkom.

Ne kažem da to imaju na svim turama, ali mene jedna takva zadesila.

Finish ono sredstvo za čišćenje mašine, u pljosnatoj flašici, obrat'te pažnju, naš tupavi uvoznik zalepi etiketu sa deklaracijom na srpskom. To je odštampano na običnom papiru koji se raspadne u mašini tokom pranja, pa onda nakupi na filteru, sve za onim žvaka lepkom.

Ne kažem da to imaju na svim turama, ali mene jedna takva zadesila.
bravo to sam davno hteo da napisem

stavis sredstvo da bi ocistio masinu a papir je zapusava.

I u opste bilo kakve papirne nalepnice sa tegli i slicno prave haos u masini.
Soc od kafe takodje, to morate dobro isprati.

Ovaj iz dm, samo se nameruzao malo papir ali nije otpao niti iskidao. Dobro reče, napraviš sebi više posla bezveze. Osim toga još može da se zaglavi u pumpi pošto po pravilu treba se vaditi filter tokom ciscenja masine, samo ga ostaviti u korpu.

^

Nisam znao da treba da se vadi filter? Ja uvek samo ubacim Somat Duo Power Experts Machine Cleaner tabletu i to je to.

Ni ja nikad nisam vadio filter - samo stavim sredstvo za čišćenje (pljosnatu Finish bočicu ili neke tablete u foliji) i uključim mašinu,

Apsolutno se preporucuje da se sudovi isperu od SVIH ostataka hrane, najlakse i najbrze je cetkom sa drskom, jer onda operacija traje 1 minut za citavu masinu sudova. Meni filter bukvalno nikad nije bio zapusen, ni na jednoj masini koju sam koristio. Zato ni ne koristim sredstva za ciscenje masine jer uvek izgleda kao nova, ne vidim svrhu.

Klincu redovno ostane ponešto u tanjiru (šargarepa iz supe, neka salata, neki delić mesa etc), ženi ponekad i manje ostane a za mnom tanjiri maltene ne moraju ni da se peru jer ja bukvalno počistim sve sa njih.
Šta ću kad volEm da jedem a jedem samo ono što volEm...

Ma najbolje bi bo da se sudovi operu potpuno pre stavljanja u mašinu. Tad će sigurno biti dobro oprani.
Šalim se naravno, potrebno je samo ostatke hrane baciti u korpu za smeće i to je to. Ono za šta vam treba voda da očistite, mašina postaje suvišna.

Ma najbolje bi bo da se sudovi operu potpuno pre stavljanja u mašinu. Tad će sigurno biti dobro oprani.
Šalim se naravno, potrebno je samo ostatke hrane baciti u korpu za smeće i to je to. Ono za šta vam treba voda da očistite, mašina postaje suvišna.
Da meni mnogi bas to kazu, zato sam vas i pitao.

Meni se masina oseca kada pere cisto (prethodno isprano sudje), internet kaze da su to enzimi iz tableta koji nisu uspeli da se razgrade, jer nema ostataka hrane.

Tako da se kod nas ne ispiraju sudovi pre nego sto ih nabacamo u masinu. Lakse nam je da operemo vec opran sud iz masine ukoliko je ostala neka zagoretina, nego da ih onako musave prvo perem. Uvek moze da se ostavi/vrati takav "problematican" sud da prodje jos jedan ciklus u masini, pogotovo ako je u prethodnom bio lose pozicioniran ili masina pretrpana.

Nazad
Vrh Dno