Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Koliko vrede 5770 karte sad ? Pre 2 godine su bile 7.000 dinara i do danas kopaju.

Ulazite u salovanje stepenica to je sigurno isplativo ali sa dobrom armaturom a ASIC uredjaje prodajte deci da se igraju na livadi.

Vrede 30-35 eur plafon, 6770 su 40

Svaka graficka starija od 2 godie kod mene vredi dva dinara.

Svaka graficka koja se prodaje automatski se mora racunati da je kopala u rudniku (ja tako gledam sa stanovista kupca. Iluzorno je pricati da ce te grafike kojima kopamo vredeti nesta za kada budu bile dve godine stare. Ja iskreno ne verujem da ce se u narednih godinu dana ponoviti PUMP kakav smo imali krajem 2013..

DO tada kopanje i stekanje ;)

.

Poslednja izmena:
Kvalitetne graficke kao asus 7950 DCII su i posle rudnika bolje od vecine novih... tako da ne pisite nebuloze jer niko nece grafike koje valjaju da daju badava :)

nije problem što niko neće da daje grafičke badava, već što ih niko neće realno kupiti za te novce. :D

a to što je "kartica bolja od većine novih" - imam i ja jednu 3dfx V3 3000 koju sam platio preko 300 DM . i dalje je neprikosnovena što se tiče nekih stvari.

Poslednja izmena:
Ovde pricamo o grafici prakticno zadnje generacije... ne zaostaju barem 7xx serije po nicim i novije... pad cene moze jedino biti zbog "dumpa" kopaca bez mozga :) ali cena jos ako ima vazecu nasu garanciju nikako nemoze biti ispod 60-70% nove

Kvalitetne graficke kao asus 7950 DCII su i posle rudnika bolje od vecine novih... tako da ne pisite nebuloze jer niko nece grafike koje valjaju da daju badava :)

Sigurno. Retko, ali stvarno retko dobra karta. I sada kad se prodaju odu odmah, ne zadrzavaju se previse na oglasima. Moze da misli ko sta hoce ali stvarno vrede svaku paru i pre bi njih uzeo nego bilo koju 280x na nasem trzistu.
One moje predu dok kopaju i nadzivece karte koje se sada nove prodaju.

@Cacanin. Sigurno ce vredeti vise nego asic. Njega mozes samo ciganima dati da ga nose na otpad i prodaju na kilo.

Poslednja izmena:
Cinaski racuna akortizaciju linearno sto je skroz pogresno. Po njegovom bi vrednost hardvera otisla u minus posle odredjenog vremena...

Tu se u potpunosti ne slazemo ali svako ima svoju racunicu ...

Ovde je bilo likova koji su imali 80-90C temeparturu grafickih u sred zime ...

Sluso sam gomilu puta ljude koji pricaju kako nema potrebe za smanjenjem voltaze i da je bitno da "daje sto vise"...

Ja sam rekao koliko ja mislim da neke stvvari vrede. vi ako budete ikada prodavali te grafe sigurno cete traziti cenu koja mislite da vredi i mozda ce se naci neki kupac koji ce kupiti za tu cenu.

Sve zavisi ja gledam oglase i vidim da se graficke 6 meseci stare (280x/270x). prodaju po 1400/900 kuna, a u pradavnici im je cena 2400/1700 kuna...

Poslednja izmena:
ne može vrednost hardvera da ode u minus, ali može na 0.

kako potražnja bude opadala, a ponuda rasla, tako će se brže kretati ka 0.

valjda ste toliko naučili do sada gledajući berzu - da je tržište ono koje diktira cene, a ne vaše želje i pozdravi.

Poslednja izmena:
ja bih sad najradije kupovao Giga 7950 V1 i nista drugo, promenio od VaporX do XFX znaci svih sam imao osim Club 3D (ovo se odnosi na 7950ice) i sad gledam u oglasima samo u Gige, dali su bile u rudniku ili ne meni to nista ne smeta jer licno i dalje imam i 100% su isravne 5850 ice koje su kopale BTC pre nego sto je se za LTC i culo a prvi put sam ih prebacio na LTC kad je diff bio 40...

Giga V1 je i dalje ok super karta ali ventovi su im losi. Mada ona moja eno sljaka i dalje i sa jednom izdrndanim ventom. Od prosle jeseni je zrela za reklamaciju i sljaka ko mutava. To je i jedina karta s kojom sam imao nekakav problem.

Meni su pocrkali ventilatori na svim MSI 280x koje sam uzeo tamo u Decembru prošle godine, i sve sam ih zamenio uspešno za novije verzije koje imaju pa jedno 20x bolje ventilatore. Sad uz undervolt na 0.965v rade kao bombona već 4 meseca. Kuleri ispod 1500rpm a temp oko 60C.
Garantujem da ovako mogu da rade 10 godina bez problema.

5770 je đubre, baš kao što će i 7950 vrlo uskoro postati đubre.

to se zove "sunk cost". izguglajte šta to znači. to što neko drži da hardver koji kopa tri godine i dalje ima neku vrednost - to se zove uvaljivanje.

svaka druga priča je neozbiljna.

a kako se zove kutija sa cipovima koja posle 60 dana ne vredi ni cemu (osim mozda kao teg za kupus, ko nije gadljiv)

a kako se zove kutija sa cipovima koja posle 60 dana ne vredi ni cemu (osim mozda kao teg za kupus, ko nije gadljiv)

Pa i ta kutija sa cipovima se moze koristiti za altove, kojih ima koliko hoces, neki su veoma uspesni. Ni vi sa grafikama ne kopate btc, a bogami ni ltc vise...to sto ne pratite sha256 novcice ne znaci da ih nema.

Pa i ta kutija sa cipovima se moze koristiti za altove, kojih ima koliko hoces, neki su veoma uspesni. Ni vi sa grafikama ne kopate btc, a bogami ni ltc vise...to sto ne pratite sha256 novcice ne znaci da ih nema.

heh, pa samo ovde možeš pročitati gluposti kako asic posle 60 dana možeš da baciš, dok grafičke koje kopaju već 3 godine drže 50 % vrednosti.

:D

a meni bitfury od 480 gh koji sam kupio pre godinu dana i dalje štanca dnevno 0.0085 btc-a, iliti oko 4~4.5 $ po trenutnom kursu. i pri tom troši oko 480 W.

Poslednja izmena:
ne može vrednost hardvera da ode u minus, ali može na 0.

kako potražnja bude opadala, a ponuda rasla, tako će se brže kretati ka 0.

valjda ste toliko naučili do sada gledajući berzu - da je tržište ono koje diktira cene, a ne vaše želje i pozdravi.

Nece nikad dostici nulu to je poenta. On prica o odlazenju u minus, racunica mu uopste ne pije vodu, bukvalno njegova racunica to podrazumeva - minus. Hardver pravi profit znaci otplatice se. I nece ga pojesti neka fiktivna amortizacija.

Druga je prica skroz da li ima boljih varijanti za zaradu od GPU rudarenja.

Poslednja izmena:
Ako struja malo poskupi i monero nastavi da bude sve manje isplativ eto itekako minusa.

heh, pa samo ovde možeš pročitati gluposti kako asic posle 60 dana možeš da baciš, dok grafičke koje kopaju već 3 godine drže 50 % vrednosti.

:D

a meni bitfury od 480 gh koji sam kupio pre godinu dana i dalje štanca dnevno 0.0085 btc-a, iliti oko 4~4.5 $ po trenutnom kursu. i pri tom troši oko 480 W.

jel' to onaj sto si sklopio od plocica?

Nisam poludeo da prodam "alat" kojim radim i koji mi je sve ove novcice iskopao i da zatvorim vrata za sobom.

Chinaski, nisi mi odgovorio na ono pitanje dali stvarno preporucujes ljudima da kupe novcice ako verujes da ce pump biti nikada ili mozda za par godina? Dali se isplati zarobiti lovu na nekoliko godina?

ne zatvaras ti nista za sobom osim ako tako ne zelis. ako je mesecni trosak, ukupan, veci od iskopine onda je logicno prodati HW i za cenu mesecnog troska kupovati coine. ili manje potrosis para na istu kolicinu coina ili kupis vise ako hoces ceo mesecni trosak da strovalis u coine.

odgovorio sam ti ali izgleda ne citas bas pazljivo moje postove:

ja je napisao(la):
ko misli da ce biti pump kupuje novcice ako je negativna isplativost kopanja ili ih kopa ako je pozitivna isplativost. ko ne veruje da ce biti pump rasprodaje sve da ne gubi pare.
takodje sam izveo racunicu za X11 i cenu struje sto si mi rekao da pausalno racunam ali ok. nije mi cilj da te ubedim u bilo sta.

KurtK je napisao(la):
Cinaski racuna akortizaciju linearno sto je skroz pogresno. Po njegovom bi vrednost hardvera otisla u minus posle odredjenog vremena...

nije bas tako ali ce u narednih pola godine sigurno padati po tih 10e mesecno po 280X karti sto sam racunao. racunaj da ce brdo rudara dampovati svoje karte jer kopanje jednostavno nije isplativo. takodje tu je i nova serija iza vrata. a kada karta padne ispod 100e, ok tada ce amoritizacija biti nesto manja ali da te podsetim da i mesecna iskopina pada. pogledaj koliko se kopalo pre 3, 2 i 1 mesec a koliko sada. razlike su ogromne. tako da cak i ako se HW ne bude amortizovao linearno, kao sto i nece i to si u pravu, smanjivace se i mesecna iskopina.

juce izvedoh racunicu i za monero uz Vojkanovu pomoc. ne videh da je iko osporio cifre.

Poslednja izmena:
druze niko tebe nista ne tera ni da radis ni da kupujes, ali se isplati

Ko zna ljudi sta ce biti za pola godine, prija pola godine se kopao LTC grafama i zaradjivalo se danas niko i ne pomislja, kopa se monero, sada nema nista isplativije od njega, a ko zna do kada ce i on biti isplativ sve se brzo mjenja pravite neke dugorocne racunice a svi znate da se moze preko noci sve promjeniti na bolje ili gore niko ne zna.
Svi radimo onako kako mislimo da je najbolje neko kopa monero steka ga i ceka pump, neko kopa i prodaje uzima neke druge novcice za koje misli da imaju mogucnost da dozive pump, poenta je dok se ista moze zaradit dobro je, kako sada stvari stoje ako se ovako nastavi bojim se da do nove godine nece biti nikakve isplativosti, svaki dan je sve teze i teze rudarima.

samo ja ne vidim da je i sada isplativo, mozda lose racunam. voleo bih da me neko ospori pa da ne prodajem HW.

bc2da6ff74ffa5d7d0e3f6bc7264a968.jpg

Moja racunica.
Racun za struju je 12k dinara mesecno, zarada 34k.

Naravno nek bude manja zato sto kalkulator nije uvek tacan ali opet zarade ima.

Poslednja izmena:
a amortizacija hardvera? koliko imas 280X ili cega vec?

14kom 7950, svaka daje po 470H/s plus par procesora i dobije se oko 7khash

Poslednja izmena:
Vrh Dno