Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Chinaski, razgranici prvo jednu stvar i onda nam reci o cemu pricas. Dali pricas o tome dali se kopanje isplati kao sto si napisao ili o tome dali se isplati ulagati u hw u ovom trenutku jer si tako pravio racunocu. Ogromna je razlika.
Kopanje se isplati, nije ti tacna racunica. Ako ne vidis gde gresis onda nebi ni vredelo da ti objasnjavam ali znamo da nisi glup, shvatices sigurno.

svejedno. recimo da sada imas neke 280X grafike, nebitno je apsolutno da li si ih isplatio odavno kopanjem ili kupio juce polovne za 160e/kom ili nasao na ulici. pad vrednosti hardvera na mesecnom nivou ne moze da se pokrije mesecnom zaradom kopanjem X11 na multiju. izveo sam racunicu, niko je nije osporio tako da cu uzeti da je tacna. treba dodati i struju u kalkulaciju.

pominjete monero. vrlo bi me zanimalo koliko neko sa recimo 10kom 280X (ili jednom, svejedno) nakopa mesecno, tj. koliko to vredi. tu cifru treba uporediti sa mesecnom amortizacijom i troskom struje i ako se nakopa 300e a ova druga 2 parametra su 200e onda ima smisla. u suprotnom je bolje prodati HW i za tu sumu koja se mesecno izdvaja na struju i trpi amortizacija kupovati neke coine. ili ne kupovati ili kupovati za jedan deo, kako ko hoce.
dakle, voleo bih da vidim racunicu kakvu sam ja izveo, moze i ovde (premesticu posle postove), moze i u temi o GPU kopanju.
hvala

Poslednja izmena:
Posto je tema LTC a ja sam malo duze u tim vodama, porucio bi novajlijama na osnovu mog iskustva da je kopanje LTC grafickim glupost i da su svi koji su poceli da ga kopaju pre 6 meseci iskopali izuzetno bednu sumu novcica.

Poslednja izmena:
ko prica o kopanju LTC-a grafikama? pricamo o X11 i moneru. postove cu lako preseliti ne brini ti nista.

svejedno. recimo da sada imas neke 280X grafike, nebitno je apsolutno da li si ih isplatio odavno kopanjem ili kupio juce polovne za 160e/kom ili nasao na ulici. pad vrednosti hardvera na mesecnom nivou ne moze da se pokrije mesecnom zaradom kopanjem X11 na multiju. izveo sam racunicu, niko je nije osporio tako da cu uzeti da je tacna. treba dodati i struju u kalkulaciju.

pominjete monero. vrlo bi me zanimalo koliko neko sa recimo 10kom 280X (ili jednom, svejedno) nakopa mesecno, tj. koliko to vredi. tu cifru treba uporediti sa mesecnom amortizacijom i troskom struje i ako se nakopa 300e a ova druga 2 parametra su 200e onda ima smisla. u suprotnom je bolje prodati HW i za tu sumu koja se mesecno izdvaja na struju i trpi amortizacija kupovati neke coine. ili ne kupovati ili kupovati za jedan deo, kako ko hoce.
dakle, voleo bih da vidim racunicu kakvu sam ja izveo, moze i ovde (premesticu posle postove), moze i u temi o GPU kopanju.
hvala
A koliko ti racunas da cena hw-a pada svaki mesec? I jesi kopao monero pa racunao ili racunicu pravis napamet?
Ok, prodas hw, kupio si novcice i sta onda? Cekas sledecih nekoliko godina pump? Sam si rekao da moze toliko da prodje. Jel u tom slucaju smatras da je prodaja grafika i kupovina novcica pametna varijanta?
Da smo svi tako razmisljali odavno bi rasprodali sve i zatvorili vrata za sobom nepovratno.
Ako zelis ds pravis ozbiljnu racunicu onda moras da znas koliko rigovi trose struje, u kojoj tarifi, koliko hasha bacaju, koliko imas iskopanih novcica, cena novcica (po kojoj niko nebi trebao da prodaje), kompenzacija cene hw-a... Ti toliko neodredjeno pricas da stvarno ne verujem da si stvarno racunao. Ja mislim da ti i ne znas koliko kosta jedan monero a jos manje koliko se kopa dnevno. Meni deluje da ti napamet pricas i izvini sto te ne shvatam ozbiljno.

racunicu sam izveo u onoj temi za amortizaciju hardvera i cenu struje za kopanje X11 i koliko se zaradi mesecno a za monero pitao ovde vas koliko se zaradi mesecno i koliko se potrosi. dakle, ne pricam napamet, barem ne za X11.
kupovina novcica ima smisla kada su troskovi veci od iskopine. kada je iskopina veca naravno da se isplati kopati samo ja ne vidim da je isplativost pozitivna i u tom slucaju je bolje kupovati nego amortizovati hardver i praviti pazar EPS-u.
ko misli da ce biti pump kupuje novcice ako je negativna isplativost kopanja ili ih kopa ako je pozitivna isplativost. ko ne veruje da ce biti pump rasprodaje sve da ne gubi pare.
dakle ako moze racunica za monero, bio bih zahvalan. ako ne, nema veze.

Troši isto kao x11, jedna 280x pravi do 480-500 hs ako je ne gaziš kao sivonja, 2600 hs je ovih dana davalo oko 1.7 XMR.
dalje računaj ti :)

znaci 10kom 280X daje oko 3.3 XMR dnevno sto je 0.0134 BTC-a dnevno ili 5.54e dnevno ili 166e mesecno. amortizaciju takvog rudnika sam racunao 140e mesecno i jos 60e mesecno za struju za X11 kopanje a ovo je isto. ako sam dobro sracunao i dalje se ne isplati kopanje.
hvala za info.

LOL :D Po toj logici ja sad kad bi "prodavao" grafike morao bih da spakujem u kutiju jos po 20e liku da se ne ljuti.

Moze i 10, necu da se ljutim :p

Elem, moze tako a moze da se izvede racunica i ovako,

izracunas koliko bi dobio da rasprodas rigove + struja mesecno, zatim vidis koliko bi novcica mogao da kupis, i onda vidis koliko ti vremenski treba da ih iskopas sa tim rigom, tom racunicom sam se vodio prilikom zadnje kupoprodaje HW-a

Sa druge strane postoji i nesto trece, sa novcem si kupio to ti je sto ti je, grafikama skaces na novcic koji je isplativiji, ili nakopas se nekog shita kad izadje u prvih pola sata i ako imas srece omastis se masno,
pa kome sta vise odgovara

Poslednja izmena:
isplati se i tacka
ko ne vidi , neka lepo slusa ove na stepenicama

Naravno da se isplati. Ja sam pre dve godine pricao i sad cu ponoviti jedan primer.
Ljudi kupe stan od 50.000 eura i izdaju ga za max 200e pa to je onda ******stina u odnosu na mining.
Sad gruba racunica:
10 rigova sa po 4 280x u kompletu kosta oko 13.000 eura i donosi po racunu od ovih dana oko 900$ na moneru mesecno. Kad odbijemo struju to je oko 350e ...

Kolika je amortizacija za stan...

A kolika za karte i opremu koje su u garanciji 2-3 godine.

Poslednja izmena:
Nisam poludeo da prodam "alat" kojim radim i koji mi je sve ove novcice iskopao i da zatvorim vrata za sobom.

Chinaski, nisi mi odgovorio na ono pitanje dali stvarno preporucujes ljudima da kupe novcice ako verujes da ce pump biti nikada ili mozda za par godina? Dali se isplati zarobiti lovu na nekoliko godina?

Mislim da je realno racunati da hardver nakon tri godine vredi 1/3 ulozenog, u idealnom slucaju 1/2. U slucaju cacanina to bi bila amortizacija od 180 do 240 eura mesecno, sto opet ostavlja neku zaradu, doduse ne veliku.

Naravno, ovo je trenutna racunica. Kad naleti zlatni period ili xlatni novcic sve racunice padaju u vodu. Ako se dobro secam jedno vreme je na moneru jedna 280x donosila oko 0,01 BTC dnevno.

Poslednja izmena:
Ne moze da vredi 1/2 rudarski hardver nakon 3 godine...vredece solidno manje - sem naravno ako ne bude neki isplativi kako kazes "zlatni" novcic za kopanje...razlog sto cena mora biti manja je kada zaista svi/skoro svi prestanu da kopaju bice velika kolicina jacih ATI kartica i napajanja u ponudi. A pri tom mnogo ljudi imaju odbojnost da kupe rudarske komponente za svoj racun(a nakon tri godine nece uglavnom biti ni garancije na rudarske komponente)...

Ja bih rekao da je vrednost opremi koja je kupljena tokom zimske navale sada - u ovom trenutku sa ne preterano isplativim Monerom oko 50%... Recimo jedna 7950 je sada polovna oko 120-130e(preko te cene nema sanse da se proda-sem ako nije neki Asus recimo). To jeste donekle u skladu sa kalkulacijom Chinaskog...ali opet ne mozemo reci da je amortizacija sada 10% od trenutne vrednosti hardvera. Jedna 280x je oko 140-160e polovna. Sada ce gubiti cenu sve sporije. Posebno ako bude i dalje novcica kao Monero relativno isplativih.

Ne moze da vredi 1/2 rudarski hardver nakon 3 godine...vredece solidno manje - sem naravno ako ne bude neki isplativi kako kazes "zlatni" novcic za kopanje...razlog sto cena mora biti manja je kada zaista svi/skoro svi prestanu da kopaju bice velika kolicina jacih ATI kartica i napajanja u ponudi. A pri tom mnogo ljudi imaju odbojnost da kupe rudarske komponente za svoj racun(a nakon tri godine nece uglavnom biti ni garancije na rudarske komponente)...

Ja bih rekao da je vrednost opremi koja je kupljena tokom zimske navale sada - u ovom trenutku sa ne preterano isplativim Monerom oko 50%... Recimo jedna 7950 je sada polovna oko 120-130e(preko te cene nema sanse da se proda-sem ako nije neki Asus recimo). To jeste donekle u skladu sa kalkulacijom Chinaskog...ali opet ne mozemo reci da je amortizacija sada 10% od trenutne vrednosti hardvera. Jedna 280x je oko 140-160e polovna. Sada ce gubiti cenu sve sporije. Posebno ako bude i dalje novcica kao Monero relativno isplativih.

Tacno si uocio problem amortizacije, ona je posle godinu dana znacajno manja, ali postoji problem trajnosti kartica nakon 2-3 godine 24/7 rada u full opterecenju...Mislim da bi retko ko kupio 2-3 godine rudnicki star hardware bez garancije. I vi koji navodite primer od pre godinu-dve, debelo gresite, jer je tada situacija bila takva da ni jednog momenta isplativost kopanja i prodaje po trenutnim cenama nije bila mala. Moja racunica iz oktobra 2012. je bila da ce mi se sve isplatiti za 6-7 meseci, po tada 10$ ceni za 1 BTC. Doduse, ja sam racunao samo kartice i napajanja jer mi je sve ostalo bilo polovno i upotrebljivo kad-tad za servis.

druze to je trenutna racunica, kad skoci cena te iste karte ce se prodavati za 250e kao od sale

najbolje da 10 rigova vrede 13 k eur. :D

to mu u prevodu dodje 34 btc-a.

pa zasto bi iko pri cistoj svesti danas davao toliko para na graficke?

Poslednja izmena:
Naravno da nece,phoenix je zaboravio da se pojavio asic za skript u medjuvremenu! ;)

druze to je trenutna racunica, kad skoci cena te iste karte ce se prodavati za 250e kao od sale

pa i rekao sam - sem ako ne bude "zlatnih" novcica za kopanje. kao sto je bila situacija tokom prosle zime...proslog leta su 7950 polovne bile oko 200e..pa je odmah sve skocila na 300e zimus(govorim pre svega o polovnom). Ako bude takvih situacija, naravno da ce skociti cena grafika(ako te serije grafika i dalje budu dobre za kopanje)

jesenas pre skoka cene 7950 su bile oko 150e, a posle skoka isle i do 300e, tako ovo sto stepenasi pricaju ne pije vodu, praksa je pokazala drugacije

to je prošle godine bilo vunstera koji su plaćali 300 eur grafičku, ove godine će to ići slabije. :D

Poslednja izmena:
zivi bili pa videli, ljudska pohlepa je cudo , kada skoci cena svi vide samo dolare i onda sve ovo pada u vodu , jer onda vazi samo daj grafiku sad , odma , da se "prave" pare

ja vidim samo gomilu starog beskorisnog krša koji se nadate da ćete uvaliti nekim vunsterima, baš kao i novčiće koje ste do sada iskopali.

ceo biznis model vam se zasniva na pumpu, a pump prošao pre godinu dana. :D

a na sta se tvoja trgovina zasniva , na camcima, kamenju, daj druze svi smo u istom loncu

moja "trgovina" se zasniva na dampovanju. :D moglo bi se reći da sam ja suprotni pol od onoga što većina ovde uzima zdravo za gotovo (da će biti pumpa, i ltc 100 $).

vidim da dosta vas nije skontalo da je ovde poenta da budeš prvi koji će da dampuje bilo novčiće, bilo hardver.

ja sam grafičke dampovao onog trenutka kada sam prikupio dovoljno litecoin-a (a to je bilo prošle zime), koje sam opet dampovao za btc (a to je bilo nešto kasnije).

tako da ja nisam u istom loncu.

Poslednja izmena:
Niko pametan nece ni da prodaje alat kojim radi.
A sta cemo da grafikama koje su starije od zimus? Kolika je amortizacija na njih?
Student, ovi sadasnji algoritmi manje struje trose, manje su karte opterecene, hw mnogo lakse to podnosi. Pametnim rudarima hw moze da potraje i preko garantnog roka.

Ne moze da vredi 1/2 rudarski hardver nakon 3 godine...vredece solidno manje ...

Koliko vrede 5770 karte sad ? Pre 2 godine su bile 7.000 dinara i do danas kopaju.

Ulazite u salovanje stepenica to je sigurno isplativo ali sa dobrom armaturom a ASIC uredjaje prodajte deci da se igraju na livadi.

A sta se brinete ako se kojim slucajem pojavi gomila HW-a po oglasima to "nisu" karte iz rudnika, sve se to igrala po neka igra i od tad stoji u kutiji, koristila se za fejs, surf po neki film, itd...
Sto se tice hardvera sklopis neku konfiguraciju i prodas dobar gamer pc,
grafe mi rade na ~1.000rpm, obarao sam intensitu dok nisam dobio odgovarajuce temp/rpm, ne silujem hardver, redovno ga cistim tako da bi trebao da potraje,
ide zima, grejem se na struju tako da cu uz neku modifikaciju grejati stan grafikama, 2 muve jednim udarcem, kad vec placam struju ne predstavlja mi dodatni trosak zimi

Poslednja izmena:
5770 je đubre, baš kao što će i 7950 vrlo uskoro postati đubre.

to se zove "sunk cost". izguglajte šta to znači. to što neko drži da hardver koji kopa tri godine i dalje ima neku vrednost - to se zove uvaljivanje.

svaka druga priča je neozbiljna.

Poslednja izmena:
Vrh Dno