Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Da je sve izvesno, bajno i isplativo u svakom momentu svi bi dali otkaze i presli na rudarenje... :)

Shvati ovo kao buducnost, ulaganje u buducnost i sve sem toga je shvaceno pogresno. U igru ulazis koliko si spreman da izgubis i to ti je to.

To ti kazem ja koji sam sklepao za ceo rig sa dve 280x i evo krenuo od nule i sada trudim se da vrtim, krenuo sredinom februara, prakticno isto na pocetku.

Poslednja izmena:
Ahaaaaa, ti bi da pustis grafiku da radi 3h dnevno kad se ne igras i da zaradjujes bar 300e mesecno.

dobro, nemojmo sad preterivati, igram max 3 sata dnevno, ostatak vremena radi rudarenje, fair trade... tako mora dok ne budem imao bar dve grafe...
kad budem imao, onda ce moci jedna da mi rudari, a sa drugom da igram tih 3 sata...

ne zelim da se obogatim preko noci, vec sam mislio da cu moci konkretno da krenem, posle 3 meseci rudarenja, ali me je sad ova situacija, poprilicno usporila...

ja ne krsim nikakva pravila foruma, kome se ne svidjaju moje poruke, ima opciju ignore, i sam bi bio zahvalan da ih ne citaju... bolje tako, nego da mi pisu posle bezobrazne komentare... jednostavno ko me razume, razume me.

Poslednja izmena:
dobro, nemojmo sad preterivati, igram max 3 sata dnevno, ostatak vremena radi rudarenje, fair trade... tako mora dok ne budem imao bar dve grafe...
kad budem imao, onda ce moci jedna da mi rudari, a sa drugom da igram tih 3 sata...

ne zelim da se obogatim preko naci, vec sam mislio da cu moci konkretno da krenem, posle 3 meseci rudarenje, ali me je sad ova situacija, poprilicno usporila...

ja ne krsim nikakva pravila foruma, kome se ne svidjaju moje poruke, imaju opciju ignore, i sam bi bio zahvalan da ih ne citaju... bolje tako, nego da mi pisu posle bezobrazne komentare... jednostavno ko me razume, razume me.

A saaad mi je jasno....ti si u stvari ispunio dečački san da možeš da peglaš igrice na max detaljima, pa bi sad malo ovde da kukaš...rođeni, u gadnoj si zabludi...a ako si furundžija, znaj da te je ova poslednja rečenica razotkrila ;)

pa dobro, nije bas ni rekretativno, obzirom da je 280x u pitanju, a ne neki raspad od kartice, mada sa ovakvim cenama, zaista i deluje rekreativno :)

mene najvise nervira sto su sad nasla da se dese sva ova ****** sa btc-om i obaranja cena... da je moglo potrajati bar 3 meseca, kao kad sam poceo da kopam, da bar odradim taj najtezi korak i uzmem jos jednu graficku, napajanje, rig i extender... ovako sad su mi ruke vezene, mogu samo struju da placam i da mi ostane nesto sitno...

Ja sam u prvom mahu kupio 9 grafika i smatram da sam u fazi iztezanja za rekreativno bavljenje miningom tako da...
Citao sam ja ovde postove mnogih prekaljenih minera, jos pre dve godine (ako se dobro ) secam, i citam ih dve godine i sve da krenem mislim, i onda oni krenu da kukaju, jao diff, jao dzaba cemo kopati, jao sad prodajemo grafike, jao cena pade na 0, jao ovo jao ono, i ja odlozim do daljnjeg. I tako, ljudi se namlatise novcica sve kukajuci i sad ti kazu "Pa to je normalno", ono jest normalno al za njih koji su sve to prosli. Znaci, bilo je ovakvih perioda i bice ih jos, ali ima i dobrih perioda a ti ako hoces kopaj ako ne igraj si igrice i uzivaj, kopaj po nekad, da imas za kaficu.

Umalo da zoboravim ASIC oko kog se najvise jaukalo, vecito je bilo "Za nedelju dana startuju ASIC-i i onda ima sve da rasprodajemo!".

Poslednja izmena:
Ne preterujem. Ocekujes skroz nerealne stvari. Nisi se ni mrvicu informisao kad si ulazio u pricu i sada se zalis. Cim pocnes da pises napravi se frka oko tvojih izjava.
Jel se pravis lud ili sta? Stvarno ne razumem. Ti imas sve simptome trola pa ti sad vidi.

pa jeste malo kad kopas sa jednom grafickom... dok onaj ko ima 9 grafickih i 900 dolara mesecno, njemu je do jaja...
samo pricam o perspektivi i iz kog ugla gledamo na stvari...
meni se to tako cini, iako to nije tako, zato sto kopam sa jednom...

Ja video asic scrypt kod mene u komsiluku... jao ovo je GOTOVO>> ali stvarno

Šta mislite da li je bolje cuvati novcice ili ih prodavati i za taj novac kupiti opremu za kopanje ?

pa jeste malo kad kopas sa jednom grafickom... dok onaj ko ima 9 grafickih i 900 dolara mesecno, njemu je do jaja...
samo pricam o perspektivi i iz kog ugla gledamo na stvari...
meni se to tako cini, iako to nije tako, zato sto kopam sa jednom...

Taj sto ima 9 je ulozio par iljada evra a ti 300 (komp ionako imas).
Znas kako ide, ili ulozis rad ili ulozis pare a ovde se nista ne fizikalise.

Zar vecina ne uvidja da raspravlja o biznisu sa osobom koja 3 h dnevno igra video igre ???

Zanimljivo mi je glediste da skoro svi kazu cuvajte novcice jer ce sigurno vredeti mnogo vise. To naravno nije tacno, jer postoji ne bas mala verovatnoca da svi ti novcici vec sutra mogu vredeti 0 $.

Trenutna cena bitcoina je daleko iznad realne cene i bazira se na spekulacijama. Tipicna piramida. Neko je kupovao na 60$ i cekao je 600$ da proda. Sada oni koji kupuju cekaju neki veci skok cene da prodaju, a vrlo je moguce da se to nece nikad dogoditi.

99% ljudi koji kupuju bitcoine, kupuju ga sa namerom da ga prodaju kada (ako) mu bude bila veca cena. Tako da nema govora o tome kako je ovo realna vrednost jer se njime mogu kupovati razne stvari.

Ko je usao u ovu pricu pre par godina, pa cak i prosle godine, uzeo je veliku lovu. Ko ulazi sada, moze uzeti samo mrvice koje su preostale. Zato i damir kuka ovoliko jer je verovatno video koliko veliku lovu su pojedinci uzeli (i to samo sa par grafickih) pa mu je sve ovo sad neisplativo.

Kada (ako) do kraja godine (leta) uspem da iskopam jedan ili dva bitcoina (*** samo jedna r9 270) i ja cu krenuti da pricam kao i mnogi ovde na forumu, kako je bitcoin buducnost, kako ga treba cuvati, i kupovati a ne prodavati jer ce mu skociti cena... kako bih duplirao svoju zaradu :D

Ko zna, mozda sledece godine dodje jos puno novih igraca, pa da i mi koji smo kasno usli u ovo uzmemo neku kintu (Ko je rekao piramida :D )

Poslednja izmena:
@srbistanac
Idi spavaj :)

Sve to stoji da je zelja da nesto vredi vise dize cenu piramidalno, ali iskreno govoreci isto se desilo sa zlatom i ko zna sa cime sve jos ne...

Takodje ne treba zanemariti prakticnu primenu BTC-a (zaobilazenje banka, finansijskih institucija) i kolicinom biznisa koji polako sve u vecoj meri prihvataju bitcoin

Da hteo sam da kazem jos jednu stvar ....

Ja sada mogu da odem u restoran sa http://coinmap.org/ i pojedem jedno prasence, platim LTC-om i posle vlasnik restorana proda taj LTC za FIAT i to je to...

Da bi taj BTC/LTC coin zaista postao "pravi" i zamenio FIAT (postao PRAVA alternativna valuta) treba se desi sledece

- Vlasnik restorana sa tim LTC-om treba otici kod mesara/u klanicu i kupiti meso za LTC,
- Mesar mora od farme/seljaka treba kupiti "zivu vagu" za LTC,
- Seljak mora kupiti gorivo za traktor/gonjivo/hemikalije za prskanje za LTC
- Vlasnik benzinske pumpe na kojoj je seljak tocio gorivo mora meni isplatiti platu u LTC-u

I tek onda smo dosli do zatvorenog kruga koji je odrziv :D

Dakle mi smo presli prvi korak a ostaje nam jos 4 . (Ajde da ne ulazim u to koliko su laksi i koliko tezi ti koraci od prvog )

I ajte da se ne lazemo .. Kupimo mi tu i tamo nesta za BTC/LTC, ali svi razmisljamo kako da prodamo i uzmemo sto vise FIAT-a, a posle toga ce nas za coine boleti uvo (osim iz perspektive da se uzme jos vise FIAT-a...)

Poslednja izmena:
Zar vecina ne uvidja da raspravlja o biznisu sa osobom koja 3 h dnevno igra video igre ???

pa nisam okoreli biznismen ko vi, svakako bi voleo da imam na cemu drugom da se igram dok mi masina kopa, ali ***, posto nemam, ne zelim da se oterasim tog zivotnog zadovoljstva...

Zato i damir kuka ovoliko jer je verovatno video koliko veliku lovu su pojedinci uzeli (i to samo sa par grafickih) pa mu je sve ovo sad neisplativo.

da, ima i toga... kolko su lepu lovu neki ljudi uzeli, a ovde pricaju kako je 50$ mesecno sjajno...

Na ulozenih 300$, 50$ mesecno da ti se vrati je ultra,giga,mega sjajno cak sta vise je u rangu izmisljanja tople vode i pileta sa 2 dupeta. Bar sto se mene tice.

Oko nove godine pojavio si se sa pitanjima ( ne samo ti ) koliko moze mesecno da se zaradi. Receno je 1000 puta da ne moze tako da se racuna. Onda si ulozio pare i posle mesec dana pitas, hej a ko uopste daje te pare.

Sad ti nije jasno zasto vise nije 150 nego je samo 50 mesecno. Tek ima da kukas kad bude bilo 10 onda ima da igras igrice po ceo dan kao sav normalan svet.

Moderatori kad se probude mogu slobodno da obrisu poslednjih 5 strana da ne gube ljudi vreme.

Ja sam recimo neko ko je uvek prodavao coine po trenutnoj ceni. Prodao sam u nekom momentu 1000 btc za 8000 usd. Prodavao sam ltc po 1000 kom za 40 usd. I uvek je bilo isplativo. Nikad nisam ocekivao da ce cena skociti, i opet sam lepo zaradio. Tako da argument da je zarada losa za nesto gde nista ne radis, ne stoji. Ko je poceo da kopa prvog decembra, do prvog februara je vratio sve ulozeno. Ko krene da kopa sada, njega ceka 6-10 meseci, sto je opet ok. Nece nista da padne s neba

Poslednja izmena:
Evo ja sam citao prethodne dve strane malopre i pustio suzicu za damirbaj-a.

Da hteo sam da kazem jos jednu stvar ....

Ja sada mogu da odem u restoran sa http://coinmap.org/ i pojedem jedno prasence, platim LTC-om i posle vlasnik restorana proda taj LTC za FIAT i to je to...

Da bi taj BTC/LTC coin zaista postao "pravi" i zamenio FIAT (postao PRAVA alternativna valuta) treba se desi sledece

- Vlasnik restorana sa tim LTC-om treba otici kod mesara/u klanicu i kupiti meso za LTC,
- Mesar mora od farme/seljaka treba kupiti "zivu vagu" za LTC,
- Seljak mora kupiti gorivo za traktor/gonjivo/hemikalije za prskanje za LTC
- Vlasnik benzinske pumpe na kojoj je seljak tocio gorivo mora meni isplatiti platu u LTC-u

I tek onda smo dosli do zatvorenog kruga koji je odrziv :D

Dakle mi smo presli prvi korak a ostaje nam jos 4 . (Ajde da ne ulazim u to koliko su laksi i koliko tezi ti koraci od prvog )

I ajte da se ne lazemo .. Kupimo mi tu i tamo nesta za BTC/LTC, ali svi razmisljamo kako da prodamo i uzmemo sto vise FIAT-a, a posle toga ce nas za coine boleti uvo (osim iz perspektive da se uzme jos vise FIAT-a...)

To o cemu ti razmisljas se nikada nece desiti, ni jedna drzava koja drzi do sebe nece upustiti svoju valutu. Ali da ce se koristiti kao alat za transfer velikih kolicina novca, kao i za pranje istog, to hoce.

@damirabaj

procitah par tvojih komentara.... ne ulazeci u to koliko imas godina, radnog iskustva, zivotnog iskustva, moram ti reci par stvari.
za svojih 35 godina koliko sam nabio, radio sam razlicite poslove. dok sam bio mladji bili su to neki sezonski poslovi, honorarni... uglavnom bilo je svega, od nosanja namjestaja, konobarisanja, plaketiranja pa sve do danas kada imam svoju firmu koja dobro radi i od koje dobro zivim. moze se reci da sam sa svojih 35 godina u zemlji koja je izasla iz velikog ****** stvorio jednu lijepu poslovnu pricu.
sa svim tim iskustvom, koje, vjeruj mi, nije malo, mogu ti reci da je svaki posao koji ima bilo kakav profit a u kojem nista ne radis u rangu "Perpetuum mobila", znaci, genijalan.

razumijem tvoje razocarenje trenutnom isplativoscu, medjutim, zaista moras shvatiti da je ona i ovako "losa" odlicna! neko je vec predlozio, investiraj! ukoliko vjerujes u ovu cijelu pricu crypto valutama moras jednako tako gledati unaprijed.
licno vjerujem da ce ta tvoja kartica u narednih mjesec iskopati dovoljno da ces u jednom momentu prodaje coina sa tim iznosom moci otici na jednomjesecni odmor na Tajland. ukoliko nemas takvu vjeru, strpljenje ili ukoliko ti to nije dovoljno, drugarski ti savjetujem da se preispitas i "preslozis".
kad to budes radio imaj na umu da na drugom kraju svijeta tih tvojih "50$" vrijedi pravo malo bogatstvo. imaj na umu da su se bas nedavno iz Socija vratili nadnocari bez feninga. bez gaca. razmisli sta prosjecan semberac mora sve uraditi s odredjenom kolicinom kukuruznog sjemena da bi ga u jednom momentu kao gotov proizvod pretvorio u "50$".

u bosni bi rekli, pametnom je i isaret dovoljan.

Bah, toliko buke niokočega... Da se i ja umešam i kažem par stvari....

Prvo kada sam ja počinjao sa rudarenjem avgusta mnogi komentari su bili da sam zakasnio i da više nije to to, cena LTC-a je padala a diff polako rastao da bi na jesen sve otišlo u majčinu, i baš tada kad je LTC pao ispod 2$ ja pozajmim 1400e i kupim 4x7950+3x7850, lepo se proširim pa šta bude, do tada sam kopao sa 5x5850 i za ovih 6 meseci od zarade od rudarenja kupim još 10-tak kartica uglavnom polovnih (7950,2x5870,5850,6950,6970,6850....) i lepo sad imam ~8,5Mhs-a. Jeste da nije sve idealno što se mojih rigova tiče i da mi je trebalo malo vremena da sve dovedem u red ali radi kako treba.... Od početne investicije od 750e sada imam hardware koji vredi min. 4000e imam još oko 2000$ u coinima trenutno.... nemam stalan posao tako da sam od decembra potrošio bar 100k din od koina za tekuće troškove.
Nisam sve prodavao po dobrim cenama i imao sam nekoliko popriličnih promašaja na berzi nakon par početničkih uspeha ali sam tu u solidnom minusu, da sam bio iskusniji kao sad sigurno bih imao bar 7-8k $ u džepu i to bez cimanja sa berzom ali šta je tu je nežalim se, dečije bolesti moraju da se prebole, šta god da sam drugo radio i uložio novac efekat bi bio bar 10 puta manji :) .....

Drugo ko mislim malo ozbiljnije da zaradi smešno je da rudari sa jednom, dve, tri kartice.... kakva god cena da bude tu nema velike zarade, ko nemože da sklopi bar dva jača riga da ima bar 4-5mHs-a, nema neku perspektivu, slažem se da ljudi nemaju para, ali kad je došo decembar prošle godine da vidite kako su se ljudi dovijali i snalazili, mislim da je tu voljni momenat i pozitivan stav ponekad bitniji od novca kojim raspolažete....
Moja računica je jako pozitivna za ovih pola godine i mislim da i sad nije kasno da se krene sa rudarenjem ali malo ozbiljnije sa većom snagom....
LTC neplaniram da prodajem dok se nevrati cena na bar 40-50$ a onda ovo što sad imam vredi 5-6k $ i što plus polako kopam i dalje.....

Treće, tačno je da je isplativost pala ali je i dalje sasvim solidna, sada se zarađuje oko 3x više nego jesenas kada je diff bio 1000 a LTC 1.6$ (kad se plati struja ostane nešto sitno, ako je plaćaš od LTC), da bi ponovo bila katastrofa diff mora ba bar 8-9000 a da cena LTC-a bude ispod 20$ što je po meni ipak malo verovatno i neodrživo na duži rok, možda mesec dva najviše potraje takav scenario ako ga uopšte bude....

Budite stpljivi, kupujte kvalitetne komponente, pre svega napajanja, plaćajte struju od svojih redovnih primanja, neprodajte jeftino !!! ..... gotovo sam siguran da će u toku godine biti bar jedan lep skok.....

Poslednja izmena:
Ja sam takodje napravio ogromnu gresku, kupio sam pocetkom avgusta 2013-te 10x7870 + jednu 7970 sa namerom da udjem u svet kriptovaluta, zbog zarade od nekih 150e mesecno. Cena je bila smesna jer je covek bezao iz te price, pa je rasprodavao hardver, cini mi se da sam sve to pokupovao za oko 1400e. Medjutim onda sam poceo da citam sve zive forume i komentare clanova BTC-LTC zajednice i resim da ipak rasprodam hardver, jer prognoze nisu bile dobre i ocekivalo se da LTC dodatno opadne. Da sam tad krenuo da kopam, sada bi taj hardver isplatio 5 puta. Ovako sam krenuo da kopam pocetkom novembra i polovinu hardvera sam vec isplatio....

Poslednja izmena:
ma ne valja ti to , ti se ne igras ni 2 sata dnevno ;), to se trebalo isplatiti za min. 20-30 dana, a i plus mogla bi biti i neka kamata zanovcice koje ne prodajemo odmah na berzi itd , itd
e ovako mnogi nasi novi clanovi razmisljaju i to NE valja, ali neka izgleda da moraju malo vise da lupe glavom u zid da bi se dozvali pameti

Ja sam takodje napravio ogromnu gresku, kupio sam pocetkom avgusta 2013-te 10x7870 + jednu 7970 sa namerom da udjem u svet kriptovaluta, zbog zarade od nekih 150e mesecno. Cena je bila smesna jer je covek bezao iz te price, pa je rasprodavao hardver, cini mi se da sam sve to pokupovao za oko 1400e. Medjutim onda sam poceo da citam sve zive forume i komentare clanova BTC-LTC zajednice i resim da ipak rasprodam hardver, jer prognoze nisu bile dobre i ocekivalo se da LTC dodatno opadne. Da sam tad krenuo da kopam, sada bi taj hardver isplatio 5 puta. Ovako sam krenuo da kopam pocetkom novembra i polovinu hardvera sam vec isplatio....

Sećam se te epizode i Nešić je prodao par kartica meni možda još neke i drugima, takve su okolnosti bile, ja sam jesenas bezveze dao 32LTC-a za 5000din (po ceni od 1,6$), jednostavno mi je u tom trenutku falilo 5000din u džepu bio sam u nekom bezveze raspoloženju i ode mast u propast, tih 32LTC-a sam kopao možda 10-tak dana sa 3.5mHs-a, a sad mi treba 20dana sa mnogo većom snagom :(
Pamet u glavu i sve u štek, sve se teže i teže kopa, diff će možda malo da osciluje oko 4000 al da se vrati ispod 3000 skoro da nema šanse, jedino ako se pojavi novi Doge al ni u to neverujem i da nema asica svakog meseca se proda sve što ATI proizvede mreža neminovno ide gore...

Nazad
Vrh Dno