Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Sasami tvoja priča je mali američki san, u nadi sam da ćemo i mi početnici u jednom momentu moći da napišemo tako nešto nekim novim ljudima koji budu ulazili u posao.
E sad šta bih ja volio mada mislim da je nemoguće. Ako pravimo analogiju između, recimo dolara i kriptovaluta, zna se da recimo 10% ljudi na planeti drži 70 % bogatstva u svojim rukama, to se prenijelo i na kriptovalute, pa onda određena grupa drži monopol i samim tim upravlja čitavim sistemom (mali primjer gox-a). Kada bi se nekom tehnikom moglo ograničiti posjedovanje određene količine novčića, onda bi svi imali podjednake šanse za lagodnim životom. Naravno, znam da samo sanjarim, ali bilo bi lijepo.

P. S. Predlažem da se otvori nova tema sa naslovom "Zid plača" :)

Ha ha, daleko sam od toga da sebe smatram nešto pretereano uspešnim, npr skoro sam kupio 20mil peng sa 2.2BTC-a na 10 satosija, to je kao da sam bacio 120.000,00din ili ti 1000e niz ulicu, to mi je najveći fail, doduše par puta sam zaradio po 50-100$ na berzi lagano tako da je i ovo moralo da se desi :)... Nema mesta nerviranju takav je poso, ako se vrati cena vrati ako ne nikom ništa, kad moj drugar nije svisnuo kada je prodao 400LTC-a po 4$ (stavio order i otišo da spava) a ujutru ga dočekala cena od 9$, sledeći dan 25$ a za još jedan dan 40+.... kad je to preživeo čovek sve se sredi, samo hladna glava, razmišljaj pozitivno, nezaleći se previše... Ko misli da mora uvek sve da pogodi, predvidi, uvek najbolje postupi taj greši, to je apsolutno nemoguće....

Iskustvo govori samo strpljivo proširujte rudnike najbolje ne od majninga, dobro ih hladite, nepreterujte sa occ i naponima i sve će biti OK, strpljenje je majka, šteta što nemože svako da odoli iskušenju, sa druge strane netreba biti i fanatik, ako naglo poraste cena skoro je sigurno da će biti pada, e sad kolikog to je pitanje, zato treba prodavati u fazama, najbolje trećimu ili četvrtinu nikako sve.....
Uvek bar pola nakopanih novčića čuvajte, nikad se nezna šta će da se desi...

Veliki igrači imaju dosta coina zato što imaju velike pare i to niko nemože da promeni, bitno je da je mreža kopača konstanta i da se širi, dokle god je tako nema problema sa cenom, zato alt coini i propadaju kad niko nekopa ništa nevrede, rudari sa 2-3 kartice koji odmah prodaju i obaraju cenu nemogu mnogo da utiču na malu zaradu, bitno je neprodati jeftino odrediti svoj neki cilj, npr nedam većinu LTC-a ispod 50$ i tačka, kako raste diff sasvim je realno da ta cena bude krajem godine ako diff npr ode preko 10-15000...

Ja sam u takvoj situaciji da sam jednostavno prinuđen da prodajem povremeno bez obzira na cenu, doduše nikad to nije više od 1/4 onoga što trenutno proizvodim u nekom periodu od mesec dana, ipak imam porodicu, 3 deteta bezobzira što žena radi novac uvek zafali i to za neke osnovne stvari nikakav luksuz, verujem da većina rudara nema takvih troškova, jedini moj luksuz u zadnjih pola godine je kupovina Amiga 1200 kompjutera za to sam dao 100e :)

Poslednja izmena:
Neko rece da cena moze sutra biti 0$. Ne moze tek tako. Za to vec treba ceo sistem da stane i neka apokalipsa da se desi.

Ako pretpostavimo da svet nece stati sutra slobodno se mozemo voditi cinjenicom da ce cena ici gore. LTC tek ceka veliki skok. Mozda se desi do kraja godine, mozda tek sledece ali ti spekulanti koji kupuju novcice nisu glupi. Njihove procene su sasvim realne. Jeste cena novcica i ovom trenutku precenjena ali bice jos veca.
Cuvajte novcice.

Neko rece da cena moze sutra biti 0$. .

Cuj, neko... :D

... Ne moze tek tako. Za to vec treba ceo sistem da stane i neka apokalipsa da se desi.

Ako pretpostavimo da svet nece stati sutra slobodno se mozemo voditi cinjenicom da ce cena ici gore. LTC tek ceka veliki skok.

Pretpostavka ti je izuzetno losa. Ne mora da se desi apokalipsa da bi pala cena ltc-a, vec je dovoljna samo jedna odluka americkog kongresa i videces kako ce cena sa 16$ pasti ponovo na 1.6$, a verovatno i manje.

Upravo je i zbog te jedne odluke cena i otisla sa 1.6$ na 40$.

Naravno da nikome ne savetujem da treba rasprodati sve novcice. Ali, i ne treba biti toliko siguran da ce cena sigurno ici gore.

Hajde Saj, objasni ti nama ovde, ako si ti bas toliko siguran u to, zasto ne prodas stan koji ti stoji prazan i kupis ltc za te pare. Na taj nacin bi mogao zaraditi ogromnu lovu. Ili, mozda ni ti nisi bas toliko siguran u rast cene ltc-a?

Jest, pa da mu ukradu ko prosle godine :p

Ja bi pre kupio ltc ili btc nego grafike do juna diff ce biti 2,3 puta veci a te grafike nece iskopati ltc ni za godinu dana.

Cuj, neko... :D

Pretpostavka ti je izuzetno losa. Ne mora da se desi apokalipsa da bi pala cena ltc-a, vec je dovoljna samo jedna odluka americkog kongresa i videces kako ce cena sa 16$ pasti ponovo na 1.6$, a verovatno i manje.

Upravo je i zbog te jedne odluke cena i otisla sa 1.6$ na 40$.

Naravno da nikome ne savetujem da treba rasprodati sve novcice. Ali, i ne treba biti toliko siguran da ce cena sigurno ici gore.

Hajde Saj, objasni ti nama ovde, ako si ti bas toliko siguran u to, zasto ne prodas stan koji ti stoji prazan i kupis ltc za te pare. Na taj nacin bi mogao zaraditi ogromnu lovu. Ili, mozda ni ti nisi bas toliko siguran u rast cene ltc-a?

Nego otkud ti znas da Saj ima prazan stan, jel ste bili tamo :D Sry za off.

Ja bi pre kupio ltc ili btc nego grafike do juna diff ce biti 2,3 puta veci a te grafike nece iskopati ltc ni za godinu dana.

Do juna ce vec poceti da se prodaju malo bolji scrypt asic-i,a ovde su pojedinci pre dva meseca napusavali kad je neko pisao o njima i kako to nema sansi da se desi. Tako da nece ni moci da se kopa litecoin sa gpu-om,nego cemo preci na vert,ultra,maxcoin itd. sta vec dotad izadje.

Jest, pa da mu ukradu ko prosle godine :p

Ma to je neko sa bencha, garant.

Nego otkud ti znas da Saj ima prazan stan, jel ste bili tamo :D Sry za off.

Da. Zar ti nisi cuo za cuvene Sajove zurke sa najboljim manekenkama i sa probranom ekipom sa bencha. :D
Eh, kad bi ti znao sta su sve radile nase poznate manekenke za par ltc-a :D

Do juna ce vec poceti da se prodaju malo bolji scrypt asic-i,a ovde su pojedinci pre dva meseca napusavali kad je neko pisao o njima i kako to nema sansi da se desi. Tako da nece ni moci da se kopa litecoin sa gpu-om,nego cemo preci na vert,ultra,maxcoin itd. sta vec dotad izadje.

Proslo je vreme kada je obican covek mogao da se obogati zahvaljujuci kriptovalutama, sada samo bogati mogu da budu jos bogatiji. Jer trebaju ogromna ulaganja da se ostvari neka veca zarada. Cak i da rizikujes sa max-om, vertom itd. , opet ih mnogo ljudi vise kopa nego ranije ltc i btc, tako da od nekog veceg steka nema nista bez dobrog ulaganja.

Uvek je tako bilo. Direktna kupovina ltc-a ostavlja mogucnost za vecu zaradu, ali i veci rizik. Kupovina graficke je manji rizik, ali i mogucnost mnogo manje zarade.

Poslednja izmena:
Mislim da ti je poslednja recenica na mestu, sada vec previše ljudi zna za ovo, i prošlo je vreme kada si mogao sa par grafika da iskopaš gomilu novčića koji će posle da vrede gomilu $. Naravno ima prilike za solidnu zaradu, ali realno astronomske zarade sa malim ulaganjem su verovatno prošle. Može da se desi da će neki coin koji je sad veoma jeftin za god-dve dana vredeti mnogo samo što je to veoma teško predvideti, za ltc posle btc je bilo lakše ipak ;).
I naravno na berzi ko je spretan i ima i sreće će uvek moći da odlično zaradi, ali od kopanja (manje od 20-30karti) malo teže... (pričam o ogromnoj zaradi tipa 100k$+ od kopanja da ne bude zabune)

Poslednja izmena:
Moj optimizam po pitanju kriptovaluta ne znaci da cu ijednog trenutka da rizikujem moj buduci krov nad glavom. Izuzetno je lako ostati bez novcica, vec sam to i iskusio jednom. Rizikujem samo onoliko koliko smem da izgubim.

LTC je sada na 16$ ali sigurno ide gore. Vec ulazi u period kada nece moci da se zaustavi. Isto kao sto ni BTC vise ne moze da se zaustavi. Nula je skoro potpuno nemoguca, neku vrednost ce imati sigurno. Mogu i skroz lose vesti da se objave, moze i cena pasti ali bice to samo jedan los period i nista vise. Pre ili kasnije ici ce opet gore. Za godinu i po dana smejaces se svojoj nuli a ja cu tada da vadim novcice iz steka ;)
Ako u ovo ulazis kao pesimista onda si u startu doneo pogresnu odluku.

Saj, svaka cast na optimizmu.

Reci mi iskreno, koji je odnos btc : ltc u tvom steku ? Ne pitam te za kolicinu, vec za odnos. Da li ti je sve u ltc-u ili cuvas i btc? (ako da , koliko u % )

Sasami tvoja priča je mali američki san, u nadi sam da ćemo i mi početnici u jednom momentu moći da napišemo tako nešto nekim novim ljudima koji budu ulazili u posao.
E sad šta bih ja volio mada mislim da je nemoguće. Ako pravimo analogiju između, recimo dolara i kriptovaluta, zna se da recimo 10% ljudi na planeti drži 70 % bogatstva u svojim rukama, to se prenijelo i na kriptovalute, pa onda određena grupa drži monopol i samim tim upravlja čitavim sistemom (mali primjer gox-a). Kada bi se nekom tehnikom moglo ograničiti posjedovanje određene količine novčića, onda bi svi imali podjednake šanse za lagodnim životom. Naravno, znam da samo sanjarim, ali bilo bi lijepo.

P. S. Predlažem da se otvori nova tema sa naslovom "Zid plača" :)

Da, ziveo sam tamo.
Taj sistem smo zvali Komunizam. :D
A tehnika se zvala "pendrek" :smack:

Uvek kad bude neko sr*nje na berzi i posumljam da će crypto valute da puknu ili LTC, zamislim šta bih u tom slučaju pomislio - pa šta i ako sam pukao nekoliko stotina €, nije kraj sveta, eno SAJ mora da je pukao hiljade, ja sam još i dobro prošao.

Odmah mi posle toga bude bolje i nastavim da se bakćem s kopanjem :)

Poslednja izmena:
Nista. Imam neku sacicu ftc-a sto mi je ostalo od ranije i sto nisam prodao dok je bila dobra cena ali to i ne racunam.

Evo mog nekog iskustva:
A.Mozes da ides na siguricu sa rigovima i da zaista imas lep osecaj da bukvalno ne radeci nista imas neki profit svaki dan ..naravno ako izuzmemo cimanje sa najisplatljivijim trenutno novcicem, pa podesavanjem, pa poolovima... i jos dosta drugih stvari
B. Berza je mama ! Ja ljudi kopam sa dve kartice 7950 od pocetka, i nista posle toga nisam ulagao ni u rig, ni svez kesh u berzu i ne mogu trenutno a mozda i necu da se tu pojacavam.. zasto ? Zato sto sam provalio da mesecni rad oko podesavanja kartica, poolova, security-ja, ma svega ovog nabrojanog gore mogu da nadomestim, citaj zaradim sa dva pametna klika misem na berzi ! ja sam lepo ostavio da kopanje curka na Middlecoinu, probao Cleavermining jer Middle imao nekih problema zadnjih skoro mesec dana, i odma mi se zakucale grafe i ja se vrnem na middlecoin - eto toliko sam postao lenj jer to sve je gubljenje vremena spram berze i njenog potencijala.
Ja ne mogu reci da sam zaradio ne znam kolko, jer naprimer da sam cuvao sav YAC kao sto sam druge ubedjivao, da sam cuvao samo 10 dana duze sav Quark koji sam iskopao iz zjebncije sa sakatim dual AMD athlonom, da sam na vreme povukao novcice sa Gox-a, ee da sam, da sam ja bi ljudi imao vise para nego sto sam zaradio do sada za 7 godina rada u korporacijama u Srbiji.
Ali evo u zadnje vreme vezujem dobitke na berzi i moji neki saveti bi bili:
1. STRPLJENJE
2. Imaj uvek deo u keshu, deo u novcicima, na istoj berzi, da bi mogao da odreagujes na velike skove ili padove.
3. Probaj varijantu sell order na 7-10 posto vise od najvise prodajne tog dana, i ostavis preko noci i odes mirno Da spavas ;).. isto vazi i za buy order, naravno nize za toliki procenat.
Naravno da neece uleteti svaki dan pa ni svake nedelje order, ali DISCIPLINA i ono gore pod tackom jedan su najbitniji, a to je da vodis EVIDENCIJU realizovanih sell i buy ordera i da nikad ne prodajes po nizoj ceni od one po kojoj si kupio. I obrnuto = samo strpljenje ! Nisu potrebni nikakvi alarmiu po noci da te bude, opusti se jer zacrtaj cenu, realnu cenu po kojoj hoces da probas.
4. Nemoj biti gramziv, nikad neces prodati ili kupiti na apsolutnom vrhu ili dnu tog dana, osim ako si ludo srecan i zato zacrtaj neki order i drzi se njega. Kada ostvaris profit, pola ostavi da bi povecao masu za obrtanje, pola u Cold wallet jer berze su jako sklone muljanju i bezanju posle grande muljacine koju je izveo Gox.
5. Nikad ne prodaj ispod cene po kojoj si kupio, osim ako se radi o krahu berze i tada se shortuje, gde moze takodje jako lepo da se zaradi, odnosno prodas po lupam 600, iako si kupio po 630, ali kupis kasnije na 480npr.. prodas kad opet skoci= u lepom si plusu. Ovo je retko ali odlicna varijanta da budes srecan iako je krah ;) Da bi se predvidelo ovako, treba biti na
berzama i pravim forumima redovno, ali trollbox uglavnom truje.
6. Prati Huobi.. ubrzo posle njegovog pada pocne da pada i Bitstamp pa i Btc-e i skoka naravno.. BTC-e je presmesna berza po Volume-u, ali na njojnaprimer mozes da trgujes tako sto ce ti Huobi sluziti kao kratkorocno "predvidjanje buducnosti" - ovo je za one koji hoce da zarade i na malim "swing-ovima" ja licno gledam da praktikujem dugorocne ordere sa sto vecom razlikom, ali treba vremena da se ostvare..
Eto ima tu jos toga, al ovo je bas ukratko, neko moje iskustvo.. na berzi nemam nista od svog dinara, samo ono sto sam iskopao i umnozio, tako da se ne sekiram puno ;) sem za Gox na kome mi bilo ostala velika vecina novcica a drzao sam tamo jer je najspprije reagovao (dok nisu zabranili povlacenje kripta) na promene na Huobiju.. dakle strpljenje, disciplina, realni orderi.

Upozorenje za tacku 3: Ako stavite buy order na malo nizoj ceni i sell na malo visoj jednog dana doci cete u situaciju da se probudite, skuvate kafu i vidite da je krenulo pumpanje, da je cena otisla 70% gore a da ste vi ostali u fiatu. Ocas posla mozete prepoloviti broj novcica.

Upozorenje za tacku 3: Ako stavite buy order na malo nizoj ceni i sell na malo visoj jednog dana doci cete u situaciju da se probudite, skuvate kafu i vidite da je krenulo pumpanje, da je cena otisla 70% gore a da ste vi ostali u fiatu. Ocas posla mozete prepoloviti broj novcica.
Sajberu mislio sam na BTC berzu, ne na neki shitcoin koji moze da poraste 70 posto na dan, kao shto BTC ne moze.. kad je BTC porastao 70 posto na dan ? To bi bilo sjajno ;) ovo sto pricam apsolutno vazi za BTC berzu u zadnja dva meseca..

Sta sam konkretno mislio: ako je raspon na Stampu npr. danas 614-644$, i kao sto rekoh gledas da uvek imas i kesh i BTC = stavis dva ordera, jedan sell na npr 697 i jedan buy na 553 npr.. ne znam da li je to npr. 7 posto vise od najveceg sell i isto tolko manje od najmanjeg buy.. mrzi me sad da racunam, kucam na mob..
Ali uvek dva ordera i njima hvatas eventualni pump ili eventualni dump.. naravno kada posle odredjenog broja dana to i prodje, prodje samo jedan i onda
Imas ili samo kes ili samo btc, ali onda olabavis order koji nije prosao, da bi dosao do onog sto ti fali (kes ili koin) i opet mozes da imas i buy i sell istovremeno..

Ja cu licno gledati da razmenim pola btc u ltc - ako se desi ltc na huobiju..

Poslednja izmena od urednika:

Zato je covek i rekao da treba dosta strpljenja. Kad se desi nesto tako ne kupujes odma novcice nego cekas da padnu a svaki pump ima dump.
A takvih skokova o kojima ti govoris je bilo samo nekoliko za ovih par godina.

a svaki pump ima dump
tako je ! Upravo to je poenta price sa istovremenim buy i Sell orderom koji su razliciti onoliko koliko si izracunao da ti se isplati ! I cekanje. Nereagovanje na prvu loptu nikako.

Jos jedno pravilo je da nocu, po nasem vremenu od npr 2-7 ujutru cena u najvecem broju slucajeva pada a da ujutru po nasem ili 14h (jutro amerika) uglavnom skace (ako je prethodno Kina nocu dampovala) isti pad cena uglavnom zna da vazi za nedelju prepodne odnosno da je Subota 23h bio maksimim a nedelja oko 12h minimum.. zadnji vikend ipak nije bio takav.. isto i par nekih u zadnjih 45 dana.

Poslednja izmena:
Ima i dump ali onda nista nisi uradio. Da bi cekao dump prvo s coinima moras docekati pump i prodati po visokoj ceni. Ako ostanete u fiatu zaglavili ste i pitanje je kada i dali ce cena vise pasti na taj nivo. Jednom tako kiksnes i ode zarada.
Ko hoce, moze trgovati ali ne preporucujem da se trguje s kompletnom kolicinom novcica da se nebi desilo ovo o cemu pricam. Samo jednom u zivotu cete tako puci i nikada vise vam nece tako nesto pasti na pamet.
Nisam rekao da ne treba da se trguje vec sam upozorio na moguce opasnosti za one malo manje iskusne koji o ovome nisu razmisljali a sasvim je realna opasnost.

Ako je cena bila oko 6$ onda a trgovali ste po ovom principu i ostali u fiatu onda biste prsli ko zvecke. Cena je otisla na 48$ npr i pala sada na 16$ i verovatno nikada vise nece past na 4$ da bi kupili opet. O tome ja pricam. Nemojte biti alavi pa da vas berza uhvati nespremne. Toliko od mene.

Slazem se Sajberu ali jos jednom napominjem da se ovo odnosi na raspone na BTC berzi u zadnja dva meseca, ovo sto sam ja pricao, i ne radi bez istovremenog buy i sell ordera koji su razumno "udaljeni" tako da ne mozes biti u minisu cak ni da se oba preko noci realizuju. To je kao kladjenje sa tiketom koji te "pokriva" a taj LTC ekstrem je nesto sto se desilio u pon i utorak jedne nedelje..meni je tad ltc otisao za 12 dolara jer nisam dovoljno verovao u njega a bio na.poslu do jako kasno i doso kuci i imo sta da vidim kao i puno ljudi ovde ;)

Neces biti u minusu ako se oba realizuju ali ako krene pumpanje nece ti se realizovati buy order. Samo ces prodati novcice i propustices voz, o tome ja pricam. Posle toga obicno ide serija ishitrenih i pogresnih poteza usled panike.
Buy order treba stavljati nize da stoji ali za sell oreder treba dezurati pored masine ili raditi s manjom kolicinom novcica, nikako sa svim.

Niko nije rekao za sve pare. Profit koji dobijes, polovinu odma u cold wallet stekas..kad prodje jedan order, drugi korigujes u skladu sa tim ..drugi je tu samo da bi pokrio ili pump, ili damp jer neces da brines sta ce zapravo od ta dva da se desi.. glavna briga je da odrzis disciplinu i ne odstupis od ovih pravila sem kad treba da se radi Shortovanje. Eto To je Sve od mene za sad, ko hoce moze da proba, naravno ne za sve pare ;)
mnogima ovde ne pada napamet da podele nesto korisno s ljudima, a mene nije mrzelo ni ovo, a ni ranije YAC GPU mining, Ni Primecoin kad je poceo, pa ni Quark GPU da podelim sa vama.. bilo bi dobro kad bi ljudi ovde vise cenili neke stvari.

Poslednja izmena:
Sajberu mislio sam na BTC berzu, ne na neki shitcoin koji moze da poraste 70 posto na dan, kao shto BTC ne moze.. kad je BTC porastao 70 posto na dan ? To bi bilo sjajno ;) ovo sto pricam apsolutno vazi za BTC berzu u zadnja dva meseca..

Sta sam konkretno mislio: ako je raspon na Stampu npr. danas 614-644$, i kao sto rekoh gledas da uvek imas i kesh i BTC = stavis dva ordera, jedan sell na npr 697 i jedan buy na 553 npr.. ne znam da li je to npr. 7 posto vise od najveceg sell i isto tolko manje od najmanjeg buy.. mrzi me sad da racunam, kucam na mob..
Ali uvek dva ordera i njima hvatas eventualni pump ili eventualni dump.. naravno kada posle odredjenog broja dana to i prodje, prodje samo jedan i onda
Imas ili samo kes ili samo btc, ali onda olabavis order koji nije prosao, da bi dosao do onog sto ti fali (kes ili koin) i opet mozes da imas i buy i sell istovremeno..

Ja cu licno gledati da razmenim pola btc u ltc - ako se desi ltc na huobiju..

Jos kad bi znali koji to koin moze da poraste 70% u danu odmah bi prodao kucu i stavio na njega,ti ako imas neki info javi da se o obogatimo

igysa - lepo što si dao konkretne primere za trgovinu, pa ko želi nek proba. Ja sam na berzi na pozitivnoj nuli, tako da mi se sad ne eksperimentiše pošto treba tu puno živaca i par puta da se pukne pa da se nauče neke cake. No svakako je suprbrza zarada (ako je zarada :)) na berzi i ko je iskusniji obično dobro i prolazi u tim igrarijama..

vamostamos-pa recimo ltc je u novembru rastao oko 50-70% za dan dva. naravno to se dešava veoma retko ali ipak ima, verovatno i sa ostali s*it coinima koje ne pratim baš

Poslednja izmena:
@vamostamos Pitas mene ili Sajbera ? , jer nisam ja to spomenuo prvi, ako si malo bolje pratio.. Skokova od vise od 70 posto je naravno bilo na Dodge , Quark i Aurora od jacih, kolko pratim .. nisam rekao da to neko moze znati nego pricam o metodi koju ja koristim na BTC berzi sa duplim orderima.

Poslednja izmena:
Berza je cudo, u svakom smislu. Ja sam na pocetku trgovanja za 2-3 nedelje uvecao saldo koji sam odvojio za trgovinu 6 puta, sa 60 na 360 LTC-a. Maltene je sve prolazilo, svaki dan po 20-30 uspesnih trade-ova na Cryptsy-ju. Sve posle toga agonija, jedan uspesan trade, pa 10 losih. U koji god alt da ulozim krene u pogresnom smeru i to dugorocno. Sad sam mozda na nuli sto se trgovine tice, uz silno potroseno vreme.

Na kraju cu prestati potpuno da trgujem sa ostalim altovima, eventualno LTC,BTC,SSC (strpljen spašen coin) i to je sve.

Nazad
Vrh Dno