Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

@IGY

Sve što si naveo stoji i u potpunosti se slažem sa tobom ako se stvar gleda iz uobičajenog, normalnog ugla ali....ako se gleda "out of the box" skroz je drugačije. Evo na primer svi znaju da federalne rezerve SADa nisu u vlasništvu države (znači da vojsku i policiju plaća "vlasnik" a ne SAD) i šta ako ti vlasnici odluče (obzirom na već naduvani balon zvani dolar) da "vrednost" presele u...ripple (sa'će zeljko da dobije nervni slom :-devil-:)?

Seti se kako su Nemci sjajno odradili da za 1€ od naroda otmu 2 marke...nije važno kako će tu novu "vrednost" nazvati i upakovati tj. prezentovati narodu dok će staru napljuvati...Kuća ima svoju vrednost izraženu u nečemu a da li je to milion dolara ili tri kamenčića zavisi od verovanja tj. da te sistem ubedi da poveruješ da su kamenčići vredniji od dolara...da li će tu novu vrednost predstaviti kao novu svetsku monetu ili cashless sistem nebitno je jer će taj novi sistem braniti dok će stari pustiti niz vodu...

Znači isti scenario kao u kripto samo što se ovde sve brzo odigrava i vidi iz aviona dok će u stvarnosti to biti sporije i "zakonski regulisano"...naravno sve je ovo (osim činjenice da SAD nisu vlasnici svojih rezervi) samo teoretisanje i predvidjanje poteza "protivnika" ali u tome i jeste stvar ne ne bi bili zatečeni nastalom situacijom.

Izvinjavam se kolegama za totalni OFF ali ipak nije zgoreg pročitati i moguće scenarije novog svetskog ekonomskog poretka čiji se eksperiment uveliko odvija na terenu a zove se kriptovalute...;)

To je nista, samo apsorb blagog pada BTC-a sa 1990 na 1958.

Ali da, skok tj povratak na 0.015 ocekujem uskoro.

altcoinu najvise prete scamovi tipa ripple-a, ako se pogleda market cap 95% je tih u prvih 20 mesta nazalost :(
ethereum je malo specifican on se itekako pumpa ICO sranjima i projektima na istom, ali posto masa ljudi i dalje ne zna sta je i vidi sarena vrata ispred sebe on ne moze puci lako... jer mozda se nesto u tim sarenim vratima pokaze znacajnim :d

ali SVE ostalo stellar, ripple, nem, sia itd, itd itekako moze, trenutno ih sve drzi to sto masa noobova ulazi i nogama i rukama, cak i za polonix nisam siguran, sigurno su preoptereceni a nadam se da su likvidni to ionako ne mogu znati......

Prekljuce se zaglavila LTC transakcija nije proslo ~10 K LTC-a, vidim da su nakon 16h sredili... problem je sto svaku smetnju u radu gledamo kao potencijalno velik rizik

Sta mislite kad BTC dohvati 2k na svim berzama, dal ce doci do one korekcije koju jos nismo videli? I ako dodje, da li ce kao i uvek lajt sa njim dole (iako je tek imao valjanu korekciju), ili ce ovog puta to biti prilika za taj vetar u ledja (bar sto se odnosa tice)

To je sve sanjarija za sada, ajd da se ne lozimo previse :D

Ne, direktan odgovor newegg-a pa vec se danas zasigurno zna da je BTC totalno neupotrebljiv za kupovinu! ko je kupovao zadnjih dana to zna, jer tebi ako coini ne legnu na vreme imas problem, imaju oni problem...

Ako neko misli da ce se ripple ili ETH koristiti za trgovinu, nek poseti nekog psihijatra :D

Cak su se iz bitcoin tabora u zadnjih par dana uplasili i pokrenuli BIP 148, to je UASF nametanje segwit-a, glasanje krece 1 avgusta bez masovne podrske nece proci, pogotovo sto ce drugi tabor vuci na drugu stranu, a do tada probelm ce biti sve veci!
A i ako se uspe progurat UASF i ne dodje do splita BTC-a realno pre novembra segwit nece moci biti aktiviran jer je lockin time dosta duzi na bitcoinu!

A i cak sa segwit-om na BTC se nista ne bi odma resilo dok LN ne krene u upotrebu!

Ne, direktan odgovor newegg-a pa vec se danas zasigurno zna da je BTC totalno neupotrebljiv za kupovinu! ko je kupovao zadnjih dana to zna, jer tebi ako coini ne legnu na vreme imas problem, imaju oni problem...

Ako neko misli da ce se ripple ili ETH koristiti za trgovinu, nek poseti nekog psihijatra :D

Cak su se iz bitcoin tabora u zadnjih par dana uplasili i pokrenuli BIP 148, to je UASF nametanje segwit-a, glasanje krece 1 avgusta bez masovne podrske nece proci, pogotovo sto ce drugi tabor vuci na drugu stranu, a do tada probelm ce biti sve veci!
A i ako se uspe progurat UASF i ne dodje do splita BTC-a realno pre novembra segwit nece moci biti aktiviran jer je lockin time dosta duzi na bitcoinu!

A i cak sa segwit-om na BTC se nista ne bi odma resilo dok LN ne krene u upotrebu!

Vrlo brzo cemo doci do tacke kad ce krenuti odustajanja sve ozbiljnijih firmi koje trenutno koriste BTC, i prelazenja na nesto drugo (izmedju ostalog i LTC). 95% da se slozi oko SEGWITA na BTC? ja stvarno ne vidim kako ce se to desiti s obzirom na poznata imena koja odlucuju o tome, koji su ili nezainteresovani ili smatraju da je BTC ovakav kakav jeste ok. Trenutno BTC kasni za LTC po implementaciji protokola i brzini uvodjenja noviteta 2 godine (moja licna procena), sama cena ne znaci nista, vrednost ce sama doci po upotrebljivosti. Svaki mesec ce doneti nove probleme za BTC i postace sve jasnije da se stvari moraju menjati, iako je odavno to jasno, jos od prvih maleability napada. Za 6 meseci od ovog dana, recimo oktorbar-novembar ove godine, potseticemo se ovih dana, pa cemo videti gde se i sta nalazi u tom momentu po vrednosti i upotrebljivosti. Nadajmo se jos samo da ce se LTC mreza malo vise decentralizovati. Trenutno je to prednost za ovakve dogovore i implementacije protokola ali previse koncentracije "moci" u pojedinim poolovima moze da bude problem kasnije.

To je sve sanjarija za sada, ajd da se ne lozimo previse :D

Ok je to da se ne lozimo ali nije sanjarenje, ne vise. Revolucija ide svojim tokom, polako ali ide. Ne treba ocekivati cuda je kao sto sam rekao proces je spor, treba brinuti o sigurnosti, treba promeniti protokole, treba obrazovati narod... Ima milion stvari o kojima treba razmisljati ali bitno je da cela prica napreduje polako i da su pametni ljudi prepoznali potencijal litecoina kao sredstvo placanja. Sto se bitcoina tice ta prica ja daleko neizvesnija.

Osim famoznog Lightning protokola pametni ljudi sve vise pricaju o Schnorr signatures kao necemu sto bi trebalo sto pre da se implamentira. Nisam siguran tacno sta sve donosi to po pitanju sigurnosti ali znam da bi implemantiranjem toga informacije koje signatures zauzimaju u bloku bile manje, samim tim bi u jednom bloku stalo vise transakcija. To bi mnogo vise znacilo btc-u koji je zaglibio ali svakako je dobra stvar.

Ono sto mene daleeeeeko daleko vise interesuje je MAST. Za njega tek nisam siguran kako radi i sta radi, to je daleko ispred svega s cim sam se sretao i o cemu sam se informisao. Ali jako bitna stvar MAST radi je da imate mnogo vecu kontrolu nad svojim novcicima. Ako menjacnica bude pokradena i ako izgubi vase novcice vi bi mogli da ih vratite nazad. To je ono sto nam fali kao 'leba!!! Da ne brinemo za MTgox, mintpal, vircurex i ostale pale menjacnice i potencijalno nove...
E na tim stvarima se zasniva moj optimizam ;)
Ja obavim svoje istrazivanje da znam u sta se upustam i gde je ulozeno moje vreme i sredstva (ma koliko bilo), ne radim napamet nista ili jos gore na srecu kao neki.
Danas nisam imao vremena da napisem, bio sam u frci. Zato smatram da se polako priblizavamo placanju kriptom, problemi se lagano resavaju a pametni ljudi ulazu ;)

Mozda to neko shvati i kao sanjarenje ali ja samo razmisljam unapred.
Ja sam jedan od onih tipova koji je rekao da bi rado ugradili cip za placanje u saku i koji bi to rado koristio (mada moze i wallet na fonu). Rado bih koristio taj isti cip za otkljucavanje vrata na stanu itd. Primene postoje svuda. Ja sam tip koji voli kes i smatram da su kartice neprakticne, nedovoljno dobre da bi ih koristio. Kripto bi bio pravi napredak, korak u buducnost i naravno da podrzavam to. Siguran sam da cu sve to doziveti ;)

Sajber, citam vec evo par godina sve sto pises i nekako koliko god tvoj optimizam bio lep za usi, ne mogu a da ne konstatujem da preterujes ponekad. :)

Zapravo nemamo niti jedan pravi argument za te cene o kojima se masta, sve se svodi na neku lepu vest i pretpostavku da ce da naduvaju balon zbog iste.

Ja ne vidim neku konkretnu primenu LTC-a u praksi (pa ni btc-a) koja bi bila uzrok za toliki skok cene. I ETH i DASH su isto samo plod pump-a i nicega vise, sve ostalo su lovacke price, dokaz za to je sto bi losa vest za kripto svet prepolovila cene svim ovim valutama o kojima pricamo.

Iskreno se nadam ce LTC dobaciti ATH ali ono, ne vidim na cemu se bazira bas toliki optimizam kao da je to gotovo izvesna stvar :trust:

Za bilo koj alt moze da se kaze isto, sustina je blockchain tehnologija. Ovo su rane faze iste, da bi to skaliralo do nekog viseg nivoa potebno je mnogo faktora ukomponovati. Takodje mislim da je dobro sto vrednost nekog alta i btca moze da poraste ili padne nekoliko i vise puta iz razloga sto je na institucionalnim berzama to nemoguce. Tako da je potrebno to neko drugo trziste da bi se pravila nova vrednost i nov profit. Novac mora da se presipa stalno i u krug i dobro je dok je tako jer da nije ne bi danas bili zatrpani sa toliko potrebnih i nepotrebnih materijalnih dobara. Ne bi postojala mass produkcija nego bi cekali u redu za neki odevni predmet ili jos gore za neko parce platna koje bi bilo skuplje od zlata.

Poslednja izmena:
Resenje za pool-ve niko nema, oni su nuzno zlo, vizija satoshija ih uopste nije zamisljala :(

Sad se svako bori protih istih kako ume i moze, LTC ce u naredna 2-3 meseca biti prodato 3x vise HW-a, znaci kupci ce odluciti ko i sta, po tome se ne razlikujemo o BTC-a

Ostali shitcoini i ako su GPU to je jedino jer ne vrede nista pa niko nije razvio asic, na primer X11 koini isto imaju asic i tu je centralizacija identicna ali se "cuti"

ETH na primer nema asic jer nije zamisljen da radi dalje POW da je ikoznao da ce POW radit toliko dugo asic bi bio prisutan odavno, mada realno ako i ima asic-a za ETH o tome se cuti...

a sto ne batalite ltc i predjete nesto sto vec radi tipa eth :d

Stvarno mislis da ce ltc dogurati na 0.03 :)? Kada i zbog cega ocekujes ocekujes tu cenu? Prodao sam 1/3 steka na oko 23-24 usd svaki put kad je bio veci pad, zivci popustaju. Cekao 3 godine, nagledao sam za to vreme kako za par dana LTC sklizne u bunar, pa me svaki put uhvati panika kad ga srokaju 20%. Realno prezadovoljan sam i sa ovom cenom, a opet gledam sta je bilo sa Dashom (spiskao sam 800 komada jer nisam imao zivce da ga cuvam) i par drugih coina, pa se razmisljam sto bi poklonio ltc nekom za ovu cifru. Nije mi frka za prodajom, nego da ne propustim ovaj voz da izadjem, pa da cekam naredni krug od par godina :). Sve u svemu ako bude 0.03, btc ce tada biti sigurno preko 2k usd, tako da ce to biti jako jako lepa cifra.

neko rece , ne tako davno , da je to stvar vremena. ltc. nagledali smo se svasta. neko se izvukao na vreme neko nije i gledao sunovrat cene. ko je to sve preziveo, prezivece i da ga ne proda ako cena dodje i do 0.03. nije to igra zivaca .. zivce tokom vremena izgubis i nemas osecaja...sve ti jedno

Ne znam je li jos jedan od trikova, ali buy orderi izgledaju ocajno na ltc, support tek tamo na 011

Jeste ali i pored toga cena ne pada. Sve je otislo na eth trenutno.
Cini mi se da se samo ceka trenutak za skok.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

nije bitno koji ... ko izgubi ispecicemo ga na razanj :)

Ne znam je li jos jedan od trikova, ali buy orderi izgledaju ocajno na ltc, support tek tamo na 011

Povucen je fake support, polo je pun istih na ETH se on skoro nikad ne sklanja.... polo stvara volum na manipulaciji, buy i sell support je oduvek ocajan

Pa nije bas tako bilo u zadnjem periodu, ovo je prvi put da orderbook na ltc izgleda bas overbought

Da li će ovaj LTC ikada dobaciti 100+ danas to mnogi ozbiljni coini lagano prebacuju.

Nisi gledao kakva je situacija bila juce ;)
Ono je bilo za plakanje. Da ne znam bolje uplasio bih se. Ono sto je bitno je da cena ne pada, niko ne istresa. Ceka se skok.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Jesam i jucer, kada je isao na 00134, mislio sam bas na jucer i danas :D Jucer sam imao prst na obaracu, da je otisao jos malo ispod, mislim da bi se gledali na 0011.

Poslednja izmena:
Ono što poslednjih dana primećujem da sve veći broj ljudi dolazi na slack u litecoin dev team i žele da doprinesu daljem razvoju. Oni ih dalje raspoređuju po znanju gde mogu najvise doprineti.

Takodje sto ovih dana rade jeste wiki za transfer sa bitcoin na litecoin za sve koji zele da zamene bitcoin sa litecoinom.
Coblee kaze da je bukvalno potrebno jedna biblioteka da se zameni i nista drugo ne menja, i celi paymant mogu da promene na litecoin. Zato prave wiki... Ovo je veliki plus za sve sto zele da se switchuju trenutno zbog velikih gubitaka u fee i cekanju.

Nazad
Vrh Dno