Nije ideja da se korisnici Limunda fizicki razracunavaju izmedju sebe - ideja je ko sto je Zeljko rekao da Limundo ili garantuje kupcu (skoro uvek povracaj novca) ili da iskljucivo sve transakcije mogu da budu preko tog Limundo cash ili kakovec se zove usluga.
Ljudi stalno u ovoj temi, a i u stvarnom zivotu, rade zamenu teza gde imaju ideje da ovakve prevare treba da se resavaju fizickim nasiljem i preuzimanjem stvari u svoje ruke - sto je skroz pogresno. Trebalo bi da postoji sistem koji ce korigovati te probleme. Ili bi Limundo trebao da stiti kupce i prodavce od prevara ili ne bi ni trebao da uzima proviziju u slucaju takvih prevara.
Načelno mogu da se složim ali u praksi stvari ne stoje ni približno tako.
Kažeš trebao bi da postoji sistem? Trebao bi ali ne postoji i ne vidim da će ga biti u skorije vreme.
Ne pada mi na pamet da ispravljam anomalije jednog očigledno bolesnog društva, kakvo je ovo naše.
Nisam ja kriv što u ovoj zemlji dominira sistem vrednosti polupismene krezube većine, koja razume samo jezik sile.
Sa takvima na žalost ne može drugačije, jer tvoju toleraciju i pristojnost, doživljavaju isključivo kao slabost i signal da se ostrve još više.
Osetio sam dobro, kako izgleda kad barabi dozvoliš da ti se nakači na vrat i tek kad sam mu servirao njegovu "medicinu", shvatio je da batina ima dva kraja.
Samo tako možeš da opstaneš u ovom zverinjaku, osim ako nisi u mogućnosti da odeš u neku normalnu zemlju gde sve ovo što si napisao itekako ima smisla.
Čekati da se ovdašnji plebs edukuje i poduči osnovnim civilizacijskim normama, je isto što i čekanje Godoa.
Ovde gde važi isključivo muljatorska logika, gde dominira princip dođeš mi - dođem ti i gde se takvo ponašanje ne samo toleriše već i ohrabruje, pošten čovek nema mnogo šanse sem da se koliko toliko prilagodi.
Što se mene tiče, držim se svog principa, za čoveka ću uvek biti čovek, za ostale - po zasluzi.
Tako se ponašam i na Limundu i KP.
Izbegavam one što ne znaju da sastave dve prostoporširene rečenice u komunikaciji, retko kupujem i skoro ništa ne prodajem na Limundu, uglavnom sam više na Kupindu i KP gde mogu opuštenije da biram i robu i kupca.
Dobro pamtim ljude sa kojima sam imao uspešnu saradnju i gledam da od njih pazarim opet, kad god je to moguće.
One druge pamtim još bolje i izbegavam ih u širokom luku.
Zbog takvih sam odavno izbacio slanje pouzećem i striktno se držim onoga što sam naveo u svojim uslovima prodaje, a razmišljam da izbacim i lično preuzimanje zbog raznoraznih "rutinera" i pametnjakovića.
Kad već pišem čaršav da kažem oet nešto oko tog famoznog ocenjivanja.
Nemam ništa protiv da se vidi istorijat prodaje ali imam protiv da svako ima na izvolte čitav dosije o onome šta su drugi ljudi kupili.
Na KP je sve na izvolte i zato tamo kupovine dogovoram telefonom, ne molim nikog za ocenu čak ni za prodate predmete i za sada nije bilo nekih problema.
Ebay ima solidan sistem, gde se vide prodati predmeti, ali se ne može videti ime kupca i to je za mene dobar kompromis ako Limundo može i hoće da ga primeni.