Šta je novo?

Limundo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaci kupim graficku, platim porez. Prodam istu na kp, platim opet. Kako da ne.

za polovne stvari ne znam, ali neces tu istu novu da prodas jer ako hoces to je preprodaja i na to ide porez :)

hoces da kazes da za svaku prodatu stvar na kp moras da platis porez?
covek je rekao da ce mozda da proda neki komad namestaja koji napravi na kp

Na kupujem prodajem imaš kategoriju kada daješ oglas NOVO što je za pravna lica, u koja spada i Igorica sa malom manufakturom, ako će legalno da radi, i imaš KAO NOVO što je u našim uslovima nedefinisana kategorija, prodaješ robu dobijeno na poklon, stoji nekorišćeno, juče kupljeno prešao sam se, ne svuđa mi se prodajem dalje. U prvu kategoriju ne možeš da prodaješ bez da se registruješ kao pravnlo lice u sistemu PDV-a, a u drugoj kategoriji prodaješ kao fizičko lice bez obaveza državi.

zar stvarno mislis da KP odredjuje ko ce da placa porez drzavi ili ne? daj molim te na sta se placa porez jasno je definisano zakonom, sve sto prodajes ili vrsis usluzno a naplatis moras da platis porez, tako je po zakonu, a sta ces ti da radis to se mene ne tice :)

Jasno je definisano zakonom - hahahaha! Aj iskuliraj ovo je bananananana drzava.

napisao sam sta je jasno definisano zakonom i to je zaista tacno, a sta je od toga u praksi to nije vazno, niti sam rekao da neko mora, samo sta je zakonom obavezujuce, zakon je jedno a stanje u drzavi nesto sasvim drugo. Zakonom je definisano i pravilo saobracaja, posto je ovo banana drzava ajmo svi kroz crveno da gazimo pesake, uz to opravdanje.

Los primer dajes niko ne zeli da gazi ljude, banana drzava je nesto drugo, zna se ko gradi stanje banana drzave ne sigurno gradjani, kada se selektivno sprovode odredbe onda se ti zakoni prosto uruse i nastaje haos.
I bas me zanima koja bi to faca mene naterala da prijavim prihod od polovno prodatih stvari :) mora da sam divljak posto tako mislim.

to nema veze sa tvojim i mojim misljenjem, niti tebe ko tera niti bilo sta primorava, ja i ti smo u obavezi, samo to kazem, a 99% ljudi to ne bi uradilo, sto je u neku ruku i normalno u kakvoj krizi zivimo.

zar stvarno mislis da KP odredjuje ko ce da placa porez drzavi ili ne? daj molim te na sta se placa porez jasno je definisano zakonom, sve sto prodajes ili vrsis usluzno a naplatis moras da platis porez, tako je po zakonu, a sta ces ti da radis to se mene ne tice :)

Ovo što pričaš je lepo Limundo objasnio šta se sme a šta ne sme:

http://blog.limundograd.com/2015/08/da-li-je-onlajn-prodaja-polovnih-stvari-nelegalno-ponasanje/

između ostalog:

Na primer, ako neko nabavlja knjige na veliko i nudi ih konstantno putem servisa Limundo da bi ih prodavao zarad ostvarivanja dobiti, onda su svi elementi trgovine tu: promet robe i dobit. Ako to lice nije registrovano za obavljanje trgovine, nadležna inspekcija bi mogla da pokrene prekršajni postupak. Sa druge strane, ako roditelj deteta koje je završilo treći razred osnovne škole, prodaje knjige za tu godinu jer mu jednostavno više nisu potrebne, on/ona nije trgovac, jer ne “obavljaju promet”, na način kako ga vidi Zakon o trgovini. Između ova dva jasna primera postoje brojni slučajevi u kojima se ne može jasno odrediti da li neko neovlašćeno obavlja trgovinu kao delatnost ili samo prodaje polovne stvari, posebno zbog razuđene i često nelogične prakse nadležne inspekcije. Ipak, načelno govoreći fizičko lice koje zaista prodaje polovne stvari, a ne zloupotrebljava servis za nelegalno obavljanje trgovine, je potpuno slobodno da to radi bez bojazni da krši Zakon o trgovini.

Poslednja izmena:
kao sto sam i rekao, ono sto pise u zakonu je bitno, to sto KP ne spominje nista a Limundo spominje ne znaci da nismo duzni da placamo, zato sam i rekao za nove stvari, cim nesto vise nije potrebno to je polovno, to vec ne znam kako tretiraju.

Pa da li ti je bilo teško da pročitaš? Ako neko prodaje non stop polovne stvari iz iste kategorije upada pod radar inspekcije, jer ne možeš da kažeš da si radio upgrade na 100 svojih računara kod kuće jer ti u najluđem slučaju ne treba toliko računara. Ako prodajem 10-ak komponenti to se vidi iz aviona da sam rasturio svoj stari komp u delove i prodajem pojedinačno, ALI ako u ponudi imam 100 komponenti, to je nešto drugo.
Knjige su recimo stvarno nedefinisan pojam jer nečije biblioteke dostižu brojke od par desetina hiljada naslova i neko može da odluči da rasproda svoju kolekciju. Zato i ne može da se razlikuje od nekog preprodavca knjiga koji je recimo sličnu kolekciju otkupio od nekoga za siću.

Zanimljivo, obrisan mi je post, pitaj boga zasto - nisam nista lose rekao, nista protiv pravila, i pricao sam konkretno na temu prodaje koja je pokrivena KP, Limundom i ostalo .. al avaj.

Fizicka lica koja prodaju koriscene stvari, nisu obuhvaceni ZZP-om, niti zakonom o trgovini. Samo to da se skapira i sve je okej.

Da jesu, ebay, limundo, KP i svi ostali slicni sajtovi ne bi mogli da postoje jer bi svaka transakcija bila krivicno delo.

Kao i moj, uglavnom ako si ga video a i ako nisi, baci pm

stize mi danas automatska poruka da imam neprodate predmete na kupindu i da pokusam da ih updatujem
zanimljivo je da je stigla sa pozivnog broja za maltu

Jel pokusao ko da dopuni kredit na limundu preko net bankinga, jel radi i koliko brzo se knjizi ?

Knjizi se isto kao i kad uplatis na salteru.
stize mi danas automatska poruka da imam neprodate predmete na kupindu i da pokusam da ih updatujem
zanimljivo je da je stigla sa pozivnog broja za maltu
A ti kao ne znas da imas neprodate predmete pa te oni obavestavaju ;)

iskreno, nisam se ulogovao mesecima, mozda zato salju
ali je zanimljiv deo bio pozivni broj za maltu

Ovo na sta lice prevaranti, sve fino prodaju sitnice i onda kad uvale totalan krs za smece napadaju bez argumenta :)
Sa onima sa vise negativnih sam imao samo pozitivna iskustva jer pristaju na dogovore i vecina negativnih su zbog sitnih propusta pa i komponentu dobijes dosta povoljnije a i ako nesto ne valja dogovoris se, ali sa ovima sto imaju skoro sve pozitivne smehoteka koliko su bezobrazni

http://www.limundo.com/kupovina/Racunari-i-oprema/Desktop-racunari/Bez-monitora/desktop-racunar/41261673
1. komp "bolji"
ne pali se, ram memorija neisprvna, dva USB porta mrtva, DVD nevalja
2. komo stariji
- nema memorije, ploca se gasi nakon 5min opterecnja, oba cd/dvd nevaljaju, hdd skljoca, napajanje oslabljeno, na ploci naduvani kondenzatori
oba kucista u raspadu, kompovi smrde na djubre ali to mi nije bitno, cmos baterija prazne jer nisu paljeni mesecima ili godinama

Ponudeno da sve vratim nazad ili da mi uplati 1300din (~30% cene) pa da iskoristim sta valja (iako skoro nista ne valja), odma sledi napad da je neki serviser testirao i da sve valja i kao da ona sad nemoze znati sta sam zamenuo od komponenti jer ima dva svedoka da je serviser ispred nje upalio komp i ona je "videla" da radi :)
Novac 1300din oce da uplati ali za 15 dana (jeste ****** sam pa posle da tvrdi da je rok kupoprodaje i zalbe isteka), nazad ne zeli da primi "krs sa otpada" jer kaze ja sam zamenio delove

I eto, zato kazem sa prevarantima i preprodavcima sam verovatno imao srece, barem prime nazad ili se dogovoris a od "ovakvih" samo se nerviras jer krenu da te vredjaju a prodali ti djubre koje nikako nije moglo da valja, sad ima negativnu pa nek vidi da li ista vredi 1300din

Poslednja izmena:
Moram da okacim slike kompova, jel mi je lupila negativnu upravo i tvrdi da sam lopov i da se bavim zamenom komponenti, neko ko posalje ovakva kucista jasno se vidi odakle su izvadjena (sa djubreta).... tuzno koliko neko nisko pada
Kucista su najmanji problem jer komponente nisu ispravne... ali su dokaz sta su ista prosli

Od limunda sam jedino dobio da mi je sledece da je prijavim policiji, sto bas i nema finansijskog osnova ali devojka je toliko bezobrazna jos ima 200 ocena i jednu negativnu samo....
WP_20151205_00_16_39_Pro.jpg
WP_20151205_00_17_36_Pro.jpg

Poslednja izmena:
Mršav opis, ni reči o ispravnosti, ... Klasična pecaljka :(

Moram da okacim slike kompova, jel mi je lupila negativnu upravo i tvrdi da sam lopov i da se bavim zamenom komponenti, neko ko posalje ovakva kucista jasno se vidi odakle su izvadjena (sa djubreta).... tuzno koliko neko nisko pada
Kucista su najmanji problem jer komponente nisu ispravne... ali su dokaz sta su ista prosli

Od limunda sam jedino dobio da mi je sledece da je prijavim policiji, sto bas i nema finansijskog osnova ali devojka je toliko bezobrazna jos ima 200 ocena i jednu negativnu samo....
Pogledajte prilog 186195
Pogledajte prilog 186196

Ne moze tebi dati negativnu posto si platio,trazi od limunda momentalno brisanje
Svaku aukciju gde neko pise-neispitano,neznam trebalo bi brisati-ako je "neispitano" nek nosi na otpad
Sta tek reci za likove sto prodaju "neispitane" ps3 konzole-stigle bez kabla,a kabli kosta 100 dinara

Pa zna se šta "neispitano" znači. 99.9% "probao i ne radi". Da je isprobano i radi zaradio bi mnogo više a to se isplati malo muke i rada.

Neispitano..ha...jel moguce da i dan danas neko nezna sta to znaci?Kupci su sami krivi,a pazite moje pravilo kazu skup sam jake mi cene...e pa gospodo drzite se dobro poznate recenice"Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari"...Nadam se da je sve jasno?

zeljko,bavis se preprodajom na limundu dugo, upucen si, a opet si naseo na ovakav oglas -.-
iskreno si i sam kriv

Pa zna se šta "neispitano" znači. 99.9% "probao i ne radi". Da je isprobano i radi zaradio bi mnogo više a to se isplati malo muke i rada.

Nepise nigde neispitano, opis klasifikacija predmeta je polovno, prodavac i dalje besni da su komjuteri 100% ispravi, to me i nervira sto je prodavac veoma bezobrazan,na ta dva krsa ima 1x hard i 1x ploca OK pa nisam bas u nekom minusu, ali me stav prodavca sa 200 pozitivnih bas iritira jer me je u komunikaciji odma napala da sam ja prevarant i da zamenjujem delove l lazem

Da prodavac ima 5 negativnih bilo bi me bas briga jer bi ljudi znali o kome se radi, a ovako ispada da rade sa normalnom osobom

@probotzor

Prodavac je imao 200+ pozitivnih i samo jednu negativnu zbog vracanja predmeta, daljih sumnji na predmet nije bilo osim sto je bilo malo slika.... a mene su inace samo komponente interesovale a tu jedino na rec mogu verovat da je ploca stabilna u radu itd..

Poslednja izmena:
Sad me je cak navela na svom profilu da sam pokvaren i da me se svi paze jer sam po njoj lopov... negativna mi je izbrisana, i ovaj bezobrazluk sam prijavio da je dodatno sankcionisu limundu pa cemo videt, a i pokrenuo sam topic i na limundo forumu, doticnu isto obavestio gde tvrdi da to nisu njeni kompovi... pa da vidimo ko je ludji :)
Inace limundo joj je pre dva dana izbrisao trecu negativnu ocenu, steta neznam koji clan joj je dao da i njega ukljucim u limundo forum
tenmplar77.jpg

Poslednja izmena:
Limunda boli tuki, nece da je sankcionisu sigurno, pa od nje uzimaju kesh, ja sam ih kontaktirao i skrenuo paznju da clan koji me je prevario nije blokiran i zasto je to tako, dobio sam bolidno retardirani odgovor da oni prate sve transakcije i na osnovu ocena odredjuju koga blokirati, lik imao 3-4 negativne, sad ima 2 misslim

Pa realno i njima je tesko da znaju ko je u pravu... a sigurno nece trosit znatno svoje vreme na procenu, mislim da jedino detaljnije istrazuju kad se oko nekog slucaja digne galama... znam jer poznajem jednog limundo uvaljivaca da su njega itekako spopadali i zvali nebrojano puta jer otvara nove naloge, salje polu ispravne komponente, pravi se lud, itd (realno tesko iskoreniti jer menja taktiku, mada se sad primirio kad je video da sa malo ocena dobija niske cene pa sad se vidim po aukcija popravio barem za sad)

Ja sam sad opet istu prijavio jer me je navela na svom profilu u losem kontekstu kao lopova, pa cemo videt, prosli put su rekli de ce je sankcionisat po pravilu, ali ja koliko znam za ban nivo sankcija treba da bude ne trecem ili 4-tom novou ako se dobro secam

Ovo na primer kupio sam od jedne clanice sa 14 negativnih za male pare odlican racunar, i sve to jer sam u ocenama procenio da je salje stvari jako lose upakovano ali da je iskrena i ne postuje zalbe, i ja sam zadovoljan niko ne zeli da licitira i dize cenu a ja dobio dobar HP komp za 2800din :)
Sto neznaci da neko drugi nece imat lose iskustvo, jer je i meni komp poslat samo i strec foliji uvijen... mada sam kuciste ionako bacio :d
www.limundo.com/Clan/jockeijota

Poslednja izmena:
Zanima me prodaje li ko sta na onom Oglasindu kako ide prodaja i potraznja ako neko uopste radi tamo, jel uspeo sajt koliko toliko da zazivi ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno