Šta je novo?

Licencirani windows sta je dokaz?

U sustini ne treba ti nalepnica posto je downgrade dozvoljen sa te viste na XP pro.
Meni su samo trazili iz microsofta da im posaljem sliku nalepnica za vistu, i onda mi rekli key za WinXP ali to je bilo u slucaju kada nisam imao restore za XP.

U sustini ne treba ti nalepnica posto je downgrade dozvoljen sa te viste na XP pro.
Meni su samo trazili iz microsofta da im posaljem sliku nalepnica za vistu, i onda mi rekli key za WinXP ali to je bilo u slucaju kada nisam imao restore za XP.

Ahaaaa....eeee to vec ima smisla. Hvala na odgovoru.

Ali, to znaci da se ipak na taj nacin moze i doci do nalepnice za XP, a da se vrati Vista nalepnica ?

Ahaaaa....eeee to vec ima smisla. Hvala na odgovoru.

Ali, to znaci da se ipak na taj nacin moze i doci do nalepnice za XP, a da se vrati Vista nalepnica ?

Nisam siguran, mislim da ti nalepnica ostaje i da neces dobiti drugu. Ali na to ce verovatno najbolje da odgovore ljudi iz njihove tehnicke podrske.

Posedujem Microsoft Office Pro 2003 with BCM u originalnom pakovanju (ComTrade nalepnica). Na nalepnici ne pise nigde da li je proizvod OEM ili ne. Nalepnica je u sirini otprlike 3x veca od windows nalepnice.

1) Da li mogu nekako da proverim da li je paket OEM ili Retail ili...?
2) Da li ja mogu legalno da koristim ovaj paket?
3) Da li Office 2003 mora da se aktivira isto kao i Windows?
4) Da li je neko od vas ikada video laptop sa preinstaliranim Offiice-om? Ukoliko nalepim etiketu na laptop, da li bi se smatralo da je office legalan?

Računar u firmi koji je ukraden je imao legalan win xp home, imamo kutiju i račun za win, da li može da se dobije druga nalepnica ili mora da se kupuje novi win. Policija je bila na uviđaju tako da zapisnik može da se priloži.
Ako neko ima iskustva sa ovakvom situacijom neka podeli sa nama.

Vec sam pisao kako poreska policija deluje.
Udje u firmu, ode do bilo kog racunara ode u control panel/ add remove programs i trazi ugovor za svaki od softvera.
Vrlo jednostavno,

Bili su i kod mene u filmi. Pokazao sam im ugovor o nasem ( Gold) statusu sa microsoftom i jos gomilu ugovora koje drzim kod sebe.
Hvala, prijatno i dovidjenja.

Znaci sve je legalno.
Nero, acdsee, Corel, winrar, Ca...

OZbiljna firma, nema vremena da se *****....a sa BSA.

imam kod kuce windows xp sp1, legalan, ali posto sam ga vise puta instalirao mora da se aktivira preko telefona. to je uvek bilo bez problema naravno. sada moram da formatiram hard i reinstaliram xp, ali ne znam da li cu regularno moci da aktiviram posto planiram da stavim sp3. da li ce on imati nekog uticaja na aktivaciju? da li da aktiviram pre instalacije sp3, ili to nema veze? sorry ako je pitanje malo amatersko ;)

Ovako neznam da li vam je vec neko odgovorio ali sam presto da citam posle 3 strane

Ali cu vam dati odgovor iz iskustva koji je 100% tacan i istinit

Imao sam igraonicu sa 13 racunara od 2004 do 2007 odusto sam necu sad od tome zasto nije ni temem o tome.

Prvo ono sto je vazi za microsoft to vazi i za ostale jer oni imaju atorska prava i oni ih odredjuju

to znaci morate imati original windows disk i nalepnicu a nalepnica mora biti zalepljena za racunar naravno i racun da ste kupili taj vindovs nemorate imati nikakav ugovor samo obican racun caki fiskalni je dovoljan

e fazno je u tome nemorate nikada da instalirate taj windiws imate pravo da bilo koji piratski instalirate samo da odgovara verziji kupljenog pod to mislim home pro a ne sp1 ili 2 itd

Omen verzija je dovoljna

REL ili kako vec ja nisam siguran ali za to treba da imate licencu od microsofta ta osoba koja instalira to se dobija posle prve godine skolovanja nisam 100% siguran

a sto se tice inspekcije nemojte se zavaravati da nisu strucni vode ljude i kamerom upadaju u lokal sve se snima proverava i plene se celi racunari tako je moj 2 druga prosla koja su drzali igraone imali su windovs originale ali imali su i previse drugi stvari znaci svaka ikona na destopu se proverava da li posedujete original za to ili da li je freware ili trajal

naravno prijatelji su dobili sud i dobili racunare nazad naravno posle godinu dana

sve sto nemate kako da obrazlozite nemojte ni imati na destopu ostalo su privatni podaci kao sto su my dokumets tu nemaju pravo da ulaze ako nepostoji sumnja da ste pocinili neki kriminal

ja sam imo na svim racunarima nalepnicu za 13 racunara i 13 kupljeni windowsa
naravno i imao sam originale tako da mi nisi nista mogli a na racunarima mi je bio svudan isit piracki windows sa istim key na svim racunarima

Office nabavite sto jeftinije mozete nema pomoci ali 100% mozete kupiti i posebno nemorate ceo paket ali neznam de

Linux je mama za servere ja nebi nista ni drugo probo a probo sam i patio sam se sa sekjuriti a linix te probleme nema ako neznate kako nadjite strucnu osobu za linux i opet je jeftinije od windosa 2003 ili sta vec

Nadam se da sam vam uspeo imalo pomoci.

Sorry na gramatickim greskama mrzi me :)

U principu, nije mi jasno zbog čega prave svu tu frku oko kupovine OEM-a, kad se on ionako može instalirati (i aktivirati) samo na jednoj matičnoj ploči - tako da se praktično svakako veže za 1 računar, bio kupljen uz konfiguraciju ili posle 3 godine, bez ikakvog hardvera.

Moje iskustvo je suprotno. Ćale je kupio neki ASUS laptop prošle godine i uzeo uz njega OEM Vistu Home Premium x64. Kasnije je taj laptop crk'o, pa ga je ćale reklamirao i uzeo pare nazad, ali su mu rekli da ne mora da vraća Vistu ili tako nešto, u svakom slučaju, on uze novi Dell laptop i dobi uz njega Vistu Business 32-bit, takođe OEM. Pošto sam ja tad bio na XP-u, rešio sam da probam kod sebe na desktop računar da stavim tu prvu, x64 Vistu Home Premium, kad nam je već ostala. Unesem ključ, instalira se, sve ok. Probam aktivaciju, preko interneta neće. Međutim, probam preko telefona, pozovem onaj Microsoft automat, ukucam šta mi kaže, pritisnem Next i... Radi kao savršeno. Legalan, aktiviran Windows.

Zato sto priliko aktivaije prvi put je prijavlen i koji je hardware u pitanju.
Zato nisi mogao da ga aktiviras na drugom racunaru.
Pisalji mail na ovu adresu [email protected] sa codom koji mozes procutati tamo na aktivaciji i objasni da si sa lap topa na desktop instaliro naravno i sa key i oni ce ti atomacki aktivirati sledece put kad se konektujes na interner ce atomacki preuzeti.
Tako sam ja radio.
Da ovaj mail je za srbiju.

Poslednja izmena:
da li moze kod nas da se kupi oem windows u radnji bez da kupuim i kompjuter?
interesuje me vista home premium, vidim na neweggu ili ebayu moze da se kupi oem bez problema, kakva je kod nas situacija?

e da, i ti oemi kod nas, jesu bas za nase firme(distributere, uvoznike, vec koga)
product id za oem vista home premium 89578-OEM-7332157-xxxxx gde je ovaj xxxxx deo drugaciji za svakog oema (asus, hp...). jel nasi oemi imaju neki svoj broj?

Ne možeš kupiti OEM softver ako ne kupiš nov računar. Pod računar se smatra: MB, CPU, HDD i ,mislim, napajanje

Mozda malo kasnim,ali svakakvih gluposti sam se ovdje nacitao.Sve je jednostavno i savrseno jasno.
1.) Morate imati racun ste legalno kupili windowse.OEM ili retail.
1a.)OEM verzija moze biti kupljena posebno ili uz konfiguraciju.Sasvim nebitno.Bitno je da je naljepnica zaljepljena na kucistu,da imate racun i da je windows instalacija aktivirana s tim kljucem sa naljepnice zaljepljenom na kuciste.

U slucaju da ste mijenjali instalcijski kljuc (maticna je pregorila),u njihovoj bazi imaju informacije o promjeni,sto se veoma lako moze provjeriti.Ovlastena osoba ce napraviti zapisnik o tome koji ce biti provjeren naknadno.Ako ste lagali,bit ce vam veselo_Ocekujte ih nazad i kaznenu prijavu.
Zahtjevanje novog cd kljuca od MS supporta
Nekad ce od vas zahtjevati da faksirate ili mejlate potvrdu od servisa o zamjeni maticne ploce i da uslikate naljepnicu,a nekad moze proci i bez toga.Zavisi kako operater bude raspolozen.

2.)Provjerava se samo softwer clanova BSA.Znaci odete na stranicu BSA procitate tko su im clanovi i njihov softwer mora biti legalan.Racun i licenca.BSA se jako brine o svojim clanovima,jer su sponzorirani upravo od njih,ali glavni sponzor im je upravo Microsoft.Upravo zbog velike rasprostranjenosti MS-ovih proizvoda mozda se cini da su oni Microsoftovi policajci,ali nije tako.Sav softwer clanica BSA se provjerava.

Ostalo ih ne zanima,ali ce vam dati rok da legalizirate softwer.Jedna licenca za jedno racunalo.

Poslednja izmena:
hm, imam jedno pitanje - zasto bih pustio sluzbenika BSA u kucu/firmu, i dozvolio mu da pregleda kompjutere?

Poslednja izmena:
@RomanoC

Izvini ali pola tvojih informacija nisu tačne.

- OEM ne može odvojeno. Tačka. Postoji GGK za to (WinXP), cena je slična. Za GGK ne mora serijski niti aktivacija da odgovaraju, bitno je da je zalepljena nalepnica na kućištu. Microsoft preporučuje da se uradi clean reinstall OS-a, ali ne zahteva. Izvor: GGK EULA.
- Proverava se SAV softver, i za to je nadležan državni inspektor (npr. poreski inspektor - oni pregledaju i softver).
- Što se tiče BSA ... Kod nas u firmu da udje i izvrši pregled instaliranog softvera (a imamo sve kupljeno legalno) može da obavi *ISKLJUČIVO* nadležni državni organ tj. inspekcija. Toliko o BSA.

Poslednja izmena:
Ja ti govorim u **praksi** kako to funkcionira.Jednostavno,dovoljno je imati racun da si legalno kupio windowse.R1 racun.OEM ili retail.Bitno je samo da je cd kljuc sa zaljepljene naljepnice na kucistu unesen u windowse. To vrijedi za OEM. Za retail je dovoljno imati racun,kutiju,CD i orginalnu naljepnicu na kutiji,takodjer taj CD kljuc mora biti unesen u racunalo.Ne trebas je ljepiti po kucistu. Ne pitaju te da li si kupio windowse uz konfiguraciju ili posebno jer ih to ne zanima.Tocka. Drugi tipovi licenci su nebitni.Pricam o OEM verziji i provjerama iz poreznog inspektorata.

Tako je,provjerava se sav softwer.Provjerava ga nadlezni drzavni organ,a BSA je taj koji salje nalog drzavnom organu. Samo softwer od clanova BSA podlijeze placanju penala.Znaci naplate ti softwer u duplom iznosu i placas proizvodjacu softwera naknadu za illegalno koristenje koju ti oni odrede.

Poslednja izmena:
hm, imam jedno pitanje - zasto bih pustio sluzbenika BSA u kucu/firmu, i dozvolio mu da pregleda kompjutere?

BSA ti nece nikad doci u kucu ili firmu.U firmu ce ti po nalogu BSA doci nadlezni drzavni organ,a u kucu policija sa nalogom za provjeru sumnjivih aktivnosti kao preprodaja illegalnog softwera ili nekog drugog krivicnog dijela.

A ko me sprecava da pripremim jedan HDD sa linuxom i drzim u fijoki ... kad dodje taj BSA, samo fik i gotovo, koristim linux.

Ja ne vidim zasto je toliko tesko da cak i manje preduzece koristi legalan softver?
Hocu reci, ne vidim problem sa finansijske strane. To je mizeran trosak s obzirom koliko postoji drugih, vecih, finansijskih obaveza.

Poslednja izmena:
A ko me sprecava da pripremim jedan HDD sa linuxom i drzim u fijoki ... kad dodje taj BSA, samo fik i gotovo, koristim linux.

Sprečava te to što nećeš znati da oni dolaze. Znači nećeš imati vremena da "fikneš" taj hard u računar.

Postoji tema na forumu gde je jedan korisnik opisao kako to izgleda kada ti upadne inspekcija. Koliko se sećam upala je nekom njegovom prijatelju. Ako te interesuje potraži je.

:wave:

Sprečava te to što nećeš znati da oni dolaze. Znači nećeš imati vremena da "fikneš" taj hard u računar.

Postoji tema na forumu gde je jedan korisnik opisao kako to izgleda kada ti upadne inspekcija. Koliko se sećam upala je nekom njegovom prijatelju. Ako te interesuje potraži je.

Pa kad zvone pitas ko je i ne pustas ... bar dok ne zamenis disk !? Easy as that.

Windows nije sam po sebi skup, nego ko da se bakce sa tim BSA spiskom, a volim da imam raznorazne gluposti od softvera.

Imam informaciju da proveravaju 7 vaznijih programa (zapamtio sam Win, Office, Photoshop, Acdsee) i to tako sto udju u add/remove programs u control panelu i tamo vide sta imas instalirano od tih 7, a samu proceduru ulaska i provere imaju nacrtanu na papiru, korak po korak.

Mene zanima da li postoji nacin da se u registry-ju podesi da se ne pojavljuju programi u datoj listi iako su instalirani na racunaru?

da

^ samo što ga to ne spasava od inspekcije.

Mozda i hoce, poreska koristi neki programcic koji iscitava instaliran softver bas na taj nacin. E sad kako radi neki inspektor koji je odredjen od strane BSA ne znam.

pcinfo.exe se koristi....
Lako je od njega sakriti stvari
Da li treba tako raditi...NE...
Treba ceniti tudji intelektualni rad.....

Ja ne vidim zasto je toliko tesko da cak i manje preduzece koristi legalan softver?
Hocu reci, ne vidim problem sa finansijske strane. To je mizeran trosak s obzirom koliko postoji drugih, vecih, finansijskih obaveza.

Djecharac, obidji der malo cene autodesk SW, pre negoli prospes toliku pamet, pa se javi!

Hm... A zašto misliš da ne znam koliko košta takav softver? Kao što rekoh, to je još i veoma jeftino, s obzirom šta sve sa takvim softverom može da se završi.
Npr. u proizvodnji nameštaja (pominjem to, jer mi je to blisko) ne možeš da kupiš neku iole normalnu mašinu bez par desetina hiljada evra, vrlo često i bez stotinak hiljada evra, a ti pričaš o tome da je softver od nekoliko hiljada evra skup. Nije, ako završava posao. Jeste, ako ga koristiš kući da bi se zahebavao. Kao što u kuću nećeš doneti CNC mašinu od 100 000 evra da bi se zezao s njom, tako ne bi trebalo ni da koristiš npr. autocad kod kuće iz zezanja.

Mislim, ako neko preduzeće nema sredstava ni da kupi alat koji joj je preko potreban (nebitno da li je to neki softver, ili "hardver") onda nek slobodno stave katanac.

Ako je nekome skup autodesk softver, onda je možda promašio branšu - ako vulkanizer nema para ni da kupi kompresor, onda nema potrebe da se time bavi. :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno