Šta je novo?

Licencirani windows sta je dokaz?

ljudi da li je moguce ako postoje recimo 1 komp server na njega je licencirani windows i jos 3 kompa koji na sebe nemaju windows insaliran i da oni nekako vuku podatke sa servera, tacnije da nekako koriste windows koji se nalazi na serveru. Naravno ta 3 kompa bi jedino mogla da rade ako je ukljucen server. Da li je to moguce izvesti?
Moze preko Terminal Servisa na serveru, ali u tom slucaju takodje moras da kupis licence za njega, a pitanje je da li bi ti performanse odgovarale.

Koliko mudrorija na temu legalnosti.
moje misljenje je nije problem doci do win-a legalnog na ovaj ili onaj nacin. Nego je nezgodno to shto jeftiniji nachini ne zadovoljavaju nasu inspekciju.
NPR. Najstarija fora za prebacivanje OEM licence je zvanje majkrosoft call servisa sa prichom pao sistem uradjen format i sad treba da se registruje opet. I sad shto se tice majkrosofta sve je ok. jedna je licenca i jedan racunar ce biti prijavljen tj u njihovoj bazi ce stajati novi podaci za licencu iliti nalepnicu njihovu i sve ce se poklapati. Al ako je licenca prebacena sa nekog kompa koji je crkao na Vas na poslu nema pratecih papira. A s druge strane porez je neko platio kad je kupovao komp sa oem licencom. Sad shta je bitno da je racunar licenciran shto se lako proveri kod majkrosofta ili da ima pratece papire da je ta i ta firma kupila taj i taj paket?
Takodje ako su racunari kupljeni polovni komisiono, a poseduju legalnu licencu kako ce se onda to reshiti?
Sve u svemu poenta je da se uteraju pare u kasu drzave. Kako se to radi pa lepo poshto je sada min prometa za pdv obveznike 4mil dinara, dolazi se do podataka da se min 50% firmi (uglavnom sa 1-3 zaposlena-porodichni posao) ispasti iz pdv sistema cim stigne reshenje od nadodne banke povezano za zavrshne rachune. Tako da opa vidi 18% ovde onde hopa cupa evo parica za zavrshavanje klinike il kcerci za bolju sobu na sorboni...
Pitanje skinuli za komponente pdv na 8% a shta je sa softverom? jel i dalje chuci na magichnih skoro dvaes :)

Moze preko Terminal Servisa na serveru, ali u tom slucaju takodje moras da kupis licence za njega, a pitanje je da li bi ti performanse odgovarale.

Koju bi licencu morao onda da kupim? Znaci taj server bi bio licenciran a ostali tri kompa ne bi jer bi u tom slucaju ti kompovi radili samo kad je server ukljucen. Znaci bez servera oni ne bi mogli da rade. Koliko bi performanse bili slabije na ovaj nacin?

Koju bi licencu morao onda da kupim? Znaci taj server bi bio licenciran a ostali tri kompa ne bi jer bi u tom slucaju ti kompovi radili samo kad je server ukljucen. Znaci bez servera oni ne bi mogli da rade. Koliko bi performanse bili slabije na ovaj nacin?
Treba ti licenciran windows server, zatim onoliko CAL licenci koliko će klijenata da pristupa tom serveru. Takođe, za određeni softver će ti trebati i pojedinačne licence za svakog klijenta koji će da ga koristi (recimo za Office).
U svakom slučaju, nećeš proći mnogo jeftinije.

@Serbianboss:
Performanse zavise od servera i od toga cime se korisnici bave. Za npr. Office i internet je ok, ali ako koriste nesto zahtevnije npr. Photoshop onda nista od toga.

hvala na odgovorima,

Sta su to CAL licence? Koristio bi se samo office i nista vise, znaci nista zahtevno.

Zasto bi mi trebale licence i za klijentske racunare, kada bi ja koristio sve sa servera(windows, office). Znaci server bi bio full licenciran a klijentski kompjuteri bi koristili windows i office sa servera. Posto ste rekli da je to moguce, zanima me zasto onda moram da nabavljam licence i za te klijentske racunare. Jer ako mi treba i te licence onda ceo ovaj posao nema smisla.

^^^ Microsoftu je u interesu da naplati licencu za svako radno mesto ili korisnika koji koristi softver. Da li oni to vuku sa servera ili je instalirano kod njih manje je bitno. U ovome slucaju nesto bi ustedeo na troskovima za hardver na klijentima i nemas troskova oko licenciranja klijentskih windowsa ali moras da kupis CAL-ove da bi uopste mogao da pristupis serveru. Licence za Office takodje moraju da se kupe. Da ne idemo dalje u off-topic, detalje imas na: http://www.microsoft.com/windowsserver2003/technologies/terminalservices/default.mspx

Poslednja izmena:
Mislim da su sada digli na 4.000.000,00.
Da.Ako si izmedju 2 mil i 4 mil onda mozes da podneses zahtev da ostanes u PDV-u.U suprotnim ispadash.Preko 4mil je obavezan PDV.Pomeranje granica PDV-a pokazuje projektovanu inflatornu politiku drzave za naredni period.:D

Poslednja izmena:
Jos jedno pitanje.

Ako na serveru imam sve licencirano a na ostala 3 klijentska racunara imam samo windows licenciran. E sad na serveru imam bazu radjenu u accessu. Razmisljam da na klijentskim racunarima projektujem u ASP.net da uz pomoc internet explorera pristupam serveru. Znaci server ima access bazu a klijentski kompjuteri mogucnost da iz internet explorera pristupam bazi na serveru. Morao bi da projektujem u asp.net.

E sad ako se odlucim za tu varijantu da li mi treba neka licenca za asp.net(mada to je programski jezik)?

Serbianboss
Nemoj da se trudis. Vec su ljudi sve razmislili i nasli nacin kako da te sprece da ne platis bilo koje usluge tj servise koje zelis da uradish. CAL licence su grubo receno telneti na server masinu i koliko radnih stanica toliko licenci moras da platis. Koliko se secam Comtrade ti je ovlasceni maloprodavac Majkrosoftovih licenci i najbolje je da njih kontaktiras. Radio sam jednom klijentu neshto slichno dakle server + CAL licence ( koje se prodaju u paketu po 5 licenci ) i dobio sam majlom sve cene, za sve tipove kombinacija. Kad je krajnja cena izasla preko par hiljada eura klijent je odustao ( trebalo mu je 20 CAL licenci ).

Juce je u CTu bio seminar vezano za MS legalizaciju i videlo se otprilike koliko tu zaista rupa postoji.

Na skoro svako konkretno pitanje sa realnim problemima - dobijao se diplomatski odgovor i od ljudi iz MS i iz BSA.

Legalizovati stari racunar sa MS DOS ili Win98 sistemom gde je takav sistem neophodan zbog specificnog softvera - vise jednostavno ne postoji kao opcija ...

Ko je bio prisutan - zna o cemu pricam ...

A najtuznije od svega - drzava koja juri svoje poreske obveznike da plati nelegalan softver, prva nema validne licence, pocev od samog tuzilastva do opstina itd ...

Poslednja izmena:
Srqa: shto se tiche drzave ona ce naci legitimitet zashto ne koristi legalan softver. U krajnjem sluchaju nece sama sebi skochiti u usta i prijaviti se inspekciji koja usput ne moze ni da pristupi proveri sistema suda i sl. Poenta je da se uzme novac malim preduzecima i da se legalizuje softver do skora drzavnih vecih preduzeca koja su sada privatizovana. Niko od ovih nece rizikovati kazne koje bi ga dovele u neprijatnu poziciju.

Posto imam 3 klijentska racunara koji na sebi imaju piratski windows i office, koji proces legalizacije bi isao. OEM verzije valjda ne mogu da kupim jer se ona isporucuje uz nov kompjuter?

Znaci da li nekako mogu da "narucim" tri windowsa i tri offica u maloprodaji. Jer citao sam OVS ugovor za office koji je strasno skup i neisplativ. Po tom OVS ugovoru moram 3 godine, da placam licencu po 800 dolara. I posle tri godine mogu ili da otkupim office ili da ponovo sklapam ugovor na 3 godine i da opet po godini placam 800 dolara.

Znaci da bi izbegao ta godisnja placanja, da li moze da se kupi neka verzija offica i windowsa a da ne placam licencu na godisnjem nivou?

Kupis GGK windowse, koji ne moraju da se instaliraju, nalepis nalepnice na kompove i to je to.
Office je malo skuplji, 30.000 din a GGK win je oko 13.000 din

koju vrste licence za office da kupim? Jer ne moram da sklapam OVS ugovor za office pa da placam koriscenje offica na godisnjem nivou?

Tacnije da li bi ja trebao da kupim FPP licencu za office posto OEM moze samo uz nov kompjuter? Ili postoji i neka druga licenca?

Poslednja izmena:
koju vrste licence za office da kupim? Jer ne moram da sklapam OVS ugovor za office pa da placam koriscenje offica na godisnjem nivou?

Tacnije da li bi ja trebao da kupim FPP licencu za office posto OEM moze samo uz nov kompjuter? Ili postoji i neka druga licenca?

Probaj open office ima sve sto i Ms office.

da li open office moze da otvara access baze? Instalirao sam open office i pokusao sam da otvorim access bazu ali nisam uspeo. Da li postoji neka fora da uz pomoc open offica mogu da otvorim access baze.

Da li postoji neka fora da uz pomoc open offica mogu da otvorim access baze.
Ne postoji u OpenOffice zamena za Access, tako da od te ideje neće biti ništa!
:(

Juce je u CTu bio seminar vezano za MS legalizaciju i videlo se otprilike koliko tu zaista rupa postoji.
...
Legalizovati stari racunar sa MS DOS ili Win98 sistemom gde je takav sistem neophodan zbog specificnog softvera - vise jednostavno ne postoji kao opcija ...
A taj "specifični softver" je takođe nelegalan, pisan u Clipper-u, koji već godinama ne postoji i nabavljen je davno za !
Ljudi koji najviše mlate pare od "kompjuterskog vođenja knjiga" i sličnih delatnosti izgleda da najteže daju pare za nešto što im je osnovno sredstvo. Kada prođe prvi talas frke oko legalnog Windowsa, slediće i drugi oko "profesionalnog softvera" bez čije legalizacije neće više moći da se prodaju ni roba ni usluge, a ni muda za bubrege...

PS
Postoji opcija XP Professional i "Downgrade Rights" kojima pokrivaš legalnost Win98

Poslednja izmena:
PS
Postoji opcija XP Professional i "Downgrade Rights" kojima pokrivaš legalnost Win98

Ali u kojoj isplativoj varijanti ?

Ako vec imas racunar na kojem ti explicitno treba Win98 koju onda isplativu varijantu imas ?

1. OEM Win98 ne mozes da kupis, a i OEM XP Pro ne mozes da kupis naknadno jer je OEM ;)
2. GGK licenca NEMA downgrade pravo za Win98.
3. GGWA licence IMAJU downgrade pravo - ali pazi sad, samo sa racunare koji imaju procesore iznad P3 ! Znaci ako imas P2 sa nelegalnim Win98 koji ti zavrsava posao - ili jednostavno imas specijalni softver koji radi samo na 98-ici - ostaje ti samo najskuplje resenje da kupis novi racunar sa XP Pro i tek onda da imas downgrade pravo ...

Ja sam navodno cuo da open office moze da otvara access fajlova mada ja nazalost nisam uspeo.

Interesuje me da li moze samo access da se kupi. Znaci ne treba mi ceo office nego samo access.

^ eh pazi, i meni treba bukvalno samo word, ali od toga nema ništa ...

Gargoyle, Word mozes za relativno malo novca da dobijes u okviru MS Works paketa ;)

..e čekaj .... to nije MS Word , to je nešto drugo ...

Poslednja izmena:
Gargoyle, Word mozes za relativno malo novca da dobijes u okviru MS Works paketa ;)
Pre bih Works-ov Word Processor nazvao nabudženim WordPad-om nego osakaćenim Word-om. A kamoli celim Word-om.
To čudo (bar u verziji 8 - nju sam dobio uz laptop) čak nema ni stilove. Trenutno je aktuelna 9, mada ne verujem da je nešto mnogo uznapredovala.

Prilozi

• works.png
    works.png
    9.4 KB · Pregleda: 120
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno