Šta je novo?

Licencirani windows sta je dokaz?

Da li ta inspekcija proverava i ostale programe kao sto je office....ili samo win mora biti legalan?
Imam informaciju da proveravaju 7 vaznijih programa (zapamtio sam Win, Office, Photoshop, Acdsee) i to tako sto udju u add/remove programs u control panelu i tamo vide sta imas instalirano od tih 7, a samu proceduru ulaska i provere imaju nacrtanu na papiru, korak po korak.
evo ovako:
prvo da kazem da su ljudi koji idu u inspekciju su totalno kompjuterski nepismeni!
ono sto su nam trazili nisu nikakve nalepnice ili kutije, vec samo i isjklucivo racune. tacno je da nose sa sobom racunarsku bibliju sa koracima kontrole (tipa: racunar se pali na vece dugme na kucistu....) i zaista udju u add/remove programs i bukvalno su krenuli da slikaju! kako bi ovo potrajalo u njihovoj izvedbi, usvojili smo njihov princip i radili screenshotove prozora add/remove. posto nemoze sve da stane na jedan ekran, pomeris slajder i ponovo opalis! stvarno su im osim OS primarni paketi office, ali i photoshop, corel i cad programi. da bi se pokazali kao veliki strucnjaci, trazili su nam racune i za acrobat reader, daemon tools, skype itd...
znaci - sve sto je instalirano na racunaru ih zanima.

A kako funkcioniše ako je firma u partnerskom odnosu sa Microsoft-om, pa na osnovu toga dobije određen broj licenci besplatno od MS-a?

A kako funkcioniše ako je firma u partnerskom odnosu sa Microsoft-om, pa na osnovu toga dobije određen broj licenci besplatno od MS-a?

Pricas o slucaju kad je firma Gold partner, kojih ovde mozes da izbrojis na prste jedne ruke. Totalno nevazan podatak za ostale kakvog su tipa njihove licence ...

pojam "besplatno" u poslovnom svetu ne postoji!
postoji faktura, sponzorstvo itd, ali sve ima svoju vrednost i nista ne moze pobeci djelicevom oporezivanju!

Poslednja izmena:
I da li neko može da mi potvrdi, koja je prva Vista verzija kod koje smem da radim downgrade na XP ?

...koja je prva Vista verzija kod koje smem da radim downgrade na XP ?

Vista Business i Vista Ultimate, ali evo ti citat iz zvaničnog pdf dokumenta (i slika u dnu poruke sa prikazom downgrade rights)

Frequently Asked Questions
Q. Who can install the downgrade software
or reinstall the original software?
A. An OEM (when authorized by end user), or the
end user.
Q. Can I ship media for the downgrade
software system as well as most recent
version they are using to downgrade from?
A. No – downgrade media is provided by the
end customer.
Q. What about product activation? When a
previously licensed version of Windows XP
Professional is used for the downgrade,
won’t activation fail on the new PC?
A. When an end user is using their downgrade
rights offered under the License Terms in
Windows Vista Business and Ultimate versions
and they use both Windows XP media and a
product key that was previously activated, they
will be unable to activate on-line over the
Internet, due to the hardware confi guration
change when installing on the Vista system. In
these cases the end user will be prompted to
call the Activation Support Line and explain
their circumstances to the Customer Service
Representative. Once it is determined that the
end user has a valid Vista Business or Ultimate
license, the Customer Service Representative will
help them activate their software.
Q. Can end users return to Windows Vista
Business or Windows Vista Ultimate software
after they downgrade?
A. Yes. End users who downgrade may reinstall
the original software when they are ready to
migrate. For example, an end user who
downgrades to Windows XP Professional may
later return to Windows Vista Business software
provided that the end user deletes the Windows
XP Professional software from the PC.
Q. How do end users reinstall the original
software after downgrading to a previous
allowed downgrade version?
A. End users must use the original OEM media
or recovery software on the hard disk that was
included with the PC for reinstallation. The
downgrade software must be deleted from the
hard drive before the original software is
reinstalled.
Q. Where do customers get the CD to install
the downgrade software?
A. End users must use a legally licensed version
of the specifi ed previous version of the Windows
desktop operating system to install the
downgrade software. The downgrade software
may be from the retail, OEM/System Builder, or
volume licensing channels.

Prilozi

• OEM-DG.jpg
    OEM-DG.jpg
    45 KB · Pregleda: 164
Poslednja izmena:
Ima li bar kod?KOd mene u skoli smo dobili racunare sa legalnim Windowsom.Sutra cu da ti posaljem sliku kako izgleda.

evo ovako:
prvo da kazem da su ljudi koji idu u inspekciju su totalno kompjuterski nepismeni!
ono sto su nam trazili nisu nikakve nalepnice ili kutije, vec samo i isjklucivo racune. tacno je da nose sa sobom racunarsku bibliju sa koracima kontrole (tipa: racunar se pali na vece dugme na kucistu....) i zaista udju u add/remove programs i bukvalno su krenuli da slikaju! kako bi ovo potrajalo u njihovoj izvedbi, usvojili smo njihov princip i radili screenshotove prozora add/remove. posto nemoze sve da stane na jedan ekran, pomeris slajder i ponovo opalis! stvarno su im osim OS primarni paketi office, ali i photoshop, corel i cad programi. da bi se pokazali kao veliki strucnjaci, trazili su nam racune i za acrobat reader, daemon tools, skype itd...
znaci - sve sto je instalirano na racunaru ih zanima.
Zarko me zanima sta bi se desilo, kada bi "strucnjaci" svratili do mog radnog mesta, i videli Mac. na OSX-u.:rupa:

Poslednja izmena:
Imam i ja jedno iskustvo, pa reko da ga podelim sa vama.

Pre jedno godinu dana, firma kojoj povremeno odrzavam racunare imala je potrebu za kupovinom 2 Office paketa. Ja sam im ponudio odmah Office 2007. Medjutim, kako centrala njihove firme u Sloveniji koristi Office 2003, to su i trazili.

Nadjem ja nekako jedva 2 retail paketa - Office 2003 Small Bussines, tako nesto. I kazem im da je cena, recimo 350 evra, ne secam se tacno, po paketu. Ubrzo zatim, zovu oni mene i kazu da su nasli Office 2003 za 250 evra po licenci. Meni se odmah to ucini sumnjvo i okrenem telefonom firmu u kojoj sam pronasao te pakete, a koja je inace Gold Partner. Posle razgovora sa Microsoft Product Manager-om sam saznao da je ta firma u stvari pronasla OEM verzuju i da oni to mogu da kupe na svoju odgovornost, ali da tako nece nista dobiti, odnosno mogu imati problema prilikom aktivacije i prilikom inspekcije. Ja naravno prenesem detalje razgovora i onda oni okrenu direktno Microsoft. I naravno, Microsoft im kaze sve to sto je meni rekao Gold Parner. I kupe ti oni od mene ta dva retail paketa.

Sta je poenta? Poenta je ta da neke firme zele iskljucivo da prodaju, a da ih pritom ne interesuje sta prodaju i kako. Izgleda da je kod nas u Srbiji to postala precutna praksa da se OEM software prodaje (citaj: uvaljuje) kako se kome stigne. Naravno, ja razumem prodavce, njima je u interesu da prodaju i da isprazne lager, jer kome ce 2012. godine prodati Office 2003.

nisam siguran, ali trebalo bi da mozes da instaliras sa bilo kog diska, samo uneses broj sa nalepnice i aktiviras windows...

Ne može sa bilo kog diska. Mora da bude isti tip instalacije kao ona čiji imaš broj (OEM, VL ili Retail). U ovom slučaju je skoro sigurno u pitanju OEM.

Ajd pitanje... možda je malo off:
Znači imao sam Vistu Business na HDD laptopa. Prilikom prvog paljenja me pita hoću li x32 ili x64 i ja instalirao x64... Pošto mi se smučilo vucaranje Viste ja ispeglao HDD sa Vistom i tako zeznuo instalaciju i kako sada da je instaliram ponovo? Gde da nađem instalacioni disk, da zovem Microsoftov servis, hoće li mi oni pomoći u tom smislu? :zgran:
Imam nalepnicu na poleđini laptopa... i nisam aktivirao Vistu još.

Imam još par prijatelja koji imaju isti problem pa je odgovor na ove po principu 4 muve jednim udarcem! ;)

Poslednja izmena:
Sasvim slučajno sam naleteo na ovaj topic, pa mi pade na pamet da bih i ja možda mogao da imam problem sa ovim.

Pre nekog vremena sam kupio računar sa OEM XP Home. Na računaru je riknula ploča, pa u dogovoru sa prodavcem smo zamenili ploču, CPU (drugi socket) i memoriju (DDR2 umesto DDR). Čipset na ploči je ostao isti, tako da nije bila potrebna reinstalacija Windowsa, a samim tim ni nova aktivacija.

Da li ovo znači da ako reinstaliram ovu verziju XP-a, neću više moći da izvršim aktivaciju?

Stvarno ne znam... i mene to interesuje... mora da o tome ima pisanije na Microsoft sajtu!

U sustini prilikom vece izmene hardvera windows se sam zakljuca i upozori te na taj problem, sve se resava pozivom microsoft call centra i oni ponovo izvrse aktivaciju. Ja sam to radio nekoliko puta, samo prvi put sam imao problema ali posle objasnjenja situacije (citaj povisenog tona) resio sam situaciju.

Ja sam do sada veći broj aktivacaija radio samo kod pravnih lica pod OVS i OLS, ali tamo se kopija ne vezuje za računar, tako da nisam ni razmišljao o ovome.

Bilo bi glupo da zbog crkavanja komponente moram da kupujem novi OS.

a jel zna neko kolike su kazne za piratski softver? recimo max, autocad, photoshop, corel hehehehe i tako dalje :)

a jel zna neko kolike su kazne za piratski softver? recimo max, autocad, photoshop, corel hehehehe i tako dalje :)

Evo šta piše u zakonu:

http://www.zakonski.info/dokumentacija/srbija/zakoni/zakon%20o%20posebnim%20ovlascenjima%20radi%20efikasne%20zastite%20prava%20inteletualne%20svojine/index1.html je napisao(la):
(1) Novčanom kaznom od 100.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup pravno lice koje postupi suprotno odredbi člana 187. stav 1. tač. 1. do 5. Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Službeni list SCG", broj 61/04), i to:
1) neovlašćeno objavi, zabeleži, umnoži ili javno saopšti ili koristi na bilo koji način, u celini ili delimično, autorsko delo, interpretaciju, fonogram, videogram, emisiju, računarski program ili bazu podataka ili stavi u promet ili dV u zakup ili u komercijalne svrhe drži neovlašćeno umnožene ili neovlašćeno stavljene u promet primerke autorskog dela, interpretacije fonograma, videograma, emisije, računarskog programa ili baze podataka;
2) u cilju pribavljanja imovinske koristi za sebe ili drugog, protivpravno stavi u promet ili da u zakup primerke iz tačke 1. ovog stava, za koje zna da su neovlašćeno objavljeni, zabeleženi ili umnoženi;
3) proizvede, uveze, stavi u promet, proda, da u zakup, reklamira u cilju prodaje ili davanja u zakup ili drži u komercijalne svrhe uređaje koji su prevashodno konstruisani, proizvedeni ili prilagođeni da omoguće ili olakšaju zaobilaženje bilo koje tehnološke mere, ili koji, osim ove, nemaju drugu značajniju svrhu;
4) zaobilazi bilo koju tehnološku meru ili pruža ili reklamira usluge kojima se to omogućava ili olakšava;
5) ukloni ili izmeni elektronsku informaciju o pravima, ili stavi u promet, uveze, emituje ili na drugi način javno saopšti autorsko delo ili predmet srodnopravne zaštite sa kojeg je elektronska informacija o pravima neovlašćeno uklonjena ili izmenjena, i pri tom zna ili je morao znati da time podstiče, omogućava, olakšava ili prikriva povredu autorskog prava ili srodnog prava.

(2) Za radnje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 do 200.000 dinara.

(3) Predmeti izvršenja privrednih prestupa i predmeti koji su bili upotrebljeni za izvršenje privrednog prestupa iz stava 1. ovog člana biće oduzeti, a predmeti izvršenja privrednih prestupa biće i uništeni.

Zanimljivo je da se ovaj član ne odnosi na fizička lica.

Za fizičko lice ne postoji jednostavan način da se utvrdi legalnost software-a. Nije baš da će da idu "po kućama".

Za fizičko lice ne postoji jednostavan način da se utvrdi legalnost software-a. Nije baš da će da idu "po kućama".

Ma ok to, al mi je čudno da je praktično legalno da fizičko lice koristi piratski softver. Znači ne da je ilegalno, ali da nemaju resursa i/ili mogućnosti da proveravaju.

pa prva tacka se odnosi na neovlašćeno koristi na bilo koji načinračunarski program

to je to, i to vazi za fizicka lica.

nego jel ima neko neka prakticna iskustva? zanima me sta inspekcija tacno gleda? win i to je to, ili idu redom.... i uopste kako to izgleda?

pa prva tacka se odnosi na neovlašćeno koristi na bilo koji načinračunarski program

to je to, i to vazi za fizicka lica.

Ne.

(1) Novčanom kaznom od 100.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup pravno lice koje postupi suprotno odredbi člana 187. stav 1. tač. 1. do 5. Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Službeni list SCG", broj 61/04), i to:

Na kraju (taj član nisam pasteovao) piše koji se članovi primenjuju na fizička lica, i ovaj konkretni nije među njima.

Poslednja izmena:
imam jedno pitanje: Validejtovao sam Win XP SP2 ali moram da reinstaliram xp pa da li cu morati ili moci posle ponovo da ga validejtujem.Potreban mi je hitno odgovor

Moci ces, ako ne uspe preko neta samo nazoves korisnicki servis.

Koliko puta se moze zvati korisnicki servis ? Ovi ovde u BIH se prave pametni.. Zovem treci put.. ovo ono.. ne moze, vec ste nekoliko puta. Zovite u Hrvatsku. Reko zovite vi i instaliram drugi win :D

Poslednja izmena:
Pa takvi su bili i ovde u pocetku, sad su odlicni.

Evo jedno pitanje, kupljen je HP originalni nov racunar, sa Vista Businness OS-om na sebi.
Dobijeni su svi restore CD-ovi i za XP Pro SP2.

Ljudima u firmi je potreban XP Pro SP2, i sa originalnih diskova uradjen je RESTORE.

Da li postoji nacin doci do XP Pro nalepnice ili tu nema potrebe za tim?

Jer je jedan od njih pricao nesto da su poslali fax ili scan Microsoftu i da su im oni slali XP nalepnice pored Vista nalepnica, al ja to, iskreno, nisam shvatio sta je u pitanju...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno