Brale kako ne shvatas sta pisem. Ne moze uvoznik da daje garanciju. Oni su samo posrednici u toj garanciji. Po tvom kada bi tako bilo, uvoznik moze da da garanciju 5...10 godina, van toga sto realno daje proizvodjac. Po tome bi uvoznik sam sebi napravio stetu.
Kada se budes bavio distribucijom (uvoznik) skapiraces ceo proces toga.
Serijski broj je samo deo provere da li tvoj uredjaj pripada tom tipu garancije.
Ti kada saljes podatke, ukljucujuci i fotku nalepnice sa uredjaja gde je SN, potvrdu o kupovini (fiskalni, faktura i sl.) ti si njima poslao potvrdu o uredjaju. I po tome se proverava da li su svi parametri validni da bi se dalje pristupilo procesu.
Ako hoces blize da ti objasnim, dok sam radio u maloprodaji jedne firme, pitao sam promotera LGja, zasto OLED od 65 inca, koji je isti model kao 55, nema 5 god garancije na LG sajtu. On je pozvao LG i ispravili su na sajtu. Nije pozvao Comtrade, nije pozvao PIN. E onda je LG poslalo distributerima da i taj model podleze istoj garanciji. I jedna i druga firma samo dobiju info od LGja sta da stave na sajt ili ko se bavi maloprodajom, a uzeo je od dobavljaca. Ignis je ovlasceni servis i kada posaljes njima, oni proveravaju po SN sa LGjem da li model ulazi u produzenu garanciju. Ne proveravaju sa PINom, niti sa Comtradeom oko toga. Servis ima, da se izrazim tako, softver koji im je dao LG (u sustini web portal) gde proveravaju status uredjaja. Kada je kupljen, da li pripada produzenoj garanciji, da li je u servisu, kakav je kvar u pitanju, da li kvar podleze garanciji i sta servis radi po tom pitanju, skidanje firmware-a (sve verzije) i mnoge druge stvari.
Cak i da zanemarimo Ignis i da prijavu stvarno vrisis preko Comtradea(mislim da to kod njih moze) ili preko PINa, oni bi opet morali da urade isto to sto radi Ignis, opet sa LGjem.
Comtrade dobija listu za odredjene modele, kao sto ih dobije PIN, razlika je mizerna u razlici u modelima. A opet sve to ide preko LGja. I jedni i drugi moraju kao distributeri da ispostuju dobavljaca, kao sto je LG.
Ne znam sta dalje mogu da ti objasnim, ali nikako distributer ne moze biti davalac garancije.
Odes kupis Toyotu koja ima 5+5 godina garancije, pod odredjenim uslovima. Ko je daje, uvoznik Pera and son iz male Mostanice ili Toyota?
Ili ako hoces jos lakse objasnjenje, postoje 3 uvoznika odredjene marke. Svaki uvoznik ima svoj zvanicni servis (ne odvojeni). Kada maloprodaja, koja je kupila uredjaj, od jednog od uvoznika, dobije info od krajnjeg korisnika da je uredjaj pokvaren, ne salje ga u servis drugog uvoznika, nego od onog od kojeg je kupila, radi eventualnog razduzenja.
Mnogo je primera za sve ovo, ali nisi u pravu kada kazes da je distributer/uvoznik davalac garancije.
Tako sam jednom napusio Alti (nama dobro poznati uvoznik), jer su davali 2 godine na stampac koji je imao 3. Kupovano za firmu. Duga je to svadja bila sa njima. U razgovoru sa Samsungom, odmah su krenuli da se "izvinjavaju" i dali su 3 godine. To je jos jedan od mnogih primera, kako uvoznik nije davalac garancije.
Najlakse je ovako,. Krajnji prodavac mora da ispostuje garanciju koju daje uvoznik, a gde uvoznik mora da ispostuje garanciju koju daje proizvodjac. Koji tip verifikacije dobijes (papir od Comtrade/PiN, potvrda na sajtu/mail od servisa...i dr.), to nije bitno.