Šta je novo?

LG Televizori

da ti nije priključen neki uređaj na HDMI? pošto taj LG nije na Androidu već na webOS
Hvala ti, pogresno lociran problem, mislio sam da je do tva, a problem je bio do kablovske opreme. Uopste nisam obratio paznju na to da nije android tv, vec webos, iako znam. 🙈🙈🙈

Mozda je off ali da napisem - popravio plazmu pa uporedio sa LG-em C3 paralelno jedan pored drugog. Zanimljivo koliko je slika slicna kod OLED-a i plazme kada se podese neutralno.

• Generalno boje i sama slika jako slicna (crna boja priblizna ali bela je malo bolja kod Oled-a) (LG podesen na Filmmaker mode, warm50 i pogaseno sve sto pegla sliku)
  • Osvetljenje, kontrast tu negde
  • 1080P 50/60 FPS materijal kod brzih pokreta plazma rastura, savrseno ostra slika i pri najbrzem kretanju kamere (sport, akcija, itd), kod OLED-a zna da se zamuti iako je tecno. (testirao i onaj video sa vozom sa 116. stranice)
  • Sa druge strane za 24/30fps materijal, tu sam se iznenadio, moram priznati da Oled-ov smooth motion dosta dobro radi posao za spore scene (kome to ne smeta), u 80% slucaja je prirodno tecno sve kao da je 60fps+, plazma ne moze to da odradi u tom kvalitetu pa je i ugasena opcija "IFC" i 30fps izgleda kao 30 fps (a osetljiv sam na nizak FPS, sve ispod 50fps mi smeta).

Sve u svemu, LG OLED mi je bas ok naslednik plazme.

Prilozi

• IMG_2598.jpeg
    IMG_2598.jpeg
    320.1 KB · Pregleda: 99
Pozdrav clanovima, moze li neko pomoci sa LG kodovima pri odabiru IR profila, tu sam zaglavio pri konfiguraciji Fire sticka i ne mogu da opepelim.
Nudi mi 4495 ali ga ne prihvata kada ga ukucam.
Tv je malo stariji, ako je od pomoci model je

LG 32LJ500V-ZB
Softvare version: V3.280
MCU version: V-2147483648

Mozda je off ali da napisem - popravio plazmu pa uporedio sa LG-em C3 paralelno jedan pored drugog. Zanimljivo koliko je slika slicna kod OLED-a i plazme kada se podese neutralno.

• Generalno boje i sama slika jako slicna (crna boja priblizna ali bela je malo bolja kod Oled-a) (LG podesen na Filmmaker mode, warm50 i pogaseno sve sto pegla sliku)
  • Osvetljenje, kontrast tu negde
  • 1080P 50/60 FPS materijal kod brzih pokreta plazma rastura, savrseno ostra slika i pri najbrzem kretanju kamere (sport, akcija, itd), kod OLED-a zna da se zamuti iako je tecno. (testirao i onaj video sa vozom sa 116. stranice)
  • Sa druge strane za 24/30fps materijal, tu sam se iznenadio, moram priznati da Oled-ov smooth motion dosta dobro radi posao za spore scene (kome to ne smeta), u 80% slucaja je prirodno tecno sve kao da je 60fps+, plazma ne moze to da odradi u tom kvalitetu pa je i ugasena opcija "IFC" i 30fps izgleda kao 30 fps (a osetljiv sam na nizak FPS, sve ispod 50fps mi smeta).

Sve u svemu, LG OLED mi je bas ok naslednik plazme.
Sve je to okej dok ne pustis bilo kakav HDR materijal a to je po mom misljenju i najveca prednost OLED-a.

ako se ne varam, ta plazma em nije 4K em ne podržava HDR tako da se tu ne mogu upoređivati

Manje-vise rezolucija ali vise mislim o sajmom dojmu kvaliteta slike koji se ne moze porediti ako na LG-u pustis bilo kakav HDR i poredis sa SDR prikazom kod plazme.

ako se ne varam, ta plazma em nije 4K em ne podržava HDR tako da se tu ne mogu upoređivati
Sve plazme su stale kod 1080p 🙂, ali svejedno ima stvari koje su i dalje bolje na plazmi (sport, pokretna rezolucija), to mi jedino fali nakon prelaska, ali nije strasno.

Ali da, sto kazete na OLED-u 4K/HDR stvarno izgleda neverovatno, samo nije puno materijala. Par filmova sto sam gledao sa HDR-om nisu mi nesto impresivni kao ti demo snimci na YT.

Ubiše je zlikovci, mene je 12-13 godina služila Panasonic S20 plazma, tako da mi prelaz na oled nije bio nikakav wow, čini mi se da oled ne može da postigne onu prirodnu boju naprimer trave na fudbalskoj utakmici. Mislim sve je to super na oledu napucano i 4k i HDR ali mi izgleda da je najveći odmor za oči po pitanju boja bio na plazmi. Kao da gledaš kroz prozor.

Da li ima neko od vas C4 65" - iskustva? da li se toliko primeti da je losiji u gaming delu da toliko ostaje tamniji ekran?
razmisljam se o novom (do sada uvek Sony,, ali mi idu na onu stvar sa 2+2 HDMI-a) pa gledam LG...
Jos nisam prelomio skroz (opcija je i G4 ali sve zavisi od cene - imam lika za Sony da li imate za preporuku nekoga na KP za LG? moze i pm ako nije po ps

Ubiše je zlikovci, mene je 12-13 godina služila Panasonic S20 plazma, tako da mi prelaz na oled nije bio nikakav wow, čini mi se da oled ne može da postigne onu prirodnu boju naprimer trave na fudbalskoj utakmici. Mislim sve je to super na oledu napucano i 4k i HDR ali mi izgleda da je najveći odmor za oči po pitanju boja bio na plazmi. Kao da gledaš kroz prozor.
Vidis meni su boje jako slicne, pogotovo kada sam stavio jedan pored drugog, skoro identicno kada se lepo podesi. Ali mutna slika malo iritira u sportu. Evo sada pustio boks 4K@50fps, bas smeta ocima koliko se muti slika. Posto sam popravio, mozda i vratim plazmu, 300 vati, sta sada 🙂.

Mora da se poigras malo sa oledom, mod prikaza, AI i ostalo, prosto nema parametar po kome plazma moze biti brza. Ne kazem da je mnogo sporija ali ovo sto ti opisujes je nesto drugo a ne tehnologija

Review: LG G4 (MLA OLED)
LG_G4_hero_large_1.jpg

In 2024, LG has tackled one of the biggest issues with its TVs: webOS will now receive upgrades after purchase. LG guarantees at least 4 version upgrades of webOS over 5 years. Unfortunately, this seems to correlate with LG's strategy to turn its TVs into digital billboards, now with screensaver ads. This is unacceptable in one of the most expensive TVs today. Also, webOS remains sluggish despite the upgraded Alpha 11 processor, of which we see few advantages. LG's implementation of QMS still includes the annoying notification banner, and VRR flicker is an issue. While DTS audio is supported, DTS:X profile 2, which Disney+ requires, is not.
Like other MLA OLED (Panasonic Z95A, Philips OLED909) and QD-OLED (Samsung S95D, Sony A95L) models, LG G4 delivers some of the best picture quality today, but it does not dethrone our current reference TV, Sony A95L.

Planiram da uzmem G3 ili G4, ali odluka zavisi od toga kako bih mogao da rešim problem sa postoljem 🙂
Pošto vidim da dolaze bez njega, a uskoro ću raditi azmafon izolaciju na koju ide gipsana ploča - čini mi se da opcija nosača otpada, pogotovo uzev u obzir težinu ovih televizora.
Postolje mi je delovalo kao razumnije i jednostavnije rešenje, dok se sve nije zakomplikovalo činjenicom da nijedan od ovih modela ne dolazi sa postoljem a - ono se kupuje odvojeno i košta 200 evrića, a i retko gde mogu da nađem.

Koje su mi opcije?
Takođe, ako postoje neki third party modeli koji bi solidno odradili posao, i za to sam raspoložen.

Kad budes radio gips objasni majstorima da zelis da okacis zid i da tu gde zelis naprave neku vrstu potkonstrukcije koja ce sluziti kao ojacanje u koje ces moci da zavrnes nosac.
To ti je daleko jeftinije resenje od 200e osim ako ne insistiras na postolju.

Lepo uzmi C seriju, nisu to neke razlike u slici. A G serija skuplja oko 45-50%, + postolje izadje skuplje skoro 80%. Nema smisla. I ja sam hteo G, ali nije lako naci postolje, a slika tu negde, samo malo bolje osvetljenje u sustini, koje je vise nego dobro i na C3.

Poslednja izmena:
Oduvek sam hteo da doživim taj OLED HDR, pa me zanima da li je zapravo zanemarljiva razlika u osvetljenju ili ono, ipak postoji 😀 Jer nije meni teško da dam manje para za TV 😀 Svakako sad kad planiram i zvučnike i pojačalo 😆 Ali opet htedoh da se osiguram da posle nemam FOMO.

Što se potkonstrukcije tiče, hvala na savetu tablet_fan! Pomenuću im pa se nadam da će to biti adekvatno rešenje. Kapiram da ću isto morati i za deo gde planiram klimu 🤔

Zar 55 i 65" kod g4 ne dolaze sa postoljem?

Pretraživao sam malo ovde na tu temu, e sad, kako je jedan kolega rekao na osnovu oznaka:
S = postolje, W = bez postolja

Pošto za G4 model nigde ne vidim sa S oznakom pretpostavih da je bez. Ovaj model tačnije:

LG OLED55G42LW OLED evo G4 55"​

E sad ako sam se kojim slučajem prevario, tim bolje po mene 😀

Nisam gledao cene, ali ja bih uzeo C4 ako je ekonomski opravdano. C4 ima bolje osvetljenje od C3, na nekim testovima videh u HDR materijalu oko 15-20% (meni je na C3 za tv program osvetljenje na 73). Osim osvezavanja od 144Hz u korist C4, sve ostalo ostalo je manje vise isto na oba modela.
Ja sam za sad prezadovoljan sa C3, jedino mozda refleksija ekrana po nekad ume da smeta i naravno veci ekran(ali to je vec moja licna bolest). Meni su prozor/vrata sa desne strane ekrana , mislim da bi bilo dosta gora situacija ako si uslovljen da je TV okrenut direktno ka prozoru. Ne verujem da ce mi ikada vise primarni tv biti bilo sta no oled.

Ako ne bih uzimao neki iz G serije onda definitivno C4. On se može naći za oko 1k evra na KP. Ali eto, do tada mi je cilj da nađem varijantu ili za nosač, a da ne doplatim drastično, ili ako bih rešio gipsani zid da mogu da kačim TV na njega, ili bih se odlučio na C4 gde bih dodatno uštedeo, svakako, ali bih ostao bez nekih benefita koje G modeli i ta novija tehnologija nude.

Svakako uradi ojačanje gipsanog zida, ako ni zbog čega drugog onda zbog narednog TV-a koji mora biti veći 😀

Ako imas novca i zelju, idi na G seriju definitivno.
Ovo resenje za gips radi sigurno, kace ljudi mnogo teze stvari na gips samo treba ojacati malo i resen problem tako da nemoj to da te brine uopste.

Samo da se stave dodatni profili gde ce biti TV i onda se usrafi u njih i laganica. Ili drvene grede neke

Ako ne bih uzimao neki iz G serije onda definitivno C4. On se može naći za oko 1k evra na KP. Ali eto, do tada mi je cilj da nađem varijantu ili za nosač, a da ne doplatim drastično, ili ako bih rešio gipsani zid da mogu da kačim TV na njega, ili bih se odlučio na C4 gde bih dodatno uštedeo, svakako, ali bih ostao bez nekih benefita koje G modeli i ta novija tehnologija nude.
To oko cena LG kod nas i kod "Madjara" je vrlo zanimljiva... Ja sam prosle nedelje odlucio da kupim G4 od 77" i kada sam gledao cene na KP bile su od nekih 2.700-3.200 sa tim da treba da se naruci , da se negde da i depozit i sl.... I garancija 2-3 godine, navodno ostvariva i kod nas... I onda se pojavila ponuda na Ananasu 331.000 dinara + 5 godina garancija i to sam pazario... Poenta je da je i kod drugih negde oko 350.000 .... dakle, ako treba da dam 3.000 eura i da imam 2-3 godine garanciju, onda je bolje da dam 350.000 i imam 5 godina...🙂

Poslednja izmena:
Nazalost ta razlika nije uvek tako isplativa. Recimo ja sam svoj LG C3 42" platio 800e na kp a tada je u radnjama kostao 140-165.000 RSD.

Ja sam C3 65 platio 1450e, a kod nas je u tom trenutku bio na snizenju kod jednog prodavca na 255 hiljada. Nije bilo nikakvih depozita, otisao sam u Beograd i licno preuzeo. Neko je nedavno izbacio na FB IT berzi C3 65, kazu ostao im jedan na stanju 1300e, sa garancijom, pa ako je neko zainteresovan moze da se raspita.
Ako je razlika u ceni neka razumna, svakako je bolje TV uzeti kod nas, jos bolje ako dobijes i produzenu garanciju.

Poslednja izmena:
To oko cena LG kod nas i kod "Madjara" je vrlo zanimljiva... Ja sam prosle nedelje odlucio da kupim G4 od 77" i kada sam gledao cene na KP bile su od nekih 2.700-3.200 sa tim da treba da se naruci , da se negde da i depozit i sl.... I garancija 2-3 godine, navodno ostvariva i kod nas... I onda se pojavila ponuda na Ananasu 331.000 dinara + 5 godina garancija i to sam pazario... Poenta je da je i kod drugih negde oko 350.000 .... dakle, ako treba da dam 3.000 eura i da imam 2-3 godine garanciju, onda je bolje da dam 350.000 i imam 5 godina...🙂

Možda je to slučaj za skuplje modele s većom dijagonalom. Gledam po radnjama kod nas, C4 55 inča je tipa 300-400 evra skuplji.
Pritom, po mnogim komentarima, čini se da i kad nešto rikne u garanciji, pitanje je kako će to naše radnje da reše i koliko će sve to trajati. A do sad s Mađarima taj problem nisam imao. Recimo stigla mi grafička koja je imala fabričku grešku, bio problem s tom serijom 20xx kartica, onaj space invaders glitch gde se odmah gasi kad se zagreje; poslao im grafu, dobio novu, sve korektno.

Nazad
Vrh Dno