Šta je novo?

LG Optimus L9

Evo kod mene prvi problem, za 3 meseca i jace koliko ga imam.
Ponudi mi sinoc update sa Google Translate i ja kliknem update i kad je trebao da instalira izbaci mi nesto Influence storage... Probao par put i nece. Imam slobodno u memoriji telefona oko 250mb. JB 4.1.2

To i jeste malo memorije, oslobodi jos jedno 100 mb, pa ce da radi.

Na jednom velikom sajtu za telefone pise da mu je cena 305e u odredjenoj prodavnici a na sajtu prodavnice da je 225 i kome sada verovati ? 😀

Proveri koliko prodavnice daju garancije, nije isto 6meseci i 24meseci,kao i uslovi garancije - treba dobro procitat mala slova. Nakon JB update primetna su velika poboljsanja u svim bitnim funkcijama.

Da li je neko uzimao telefon preko ONLINE SHOP-a i koliko je to "bezbedno"? Naime, pošto ne mogu da uzmem telefon u Telenoru na rate (može ako si novi korisnik, ali ako si već pod ugovorom mo`š se hebati), a tamo za kešovinu košta čak 45.000, ovo što je skoro duplo jeftinije mi zvuči čudno...

na ponudjenom video snimku je t mobile verzija koja ima manji ekran i drugi soc.

Da, upoznat sam sa P760, P765, P768 i P769 verzijama istog L9 telefona. Sve svoje telefone sam do sada kupovao u Telenoru u okviru paketa, pa ne znam da li je sigurno kupovati ovako preko neta i da li su takvi telefoni dekodirani ili šta? Ako bih uzeo ovaj telefon preko veba, da li to znači da bih mogao da uklonim one aplikacije i servise koji mi ne trebaju (Facebook na prvom mestu) ??

Da li neko zna nacin da se vrati mob na ICS?

Ovo i mene zanima. Ukoliko se uskoro ne pojavi neki update za JB, probacu hard reset (zato sto baterija dosta krace traje). Ako to ne pomegne, vratio bih se na ICS, pa ako je to neko uradio, neka ovde javi nacin.

Da li nekom radi (neznam ni kako bi to nazvao - raise to speak mozda), kad si u Messaging i udjes u odredjen chat sa nekom osobom i umesto da mu kucas SMS dovoljno je da podignes telefon na uvo i telefon automatski zove tu osobu, znaci nemoras da stisnes na call ikonu u gornjem desnom uglu. To je Jelly Bean feature i probao sam na galaxy S3 mini kod sestre i kod nje radi.

Da, upoznat sam sa P760, P765, P768 i P769 verzijama istog L9 telefona. Sve svoje telefone sam do sada kupovao u Telenoru u okviru paketa, pa ne znam da li je sigurno kupovati ovako preko neta i da li su takvi telefoni dekodirani ili šta? Ako bih uzeo ovaj telefon preko veba, da li to znači da bih mogao da uklonim one aplikacije i servise koji mi ne trebaju (Facebook na prvom mestu) ??

Ako telefoni nisu skidani sa mreže onda su sim free. Uninstaliranje aplikacija nema veze sa tim dali je telefon kodiran ili ne. Facebook se verovatno može uninstalirati odmah a za uninstal sistemskih aplikacijija ti treba root

Da li nekom radi (neznam ni kako bi to nazvao - raise to speak mozda), kad si u Messaging i udjes u odredjen chat sa nekom osobom i umesto da mu kucas SMS dovoljno je da podignes telefon na uvo i telefon automatski zove tu osobu, znaci nemoras da stisnes na call ikonu u gornjem desnom uglu. To je Jelly Bean feature i probao sam na galaxy S3 mini kod sestre i kod nje radi.

Opcija se zove direct call i nije Jelly Bean feature nego Samsung Touch Wiz.

Ako hoćeš ti opciju kupi neki Samsung mobilni.

Poslednja izmena:
Treba da kupim narednih dana ovaj telefon, ali imam par nedoumica.Pre svega bih kupio verzju P768 koja ima 8 MPx kameru, ono što me zanma da li ova verzija postoji u crnoj bolji ili samo u beloj boji i da li ima Gorila glass?, čitao sam u ovoj temi i na drugim forumima da P768 ima GG?
Drugo pitanje mi je takođe vezano za zaštitu ekrana od grebanja, kada sam čačkao ovaj model u Telenoru, dakle verzija P760 i kada pritisnem malo jače ekran on se ugiba i razlivaju se boje identično kao kada pritisnete ekran od laptopa ili TFT ekran, boje se razlivaju pod pritiskom prsta, da li je tako na svim L9 modelima ili nešto nije uredu sa Telenorovim primerkom. Pošto imam trenutno Alcatel OT-992D ona takođe nema GG, ali se pomentu problem ne dešava, staklo je izuzetno čvrsto na Alcatelu, bilo bi šteta da je zaista tako osetljivo na LG L9 modelu.
Trece pitanje je da li je model P768 dobio update na JB ili je JB rezervisan samo za P760?

Poslednja izmena:
Zašto na stock tastaturi kada izaberem srpsi jezik ne prikazuje mi naše karatere i da li to može da se namesti?

Treba da kupim narednih dana ovaj telefon, ali imam par nedoumica.Pre svega bih kupio verzju P768 koja ima 8 MPx kameru, ono što me zanma da li ova verzija postoji u crnoj bolji ili samo u beloj boji i da li ima Gorila glass?, čitao sam u ovoj temi i na drugim forumima da P768 ima GG?
Drugo pitanje mi je takođe vezano za zaštitu ekrana od grebanja, kada sam čačkao ovaj model u Telenoru, dakle verzija P760 i kada pritisnem malo jače ekran on se ugiba i razlivaju se boje identično kao kada pritisnete ekran od laptopa ili TFT ekran, boje se razlivaju pod pritiskom prsta, da li je tako na svim L9 modelima ili nešto nije uredu sa Telenorovim primerkom. Pošto imam trenutno Alcatel OT-992D ona takođe nema GG, ali se pomentu problem ne dešava, staklo je izuzetno čvrsto na Alcatelu, bilo bi šteta da je zaista tako osetljivo na LG L9 modelu.
Trece pitanje je da li je model P768 dobio update na JB ili je JB rezervisan samo za P760?

1.) Ima u crnoj verziji, a samo P765 (za američko tržište) ima Gorilla glass. Nijedan drugi nema. I taj telefon je 4,5 inča, znači manji od ostale 3 verzije. Kod nas ga je JAKO teško naći.
2.) (pretpostavljam) Reč je o nekom "animated feature" koji je neko uključio. Takođe sam u Telenoru čačkao i igrao se (na normalan način) telefonom i ništa o toga nisam video.
3.) Koliko sam do sada saznao - nije. Lično, baš zbog toga i želim p768 jer ICS na njemu radi odlično. A što se JB update-a tiče, prelistaj zadnjih 30-ak stranica ovog thread-a kad stigneš. Tri čoveka su oduševljena, 27 njih kuka na nešto, petorica bi da se vrnu nazad (sarkazam). Problem u Srbalja je kad im daš UPDATE nečega, prvo nakaleme na to najmanje 20 piratskih programa i čudimo se što nešto ne radi kako treba (šala, naravno). Radim sa računarima, pa znam kako je kad mi donesu 7-8 godina star računar i pitaju se što im slabo radi Photosjop CS 6 (primer)...

Skrpio sam nekih 25 - 30 hiljadarki za novi mobilni telefon, 10-ak dana sam satima listao na netu cene, šta, gde, kako (polovno ni u ludilu), pregledao stotine review-a što na netu što na Tubetu, nailazio na more saveta, da li je ovo bolje ili ono, on bi radije ovo, imaš ovo ovde...znaš kako već ide. Iako nisam ljubitelj LG-a, ovaj optimus L9 P768 (baš zbog kamere) je APSOLUTNO najbolja ponuda u nekom mid-range level-u. Ima telefona sa boljim procesorom, ili gustinom piksela ekrana, ali je ekran manji, nije IPS i ima manje memorije. Ima telefona sa boljom kamerom, ali je sve ostalo dosta lošije. Ima telefona koji imaju bolji softver, veću osetljivost, ali je kamera slabija, ekran...ma znaš na šta mislim. Ovakav odnos vrlo dobrog hardvera, softvera i ovakve cene ne postoji nigde. Polovan S II? Možda, ali ako je ispravan koji bi ludak prodavao S II..?

A najgore od svega je što sam se našao da pametujem, a ja, kao i ti, tek nameravam da nabavim ovaj telefon. Posle ovoliko šunjanja po internetu, čitanja mora stranica, sve sam ubeđeniji da ovakav odnos hardvera i softvera, po ovakvoj ceni jednostavno ne postoji. UBEDLJIVO najbolji telefon do 250 €. A ovde mogu da pišu šta hoće...😉

Poslednja izmena:
Slažem se da je L9 ubedljivo najbolja kupovina do 250 evra.Specifikacija ovog telefona su mi sasvim Ok, a glavna prednost je IPS 4.7 inča ekran i to mi je glavni razlog za kupovinu, jedino me odbija zaštita ekrana, ne volim folije i nikada ih nisam koristio ni na jednom telefonu, a ako ima neku zaštitu ne uliva mi poverenje čim nije GG.
Ako nekom prilikom budeš čačkao opet L9 u Telenoru, pritisni jače ekran i videćeš da se boje itekao razlivaju, nije nikakva animcija ili tome slično, jednostavno oseti se pod prstima kako se staklo, ili šta li je već, ugiba pod jačim pristiskom. Kao što sam napomenuo imam OT-992D koji takođe nama GG, ali staklo je jako čvrsto i posle tri meseca korišćenja nema ni najmanju ogrebotinu, a foliju sam skinuo sat vremena posle kupovine telefona.

1.)A najgore od svega je što sam se našao da pametujem, a ja, kao i ti, tek nameravam da nabavim ovaj telefon. Posle ovoliko šunjanja po internetu, čitanja mora stranica, sve sam ubeđeniji da ovakav odnos hardvera i softvera, po ovakvoj ceni jednostavno ne postoji. UBEDLJIVO najbolji telefon do 250 €. A ovde mogu da pišu šta hoće...😉

Slazem se sa konstatacijama, a sto se tice GG ili ne, vrlo cesto vidjam i telefone koji imaju GG i dobrano su izgrebani,jednostavno ko ne pazi telefon nece mu ni 17 gorila glas slojeva pomoci. Ako ce se pritiskati kao sivonja sa prstima pa i SGS ll isto prelama boje, a ima GG, tako da ne shvatam poentu cemu to pritiskanje?? Svako ko ima imalo svesti da telefon nije kamen ili cekic, obratice malo paznju na isti jer telefon je potreba koja povezuje nas kao osobe sa ostatkom sveta.

Ma kakvo ugibanje stakla i razlivanje boja, ne znam kakav si ti to primerak držao, toga kod mene nema.

Btw, verzija za US tržište je P769, ne P765, taj je valjda za indijsko.

Tri čoveka su oduševljena, 27 njih kuka na nešto, petorica bi da se vrnu nazad (sarkazam). Problem u Srbalja je kad im daš UPDATE nečega, prvo nakaleme na to najmanje 20 piratskih programa i čudimo se što nešto ne radi kako treba (šala, naravno). Radim sa računarima, pa znam kako je kad mi donesu 7-8 godina star računar i pitaju se što im slabo radi Photosjop CS 6 (primer)...
Ne koristimo svi jednako telefone, pa nismo svi ni jednako zadovoljni, ja sam konkretno od onih koji se zale na JB jer:

-BT neopravdano mnogo trosi bateriju
-imenik i dalje nisu popravili i dalje ne moze da se iskljuci prikazivanje kontakta bez broja telefona
-flash dial na br. 1,2,3 i dalje ne radi
-budjenje telefona na home button gasi aktivnu aplikaciju, umesto samo da upali ekran kao na ICS
-kamera je malo poboljsana, ali treba jos da se radi na njoj.

Moj zakljucak je da je ovaj telefon odlicna kupovina, i da nista slicno nema za te pare!

Ali jos nesto da zakljucimo:

-ekran je vrlo dobar-odlican ne puca i ne grebe se
-telefon je cvrst i nece da se raspadne, meni je padao bezbroj puta na beton, na cosak, na ekran... (imam futrolu)
-kamera je definitivno njegova jedina najslabija tacka i nemojte se zanositi megapixelima i HD rezolucijama.

i ja bih taj p768 da uzmem...al ne znam hoce biti apejta za njega pa me to malo brine...mislim svakako ce ispeglati greske u jb kad tad, tako da ce to raditi sigurno i bezveze je da 768 ne dobije apdejt kad je bukvalno isti telefon..
jel on moze se rutuje isto kao i 760???i jel postoje neki custom romovi??to jos nisam nigde procitao ni video...

hvala 🙂
znam ja za to samo me mrzi a i nemam vremena da cesljam stotine stranica za jednostavan odgovor...
niko nije spominjao ovde da ima neki custom rom, na to sam mislio...pa kontam da i nema neki funkcionalni i da je bolji od stocka...

Ma kakvo ugibanje stakla i razlivanje boja, ne znam kakav si ti to primerak držao, toga kod mene nema.

Pazi, slažem se da u realnom životu nema potrebe za nekim jakim pritiskanjem ekrana, ali opet ono postoji, samo što ti nisi dovoljni jako pritisnuo ekran svog telefona.
Imao sam kratko SGS II i on nema takav problem kao L9, ekran ni pri jako intenzivnim pritiskanjem ne rezultuje razlivanje boja na ekranu.

-telefon je cvrst i nece da se raspadne, meni je padao bezbroj puta na beton, na cosak, na ekran... (imam futrolu)

Koju futrolu koristiš za L9, silikonsku ili neku drugu?

Poslednja izmena:
Pa ovo je lcd to je normalno, a S2 je Amoled, zato nema razlivanja

Koja glupost na widgetu za vreme, ladno ostalo staro vreme, kad se jutros sat pomerio unapred...

Proveri koliko prodavnice daju garancije, nije isto 6meseci i 24meseci,kao i uslovi garancije - treba dobro procitat mala slova. Nakon JB update primetna su velika poboljsanja u svim bitnim funkcijama.
ma radi se o istoj prodavnici samo na njenom sajtu i ovom drugom sajte razlicite su cene, ovaj drugi je onaj koji prikazuje 15 prodavnica odjednom i cene, znas na koji mislim, a i koja garancija u srbiji brate.. :/ koliko vidim jb je poboljsao dosta stvari posebno przenje jaja na poledjini posle 20 min koriscenja 😀 ICS je sasvim ok po meni.

@bakara
kako ne moze da se iskljuci prikazivanje kontakta bez broja telefona, pa ima u opcijama imenika da cekiras only contacts with phones i to je to.

Sto se tice razlivanja testirao sam i pojavljuje se kada se bas pritisne zverski, tj toliko da pocnes da se bojis da ce telefon da pukne. U normalnom koriscenju na mom se ne primecuje cak ni kada lupas po ekranu 🙂

@Bakara sve sto si naveo (osim BT koji nisam testirao u kolima) nisu cisto greske JB. Ili je stanje isto kao na ICS (tako da se za to ne moze uzeti kao negativna posledica prelaska) ili je neki bug vezan za launcher itd.
Npr kod mene radi homebutton kako treba(samo pali ekran ne gasi aplikaciju).

U osnovi predjite na JB.
Ako imate problema factory reset i to je to(przenje se javlja jer se neki servis zabaguje, to Factory Reset resava, mislim da je uglavnom zbog nekompatibilnosti aplikacija itd).

Poslednja izmena:
Pa ovo je lcd to je normalno, a S2 je Amoled, zato nema razlivanja

Pored S2 koji sam imao, imam i Alcatel Ot-992D koji ima TFT ekran, i nema GG, i taj porblem se ne pojavljuje na Alcatelu čak ni kada se zverski pristisne što me navodi na mišljenje da je staklo na L9 popriličnio tanko.

Pozdrav svima
Pratim ovu temu od prvog posta, iako nisam bio registrovan do danas.. Imam ovaj telefon vec evo treci mesec, dobro sam ga istestirao, presao sa ICS na JB itd, itd...

@momboj Kod mene se sat na widgetu automatski pomerio za sat unapred.

@NemanjaZ88 Od prvog dana, do danas nikad nisam uocio ni jedno jedino razlivanje boje po ekranu. Koristim ga sasvim normalno, igram igrice, pozivi itd.. Doduse nisam zverski pokusavao da lomim orahe sa njim, pa ne znam sta bi se i dal bi se u tom slucaju razlivala boja po ekranu. Za sasvim prosecnog korisnika, koji koristi telefon za sta je on i namenjen, verujem da se sigurno nista cudno nece dogoditi sa ekranom. Od telefona koji je izlozen u Telenoru, koji u toku dana izdrzi cimanje i drndanje 500-1000 ljudi po njemu, ne moze se nista drugo ni ocekitavi. Isti slucaj vazi za plastiku na poledjini.

Nazad
Vrh Dno