Šta je novo?

LG Nexus 5

Mislim da su počeli da dobijaju ovi koji su ga rezervisali online. Trebalo bi veoma uskoro da krene i ovako, pitanje dana verovatno. Verovatno do petka, subote, eventualno ponedeljka, tad ću da pokušam pa javljam.

Naručio sam Spigen Ultra Hybrid, a ako mi se ne dopadne uživo, prodaću ga, šta da se radi. Videću da nađem i neki neoprenski pouch, dovoljno širok da stane telefon zajedno sa case-om. Devojka će da ga koristi najviše, a ona baš i ne zna da čuva telefone :)

Premišljam se da li je potreban i neki Qi charger, nekako nemam poverenja u tu indukciju po pitanju zdravlja baterije zbog toplote, mada mnogi kažu da je ok. Nema smisla dati više od 30 evra za njega ja mislim.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo kineski Qi, stići će uskoro pa ako hoćeš mogu da ti javim kako radi sa N5.

Radi svi oni manje više isto, ali ti najjeftiniji ne gase punjenje kad dođe na 100%, tačnije stalno pune bateriju, što je glupo i štetno. Oni malo skuplji prekidaju punjenje kad dođe na 100%, pa tek kada padne na 95% ponovo kreću da pune.

Mene više brine efikasnost tih jeftinih, koja može da bude i manja od tipičnih 70%. Problem je što su svi Qi punjači daju 1A, što u praksi nudi brzinu punjenja od 700 do 750 mAh. Originalni punjač preko kabla isporučuje 1.2A, ali puni oko 1A, tako da me ne raduje to što ću sa Qi punjačem imati sporije punjenje. Videću jel ima neki jači koji puni istom brzinom kao kabl.

Čime je zgodno proveriti eventualno postojanje mrtvih pixela?

Pošto verujem da će HSV da odgovori i pre nego što ja postujem pitanje, rekoh lepo unapred da se zahvalim čoveku :)

Hvala HSV :)

Čime je zgodno proveriti eventualno postojanje mrtvih pixela?

Pošto verujem da će HSV da odgovori i pre nego što ja postujem pitanje, rekoh lepo unapred da se zahvalim čoveku :)

Hvala HSV :)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bgtechapps.perfectpixelchecker
Support for Immersive mode in Android 4.4 KitKat / Nexus 5

najbolja stvar.. pogotovu za n5. lako ces videti mrtve piksele a na poslednjoj crnoj/sivoj nijansi i light bleed po coskovima.

Poslednja izmena:
До колико пиксела се толерише, мислим на више мртвих јел може гаранција или како ?

Vidim da je na Vipovom sajtu izlistan u ponudi telefona, ali još uvek nisu objavljene cene. Piše "Uskoro u Vipu".
Koliko nižim cenama da se nadamo kod njih, npr. u odnosu na G2?

Što nižim? ;)

Pa, valjda je G2 flagship iz LG-ja? Trebalo bi da N5 bude jeftiniji od G2, zar ne? Ipak je nešto slabiji (ne mnogo, ali jeste slabiji).
Nexus linija uređaja je, ako se ne varam, zamišljena da osim stock Android iskustva donese i relativnu pristupačnost, bar u odnosu na hardver koji ima.

Poslednja izmena:
Nije baš tako. Ispod haube su gotovo identični, ali ipak je LG ostavio nekoliko prednosti za G2, tek da bi on ostao njihov premium model - razlikuju se baterija, kamera, G2 ima malo veći ekran itd.

Pa, valjda je G2 flagship iz LG-ja? Trebalo bi da N5 bude jeftiniji od G2, zar ne? Ipak je nešto slabiji (ne mnogo, ali jeste slabiji).
Nexus linija uređaja je, ako se ne varam, zamišljena da osim stock Android iskustva donese i relativnu pristupačnost, bar u odnosu na hardver koji ima.

To možeš da napišeš u G2 temi, ovde nije baš preporučljivo ;)
Šalu na stranu, verovatno će biti niže, ali ne nešto mnogo. Pogledaj kod Telenora, čak su mu i digli cenu.

Ne isplati se uzeti ga kod Vip-a, ne verujem da će biti išta jeftiniji od G2, a pogotovo kad se uračuna i vaučer kod Telenora, onda je svakako pristupačniji tamo.

Jedno pitanje posto sam u dilemi trenutno... Sledece nedelje mi je u planu kupovina telefonu, mogu kupiti Nexus 5 16gb za 300e ili G2 16gb za 400e... Oba su nova,neotpakovana sa 2 godine garancije, kupujem preko u Austriji...

Da li razlika od 100e opravdava vecu/bolju bateriju G2 i bolju kameru (mada koliko sam video razlika u fotografijama i nije toliko velika)? Da li n5 moze da izvuce 4-5h screen on time sa nekim laksim koriscenjem (gps, google serv. i sinhronizacija off recimo) i kako raspoznati da li je u pitanju novija serija telefona sa ispravljenim "falinkama"? Kolika je i verovatnoca da ce gugl jos dodatno optimizovati bateriju i kameru kod n5?

Licno naginjem ka n5 zbog stock-a, apdejt podrske i naravno cene od 300e za koju mogu da ga nabavim, ali me baterija i upitna izrada (volume dugmici i zvucnik) brine....

Unapred zahvalan na svim predlozima! :)

pa sta ako je g2 flegship od lg ? pa i n5 je flegship od googla .. dve razlicite filozofije a ja ocekujem skoro istu cenu kao za g2 uz ugovor. i cena u radnjama u nemackoj npr mediamarkt im se razlikuje samo oko 30e tako da uz ugovor moze da bude jeftiniji max 2 soma din. mada videcemo

^ako je razlika 100e definitivno idi na n5. g2 ako dobije kit ket to mu je od updejta,ipak je to lg..

Poslednja izmena:
Ja da opet biram ponovo bih uzeo g2.
Nema tog apdejta koji ce nadomestiti 700 mah i malo veci ekran.
Plus dt2w/s koji ce uvek raditi bolje od budzenja sa custom kernelima.

ne znam dal si zaboravio ali nemaju svi telefoni dugmiće na dupetu, kod nekih nije problem kliknuti na power za wake :D

Problem je kad se rasklima pa rikne,a negde i dodje rasklimano:p
Svakako mi je prakticnije ovako nego da pritiskam,a i urednije izgleda telefon kada se ne vide dugmici sa strane,moje misljenje:)

e tebi će prvom da se rasklima i rikne, sa tvojom frekvencijom menjanja telefona :D

što se baterija tiče kolko treba da si dokon da ti je ovo nedovoljno :) naravno da uvek može bolje ali jedno je potreba a drugo izdrkavanje.
Screenshot_2014-01-16-15-38-28.png Screenshot_2014-01-16-15-38-31.png

@mushmular imaš ovde u temi fotke sa nexusa, a ima po forumu dosta više sa g2 pa uporedi sam... kad se flešuje camera mod na g2 onda su fotke ok, tu negde kao nexus, sa stock kamerom ja još nisam video dobru fotku. čeka se update :)

bateriju vidiš, kačio sam još screenshotova po temi. 4h ćeš imati bez većih problema, sa custom kernelom može i do 6h lagane upotrebe.

dugmići koji se klate (ako ti zapadne takav primerak i ne možeš da ga vratiš) se ne klate baš kad duneš u njih, nego ako ko magarac kažeš "sad ću da ih klatim", ako klikćeš normalno na njih klikću kao i na svakom drugom telefonu. ja npr da to nisam pročitao ovde od smora loznice i krenuo da ih akam nikad ne bih ni izvalio to :) to je bre pola mm lufta, kakvo klaćenje... i na g2 nekima krckaju leđa tako da neka glupost kod svih ima, do tebe je kolika si picajzla oko takvih gluposti

pored svega ovoga na n5 imaš mnogo lepšu plastiku i ergonomiju, vrhunsku podršku što zvaničnu što na xda, više slobodne interne memorije i po anandu najbolje kalibrisan ekran od svih telefona ikada testiranih ;) i u tvom slučaju CENA.

na g2 imaš tu famoznu jaču bateriju i 0.2" veći wannabe-amoled-ekran :D

Malo odlazite u offtopic i prepucavanje... I g2 i n5 imaju svoje prednosti i mane ali nisam bas siguran da 100e razlike u ceni (koju cu platiti n5-300e) toliko opravdava bateriju i kameru na G2, i o update podrsci i ne vredi trositi reci...

Mene interesuje, a to mi nije niko odgovorio, da li je za ocekivati:
1) dodatno optimizacije baterije i poboljsanje kamere od strane gugla u sledecim apdejtima
2) koliko baterija moze da izdrzi uz neko racionalno koriscenje na stock romu, da li moze izvuci 4-5h sot, odnosno do 2 dana bez "silovanja" (bez igara, g-now,lokacije) znaci sync on i 3g/wifi... tj odnos SoT u nekm heavy i light koriscenju (jer mi se cini da baterija kao i SoT nenormalno varira)
3) i najvaznije kako prepoznati da li je u pitanju kasnije izdata verzija fona (sn na kutiji pocinje sa 311/312?)

Molio bih bez nekog odlazenja u off topic i prepucavanja za g2, jer me interesuje kako se trenutno ponasa n5 kod ljudi koji ga imaju.... Hvala!

@Vojkan
Jel na gornjem SS sve na stock?
Čestitam na jubileju...:)

@Vojkan
huh, hvala puno! to je ono sto sam trazio, konkretan odgovor na pitanja! inace imao sam prilike da oba da drzim u rukama u radnji tako da znam kakav je kvalitet izrade kod oba (igrom slucaja verovatno su bili modeli koji nisu imali problema sa dugmicima-n5, odnosno ugibljanje/krckanje poledjine-g2) :D....

ali li me to interesovalo za SN, tj trazio bih vise primeraka/kutija dok ne nadjem "poboljsani" model...kako se ne bih cimao posle i reklamirao tj trazio drugi...

U principu sam obrnuo koliko god je moguce sve sto postoji za n5 osim kako se ponasa baterija posle nekog perioda koriscenja jer ima dosta ljudi koji se zale dok su neki pak zadovoljni... slike sam video bas ovde na forumu i sasvim su korektne na oba, nije mi jasno cemu toliko dizanje g2, ali isto tako videh da je kod oba problem softverske prirode i zbog toga me je interesovalo da li ce biti dodatnog "peglanja" kamere, tj da li ce imati "lufta" za napredak...

i da CENA od 300e za nov uredjaj sa punom garancijom je kada se razmisli zaista pun pogodak... da je 100e razlike za g2 sa 32gb onda bih verovatno kupio G2...

u principu to je sto me je interesovalo, zahvaljujem jos jednom Vojkane!

inace sto se na kraju samog kucista tice nikako nije presudan faktor,makar za mene...ionako bih ih smestio u futrolu... upravo sam narucio spigen neo hybrid preko amazona :)

@dzena

*** mnogo *****m, moram smanjiti... :)
stock su bootloader i modem :)

@mushmular
pa šta znam, update za kameru je već bio, ne znam jel si gledao slike pre ili posle? ovo su fotke sa updateom ako nisi naleteo na post
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?303696-LG-Nexus-5&p=3555274&viewfull=1#post3555274

ja nikad ništa ne očekujem od updatea po tom pitanju pa ako nešto stvarno popravi - super, palo s neba. svakako su (bar za moje potrebe) i kamera i baterija jako dobri pa nema smisla da sad očekujem softversku transformaciju u lumiu 1020 ili softverskih 500 mAh :)

i ja sam za bateriju viđao neke očajne rezultate na netu ali kao što vidiš na shotovima u realnosti (bar mojoj) to nema veze s tim... sa stock kernelom je bilo nekih 4.5h SOT koliko se sećam, jako kratko sam ga imao, možda baš i samo taj jedan ciklus.

za serial sačekaj loznicu da ti kaže, on to prati...
možda nije loša opcija da otvoriš kutiju još u radnji i ako nisi zadovoljan odmah tražiš drugi? EU je to, sve može :)

a to što kažeš za cenu... moj neki stav oko raznih telefona je da ako je neki tel osetno skuplji (kao što je ovde slučaj, 30 i kusur posto - 100€) onda on mora da ima SVE bolje nego onaj jeftiniji. u praksi g2 ima bolju bateriju a ostalo je isto ili lošije, nijansa tu nijansa tamo...

Vi cete platiti telenoru one ludacke cene za ovaj telefon????

zar ne vidiite da je preko paketa bar 50% skuplji nego u prodavnici?

nema pravila kod serijskih brojeva.. nekima je 310 najbolji ,nekima 312.. uglavnom sanse za idealan primerak su minimalne,mozda oko 15 posto. najbolje da ti ispadne model sa klimavim power dugmicem a ostalo da je sve ok

@Vojkan

u principu jesu nijanse i stvar preferenci onog koji kupuje... ali za 300e evra na ruke bez ikakvog ugovora i sa vazecom garancijom tesko da bilo koji drugi model moze da ponudi isto...
@Vojkan

inace za bateriju i kameru sam stekao utisak da gugl nije dovoljno posvetio paznj tome (pre svega jer im nije toliko u interesu,neksus je vise okrenut developerima) i da ima jos mesta za optimizaciju (bas za bateriju koja se malo eraticno ponasala i nije se u kontinuitetu praznila tj nije davala iste rezultate prilikom slicnog nacina koriscenja), da je mozda kod drugih vise ispeglano, mada vreme ce pokazati... apdejti od gugla su tu u svakom slucaju... ali ipak koliko vidim je sasvim ok.. verovatno cu ubaciti franco kernel... kamera isto,verovatno se moze jos malo doterati ali i takve kakve su (gledavsi slike sa neta i onih mecki ovde) vise i nego dovoljno za neku svakodnevnu upotrebu, tek da se uhvati neki trenutak...za sve ostalo postoji aparat

jeste mi u nameri da i davim u radnji kako bih uzeo bas te iz poslednje serije zato me i interesuje kako se prepoznaje na osnovu SN-a, tj o kojim SN brojevima se radi ... evo gledam na mojoj kutiji od n7 i ima nalepnicu sa SN na njoj tako da ne mora da se pregleda svaki telefon ponaosob....a inace mislim da bi trebalo bez problema da vazi garancija ukoliko postoje mrtvi pikseli ili zeza motor za vibraciju pa cak i dugmici...koliko sam upucen ovde zamene odmah za novi uredjaj u prvih 6 meseci bez pogovora, bilo kakav defekt da je u pitanju... posle tih 6 meseci (od 24) treba se dokazati da nije korisnik prouzrokovao, tj pregledaju tehnicari... mada meni je ovde zamenjen WD Blue Hdd sa losim sektorima bukvalno 2 nedelje pred istek gararancije... i to su mi ponudili da doplatim jos 10e i uzmem Scorpio black seriju... :D tako da makar za to ne brinem, skroz su korektni (barem sto se vecih lanaca i prodavnica tice)

Vrh Dno