Šta je novo?

LG Nexus 4

LG definitivno nije spreman da pravi veliku kolicinu highend telefona, ili nisu motivisani da podrze google i njihovu radnju na kojoj LG zaradjuje minimalno.

Sve u svemu, ceka se da Motorola zavrsi rad na svim starim ugovorima sa Verizon-om i da najzad dobiju sansu da naprave svoj nexus.

Pre ce biti da nisu "motivisani", ipak imaju svoj model sa skoro indenticnim spec. a kosta duplo vise a kasni dve verzije android-a.

Evo kod mene tačno nedelju dana, model sa 16GB, rutovan, otključan, stock ROM i Francov v23 kernel.
Prvi utisci su stvarno fenomenalni, iako sam pre njega koristio HTC Desire, imao sam prilike da se poigram sa gotovo svim novijim telefonima, uključujući i iPhone.
Ovaj telefon jednostavno leti, apsolutno sve radi trenutno i jezivo brzo i glatko. Mislim da je ujedno to i prvi telefon koji će JB pokazati u pravom svetlu, i da može po svemu parirati iPhonu, osim možda po pitanju ekrana, koji je i tako više nego dobar.
Što se baterije tiče, to zavisi od toga kako se koristi, jačine signala i drugih faktora, ali ja sam bez ikakvih problema terao ceo dan, i obično ga punim uveče (stim što sam jednom probe radi isterao i 24h). Napominjem da se ne igram na telefonu (u kom slučaju će i par sati biti dovoljno da se spiči cela baterija). Ono što se može realno očekivati je jedno 4-5-6h rada ekrana.
Raduje me što je community oko N4-vorke prilično veliki i što ima već svašta nešto na raspolaganju.
Nemam baš vremena da pišem neke velike review-eve (kojih će biti, ali na drugoj lokaciji), no ukoliko neko ima nekih pitanja, odgovaram čim stignem.
I još jednom, ovaj telefon je po meni prvi pravi Android.
Pozdrav!

a sto ne uradis SS pa okacis da i mi vidimo?

SS čega? Baterije? Evo trenutno, pošto ranije nisam radio, nisam imao potrebe.

*edit evo i screen time, nisam ga doduše nešto mnogo koristio od punjenja.

2013-01-04 13.45.38.png2013-01-04 13.45.47.png2013-01-04 14.24.41.png

Poslednja izmena:
Cim poredis iphone sa N4 odmah mi je jasno da se nisi lepo poigrao sa novijim telefonima :)
Slazem se da moze da parira ajfonu, samo ajfon ne moze da parira njemu.
Koliko je od 16GB dostupno korisniku?
Koliko moze baterija najvise da se cedi sa ukljucenim ekranom?
Kakva je kamera i blic?
Kako se brauzeri snalaze sa flash sadrzajem?

Cestitam na kupovini, u zdravlju i veselju se igrao sa N4 :)

Pa sad, poredio sam najviše ekran i fluidnost, gde je iPhone i dalje u vrhu, pošto po pitanju funkcionalnosti nema baš šta da traži.
Samo da napomenem da sam ekran, to jest boje, kalibrisao, pošto mi je po default-u malo vukao na žućkastu boju (pomoću franco.Kernel Updater-a), tako da je sad osetno bolji prikaz. Ima već dosta diskusija oko podešavanja ekrana, tako da se može sasvim lepo poboljšati fabričko stanje.
Od 16GB je u startu dostupno oko 12GB ako se dobro sećam. Nisam nešto telefon mrcvario, ali po onome što vidim, trebalo bi da može da izdrži solidno sa upaljenim ekranom, opet zavisi šta tačno radiš na njemu, ako voliš da se igraš, definitivno sedi pored štekera :)
Blic i kamera su prosečni, ali ja imam malo veće zahteve po ovom pitanju pošto inače koristim DSLR, tako da mi je kategorija aparata na telefonu potpuno nebitna. U prevodu, ako je lep sunčan dan, dobiješ super lepe sličice za kačenje na net, čim je malo mračnije, bude šuma i teško da će biti baš oštra slika. Potrudiću se da uslikam nešto po malo bolje vremenu pa kačim ako nekog interesuje. Blic je dosta dobar btw, ali realno, i dalje je to samo kamera na telefonu i ništa više od toga :)
Sa druge strane, photosphere je super fora i kad se malo čovek navežba može biti jako interesantnih rezultata. Opet, čim budem napravio nešto da valja, zakačiću. Meni se recimo dopada interfejs nove kamera aplikacije, no vidim da je mnogima previše komplikovan.
Od browser-a sam koristio samo Chrome, koji radi fenomenalno, što iskreno nisam očekivao pošto je svuda gde sam probao zezao. Sajtovi se otvaraju jako brzo, bez obzira da li se koristi WiFi ili data (ja sam na Telenoru), a SpeedTest mi je recimo po gradu pokazivao upload oko 3Mbps, što je za mobilni sasvim lepo. Flash radi ok, mada sam blokirao sve reklame, tako da ga i ne vidim nešto često.

Još jedna stvar, ima dosta priča oko grejanja telefona. Prvo, u pitanju je 1.5Ghz quad-core, te kada se pusti neki test ili igra koji će ga akati, nemoguće je da se ne zagreje. Ja sam samo jednom pustio AnTuTu da radi, telefon je ostao mlak u najgorem slučaju, dok ovako u normalnom korišćenju nisam primetio neko posebno zagrejavanje, čak više mislim da je bio više topao od moje ruke nego od rada.
Tu dolazi na red i kernel koji je u Franco varijanti dosta dobro ispeglan i telefon jednostavno radi bez mnogo grejanja (interactive governor).
Eto ovako na brzinu odgovor.
Pozdrav!

p.s. Btw, što se tiče osetljivosti ovog majmunskog stakla... Ja sam za moj nabavio futrolu (pouch varijanta) u kojoj ga držim od prvog dana, i nema govorao sitnim ogrebotinama koje se javljaju posle prvog dana. Od fabričkih "mana" sam primetio jedino da donja ivica ume da krcne na jednom mestu kada se pritisne (stim što se ne vidi baš nikakva nepravilnost u spajanju prednjeg i zadnjeg dela kućišta), i to je to. Telefon deluje prilično kvalitetno i to je to.

posle par dana koriscenja prezadovoljan sam sve radi jako brzo i lepo, jos mi se nije desilo da koci ili blokira. baterija se puni svaki dan al ga bas cedim. I ja imam verziju od 16GB i bilo mi je dostupno nesto preko 12 ne secam se tacno. Kameru sam slabo koristio, probao sam photosphere i uzasno mi je ispalo, verujem da uz vezbu moze da se naprave zaista lepe slike ali meni nije uspelo :) . Ja nam mom telefonu nista nisam budzio sve je fabricki i jako sam zadovoljan sa ekranom, mada je moje misljenje subjektivno i ja nisam neki zahtevan korisnik. Ako vas nesto interesuje pitajte samo da ne bude mnogo tesko :)
Procerio sam dostupno je 12.9 GB

Poslednja izmena:
Da li postoji problem sa kamerom (stock app) kao kod GNex-a gde je fotka na kraju malo veća tj. šira u odnosu na ono što se vidi u viewfinder-u?

Ne koliko sam ja primetio. Solidno brzo radi kamera inače, čak i autofocus u malo mračnijem okruženju.

*** kada ce da dodje ovaj telefon kod provajdera u srbiji.. ne mogu vise da cekam ***... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D izvinjavam se sto post vise manje nema veze za temom ,ali sam morao da ga napisem da olaksam sebi dusu :D:D

Meni ce biti lakse kad mu vidim cifru od jedno 60-70000 uz dvogodisnji ugovor jer znam da ga tada sigurno necu kupovati...Daj boze da se varam oko cene...

*** kada ce da dodje ovaj telefon kod provajdera u srbiji.. ne mogu vise da cekam ***... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D izvinjavam se sto post vise manje nema veze za temom ,ali sam morao da ga napisem da olaksam sebi dusu :D:D

sledeci mesec, tj. februar

Imam neku kombinaciju da nabavim N4 preko drugarovog druga, neka kombinacija. Ono sto me zanima jeste da li biste vi dali 450e za njega? Generalno, koliko biste izdvojili da mozete da narucite iz inostranstva, po principu on meni telefon ja njemu kes, bez cimanja?

300e za 8GB i 350e za 16gb, kolika mu je i cena u Google radnji...
ne bi nikada dao vise.

Ma jeste, a taj lik će da se cima za dž, a ni ne zna ga.
Doduše, jeste 450e mnogo. Ja bih dao 50€ više od cena na play-u, ali sada već bih čekao neki 1080p telefon.

Kapiram da je ti maximum za 16GB model. Ono cime me je Google razocarao je sto nisu izasli ni sa jednim jedinim obavestenjem vezanim za celu situaciju sa.nestasicom telefona, kada ce se telefoni pojaviti u kom GP-u. Kapiram ja da ne zavisi od njih, ali zar ozbiljna firma ne napravi dogovor sa drugom oko cene, broja modela u prvom periodu? Ako su hteli da stvore hype, mozda su i uspeli, ali su sada vec ozbiljno preterali i omasili poentu. I propisno se obrukali.

Verovatno 8gb pošto ne piše koliko ima taj za 500 jura

Memorija telefona : 8GB ili 16 GB interna, 2 GB RAM
Podrzani tipovi kartica : microSD (Trans Flash) do 32GB

Zar moze u Nexus4 dodatna kartica? Zar na Galaxy Nexusu nije bez kartice?

Kakve su to price ne bi dao vise od 350e.. pa sam mobilni od 16gb ne kosta 350e preko stora jer se na tu cenu obracunava prevoz i porez i izadje uvek 400e.. ne znam zasto ljudi uvek insistiraju da je 350e..

za 16gb bi dao 400e za 8gb 350e mozda koji evro vise ali u principu to je to

Memorija telefona : 8GB ili 16 GB interna, 2 GB RAM
Podrzani tipovi kartica : microSD (Trans Flash) do 32GB

Zar moze u Nexus4 dodatna kartica? Zar na Galaxy Nexusu nije bez kartice?

Ne moze. To je greska u opisu.

Kakve su to price ne bi dao vise od 350e.. pa sam mobilni od 16gb ne kosta 350e preko stora jer se na tu cenu obracunava prevoz i porez i izadje uvek 400e.. ne znam zasto ljudi uvek insistiraju da je 350e..

Prevoz 10e, porez uračunat u cenu :)

Si siguran u to.. ? Posto sam pratio teme za usa i kanadu na xda i svima izadje 400dolara sa prevozom i porezom..

Vrh Dno