Znači GPS. Vraćam se sa mora, vedar dan, a ona aplikacija
GPS Status & Toolbox prikazuje da "vidi" čak i 19 satelita od kojih ima fix na čak 10 ili 11, ali nema uhvaćenu lokaciju, nema glavni fix! Uhvatio je fix tek nakon nekog vremena i od tada je radilo dobro, iGO je radio. Tada prikazuje da mu je za držanje fix-a dovoljno 5-6 satelita a prije toga nije mogao da uhvati sa njih 10-11! Kolega u autu je imao staru Nokiju i od starta je imao funkcionalan GPS dok je meni proradio tek nakon jednog dobrog dijela puta, on se čudio kako mi ne radi. Ovih dana malo po gradu testiram dok hodam, nekad neće da uhvati fix na više od 1 satelita iako "vidi" njih 19.
Kako vama ovo inače radi na Nexus 4?
Moram da napomenem da meni 3G nije uključen osim po potrebi (jer sam na prepaidu pa bilo koji protok dosta skida sa računa). Nekad uključim 3G kad želim da mi GPS proradi i tada ova pomenuta aplikacija GPS Status & Toolbox skida neke A-GPS data i tada zna da proradi, tj. uhvati signal. Nekad ni to ne pomogne.
Zna li neko kako tačno radi taj GPS s obziom da nekad ima fix na dosta satelita ali i dalje ne uhvati lokaciju? I zašto nekad nema fix na više od jednog ili dva satelita? Šta su A-GPS podaci? To je možda neka ispomoć, možda preko toga zna lokaciju satelita u tom trenutku ali da li je to zaista neophodno da bi uhvatio signal pošto nekad radi i bez toga a nekad neće ni sa tim, mada ipak zna proraditi kad se to odradi, ali mi to u romingu nije radilo iako sam podesio da mi radi internet u romingu. A nezgodno je da u romingu moram svaki put skidati taj A-GPS.
I kako držite podešenu opciju za GPS, kod mene je on isključen (Battery saving) i po potrebi palim "Device only", rijetko palim "High accuracy". Da li bi dosta trošio bateriju ako bi mi stalno bio uključen "Device only", i da li dosta više troši sa "High accuracy"? Nisam previše radio sa GPS-om pa nisam ni testirao, zato pitam sve ovo. Da li je neko primjetio da sa "High accuracy" zaista brže hvata signal nego sa "Device only"? Ja kad sam probavao ako ne radi sa "Device only" često ne radi ni sa "High accuracy".
Prije sam imao SGS i on je mnogo loše radio sa GPS-om, želio sam da novi telefon bude puno bolji i u startu je Nexus 4 bio bolji, ma bolji je i sada ali to opet nije to, nikad ne znam hoće li raditi ili neće, nema veze da li je dan vedar ili nije.
Kakvo je stanje kod vas? Ima li nekih caka, savjeta, preporuka o podešavanjima?
Mislim da bih se preporodio kada bih imao telefon sa pouzdanim GPS-om, da radi svaki put.