Šta je novo?

Letnje gume

Ili Hankook K135 VENTUS PRIME 4

Sta uzeti u srednjoj klasi za oko 7-8 hiljada, dimenzija 205/55-16?
Ja sam uzeo CONTINENTAL All Season guma 205/55R16 91V AllSeasonContact 2 za 9000 na Ananasu. Uvek imaš kupone tipa popust 5.000 na 35.000 ili 3.000din na 20.000 ili 2.000 na 15.000.....
Uzeo sam 2x po 2 gume sa kuponom. DOT je 0625. Besplatna je isporuka
Guma inače košta 10.430din

Ovo je tema letnje gume

Upravo, gledam da uzmem letnje gume. Ali ovo sa kuponima na ananasu moze da bude ok. Potrazicu kupone i videti kakve su cene kod njih.

Na kraju nista od navedenog, naletim na Kumho ECSTA HS52 za 6200 po gumi, cekam isporuku i montazu.

Na kraju nista od navedenog, naletim na Kumho ECSTA HS52 za 6200 po gumi, cekam isporuku i montazu.
205/55/16?
Gde si je našao po toj ceni, skoro upola od uglavnom prodajne kod nas ???

Edit, aha, KemoImpex. Made in China

Da, 205 55 16 nije KI nego onlinegume com.
Tacna cena je 6167 i 250 din po gumi za isporuku.

Pa da, a oni ih uzimaju od KI-a :)
Svakako dobra kupovina

Pozdrav,
Imam dilemu oko guma. Zivim na CG primorju, zimi ne idem nigdje na duze puteve, ne idem na skijanja i slicno, znaci auto mi ne gleda snijega. Zbog saobracajnih propisa i putovanja do Podgorice/Cetinja/Niksica moram imati zimske/all season gume na kakvim i vozim do sada (all season). Znaci potrebne su mi samo radi ispunjavanja zakonskih uslova, kada je zima u pitanju. Da nije toga vozio bi iskljucivo na ljetnjim gumama jer kod nas i zimi temperatura rijetko ide ispod 7 stepeni. E sad, dilema je iz razloga sto se u mom kraju izvode radovi na putevima i to ce potrajati jos sigurno godinu dana, pa cesto vozim po makadamu na kom sam i unistio GoodYear 4seasons 3 za manje od 3 godine. Sada bi gledao neku ekonomicnu klasu dok se ti radovi ne zavrse. Sta mislite o sledecim predlozima, imajuci u vidu gore navedeno.
Na ananasu bi imao i dodatni popust za dvije gume od 30 eura, pod uslovom da ih imaju na stanju
P.S. znam da je tema letnje gume, ali vidim da se pisalo i o allseason, za koje ne postoji odvojena tema, te se unaprijed izvinjavam zbog toga

@paparazzo kod vas ne postoji odredba da se ne moraju imati zimske gume ukoliko nema snega, leda ili poledice?

To vazi samo za neke putne pravce na primorju, za neke puteve gdje je snijeg moguc obaveza postoji bez obzira na vremenske uslove

Hteo vec par puta da napisem pa zaboravim:
Bio u aprilu na tehnickom (nemacki TÜV) koji rigorozno gleda i stanje guma.
Sve proslo super bez ikakvih primedbi i pitam servis sta je sa gumama, jer su jos fabricke iz 2017 i posto imam letnji/zimski set, presle su oko 60k.
Servis odgovara da imaju posebne protokole sto se tice guma i da su mi gume u savrsenom stanju, da su jedva potrosene i da nista ne brinem, sto je potvrdio i prolazak kroz TÜV.
Inace po njima DOT "zastarelost" je glupost ako su se gume lagerovale pravilno.
Kazem osetim i cujem da su gume postale malo tvrdje. Servis odgovara hvataj jace krivine i koci malo zustrije i bice bolje.
Inace sam to vec cuo od kolege i poceo jace da hvatam krivine i kocim i stvarno, gume se normalizovale.
Eto, nemacki doprinos forumu... :)

Treba da potroši spoljašnji sloj koji se stvrdnuo
Konačno malo glasa razuma, ono što stalno ponavljam ali se više veruje onima kojima je interes da prodaju više pneumatika

Istina, nekada dođu do stepena kada ništa ne pomaže ali se to tada i vidi

Pneumatici su jedan od retkih proizvoda koji je stvarno dostigao visok stepen onoga čemu jeste namenjen (i putevi su bolji, barem tamo negde). A ne smeju da zakinu na kvalitetu jer bi to imalo katastrofalne posledice,
Zato su otanjili gazeći sloj, sa nekadašnjih 10-12mm na ~7-8 pa i manje

Poslednja izmena:
Nije sramota nabosti papučicu kočnice, na kraju barem ćeš znati na čemu si.

Pojasni molim te. Da brze, ostrije ulazis u krivine ili nesto drugo?
Pa ne treba da vozis reli :)
Jednostavno malo agresivnije da zgulis taj tanki tvrdji sloj, kao sto Boki rece.
Da ne bude zabune, ne vozim penzionerski, na autobanu retko ispod 140 ali kao i kod vecine je uglavnom rutinska voznja pa vec znas kad i kako sa saobracajom te vise motor koci nego kocnice.
Zato je prvo menjanje kocnica bilo na 95k.
Plus autoban nema rupa da manevrises vec samo drzis pravac, grad isto ogledalo na asfaltu itd...

Pozdrav. Molim vas za savet za letnje gume a da nisu premium. Uzeo sam Tucson 2018 4wd, gume 245 45 R19 Hankook ali matore moraju da se menjaju.

Gradska voznja 70% put 30%. Vozim penzionerski 90% vremena i najbitnija mi je udobnost, ali eto tih 10% treba da je ok guma i da lepo drzi. Znaci neki kompromis.

Dosta sam citao i Hankook je definitivno win win ali malo prelazi budzet 24.000 rsd. Dodatni problem sto trenutno u Srbiji na stanju ima Hankook i Tigar , eventualno kleber ali skoro 20.000rsd

Video sam na sajtu autogume rs ima sledeca ponuda:

1. Bridgestone Potenza S001
245/45 R19 102Y XL MO - 13200rsd

2.
Nokian Powerproof 1 245/45 ZR19 102Y XL - 14.700 rsd

E sad ovaj bridgestone je bas ispod cene, zvao ih kazu ne znam dot svi su do 2 god. A i taj bridgestone neki pljuju neki hvale, te los na kisi, te tvrd te dobar,.... Nokian sam koristio all season i vrhunske i zimi i leti ali 2 god i pocele da se krune. Letnje Nokian nisam koristio. Do sad sam vozio tigar na drugim kolima i ok, ali ne bih bas u ovom promeru.

Da li neko ima iskustva sa ova 2 modela guma, ili predlog za nesto trece? Ali kao sto rekoh lageri su slabi u ovoj dimenziji osim kineza, tigra i hankook.

Ima i treca opcija kao najgora da odem do Hrvatske po hankook tamo je oko cca 150 eur.

Molim vas za savet. Unapred hvala.

Što se tiče sajta autoguma, vrlo je verovatno da imaju samo komad ili dva tih Bridžstonki.
Ili ih nemaju uopšte. Nove sada koštaju preko 20k

Ako si hteo da prolaziš jeftinije trebalo je da kupiš neki drugi auto, nhf
Mislim, ljudi voze i na kineskim pneumaticima, koliko želiš da platiš svoju i tuđu bezbednost tvoja je odluka
Ja bih ti rekao opet kupi Henkok ili Kleber. Ima i Nexen NFera Sport, malo povoljnije.
Ako Henkok uzimaš u hrvatskoj, tamo ih i zameni i baci stare

Poslednja izmena:
Korejci kažu henkok, tako da je nebitno kako se piše
A i ne bih se složio sa tobom oko čitanja dva o, to je još manje bitno

@Boki.N
Hvala na odgovoru. Ne zelim da vozim tigar, kineze,.... i da rizikuje bilo ciju bezbednost sto sam jasno naveo u pitanu jer smatram da nije ok za taj profil gume iako sam bio zadovoljan sa tigrom na drugim profilima.

Nije stvar u autu koji sam trebao da kupim, nego da li zelim da neko pravi magarca od mene ili ne i da mi naplacuje nesto 30-50% vise. Svakako mogu da uzmem premium ali ne zelim da placam samo natpis, jer provereno na dosta firminih vozila je prijatelj kupovao premium i blagi ocaj od guma posle 2 godine i 25 000km.

Upravo zato sam i trazio savet da li je neko probao neku od navedenih guma jer licno iskustvo je neprocenjivo natocito u doba hiperprodukcije i globalizacije jer to sto je skupo ne znaci da je dobro i obrnuto ili u najmanju ruku nije u adekvatnom odnosu dato - dobijeno.

Autogume imaju Bridgestone 4 na stanju. Svakako ako je dot stariji necu ih prihvatiti i to je to.

Sad je samo pitanje da li neko ima iskustva sa ovim modelom?

Jer kao sto rekoh dosta njih prko ga pljuje po kisi i ako je Bridgestone. I takodje kazu da je prilicno tvrd sto mi se ne svidja.

@hsv.stoned

Izvinjavam se na gresci u kucanju. Svakako se slazem sa tobom u potpunosti. I sve to sam naveo u pitanju.

Zato sam i trazio savet - iskustvo ako ima neko za ova dva modela guma i ako ih vozi na nekom suv-u jer nisam mogao da nadjem na internetu.

Da me ne shvatite pogresno. Svakako necu staviti krs gumu. Sto sam i naveo treca opcija je pravac HR i Hankook, ali pitao sam za savet pre toga da vidim da li kod nas ima ok opcija i da izbegnem to ako moze.

Takodje koji Hankook imaju 5 oznaka te 117A , 137A, pa neke sa oznakom B, .... Vidim da ni savaki Hankook nije bas najbolji. Koji modeli su se pokazali dobro?

Nisam stipsa, nisam kupio kao prosecan gradjanin auto van svojih mogucnosti da vidi komsiluk, samo je stvar principa da ne zelim da me nasi trgovci prave na budalu. Kao sto ne zelim da placam kineske satro brendirane patike 15 000 rsd, pa odem u italiu i kupim 5 pari geox koznih upola cene. Nema tu ustede naprotiv, potrosis sve ukupno 4 puta vise, ali imas izlet nesto za pamcenje i ne osecam se kao magarac.

Hvala na razumevanju i savetima, i izvinjavam se na duzem postu.

Korejci kažu henkok, tako da je nebitno kako se piše
A i ne bih se složio sa tobom oko čitanja dva o, to je još manje bitno
Koliko mi je poznato, Hankook se izgovara kao Henkuk, sa kratkim u, možda si upravo zbog tog kratkog u ti negde čuo o.

@markoskmarger
Cene su takve da ispod 20k din. po komadu teško da ćeš naći kvalitetne gume za tvoj auto. Ovi modeli od 12k din. su za izbegavanje (Tigar, Riken, Petlas, razni kineski), jednostavno toliko koštaju 195/65 R15 gume top klase, i najjeftinije/najlošije 245/45 R19.

Ne bih bio gadljiv na stariji dot, ako je bitno jeftinije. Uzmi to ako je dobra guma i namontiraj kod vulkanizera koji ima Hunter gumu sa testom opterećenja. Ako to prođe, sve je ok, a ako neka ne prođe, izveštaj prihvataju za reklamaciju, pa ako ima toga još na stanju, doćićeš do 4 dobre gume. Ne verujem da su bezveze skladištili skupu gumu. Veće i ređe dimenzije nekad nije lako uopšte naći sa svežim DOT jer se ne prave sezonski.

Slažem se, ali mi ne znamo o kom DOT-u se radi. Gume koje su umereno ''stare'' obično budu do nekoliko hiljada din. jeftinije u toj dimenziji, ali ne baš 100e jeftinije, po komadu.

Koliko mi je poznato, Hankook se izgovara kao Henkuk, sa kratkim u, možda si upravo zbog tog kratkog u ti negde čuo o.
5 godina radio sa korejcima
Autogume imaju Bridgestone 4 na stanju. Svakako ako je dot stariji necu ih prihvatiti i to je to.
Velika greška. Velika zabluda uopšte
Nekoliko puta sam pisao u temi, priča o starom dotu je samo forsiranje potrošačkog mentaliteta i ništa drugo. I da je 5 god star kupio bi ih istog trenutka

Pozdrav. Molim vas za savet za letnje gume a da nisu premium. Uzeo sam Tucson 2018 4wd, gume 245 45 R19 Hankook ali matore moraju da se menjaju.

Gradska voznja 70% put 30%. Vozim penzionerski 90% vremena i najbitnija mi je udobnost, ali eto tih 10% treba da je ok guma i da lepo drzi. Znaci neki kompromis.

Dosta sam citao i Hankook je definitivno win win ali malo prelazi budzet 24.000 rsd. Dodatni problem sto trenutno u Srbiji na stanju ima Hankook i Tigar , eventualno kleber ali skoro 20.000rsd

Video sam na sajtu autogume rs ima sledeca ponuda:

1. Bridgestone Potenza S001
245/45 R19 102Y XL MO - 13200rsd

2.
Nokian Powerproof 1 245/45 ZR19 102Y XL - 14.700 rsd

E sad ovaj bridgestone je bas ispod cene, zvao ih kazu ne znam dot svi su do 2 god. A i taj bridgestone neki pljuju neki hvale, te los na kisi, te tvrd te dobar,.... Nokian sam koristio all season i vrhunske i zimi i leti ali 2 god i pocele da se krune. Letnje Nokian nisam koristio. Do sad sam vozio tigar na drugim kolima i ok, ali ne bih bas u ovom promeru.

Da li neko ima iskustva sa ova 2 modela guma, ili predlog za nesto trece? Ali kao sto rekoh lageri su slabi u ovoj dimenziji osim kineza, tigra i hankook.

Ima i treca opcija kao najgora da odem do Hrvatske po hankook tamo je oko cca 150 eur.

Molim vas za savet. Unapred hvala.
Ja sam kupio auto sa kontinentalkama onda sam uzeo miselin,sada sam preso na barum koji je skoro duplo jeftiniji i nista mu ne fali i vala necu vise da bacam pare na premium gume,pogotovo jer je i meni 90 posto gradska voznja a i prelazim godisnje max 15k,dimenzija 245/40/18.

Nazad
Vrh Dno