Šta je novo?

Letnje gume

Neka preporuka za letnje gume srednje klase 6500 do 7000 din u dimenziji 205 55 16.
Nemam iskustva sa Petlas, Riken, Lassa, Lauffen, Starmaxx i sl., ne znam ni kakvog su kvaliteta a vidim da ih svuda guraju

Stigle NEXEN Letnja guma 175/65R14 N'blue HD Plus 82T 11.300 din, bepslatna dostava preko Ananasa, Nigde nema jeftinije jos doneli kuci. Top, cim montiram javljam utiske :)

11300 je cena za 2 gume?

11300 je cena za 2 gume?
Da, da, preko Ananasa sa sve dostavom.
Nisam napisao da su samo dve, tacnije u ranijim postovima sam mozda napisao da mi trebaju dve pa nisam opet pomenuo.
Moja greska. Komad je 5650. Nigde nisam nasao jeftinije i jos dzabana dostava.

Poslednja izmena:
Novi italijanski test all seasson guma.

Prilozi

• test-pneumatici-all-season-2025-225-45-r17-94w.pdf
    469.6 KB · Pregleda: 32
Kao neko ko je vozio AllSeasonContact 2 i SF3 mogu da izjavim za televiziju, kao nove su isti đavo, svakako bolje od 6 godina starih letnjih Hankook :D E sad zima, i za godinu dve, preneću utiske.

Kao neko ko je vozio AllSeasonContact 2 i SF3 mogu da izjavim za televiziju, kao nove su isti đavo, svakako bolje od 6 godina starih letnjih Hankook :D E sad zima, i za godinu dve, preneću utiske.
Ja sam isto uzeo AllSeasonContact 2 i za sada sam zadovoljan. Buka je ista kao letnja i na 160 i nekako lakše se sa novim gumama postiže veća brzina. Da li je to taj manji otpor kotrljanje kojim se hvale ili nešto drugo, ali se baš primeti da auto lepše ide. Možda je samo subjektivno, jer sam do pre mesec dana vozio zimski set, pa sam zaboravio kako je sa "letnjim".

Čuvene all season gume, ne valjaju ni za leto, a tek ne valjaju za zimu 😂😂

Evo ga i test all season guma za 2025, Österreichischer Automobil, Motorrad und Touring Club....

ADAC takođe https://presse.adac.de/meldungen/ad...n-wenige-sind-wirklich-allwettertauglich.html
Ovo poređenje je već zastarelo na neki način, jer uskoro stižu (ili su već u prodaji) novi AS modeli - Michelin CrossClimate 3/Michelin CrossClimate 3 Sport, Nokian Seasonproof 2, Uniroyal AllSeasonExpert 3 itd.
Ali dobro, biće novih uporednih testova do kraja godine.

Ode drugar u Eurogumu u Grcica Milenka i kaze trebaju mu za VW polo LETNJE GUME i ovaj kaze ok moze imamo ne znam koju cenu mu je rekao nije sada ni bitno jer nije problem u ceni. Covek mu monitira Westlake r14 sw608 i kaze mu to su ti letnje.

Prilozi

• photo_2025-06-21_12-16-28.jpg
    photo_2025-06-21_12-16-28.jpg
    179.7 KB · Pregleda: 85
  • photo_2025-06-21_12-16-32.jpg
    photo_2025-06-21_12-16-32.jpg
    178.9 KB · Pregleda: 94
Je l' lepo piše na njima M+S (mokro+suvo)? Piše, znači letnje su, molim lepo!

Kakve secikese i polu svet to je strasno. A jos nesto mi nije jasno na dve pise DOT normlano a dve ima samo onaj beli pecat ne znam sta je to. Sledeci level je da fasuje neki protekt samo tako, zamislite koliko se toga desava sta se prodaje ljudima.

Čuvene all season gume, ne valjaju ni za leto, a tek ne valjaju za zimu 😂😂
Ja koliko sam istraživao, a dosta sam se posvetio prošle jeseni, shvatio sam da su AS gume ustvari u većini slučajeva praktično zimske. Po performansama u zimskim uslovima se vrlo malo ili nimalo razlikuju od zimskih, a u letnjim uslovima su dosta lošije od letnjih.
Zato sam i odustao od njih jer auto mnogo više koristim u letnjim uslovima, ustvari preciznije u ne-zimskim uslovima

All weather mogu da se voze i po snegu, a all season samo tamo gde je blaga zima. Problem je što se u prodaji kod nas sve nazivaju all season, jer su se one prve počele proizvoditi i ustaljen je termin.

Мислим да је већи проблем што је код доста нашег народа устаљен термин M + S као гума за целу сезону, иако то значи mud + snow и представља класичну зимску. Језиво колико је таквих тренутно у саобраћају, а тек Тигар Винтера...

Ode drugar u Eurogumu u Grcica Milenka i kaze trebaju mu za VW polo LETNJE GUME i ovaj kaze ok moze imamo ne znam koju cenu mu je rekao nije sada ni bitno jer nije problem u ceni. Covek mu monitira Westlake r14 sw608 i kaze mu to su ti letnje.
Cista letnja, nema sta, ako se penje na Himalaje leti.
Ja se nadam da je trazio zamenu i letnje da stave, nije valjda lud da je precutao, nisi nam rekao kraj price :D

Cista letnja nema sta :) Westlake SW608

Zimske gume
M+S karakteristika
sa simbolima pahuljice
icon_snow.gif

Mislim da se nije bavio time posto vrv ne bi islo lagano to sa tim indijnacem a da zoves inspeksciju ne mozes da dokazes sta si ti njemu rekao.

Trebaju mi nove AS gume za Reno Modus, jel ima smisla ovo što chatGPT preporučuje? Ima li boljih opcija u tom budžetskom cenovnom rangu?

Screenshot 2025-06-27 at 06.49.40.png

Ni ne treba da bude u saobraćaju ko ne razlikuje letnje i zimske gume.

Trebaju mi nove AS gume za Reno Modus, jel ima smisla ovo što chatGPT preporučuje? Ima li boljih opcija u tom budžetskom cenovnom rangu?

Pogledajte prilog 497445
Od tih sa liste, jedino Quartaris 5 nisu smeće, ali im je cena takva da se ne isplate pored malo skupljih a boljih AS guma. Napiši tačnu dimenziju.

Od tih sa liste, jedino Quartaris 5 nisu smeće, ali im je cena takva da se ne isplate pored malo skupljih a boljih AS guma. Napiši tačnu dimenziju.
Dimenzije su 185/60/R15. Trenutno imam neke AS Riken i odlična su me služile (ili možda samo ne znam za bolje, ovo mi je prvi auto), auto se vozi 70% po gradu i ostatak su izleti i međugradska putovanja.

Cene u toj dimenziji su takve da nema dobre gume srednje klase ispod 8500 din, npr. ove Kleber: https://www.tyrereviews.com/Tyre/Kleber/Quadraxer-3.html
Za oko 7500 din. imaš Firestone MS2, ali za njih kažu da imaju izraženije zimske karakteristike i da se ''troše'' brže od proseka klase - https://www.tyrereviews.com/Tyre/Firestone/MultiSeason-Gen-02.htm

A te Riken/Tigar/Orium klon AS nisu baš toliko loše kada su nove (posebno ne za gradsku vožnju), ali jednostavno su u startu lošije u svim uslovima od AS guma srednje klase, plus se ta razlika povećava vremenom.

Vrh Dno