Bavim se ovim problemom vec par nedelja i kao neko ko se bas ne razume u iste a nema potrebu za nekim preterano mocnim modelom dosao sam do zakljucka da cu kupiti najbolje sto mogu za svoj budzet
Necu gledati da li je nov ili polovan vec cu pokusati da objedinim izradu i motor
Drugim recima ako ides samo na motor,bices uskracen kvalitetom izrade,losijim ekranom(pricam o nizoj i nekoj srednjoj klasi) o kojoj ovde ima najvise reci)zakinut na odredjenim portovima ,bez svetlece tastature i sa procesorom najnize klase u generaciji i sa masinom koja podrzava max 8gb rama( u dosta slucajeva)
Ali cu dobiti garanciju,imati noviji procesor (najslabiji u klasi)
Imati mozda noviju wi fi i blutut verziju i mozda dugotrajniju bateriju
Moj najveci problem pri kupovini polovnog laptopa bilo je nepoverenje prema prodavcima(bez obzira na ocene i preporuke ) i poprilicno visoke cene polovnih laptova vise klase(stariji modeli)
Nisam znao kako cu im verovati da je baterija dobra,da je laptop pregledan,ociscen ,zamenjen pokvareni deo originalnim ,sarke dobre,ekran dobar itd
Nalazio sam cene polovnih laptopova sa generacijom procesora 6,7,8 i do 600-700evra pa i vise kako se taj broj peo ka generacijama 9,10,11,ram memorijom ddr3 ma sve zastarelo,verzije wi fi,blututa itd
Nista meni tu nije bilo jasno,glava hoce pukne od razmisljanja ali budzet ogranicen
Medjutim kockice su se polako pocele sklapati (odmah napominjem ,sansa da ne budete zadovoljni polovnim stvarima uvek postoji i to ce uvek biti lutrija)
Dao sam sebi prioritete ,sta mi je bitnije ,meni licno s obzirom da ce laptop sedeti 99% vremena na stalku (baterija nije bila toliko primarna), da ce sluziti za office ,surf i gledanje klipova,skidanje filmova i serija ,dobar ekran 15"minimum,numericka tastaura (saznao da je laptopovi ispod 15" nemaju) ,solidan procesor(nisam hteo ici ispod 10 generacije i ispod I5 ili Amd ispod R3 verzije) ,portovi ,veca ram memorija (ili bar moguca nadogradnja na 16gb,i izrada,svetleca tastatura i ako me neko odozgo pogleda tac skrin na lapu i sve to za 350eura 370max,plus naci prodavca kome cu koliko toliko verovati
Odlucih se da pratim oglase ljudi koji prodaju svoje uredjaje a ne preprodavce
To je bilo mrcvarenje ,oglasa jako malo,cene nize od preprodavaca za bar 20% ali jako malo onoga sto sam ja trazio od.laptopa,samo me je jedan oglas zainteresovao za dve nedelje i dok sam se promisljao ode lap,sutra ga videh kod preprodavca po visoj ceni naravno
Ma popizdeo sam!
Digao ruke od svega i odlucio da kupim nov i da debelo probijem budzet
Jer ili nemam srece ili nema laptopa za moj budzet sa gore navedenim karakteristikama (realno gledano i sam sam mislio da ocekujem previse)
I naravno kako to obicno biva jedan laptop mi je bio interesantan da ga uzmem i pratio sam tog prodavca (dopalo mi se sto je imao sve podatke gde ,kako i zasto) nije navaljivao ,brzo je odgovarao na poruke
I bukvalno kada sa se spremao da odem, kupim nov laptop,kod njega se pojavi ono sto sam cekao 4 nedelje jos bonus tac skrin
Da rezimiramo,ako hocete dobar laptop polovan iz gornjega segmenta za pristojniju cifru moracete cekati ili imati bas bas srece i reagujte odmah
Ako hocete lite verziju laptopa gde cete sem garancije dobiti pa skoro sve losije od polovnog laptopa srednjeg segmenta ,onda uzmite nov
Prodavca birajte ne samo po ocenama vec nazovite,jednostavno imajte komunikaciju sa njime,gledajte da se zna gde je ,gde mu je "radno mesto",uopste pristup vama kao kupcu,pitajte sve sto vas zanima,da li je lap otvaran ,sta mu je menjano,kakav je ekran ,baterija sarke
Ako vam se ista ucini sumnjivim odustanite ,vise on gubi nego vi
Udjite malo u tematiku nemojte dozvoliti da idete u kupovinu bez ikakvog znanja bar osnovnog i najvaznije probajte proizvod ,bez toga ne uzimajte, pa makar sedeli pola sata i vise i isprobavali ,pratite koliko brzo opada baterija,klimaju li se sarke ,ima li mrtvih piksela na ekranu u kakvom je fizickom stanju lap
Odredite prioritete pri kupovini,sta vam je bitno kod laptopa odredite budzet i spremite se na cekanje
Nadam se da sam bar malo pomogao nama laicima.Ove iskusnije bih zamolio da slobodno daju jos konkretnije smernice kako ,sta i zasto