Šta je novo?

Laptop Laptop do 500€

Koji laptop kupiti?

petar.ostoja

Cenjen
Učlanjen(a)
08.08.2012
Poena
170
Ljudi, nisam nikada kupio nov lap top, pa bi mi dobro dosla preporuka. Bitno je da je nov i do max 500€
Preferiran brend: HP ili Lenovo. Ako imate bolju preporuku, dodajte.
Namena: MS office (word, powerpoint, outlook) da uvek rade fluidno. Klasican office LT da sto fluidnije radi. Potreban je za office, administracija, sales, law itd.

Da li je dovoljna integrisana GPU ne bih znao, ali gaming ne dolazi u obzir na ovome.

U budzetu sam video HP 250 G9, i5, 16GB DDR4, pa me zanima ako neko ima iskustva.

I vazno je da ima legacy BIOS, pored UEFIja

Препоручио бих ти неки Леново.
Олед у сваком случају не.ђ
Самим тим што је екран IPS не значи квалитет, то како изгледа екран варира од примерка до примерка.
Па се све своди на то да ти процениш да ли ти екран одговара.
Проблем је што су јефтинији лаптопови лошег квалитета израде.
Ниси планирао да повећаш буџет ?
Што се тиче лаптопа од 15 инча и 2.8К резолуције, ја бих то прескочио не само због тога што је OLED већ и јер не пасује таква резолуција на тако мали екран.
Много је све ситно.
Није OLED за то што треби треба тј. за Office.
Znači po tvom mišljenju, ovaj 14 inča Lenovo za mnogo više para sa 2.8k i oled ne valja jer je još sitnije:
?
U svakom slučaju 2.8k oled bi trebalo da je bolji od svih ekrana koji se nude u tom rangu cena. Ako imaš informaciju da ima neki bolji za tu cenu, ostavi informaciju @Serbian91

Znači po tvom mišljenju, ovaj 14 inča Lenovo za mnogo više para sa 2.8k i oled ne valja jer je još sitnije:
?
U svakom slučaju 2.8k oled bi trebalo da je bolji od svih ekrana koji se nude u tom rangu cena. Ako imaš informaciju da ima neki bolji za tu cenu, ostavi informaciju @Serbian91
Веруј ми да је много ситно. Не знам да ли си видео како су ситна слова на Full hd 15 инча ? Ситније од тога је нечитко.
То су најчешће премиум екрани, тако да није до тога, већ су ситна слова.
Не ради се о томе да ли је Oled бољи или није. Oled није прављен за сурфовање и читање текста у ворду, тј. за статичне ствари. Опет ко мења лаптопове на 2-3-4 године можда и не примети неке аномалије екрана.
Све зависи колико планираш да задржиш један Oled лаптоп.
Ја лично немам поверења у толико јефтине Oled екране, пошто их само Асус нуди у том ценовном рангу.
Но добро, то је субјективни осећај, а ти види колико би да користиш лаптоп и обавезно провери квалитет израде кад купиш.

Poslednja izmena:
@Diamond Za te potrebe verovatno mu je super fenomenalan za 50k onaj HP što je pomenuo neko na prošloj strani da je kupio za 60k
ali je on tražio do 70k - i dalje mislim da je bolji taj oled što se tiče ponašanja ekrana.

U svakom slučaju ako neko ima bolje opcije, ostavite čoveku link :)

Za sada sam ipak blizi da uzmem onu drugu opciju sto sam naveo, ali bez aktiviranog Win, sto izadje onda oko 52k. Za te pare iskreno nisam bolje nista nasao. OLED mi je ipak nekako "rizican" za ovu nizu cenovnu kategoriju, a laptop planiram svakako da koristim 5+ godina. Trenutna Toshiba mi je trajala skoro 13 godina, ali u rasponu od par nedelja polomio se drzac ekrana i riknula baterija, pa je vreme za zamenu. :D

Za jeftinije HP sam i u ovoj i drugim temama na forumu citao da su za izbegavanje u ovom cenovnom rangu pa ih zato nisam ni uzimao u razmatranje.

Za sada sam ipak blizi da uzmem onu drugu opciju sto sam naveo, ali bez aktiviranog Win, sto izadje onda oko 52k. Za te pare iskreno nisam bolje nista nasao. OLED mi je ipak nekako "rizican" za ovu nizu cenovnu kategoriju, a laptop planiram svakako da koristim 5+ godina. Trenutna Toshiba mi je trajala skoro 13 godina, ali u rasponu od par nedelja polomio se drzac ekrana i riknula baterija, pa je vreme za zamenu. :D

Za jeftinije HP sam i u ovoj i drugim temama na forumu citao da su za izbegavanje u ovom cenovnom rangu pa ih zato nisam ni uzimao u razmatranje.
Не бих хтео да те разочарам, до 60.000-70.000 је исто јефтиније, проблем је што ми живимо у земљи са малим платама.
Разлика између једног истог лаптопа од 50.000 и од 70.000 је више меморије, бољи процесор... Зато други модел кошта 20.000 скупље.
Више новца не значи увек и бољи квалитет израде.

Da ne otvaram posebnu temu.
Trazim nesto do 54k.
Sta je bolji izbor od ova dva modela,
Mozda imate neki predlog?
Da napomenem, samo novo i u radnjama.

Hvala na brzom odgovoru.
Ako je razlog izbora Asus zbog 8gb rama vise i duplo veceg ssd-a,
ako se to zanemari,
koji je onda bolji?
Uporedjujuci procesore, kvalitet izrade, kvalitet ekrana (valjda su oba ips?).

Hvala na brzom odgovoru.
Ako je razlog izbora Asus zbog 8gb rama vise i duplo veceg ssd-a,
ako se to zanemari,
koji je onda bolji?
Uporedjujuci procesore, kvalitet izrade, kvalitet ekrana (valjda su oba ips?).
Onda je bolji Lenovo, u Asusu je ili losiji IPS ili TN, s obzirom da je osvetljenje samo 250 nita. Lenovo se verovatno manje greje i ima duzu autonomiju zbog procesora. Najbolje da nadjes tako nesto samo sa vise memorije.

Za 17.3" mora redovno u teretanu 😀
Da ne otvaram posebnu temu.
Trazim nesto do 54k.
Sta je bolji izbor od ova dva modela,
Mozda imate neki predlog?
Da napomenem, samo novo i u radnjama.

Sta je bolji izbor i zasto:
ili
Nekih 8k je razlika u ceni.

Nemas neke drasticne razlike sem ako ne preferiras odredjeni procesor.Jedino je razlika u ram memoriji jedan podrzava 16 drugi 64 i ima brzu ram memoriju
Sto kasnije mnogo znaci jer mozes dodati jos memorije i ubrzati laptop
Dok si kod ovoga jefinijeg zapeo tu gde jesi

Za procesore stoji 64gb i 96gb.
Valjda oba imaju 8gb integrisano na ploci + slot u kome je 8gb (verujem da moze da prime oba 16gb ili 32gb).
Hoces reci da nema razlike sto jedan dd4 a drugi ddr5 u performansama, trajanju baterije i grejanju?

Sem brzine rada nema ,slicni su potrosaci iako AMD trosi za nijansu manje struje i manje se greje
licno bih isao na skuplji zbog ddr5 memorije,ako ti novac nije problem

.
Sta je bolji izbor i zasto:
ili
Nekih 8k je razlika u ceni.
Нема никакве разлике, изгледа да је ово један исти модел само што има Интел и AMD.
Имаш једино исти тај модел са већом батеријом али то је генерално небитно.
Шта год да наручиш провери како си задовољан са квалитетом екрана и квалитетом израде.
Неку посебну разлику у процесору или нешто слично нећеш осетити у свакодневном раду.

Sitna slova se rešavaju podešavanjem u windowsu.
Неке ствари се не могу подесити.

Zasto kvalitet izrade i kvalitet ekrana?
Da li je to upitno, zar u toj seriji?
На жалост јесте.
Добар екран и лаптоп а да није Oled (тј да је IPS) кошта по 90.000 а некада нема ни за тај новац
Што се квалитета тиче, постоје лаптопови са годину дана гаранције за правна лица.
Замисли да ти неко условљава да не би требало много користити лаптоп а платиш га 130.000.
Има и обрнуто, модела са три године гаранције из фабрике.
Ово до 70.000 - 80.000 то је само за нас скупо.
У свету је 120.000 за гејмерски лаптоп буџетска (тј. најјефтинија) варијанта.
Сад и Thinkpad има за 70.000, али није то исто као скупљи модели.
Поједине фирме држи угашене изложене лаптопове. Најбоље да погледаш сам разлике у квалитету израде.
Што се екрана тиче, IPS има добре углове видљивости, није исти IPS од 70.000 и 150.000
Има много модела лаптопова где продају један исти (не)квалитет израде. Екране бираш, зато један модел кошта 60.000, а исти такав модел 95.000, има бољи процесор и/или бољи екран.

Poslednja izmena:
Moj izbor bi pao na Lenovo,samo da ima 16 gb ram.Cpu je Ryzen i malo jaci.ThinkBook je solidan laptop.
Malo kasnije tek vidim, kod nas u firmi svi imaju thinkbook i bas su im lose sarke, dosta kolega je menjalo laptop, neki i vise puta, jer je popucala plastika oko sarki.

Bas ste me iznenadili sa Lenovo.
Gledao sam Lenovo sto se laptopa tice i nekako sam uvek nailazio na komentare da je Lenovo sigurica za kvalitet tj. sto je nekada Asus bio.

Potencijalni problem kod ips-a gde je u radu uocljiv, da li na tamnoj ili svetloj pozadini?

Koliko sam pratio na forumu preporuka je oled-ekran za izbegavanje, bolje ici na ips, moze li malo da se pojasni?

Moze li taj ips biti gori od TN laptopa iz 2013?

Sta je predlog za tu sumu do 70k u radnjama?

Od laptopa iz 2013 moze biti gori samo digitron ;)
Tako da ako se ne bavis molekularnom biologijom ne brini za ips ekrane ,sve je to u tom cenovnom rangu kotektno

Bas ste me iznenadili sa Lenovo.
Gledao sam Lenovo sto se laptopa tice i nekako sam uvek nailazio na komentare da je Lenovo sigurica za kvalitet tj. sto je nekada Asus bio.

Potencijalni problem kod ips-a gde je u radu uocljiv, da li na tamnoj ili svetloj pozadini?

Koliko sam pratio na forumu preporuka je oled-ekran za izbegavanje, bolje ici na ips, moze li malo da se pojasni?

Moze li taj ips biti gori od TN laptopa iz 2013?

Sta je predlog za tu sumu do 70k u radnjama?
Леново прави лаптопове од 30.000 динара па на више.
Не постоји идеја "Леново је супер фирма, нећеш погрешити". То не функционише тако.
Постоји такозвана панел лутрија. Ако ти IPS који добијеш одговара, то је то. Ако не, имаш 15 дана да вратиш без објашњења (под условом да си купио online).
Ево ти нешто за Oled

Леново има добар биос и уме да се нађе баш нешто добро. Само треба наћи. Реално можеш и неку другу фирму али не бих одустао од Lenova јер има конфор подешавања у biosu што неко други има а неко не, како ко.
Концентриши се на квалитет израде, а надам се да ће ти екран бити потаман. Осим ако не узимаш нешто половно ?

Nazad
Vrh Dno