Šta je novo?

Laptop Laptop do 500€

Koji laptop kupiti?

petar.ostoja

Cenjen
Učlanjen(a)
08.08.2012
Poena
170
Ljudi, nisam nikada kupio nov lap top, pa bi mi dobro dosla preporuka. Bitno je da je nov i do max 500€
Preferiran brend: HP ili Lenovo. Ako imate bolju preporuku, dodajte.
Namena: MS office (word, powerpoint, outlook) da uvek rade fluidno. Klasican office LT da sto fluidnije radi. Potreban je za office, administracija, sales, law itd.

Da li je dovoljna integrisana GPU ne bih znao, ali gaming ne dolazi u obzir na ovome.

U budzetu sam video HP 250 G9, i5, 16GB DDR4, pa me zanima ako neko ima iskustva.

I vazno je da ima legacy BIOS, pored UEFIja

Nije moj, preporucio sam prijatelju. VA je bio na popustu u eplaneta. Bavi se statikom i konstrukcijom u gradjevinarstvu i potreban mu je brz procesor. Ekran je bez zamerke kod ovog Asusa. Los komentar za ekran se odnosio na Lenovo v15.

Zna li neko nešto o Asus vivobook go seriji? Da li je vivobook go bolji od obicnog vivobooka? Piše da su vivobook go oled ekrani? Da li to treba izbegavati(onaj burn in itd)?
Namena bi bila rad u office-u, tj. Excel tabele, i powerpoint prezentacije časova. Prezentacije, nekad na projektor nekad sa laptopa.
Čitao sam ovde na forumu preporuke kolege o ryzen 5 i ryzen 7 modelima, npr 7730u, 5730u. A posto se ovi asusi za nekih 12k manje nude za 5720u, da li je to osetno slabije od 5730u, u pogledu dugoročnog resenja u naredne bar 3 godine?
Cenovno mogu da dam i 56-60k, ali bih uštedeo ako mogu u kupio nešto za 45k.

Da li je apsolutni minus 8gb ram memorije, da li te laptopovr uopste da razmatram? I ako je odgovor da, da li onda da gledam da imaju prazan slot radi nadogradnje kasnije?

I najvažnije pošto je laptop za suprugu, njoj je bitno da je što lepši i tanji, zato joj se sviđa Asus ovaj
15 inca minimum, i numericka tastatura, kuca brojeva u 3 lepe...
Hvala.

Iz nekog razloga ne mogu edit da uradim.
Da skratim tj. suzim izbor
ASUS Vivobook 15 M1502 Ryzen 5 7530U , 16gb ram, 512gb, 55000rsd
LENOVO IdeaPad Slim 3 15ABR8 Ryzen 5 7530U/16gb/1tb 82XM0091RM, sa nekim kodom izadje 57000rsd

nije mi bitno sto Lenovo ima vise skladišnog prostora, ako je nešto od ova dva bolje izradom, pouzdanošću itd...

Ili imate neki drugi predlog?

Ne znam taj R5 bas koliko je dobar.. Ali za 57.000 deluje ok.

Iz nekog razloga ne mogu edit da uradim.
Da skratim tj. suzim izbor
ASUS Vivobook 15 M1502 Ryzen 5 7530U , 16gb ram, 512gb, 55000rsd
LENOVO IdeaPad Slim 3 15ABR8 Ryzen 5 7530U/16gb/1tb 82XM0091RM, sa nekim kodom izadje 57000rsd

nije mi bitno sto Lenovo ima vise skladišnog prostora, ako je nešto od ova dva bolje izradom, pouzdanošću itd...

Ili imate neki drugi predlog?
7530U je dobar procesor po cpubenchmarku, malo slabiji od i5-12450h koji ima drugi lenovo koji sam ostavio na prethodnoj strani, sad je koliko vidim 54000 din:
Možda za malo manje para sličan HP:
Ili možda ovaj sa malo jačim r7:

Koliko ja vidim, u tom rangu ima više modela koji su svi sasvim solidni, bar na prvi pogled. Nijedan ne znam stvarno kako se ponaša ili izgleda ili je bolje izrade.

Da to sam i ja uočio za odnos 7520u i 7530u, pa je 7520u skroz ispao iz igre.
Gledam takođe i i5-12450h vs 7530u je u pogledu power efficiency osetno slabiji, što verujem da je direktan uticaj na bateriju, a takođe i godinu dana je stariji procesori i skoro duplo slabiji integrisani gpu čip.
Ranije laptopove koje sam imao uvek sam imao uvek intel(period 2012 do 2018) zbog stabilnosti sistema, međutim u PCu svom furam ryzene već par godina i stabilnost istih je nemerljivo bolja nego pre 10 godina, pa sad baš naginjem ovom 7530u modelu.

Da ne otvaram novu temu trazim vec nedeljama nesto da uzmem i uvek kad i nadjem nesto odvrati me TN panel. Sveo sam neki najjuzi krug na ova dva (citaj tri) laptopa, sad sta bi preporucili 7730U ili 5700U? Koliko vidim ostalo je sve slicno ako ne i isto.

I ovaj ACER je nekih slicnih karakteristika (dosta jeftiniji) e sad nikad se nisam susretao sa ACER laptopovima, kvalitet izrade, hladjenje?

Juce sam klincu ovaj narucio ,ne treba mi nesto prezahtevno ali ne izgleda lose spram cene ,51999.
Провери квалитет израде и екрана.
Враћај одмах ако је TN панел
Da ne otvaram novu temu trazim vec nedeljama nesto da uzmem i uvek kad i nadjem nesto odvrati me TN panel. Sveo sam neki najjuzi krug na ova dva (citaj tri) laptopa, sad sta bi preporucili 7730U ili 5700U? Koliko vidim ostalo je sve slicno ako ne i isto.

I ovaj ACER je nekih slicnih karakteristika (dosta jeftiniji) e sad nikad se nisam susretao sa ACER laptopovima, kvalitet izrade, hladjenje?
Леново има одлично хлађење за те Ryzen процесоре. Друге фирме немају исти биос као Lenovo.

Na kraju nista od ovoga nisam uzeo, uletelo mi preko kp HP 15s-eq2083nm za 47k star 3 meseca sa garancijom, 5700u sa 16gb i 1Tb za neke osnovne potrebe ja zadovoljan.

Na kraju nista od ovoga nisam uzeo, uletelo mi preko kp HP 15s-eq2083nm za 47k star 3 meseca sa garancijom, 5700u sa 16gb i 1Tb za neke osnovne potrebe ja zadovoljan.
Припази на биос, HP има лоша подешавања у нижој класи лаптопова, да ти се не прегреје лаптоп.

Pozdravc svima . Da li neko ima iskustva sa ovim laptopom ASUS Vivobook 15 M1502YA-BQ018 .Namena bi 90 psoto bila geldanje video sardžaja, i slušanje muzike.Povremeno surf i yt. Ili ako može neka preporuka za laptop do 70000 i5 CPU ili AMD.AMD nisam koristio pa ako neko ima nekih iskustava bio bih zahvalan.Hvala svima na odgovorima,

Pozdravc svima . Da li neko ima iskustva sa ovim laptopom ASUS Vivobook 15 M1502YA-BQ018 .Namena bi 90 psoto bila geldanje video sardžaja, i slušanje muzike.Povremeno surf i yt. Ili ako može neka preporuka za laptop do 70000 i5 CPU ili AMD.AMD nisam koristio pa ako neko ima nekih iskustava bio bih zahvalan.Hvala svima na odgovorima,
Odlican procesor ,kao i ostalo ,ali za tvoje potrebe imas ok varijante za 50+k,ali ako pare nisu problem svaka preporuka.

Zasto mislis da je tn panel
Један исти лаптоп се појављује у верзији са 3-4 панела то је нормално.
Овако јефтини се појављују обично у једној верзији. Чак и да је IPS панел, не значи да је идеалан с обзиром на цену. Па обрати пажњу да ли си задовољан или враћаш.
Мени се чини да је то мала разлика у односу на vivobook од 50.000. Бољи процесор, више простора за складиштење и то је то.
Екран је IPS aли не очекуј чуда јер спада у јефтине екране.
Мени се чини да ти је битнији квалитет израде и конфор, тј. екран. А не процесор, за твоје потребе нећеш приметити разлику у односу на неки процесор који је слабији.
Aко је то овај процесор, стрелице горе доле лево и десно су јако ситни па имај то у виду.
Ентер не покрива два реда, не знам како си навикао на претходном лаптопу ?

Poslednja izmena:
Један исти лаптоп се појављује у верзији са 3-4 панела то је нормално.
Овако јефтини се појављују обично у једној верзији. Чак и да је IPS панел, не значи да је идеалан с обзиром на цену. Па обрати пажњу да ли си задовољан или враћаш.

Мени се чини да је то мала разлика у односу на vivobook од 50.000. Бољи процесор, више простора за складиштење и то је то.
Екран је IPS aли не очекуј чуда јер спада у јефтине екране.
Мени се чини да ти је битнији квалитет израде и конфор, тј. екран. А не процесор, за твоје потребе нећеш приметити разлику у односу на неки процесор који је слабији.
Aко је то овај процесор, стрелице горе доле лево и десно су јако ситни па имај то у виду.
Ентер не покрива два реда, не знам како си навикао на претходном лаптопу ?
Hvala na odgovoru.

Gledanje video sadržaja.. Najveći fokus na ekran.

Mozda polovan macbook?

Juce sam klincu ovaj narucio ,ne treba mi nesto prezahtevno ali ne izgleda lose spram cene ,51999.
Kakav je ovaj dell spram asusa,vidim da ima 120 herca ,a cena je slicna

Imam jedno pitanje. Drug hoce da uzme laptop, ali je ogranicen na gigatron. Jednostavno covek nece da se pomuci da uzme cekove i bukvalno je sam sebe ogranicio na gigatron. Ja sada gledam ponudu i nisam zapazio nista toliko zanimljivo u cenovnim rangu oko 500-550€.
Na kraju sam izbor suzio na neki od modela lenovo ideapad slim 3. Nw znam da li sam pogresio, ako neko moze da baci pogled od upicenijih. Ja bih isao na konfiguraciju od 16GB RAM-a obavezno, e sada sto se procesora tice, ima konfiguracija sa R5 7530u i sa R7 7730u.
Postoji i razlika u dijagonali ekrana, ima ih u 15.6" i u 16"

Uglavnom imam konfiguraciju 15.6" sa R5 7530u, 16gb RAM-a i 1TB SSD za 62 000.

Takva ista konfiguracija sa 16" ekranom je 66 000, da napomenem da ovaj ekran ima oznaku WUXGA , Iskreno ne znam sta to znaci.

I na kraju ima konfiguracija sa R7 7730U koja kosta 70 000

Ima tu nekih HP Acera, ali svaki od njih ima neke konfiguracijske mane. Ili je TN ekran ili 8GB RAM-a ili je procesor neki slabiji...

Da li sam pogresio ili mozda ima nesto bolje u ovoj prodavnici za te pare? Drugu lap top treba za posao, tako da sam isao na IPS kao osnovu svega, i gledao da izvucem sto vise nankonfiguraciji. Moje pitanje je i da li vredi doplata za ovaj najskuplji. Znaci 10 000 doplate za R7?

Sada ima akcija u gomili radnji ali ako hoce u gigatronu ,ta od 62k,je dobar izbor ,kad kazem dobar izbor mislim na gigatron.Ja sam uzeo pre par dana 17,3,ryzen 5 5500,16,512,za 49k.

Da ne bih otvarao novu temu, koji model bi preporucili izmedju sledeca dva (ili ako ima nesto bolje do 70k):

1. ASUS Vivobook 15 OLED M1505YA-MA269 (OLED 2.8K, Ryzen 5 7430U, 16GB, SSD 512GB) - cena 71k
2. ASUS Vivobook 15 X1504ZA-NJ887 // Win 11 Pro (Full HD, i5-1235U, 16GB, SSD 512GB // Win11 Pro) - cena 60k

Namena klasicna za office/surfovanje, mozda neki film kada sam na putu. Vidim da su u temi preporuceni i Lenovo G6 modeli, pa ne znam da li su bolja opcija od ova dva sto sam vec naveo?

Ja sam kupio ovaj za 60000 din., i zadovoljan sam:

Da ne bih otvarao novu temu, koji model bi preporucili izmedju sledeca dva (ili ako ima nesto bolje do 70k):

1. ASUS Vivobook 15 OLED M1505YA-MA269 (OLED 2.8K, Ryzen 5 7430U, 16GB, SSD 512GB) - cena 71k
2. ASUS Vivobook 15 X1504ZA-NJ887 // Win 11 Pro (Full HD, i5-1235U, 16GB, SSD 512GB // Win11 Pro) - cena 60k

Namena klasicna za office/surfovanje, mozda neki film kada sam na putu. Vidim da su u temi preporuceni i Lenovo G6 modeli, pa ne znam da li su bolja opcija od ova dva sto sam vec naveo?

Препоручио бих ти неки Леново.
Олед у сваком случају не.ђ
Самим тим што је екран IPS не значи квалитет, то како изгледа екран варира од примерка до примерка.
Па се све своди на то да ти процениш да ли ти екран одговара.
Проблем је што су јефтинији лаптопови лошег квалитета израде.
Ниси планирао да повећаш буџет ?
Што се тиче лаптопа од 15 инча и 2.8К резолуције, ја бих то прескочио не само због тога што је OLED већ и јер не пасује таква резолуција на тако мали екран.
Много је све ситно.
Није OLED за то што треби треба тј. за Office.

Nazad
Vrh Dno