Šta je novo?

LANG sr.UTF-8

To je rasprava na temu "ćirilica vs latinica", a to uopšte nije ovde bila tema.

Pa jeste, ali i tamo teško ostaju on topic, pa se svađaju i oko ćžđš :D
Meni je teško jer ne mogu da koristim apostrofe nigde, nego moram iz word-a da ukucam i pastujem ovde... :( Trudiću se

To sam ja rešio pomoću programa Microsoft Keyboard Layout Creator - naša slova se nalaze na standardnim mestima ali se dobijaju tako što se drže pritisnuti tasteri Ctrl+Alt (ili desni Alt) i to dugme (Ctrl+Alt+Shift za veliko slovo) a ostatak tastature je indentican standardnoj EN (US). Jeste malo čudno dok se ne naviknete, ali kasnije će te kucati "naša" slova automatski.

Napravio sam instalaciju (za Windows) tako da možete bez problema da je i vi instalirate (instalira se kao "Serbian Latin - US - Custom").

Hvala druže, ovo rešenje mi se sviđa, već sam ga instalirao na poslu, a i kući ću sigurno. Svaka čast :wave:

Vala komplikujete! :p Evo ja sam u znak protesta prešao na kuke i motike! U startu se izvinjavam na moguće greške jer koristim US tastaturu od pre ojh-ha tako da Shift+Alt ybog interpunkcije rade prekovremeno :)

Hehe... tako sam i ja dosta dugo radio (stalno menjao layout kada treba da otkucam neki znak interpunkcije). Sada sam se navikao na SR layout. Čak i uglaste zagrade kucam sa ALT-F i ALT-G. :)

Namestiš samo SR keyboard, i pičiš po tome dok ne naučiš :) Nećemo sigurno naterati svet da se prilagodi nama, nego daj da iskoristimo ovo što imamo.

Ja nemam US, jer ne znam šta će mi. Čovek se navikne na sve, pa i na razmeštene zareze, tačke, navodnike i ostale znake (upitnike, kose i prave i donje crte, navodnike, apostrofe, uglaste i vitičaste zagrade, pomeren & itd.)

Nema potrebe da radi Shift+Alt zbog interpunkcije, svi interpunkcijski znaci postoje, samo treba naučiti raspored.

Pa jeste, ali i tamo teško ostaju on topic, pa se svađaju i oko ćžđš :D
Meni je teško jer ne mogu da koristim apostrofe nigde, nego moram iz word-a da ukucam i pastujem ovde... :( Trudiću se

Zašto moraš da kopiraš? Apostrof se nalazi desno od nule, na '-' tasteru.

Hehe... tako sam i ja dosta dugo radio (stalno menjao layout kada treba da otkucam neki znak interpunkcije). Sada sam se navikao na SR layout. Čak i uglaste zagrade kucam sa ALT-F i ALT-G. :)

Heh, i ja sam isto radio sa alt+shift često, ali sad sve što mi treba radim preko altgr + taster koji mi treba. ;) Jednostavno, navikne se čovek.

Namestiš samo SR keyboard, i pičiš po tome dok ne naučiš :) Nećemo sigurno naterati svet da se prilagodi nama, nego daj da iskoristimo ovo što imamo.

Ja nemam US, jer ne znam šta će mi. Čovek se navikne na sve, pa i na razmeštene zareze, tačke, navodnike i ostale znake (upitnike, kose i prave i donje crte, navodnike, apostrofe, uglaste i vitičaste zagrade, pomeren & itd.)

ko sto rekoh meni je problem sto i ovako dnevno menjam 5 razlicitih tastatura... :) jedva cekam da pocnu da prave tastature koje ce sliciti iPhoneu i koje ce moci da iscrtaju bilo kakav raspored tastera :D

ko sto rekoh meni je problem sto i ovako dnevno menjam 5 razlicitih tastatura... :) jedva cekam da pocnu da prave tastature koje ce sliciti iPhoneu i koje ce moci da iscrtaju bilo kakav raspored tastera :D

Something like..... Optimus Maximus? link

:D

sta je sa onom cenom? jel neka greska??

approx. 1256.86 € ?? WTF?

Evo, još jedan je lego na rudu. :) Zaslugom Koleta. Modifikovao sam UK layout ali tako da su naši karakteri defaut vrednosti na izmenjenim tasterima dok su 'stari' karakteri prebačeni na AltGr. Kome ovo treba nek' gvirne u attachment. Okačeni su i screenshot-ovi.

Prilozi

• Layout01.zip
    352.9 KB · Pregleda: 58
Zasto slova koja kucam nemaju "kukice"?

Jednostavnim pogledom na sajt mog fakulteta videcete da sam ja jos i pismen....

Poslednja izmena:
@ џифорце (ужас како ти ник изгледа на ћирилици)

Ovo sam davno napravio za sebe i zaboravio, pa kad sam video da te muči ...
Jedva ga pronađoh.
Desna polovina slike je šift+leva

Prilozi

• Layout.gif
    Layout.gif
    35.9 KB · Pregleda: 105
Evo, još jedan je lego na rudu. :) Zaslugom Koleta. Modifikovao sam UK layout ali tako da su naši karakteri defaut vrednosti na izmenjenim tasterima dok su 'stari' karakteri prebačeni na AltGr. Kome ovo treba nek' gvirne u attachment. Okačeni su i screenshot-ovi.

Cemu sluze ovi .dll-ovi ?

Ma ne dolazi u obzir, bez domacih slova kucam n(n+1)! puta brze a svako ko cita razume i sa i bez domacih slova :trust:

Mene ubi ovaj prelayak na srpsku latinicu!
Prosto me smara, stalno pišem pogrešno, ššššš!

Cemu sluze ovi .dll-ovi ?

Nemam predstavu. Kada se u Microsoft Keyboard Layout Creator kreira željeni layout, postoji mogucnost pravljenja instalacionog paketa i sve što vidiš je automatski kreirano od strane MKLC-a. Ako ti treba layout koji vidiš na slikama, samo hitni setup.exe.

Verovatno ti se pri startup-u nekako "izgubio" fajl ctfmon.exe. Skini Starter i u listi štikliraj ctfmon.exe. :wave:

Nije ga bilo u procesima ali sada je normalno u startup-u (gledam preko msconfig-a).
Problem je sto nemam ono izmedju taskbar-a i systray-a gde menjam EN<>SR...

Nesto registry pobrljavi pa nemas toolbar, probaj ovaj key da ubacis u reg pa restartuj win. Meni je pomogao vise puta

Prilozi

• langbarrestore.rar
    547 bajta · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Skidam prasinu sa ove teme...

Modovao sam Serbian Latin layout tako da mi je ostala qwerty tastatura, premestio sam interpukcijske znake na mesta na kojima zaista stoje na US tastaturi. Problem je sto posle instalacije novog layouta stari layout se pojavljuje s vremena na vreme, tako da imam 2 rasporeda u Serbian latin tastaturi.

Kod:
English (United States)
 # Keyboard
     * US
Serbian (Latin)
 # Keyboard
     * Serbian (Latin)   <<< ovaj stalno brisem i ponovo se pojavljuje !?
     * Serbian (Latin) modded

Kako da sprecim windows da mi stalno vraca originalni layout?

Poslednja izmena:
Vrh Dno