Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

A kakva ce sad situacija biti kad na scenu dolaze "profesionalni upravnici"? Jel se pitaju oni nesto ili ce oni direktno pitati stanare?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Ista stvar su upravnici po tom pitanju. U stvari upravnici samo imaju vece glupe i beskorisne obaveze (da upisuju zajednicu, prave izvestaje upravi gradskoj, zatupljuju se oko objave opste poznatih stvari u holu zgrade i slicnih nebuloza).
Nacin da se izmuze jos novca od gradjana, ali nista oni veca ovlascenja i mogucnosti od PSSa nemaju, bukvalno.

Praksa i propisi u Srbiji uvek u nekoj koliziji...
Praksa tezi efikasnosti i jednostavnosti a propisi mogu biti kruti i spori.
Trebalo bi da se upravnici pitaju toliko da se trazi od njih da oni skupe saglasnost ZA SVE.
Bukvalno bi upravnici morali za SVE radove da imaju saglasnost stanara.
Problem nastaje sto upravnici su i odogovorni ako se nesto ne ucini a moralo je, npr. da se ne ocisti led na trotoaru pred zgradom... neko padne, upravnik odgovara...
E ssad, da li je nedoreceno, ne znam sta biva ako upravnik trazi ili zakaze skupstinu stanara za nesto, npr za pp aparate a pozar izbije u medjuvremenu ili se neko stumba na poledjenom stepenist...
Nedorecenost.

Profesionalni upravnici zgrada će raditi po sledećoj šemi:
IMG-9103aeb398cb927284a38de2ead48ee3-V.jpg

Nije uopste nedoreceno. Upravnik ima obaveze da organizuje te stvari opste bezbednosti i to je sada iskljucivo njegova odgovornost.
Jedino ako firme izvodjaci omanu.

Novi zakon uopste nije nedorecen, bas je pravljen tako da ko ga procita zna kako da sebe sacuva, a nista korisno ne uradi, i pare uzima. A uzjedno je napravljeno da u normalnim zgradama ne vredi da neko od stanara bude upravnik, jer previse toga mu se moze naci sto nije uradio.

Garantujem da ce februara/marta biti napisano desetine hiljada kazni upravnicima iz redova stanara, za neispunjene najprostije moguce obaveze (koje jos nicemu ne znace, osim da neko ima posao da proverava iste i 'profesionalnim upravnicima' dodeli kintu).
Zivim u zgradama gde su se 99% stanara slagali za 99% stvari. Ali ne vredi nam da imamo upravnika iz reda stanara, ocigledno je da ce nam nametnuti neke kazne, tako je napisan zakon.

Da ne idemo u off - PSS/upravnik je dovoljan, sada i bez pecata, da stane ispred zgrade za potrebe radova iz teme. Njegovo je da prikupi saglasnost polovine stanara, to firme ne brine zakonski.

Bravooo
Ovo stampam i stavljam ovoj bagri u zgradi kojima je i 400din mnogo

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Kod mene u zgradi PSS/agencija koja je angazovana je dala saglasnost, medjutim ipak je covek iz TelefonKabla dosao da skupi potpise jer kako kazu tako mora da bi sve bilo po zakonu. Uveli su instalacije i sada cekamo kada ce se Telekom smisliti da pusti uslugu.

Ako je agencija radila uemsto PSSa, to nije moglo, njihov potpis nista ne vazi - niti je cak bilo po zakonu da se kao PSS predstavljaju ili kao da zgradu predstavljaju, osim ako nemaju neke overene izjave kod notara (mozda, za ovo kod notara da li bi proslo nisam siguran).

Sredinom novembra sam od odgovornog lica Telekoma za uvođenje optike na mojoj adresi dobio odgovor:
Poštovani,

Prodaja optičkih servisa na Vašoj adresi je planirana krajem ove godine.
Obzirom da imate naš internet svakako je moguće da pređete na optičke pakete. Ugovorna obaveza za Box pakete će biti kao i do sada na 24 meseca.
Ukoliko želite možemo Vas kontaktirati kada pred početak prodaje na Vašoj adresi, tada ćemo imate definisane pakete i cene.

Pozdrav,
.
Preko mesec dana kasnije (ostalo je 10 dana do kraja godine), drugi pretplatnik iz moje zgrade dobija od istog predstavnika Telekoma, sledeći odgovor:
Poštovana,

Za sada još uvek nije počela prodaja optičkih servisa tako da Vas još uvek ne mogu informisati o uslovima i cenama.
Ukoliko Vam odgovara, možemo Vas kontaktirati kada počne prodaja na Vašoj adresi, za sada je po planu da to bude u naredna 2-3 meseca.

Pozdrav,

Šta reći...? Nesposobnost, neistinite informacije, ili nešto treće... Tužno, a radovi su završeni pre više od 2 meseca...
Srbija i njen Telekom...:smash:

Da, trebalo je do sada da šljaka optika, ali im se nešto odužilo.
Meni nije rečeno 3 meseca, mnogo kraći rok su spomenuli.
Kako god, videćemo, nadam se uskoro.

Sent from mTalk

Verovatno im Kinezi nisu primili radove pa su vraćeni na popravni i sami ste slikali da nisu svugde baš sve najbolje odradili.

Moze li ping na eurobattle.net? Bas ono "ping eurobattle.net" u Command Promptu (ne euro.battle.net)

Izvini na kasnom odgovoru

Pinging eurobattle.net [144.76.61.239] with 32 bytes of data:
Reply from 144.76.61.239: bytes=32 time=55ms TTL=57
Reply from 144.76.61.239: bytes=32 time=53ms TTL=57
Reply from 144.76.61.239: bytes=32 time=56ms TTL=57
Reply from 144.76.61.239: bytes=32 time=51ms TTL=57

Ping statistics for 144.76.61.239:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 51ms, Maximum = 56ms, Average = 53ms

"Najjeftiniji" paket od bar 50Mbita up je 9.500,00 dingera mesecno za 1000/100.
Nista jeftinije, stvarno im je segmentacija ponude za kucne korisnike katastrofalna :mad:
@Lunga Chunga
cestitke za uvodjenje fibera!
Uzeo si cisto zbog pouzdanosti ili ti namenski trebaju vece brzine (npr streaming, online backup, itd?)

Iskreno meni licno ne treba ali imam mladjeg brata studenta PMF koji me ubi za ovaj link :)
Moze se reci da je pouzdanost jedan od razloga kupovine

Čunga lunga, u kom mestu je optika dovedena da znamo i mi ostali kada da očekujemo?

Ovo je blok oko Arene ali sam nacuo da su poceli da rade i ostale blokove, brat se prijavio za uvodjenje. Znamd a smo trenutno jedini u zgradi a isto znam da ih je zvao svake nedelje pa je moguce da je sama realizacija blago isforsirana :)

Ovo nije do MTS servera, pa i nema smisla pricati o "nije punih 150/20'.

Ako i ka MTS serveru bude tako, onda je namerno. Na optici ne moze da se prica o tome da ima gubitaka, pa je zbog toga. Samo u kontekstu opterecenja spoljnog linka i agregacije, kada stvarno externi faktoru uticu, moze imati smisla "do".
Ni za ADSL u stvari nije to bitno, mogu da puste vise od 50/2, i da stvarno imamo 50/2. Ja sam tako jednom imao port podesen na 50, a brzina je bila 20 u modemu (Net20 paket), i stvarno je radio full 20/2 ;)

Ka MTS serveru je 154/23

BG je u pitanju, tacnije NBG (kod Arene).

Prvi grad koji jje dobio fiber je experimentalno Valjevo (barem po recima opreater MTS)

Od samog uvodjenja spratnih instalacija proslo je oko 30-40 dana do kucne aktivacije (pustanje signala i instalacija kucnog rutera)

A sto nam ne slikas malo kako to izlgeda od kutije u hodniku do rutera :)

3 slika je li to u tvom stanu zar ostave ovako golo nestavljaju kanalice

3 slika je li to u tvom stanu zar ostave ovako golo nestavljaju kanalice

posle hodnika da sve je u stanu. Imam razvucenu mrez vec medjutim vlakno se ne postavlja u kanalice. Ne znam koliko se vidi na slikama ali ga lepe silikonom (postoji i namenski pistolj za te akcije ali ga ovi nisu imali). Takdoje vlakno je zategnuto jer ne sme da se savija vise od 90 stepeni pa samim tim treba dobro osmisliti gde da zavrsi ZOK. Momci koji su psotavljali vlakno kazu da u 90% slucaja idu plafonom

Liči na ZOK (završna optička kutija), nije uređaj, samo kabl završen utičnicom.

Samo se optika ceka ali je nece pustiti ovako nakaradno kao na slikama. Pa ovo ne lici ni na sta.
abefc47bd3fd94e7757691e5bd62c090.jpg

Ja sma potrosio sate da napravim sve da lepo izgleda sad ce oni da ostavljaju go kabl i nabudzene kanalice. Svasta kakav aljkavizam

@jjoksa: Koje je ovo sokoćalo desno pored Telekom rutera? RPi?

Sa leve na desno. Linux server, switch(lezi ne vidi se sa poda), adsl, raspberry pi i jos mikrotik ide odmah iza adsl ali ne stizem da ga postavim.

Inace kad se gospoda namoli da dodje da veze optiku(jos nije vezan veliki orman u prizemlju sa podrumom) ja cu da izbusim zid i postavim silikonako crevo u kanalicu i samo da proguraju jer ovo sto sam video kako rade je sramota.

A najjace bi bilo da proguram silikonsko crevo kroz postojecu instalaciju za telefon i kablovsku i da nema busenja sto svakako moram da probam. Razvodna kutija u hodniku je na pola puta optika-stan

Poslednja izmena:
I čemu služi RPi kad već imaš (x86) linux server i Mikrotik? :d

^ 90% pi-hole. :)

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

I čemu služi RPi kad već imaš (x86) linux server i Mikrotik? :d

- Mikrotik je glavni ruter, baca signal na 2.4, i 5Ghz, radi kao firewall protiv brute force attack, port forward i on je prvi na liniji odbrane
- Linus server, radi kao DB server, web server, i proxy server(koristim ga samo za testiranje), na njemu je ceo sistem za backup spurce code i ostalih podataka po incrementalnom principu, cuva arhivu 7 dana unazad koja se sama rotira i mozda najvaznije radi kao server za IoT, svi senzori komuniciraju preko njega. Trenutno pravim app za Amazon Echo za kontrolu glasom preko Alexa-e. Kontrola racunara, pretrage web-a i jos puno toga
- RPI hehehehe radi kao penetration test alat. Testiram bezbedonosne mehanizme i kako se zastiti od potencijalnih napada, virusa, runsomware-a

Čekam optiku pa da montiram ventilaciju kutije i da stavim staklo napred, ali izgle da ce to biti tek oko Uskrsa :-(

Nazad
Vrh Dno