Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Optika možda sad jeste vrh i vervatno neće ništa u dogledno vrem biti bolje od nje ali je budućnost korišcenja interneta ipak čak i kod nas da ga imaš svugde sa sobom što se čak i npr ovog foruma može sve češće videti po ovim porukama Sent from my ------ using Tapatalk da ga posećuju sa mobilnih uredja.
Ma naravno, niko to ne spori, ali ono sto sporimo je da ne moze biti osnovni net, moze backup.
Moze biti nezahtevnom korisniku i prvi net, ali vecini ne.
Nece nikad biti u pravom smislu reci flat i stabilnost ne moze biti kao kod ftth recimo.

TT

Ma naravno, niko to ne spori, ali ono sto sporimo je da ne moze biti osnovni net, moze backup.
Nece nikad biti u pravom smislu reci flat i stabilnost ne moze biti kao kod ftth recimo.

TT

Odusevljava me samopouzdanje ljudi koji u internet svetu tvrde da nesto ‘nikada nece biti’. Pa 4g je brzi od gotovo svih opcija koje smo imali na raspolaganju pre 10 godina. U nekim zemljama danas funkcionise gotovo na nivou ftth. Sa izlaskom 5g ce i ta razlika sigurno biti smanjena, ako ce je biti uopste.

Nekada kucni wifi nije mogao da se takmici sa ethernet kablom, pa vidi danas.

Takodje, sta je to ‘zahtevan korisnik’, zivo me zanima?

TT
Moze i vecini itekako, pogotovo kad se pojavi 5G. I bice. Flat mozda i ne bude skroz neogranicen (vec ogranicen na x stotina GB) ali stabilnost je vec sad sasvim dovoljna, pa ja sam imao 3G mobilni net koji je imao bolji uptime od adsl-a.

Odusevljava me samopouzdanje ljudi koji u internet svetu tvrde da nesto ‘nikada nece biti’. Pa 4g je brzi od gotovo svih opcija koje smo imali na raspolaganju pre 10 godina. U nekim zemljama danas funkcionise gotovo na nivou ftth. Sa izlaskom 5g ce i ta razlika sigurno biti smanjena, ako ce je biti uopste.

I mene neke stvari odusevljavaju.
Pricam o stabilnosti i pouzdanosti ne brzini a to bas ume da varira u 4G i ostalim mob tehnologijama.
Svakako nije neko ko sara FB i TW i potrosi 100GB mesecno.
Zahtevan korisnik je neko ko trosi mnogoooo vise od te cifre imas jos uvek ljudi koji svlace ceo internet, intenzivno koriste P2P itd.

TT

TT

To stoji da za bilo kakav ozbiljan protok bilo koja vrsta kabla je nezamenljiva pogotovo što i mi sami koristimo sve više različitih uređaja sa kojim se kačimo na iternet tako da se bukvalno internet koristi non stop.

To stoji da za bilo kakav ozbiljan protok bilo koja vrsta kabla je nezamenljiva pogotovo što i mi sami koristimo sve više različitih uređaja sa kojim se kačimo na iternet tako da se bukvalno internet koristi non stop.
Upravo o tome sam pisao.
Razumemo se sada.

TT

Kako je sve živo postalo smart wifi je posto nezamenljiv tako da sa gomilom smart uređaja svako je danas zahtevan korisnik

I mene neke stvari odusevljavaju.
Pricam o stabilnosti i pouzdanosti ne brzini a to bas ume da varira u 4G i ostalim mob tehnologijama.
Svakako nije neko ko sara FB i TW i potrosi 100GB mesecno.
Zahtevan korisnik je neko ko trosi mnogoooo vise od te cifre imas jos uvek ljudi koji svlace ceo internet, intenzivno koriste P2P itd.

TT
Vecina internet korisnika u Srbiji ne potrosi ni blizu 100GB mesecno...
Sta RV?

Vecina internet korisnika u Srbiji ne potrosi ni blizu 100GB mesecno...

Sta RV?
Ohooo i te kako potrosi mnogo viseee od te cifre.
Pa ako procitas na forumu imas ljude koji koriste Vip ili Telenor kucni net i premasuju tih 100GB a kontrolisu se, ljudi na kablu se ne kontrolisu i trose mnogo vise od te cifre.
Dakle nisi u pravu, ili daj neki izvor koji potvrdjuje tvoju tezu.

TT

Pitaj kolege iz telekoma, mani se forumasa. To kao da si posle posete IT firmi zakljucio da su svi stanovnici Srbije programeri i dizajneri

Pitaj kolege iz telekoma, mani se forumasa. To kao da si posle posete IT firmi zakljucio da su svi stanovnici Srbije programeri i dizajneri
Zasto, ja postujem forumase te verujem njima.
Daj izvor za to sto tvrdis, u suprotnom ignorisem tvoju tvrdnju kao izmisljenu(sto i verujem da jeste kako bi mi samo kontrirao).

TT

Da kad je njima većina na 10/1 pa nema šta ni da potroši a koko čitam ovde po forumu ne mog ni to da isporuče pogotovo ako uzmeš i iptv od ozbiljnog korišćenja interneta se oprosti.

Zasto, ja postujem forumase te verujem njima.
Daj izvor za to sto tvrdis, u suprotnom ignorisem tvoju tvrdnju kao izmisljenu(sto i verujem da jeste kako bi mi samo kontrirao).

TT
Izvor su zaposleni (bivsi i sadasnji) kod 3-4 operatera, a ti veruj kome hoces, koga briga sta ti ignorises...

Ja sam do skoro imao samo 5/1 ptt net, pa opet nisam primecivao tako drasticnu razliku izmedju kucnog neta i posla gde imam telekom biznis optiku 100/100.

A zivim od interneta, programiram, zena i ja istovremeno strimujemo netflix na dva uredjaja, online igre itd.

Jedini momenti kada mi je falilo brzine je kada bi kupio novu igru online ili skidao celu sezonu neke serije preko torrenta. I zbog toga cu sada uzeti optiku. Ali to su najneozbiljnije stvari koje radim na netu, torenti pritom i ilegalni. Za sve profesionalne potrebe, i 5/1 je dovoljno, samo da je stabilno.

A ako se pod ‘naprednim korisnicima interneta’ smatraju likovi koji skidaju terabajte torenata, onda imamo drugacije definicije ‘naprednog’.

Najteze je dizajnerima, kojima je potreban jak upload jer stalno salju ogromne fajlove. Po ovoj temi ispade da su svi dizajneri :)

Poslednja izmena:
Razvlace optiku kod mene u zgradi.
NS, Petra Drapsina, kopaju i ulicu...

WP_20171114_18_25_43_Pro.jpg

Razvlace optiku kod mene u zgradi.
NS, Petra Drapsina, kopaju i ulicu...

Pogledajte prilog 240616
Podrazumeva se da izvestis ako se neko prikljuci slike instalacije itd... Znam da smaram ali sve to rade razlicite ekipe pa da cisto ispratim. Ja planiram celu instalaciju od kutije u hodniku do ormana u stanu odradim sam a oni samo da provuku kabl.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Ja sam do skoro imao samo 5/1 ptt net, pa opet nisam primecivao tako drasticnu razliku izmedju kucnog neta i posla gde imam telekom biznis optiku 100/100.

A zivim od interneta, programiram, zena i ja istovremeno strimujemo netflix na dva uredjaja, online igre itd.

Jedini momenti kada mi je falilo brzine je kada bi kupio novu igru online ili skidao celu sezonu neke serije preko torrenta. I zbog toga cu sada uzeti optiku. Ali to su najneozbiljnije stvari koje radim na netu, torenti pritom i ilegalni. Za sve profesionalne potrebe, i 5/1 je dovoljno, samo da je stabilno.

A ako se pod ‘naprednim korisnicima interneta’ smatraju likovi koji skidaju terabajte torenata, onda imamo drugacije definicije ‘naprednog’.

Najteze je dizajnerima, kojima je potreban jak upload jer stalno salju ogromne fajlove. Po ovoj temi ispade da su svi dizajneri :)

Slazem se za prvi deo odgovora, drugi deo ne napredni nego HEAVY users.
Trece za kraj nisu svi dizajneri vec dobar deo su torentasi na private trackerima.

TT

@Defke
Da ne idem potpuno u off, nadam se da moderatori neće zameriti...
Jedna od glavnih prednosti optike je minimalan ping, spektar korisnosti malog pinga je ogroman..
Još jedna stvar, moj slučaj 4K video materijal sobzirom da imam 4K i 5k iMac Sbb-ovih 50mbps DL je jedva dovoljno, 4K 60fps je nemoguće gledati bez baferovanja... Znam i kapiram da je broj ljudi koji eksploatiše 4K jako mali kod nas, ali biće ih... Realno neverovatan je osećaj kada možeš video materijal da odgledaš u 4K, YouTube je tu pionir, serije na Netflixu su pravo uživanje...
Još jednom izvinjavam se za off ... uz želju da ljudima kojima je optika omogućena što pre i pređu na nju!

Sent from my iPhone using Tapatalk

@Defke
Da ne idem potpuno u off, nadam se da moderatori neće zameriti...
Jedna od glavnih prednosti optike je minimalan ping, spektar korisnosti malog pinga je ogroman..
Još jedna stvar, moj slučaj 4K video materijal sobzirom da imam 4K i 5k iMac Sbb-ovih 50mbps DL je jedva dovoljno, 4K 60fps je nemoguće gledati bez baferovanja... Znam i kapiram da je broj ljudi koji eksploatiše 4K jako mali kod nas, ali biće ih... Realno neverovatan je osećaj kada možeš video materijal da odgledaš u 4K, YouTube je tu pionir, serije na Netflixu su pravo uživanje...
Još jednom izvinjavam se za off ... uz želju da ljudima kojima je optika omogućena što pre i pređu na nju!

Sent from my iPhone using Tapatalk

+1cheers

4bbf783c9a6c96768edb086db858e5df.jpg

Ž. Vasiljevića, kod Riblje pijace

Jagodina, raskopavaju se ulice dalje od centra...

Ja ako fizičarima ne bacim bombu biće dobro! Mesec dana već kopaju u kraju i još nema kraja. Ceo kvart nam raskopan,trotoari sa obe strane ulice.....
Da cepaju atome do sada bi završili!
Zemun je u pitanju

Munze nemoj tako, ako neko ovaj tvoj post prosledi nadleznim organima osta ti bez citavog arsenala kad dodju u pregled stanja skladista iz kog vadis "kruske"...
U najmanju ruku mogu da te gone za pretnju, veoma ozbiljnu pretnju i izazivanje opasnosti...
:trust:

Ako ista ekipa koja razvlaci po ulici kablove radi i vertikale ne vidim poentu da odmah po završetku jedne sekcije ne urade i vertikale i ne puste narod na mrežu!?

Ako opet to radi druga ekipa još i bolje i još brže bi trebalo da ide. Ja mislim da tehničari koji uvode ADSL ne znaju da rukuju novom opremom i da je tu kočnica kod uvodjenja, ispravite me ako grešim.

Ako ista ekipa koja razvlaci po ulici kablove radi i vertikale ne vidim poentu da odmah po završetku jedne sekcije ne urade i vertikale i ne puste narod na mrežu!?

Ako opet to radi druga ekipa još i bolje i još brže bi trebalo da ide. Ja mislim da tehničari koji uvode ADSL ne znaju da rukuju novom opremom i da je tu kočnica kod uvodjenja, ispravite me ako grešim.

Ja cu da te ispravim, gresis.
Jedna ekipa kopa i ubacuje buzire, druga ekipa, uduvava optiku, treca radi vertikale.
Na nekim delovima Zemuna(centar) su ubaceni buziri i odradjena vertikala samo da ubace optiku.
Uskoro zavrsavaju a podizvodjac u vecini slucaja u Zemunu je firma Logo a od skoro i ProjektKabl, a uduvavanje ce biti do 01.12. jer cekaju da se sve zavrsi i da ubacuju svugde u Zemunu opticki takoreci istovremeno.
Do Decembra ce biti gotovo i tada pustaju Zemun na ftth.
Nakon Zemuna firma Logo se "seli" na Bezanijsku Kosu i tamo ce ovo isto raditi, tako da znaju ovi sto tamo zive(moj bivsi kraj) da ce se kod njih raditi od Decembra.

TT

Novi info: dosta radova nije proslo Huawei kontrolu pa je vraceno podizvodjacima uz kazne... usled kasnjenja sa uvozom opreme nekim podizvodjacima koji nemaju opremu je pomeren rok na 31. 12. odnosi se na Hotel Yu, Stari Merkator, Zemun, Bezanijska kosa, neki blokovi itd...

tehnicari telekoma sa uvodjenjem optike imaju posla samo u poslednjoj fazi da prikljuce i podese opremu, sve ostalo rade podizvodjaci, cak i provlacenje optike u stan korisnika... malo traljavo reseno ali tako je...

Malopre su povezali optiku u mojoj zgradi. Kažu da će stanarima biti omogućeno povezivanje do nove godine.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Kod mene je podizvođač "Telekomunikacija" d.o.o. završio sve aktivnosti još pre mesec dana. Radi se o blokovima 7, 7A, 8A u granicama između ulica Tošin bunar, Džona Kenedija, Bulevar M.Pupina, Bulevar Maršala Tolbuhina, Generala Ždanova
Pre nekoliko dana su uklonili kontejnere, napustili i svoj "kamp" u ulici G.Ždanova (bivša Pohorska) i odvukli svu mehanizaciju, gde su bili od početka jula i otišli na drugu lokaciju.

Zvao sam danas Call centar Telekoma Srbija i dobio podatke za kontakt sa osobom zaduženom za moju lokaciju u ulici Luja Adamiča.
Iako je sve gotovo i povezano i horizontalno i vertikalno, evo odgovora nadležnog za moj kvart:
Poštovani,

Prodaja optičkih servisa na Vašoj adresi je planirana krajem ove godine.
Obzirom da imate naš internet svakako je moguće da pređete na optičke pakete. Ugovorna obaveza za Box pakete će biti kao i do sada na 24 meseca.
Ukoliko želite možemo Vas kontaktirati kada pred početak prodaje na Vašoj adresi, tada ćemo imate definisane pakete i cene.

Pozdrav,
Meni ugovor za Net50 ističe u drugoj polovini decembra.
Iako sam insistirao na cenovniku, nisam ga dobio.
Znači tek krajem decembra, iako je sve gotovo...

Poslednja izmena:
Bio sam danas u Mts-u u Ušću da pitam za optički internet i pokazali su mi cenovnik, iskreno ne sećam se tačno ali Box 2 (fiksni +net) je otprilike 150/20 - 3500, 250/30 - 4500, 1GB - 9000, a Box 3 (+tv) je za oko 1500 skuplji.

Vrh Dno