Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ma nije zbog toga ugasen UB.
Ne znam da li znate, ali pravno lice ne moze da kupi pakete koji su namenjeni fizickim licima.
Fizicko lice(pojedinac) moze da ima pakete za fizicka lica, prvno lice(firme) mogu samo da koriste pakete za pravna lica, nikako za fizicka, jednostavno takav zahtev se odbija i upucuje na cenovnik za pravna lica.
I kako onda pravna lica uticu na cenovnik tj UB za fizicka lica?
Mislio si da recimo firma X uzme vdsl 50/2 i doplatom dobije 50/10 ili 100/15, ako si to mislio kao sto rekoh to je nemoguce jer firmama nije namenjen taj cenovnik vec biznis cenovnik sa odredjenim brzinama i masnim cenama.

TT

Moze firma da dobije kao fizicko lice, poenta je samo da se ne predstavlja kao firma. Mnoge firme su u zakupu u vecini objekata koji su obicno na ime fizickih lica.

Ja sam jedan od onih koji Vam provlace optiku u zgradi, trenutno na N.Bg-u, Gandijeva, Jurija Gagarina, Bul.Zorana Djindjica, Oml.Brigada i td. Cene kakve god trenutno bile, stoji da je optika buducost, bakar je dostigao svoj limit, a i cene su podlozne korekciji kako vreme prolazi i poveceva se broj korisnika.
Ja sam na adsl-u 20Mb/s u delu grada koji optiku nece videti. Shodno mojim potrebama meni je ovo ok brzina, ali bacam 700din mesecno na fiksni telefon koji ne koristim, a treba mi zbog adsl-a, kada se to sabere eto 2200 din.

Vidim da je neko postavio slike mts kanalica i malih ormarica, evo kako to izgleda u velikom. U jednoj zgradi se neko nasao pametan da ga ukrade

Zanimljiv deo su okna isped zgrada i duz ulica, gde idu privodni kablovi, neki su kao apoteka, sobu da napravis u njima, a neki kao septicka jama.

Druga stvar je ako se neko lazno predstavlja, nisam bas siguran da to tako moze, onda se niko ne bi predstavljao kao pravno lice nego fizicko, a na kraju krajeva firmama treba siguran, pouzdan net sa garantovanim brzinama i stabilnosti jer firme zaradjuju od tog neta fizicka lica po definiciji ne zaradjuju(naravno i fizicka lica zaradjuju ali im to nije delatnost)
Dakle ne pije ni to vodu.
Problwm je sto mnogi ne bi mogli a zeleli bi kao sto se i desavalo zato su i ukinuli UB jer su mnogi hteli 5, 10, 15 a teh nisu mogli ovi iz Mts da im obezbede pa je to ukinuto da ne bi bilo puno zahteva koji bi morali biti odbijeni.
Cekaj ako je tacno da je zbog pravnih lica onemogucen UB a nije, kako sad da fizickim licima nude UL od 20 do 100Mbit na ftth paketima, da je tako ne bi davali najmanje jos 4 PUTA veci UL nego taj koji su "zabranili" navodno.
Nema logike.

TT

Ja sam jedan od onih koji Vam provlace optiku u zgradi, trenutno na N.Bg-u, Gandijeva, Jurija Gagarina, Bul.Zorana Djindjica, Oml.Brigada i td. Cene kakve god trenutno bile, stoji da je optika buducost, bakar je dostigao svoj limit, a i cene su podlozne korekciji kako vreme prolazi i poveceva se broj korisnika.
Ja sam na adsl-u 20Mb/s u delu grada koji optiku nece videti. Shodno mojim potrebama meni je ovo ok brzina, ali bacam 700din mesecno na fiksni telefon koji ne koristim, a treba mi zbog adsl-a, kada se to sabere eto 2200 din.

Vidim da je neko postavio slike mts kanalica i malih ormarica, evo kako to izgleda u velikom. U jednoj zgradi se neko nasao pametan da ga ukrade

Zanimljiv deo su okna isped zgrada i duz ulica, gde idu privodni kablovi, neki su kao apoteka, sobu da napravis u njima, a neki kao septicka jama.
Svaka cast majstore, samo napred.
Pa to je ono sto ja i kazem, u narednih 3-5 mes ce se naglo povecati broj ljudi koji ce moci da imaju ftth, samim tim ce i cene padati jer ce se lakse otplacivati i zaradjivati na kolicini potpisanih ugovora.
Naravno da kad imas 100 ftth ugovora imas jednu cenu a da ces kad budes imao 100.000 potencijalnih korisnika da ces moci da das nize cene i tako "ulovis" svih 100K korisnika.
Zasto bi neko ulagao debele milke evrova a da ima 500 korisnika koji ce to da plate, nema tu racunice, zato i kazem da ce se korigovati cene od NG tj kad vise ljudi(zgrada) bude teh spremno za ftth.
Dobro je da neko razume sta sam pisao i naravno to je neko ko je u "materiji".
Pozdrav.
TT

Druga stvar je ako se neko lazno predstavlja, nisam bas siguran da to tako moze, onda se niko ne bi predstavljao kao pravno lice nego fizicko, a na kraju krajeva firmama treba siguran, pouzdan net sa garantovanim brzinama i stabilnosti jer firme zaradjuju od tog neta fizicka lica po definiciji ne zaradjuju(naravno i fizicka lica zaradjuju ali im to nije delatnost)

TT

Ne predstavljaju se lazno, sve je zakonski. Ako si u zakupu, nemas obavezu da prebacis sve racune na ime firme.
Ogroman broj firmi poseduje racune na fizicka lica, a ne na ime firme. Ove najvece, korporacije takoreci, naravno da imaju sve na svoje ime. Pricam o malim i srednjim firmama kojih je najvise u drzavi i koje najcesce nisu u sistemu PDV-a. Ovim ostalima se cak i isplati da sve bude na ime firme jer samo tako mogu odbiti PDV.

Ne predstavljaju se lazno, sve je zakonski. Ako si u zakupu, nemas obavezu da prebacis sve racune na ime firme.
Ogroman broj firmi poseduje racune na fizicka lica, a ne na ime firme. Ove najvece, korporacije takoreci, naravno da imaju sve na svoje ime. Pricam o malim i srednjim firmama kojih je najvise u drzavi i koje najcesce nisu u sistemu PDV-a. Ovim ostalima se cak i isplati da sve bude na ime firme jer samo tako mogu odbiti PDV.
Neka bude da je tako, sta kazes na to da ne daju 5 i 10Mbit UB a daju 20, 50, 100 Mbit fizickim licima?
Dakle nije to razlog vec ono sto sam objasnio, nazalost bakarna infrastruktura je u 90% stara i ocajna, ja nemam problem sa istom jer ja vec sad mogu da izguram na bakru 120/50 ali 98% ljudi to ne moze, a za metar-dva kad mi puste ftth cu moci neograniceno tj bicu ogranicen paketom ne propusnom moci tehnologije.
Vidi meni bi sad bilo dovoljno max na vdsl koliko moze ali naravno da cu uzeti optiku od NG cim zabrse vertikale u mojoj zgradi.
I kako to ne daju 5Mbit ul a daju 100?
Dje tu logika?
Obaska sto ce vise biti ftth prikljucaka nego sto je sad vdsl koji realno mogu taj ul da izvuku.
Pa ovde ljudi placu sto 10/1 ne mogu normalno da koriste ili 20/2 vdsl pogledaj samo vdsl temu ima i moderatora kojima upravo taj paket zadaje muke, a ti kazes da uzmu 10, 15...
Ne mozes gledati tako vec moras na osnovu vecine tj veceg broja uzorka a vecina je nazalost ogranicena na 2-5 realnog UL ne ono sto pokazuje ruter, naravno mali broj nas koji smo na manjoj razdaljini i sa kvalitetnim bakrom ili blizu ipana mozemo znatno vise, ALI kad lupam 500K ljudi moze max 5, a nas 1000 moze 30-50 u proseku nista ne znaci i onda ako ponudis(kao sto su ponudili) 10-15 a to te pitaju oni sa max ul 3-5 sta ces ti da uradis nego da izbrises iz ponude da ne bude svaki dan po 1000 zahteva za UB a teh ne mogu da obezbede.
Nazalost to je tako, sada se tehnicki polako sticu preduslovi za te vece UL brzine zato ih sada i ima u ponudi.
Da li mi se svidjaju paketi brzine i cene, NE naravno, da li ce se isti korigovati u buducnosti DA hoce i bitno je da sad nije bitno koliko je daleko neko od centrale da bi dobio veliku brzinu.
Naravno neko ce to osetiti sad neko 2020 ili ako probiju termin i kasnije.
To je to.

TT

Ja imam na firmu ADSL 10/1, fiksni i mobilni paket za 2xxx dinara/mesečno. Znam da je taj mobilni paket ispao džabe u odnosu ne cene za pravna lica kod drugih provajdera. Telekom to zove biz_nešto paket, ugovor sam sklopio sa njihovim biznis sektorom i uredno mi je odbitni PDV po računu. Svakodnevno koristim jednu web aplikaciju koja povremeno ima potrebe za brzim UL, pa kada dodjem do te situacije, prelazim na 4G.
Kad se već licitira sa paketima, meni je potreban 30/30. Mesečno potrošim max 20GB na poslu, ali mi treba javna i adresa i veliki UL u trenutku. Gledam onaj stubić od optike, 4 metra od mog izloga, i čekam ponudu Telekoma, pa šta košta da košta.

ako mozes da izguras vise od 100mbps na vdsl, to sto ti imas bakra je smešno, 100m do dslam-a mozda. dalje sve ide optikom.
opet, nije mi jasno zasto telekom ima tako puno hopova na optici unutar provajdera dok ne izadje "u svet"?
Kako mislis smesno? Nemam nigde optiku samo bakar(nadam se do NG).

TT

Ajd ovako da pojasnim situaciju, TS je poslednjih 10 godina umesto u infrastrukturu, desetine miliona evra godisnje gurala na neku drugu stranu.
Za tih 10 godina su mogli sa tim parama ladno da odrade skracenje parica na CELOJ teritoriji i da svi imaju mogucnost za npr VDSL paket od 50/20 ili cak 100/30. Tako da je UB bila dobra zamisao koja je katastrofalno pukla zbog zaostajanja infrastrukture i nemogucnosti da se ponudi vecem broju korisnika od 2 ili 3 posto. Pun potencijal VDSL tehnologije je ostao neiskoriscen, trenutni korisnici nakaceni mogu samo da se nadaju da im ne pukne ploca u centrali posto u tom slucaju firma vredna par milijardi eura NEMA NIKAKVO resenje.
Koliko sam cuo, treci novi provajder ce nuditi u Subotici fiber net osnovne brzine 50/50 po ceni oko crvene za prvu godinu trajanja ugovorne obaveze (naravno bez pretplate za fiksni :p). TS cak i da smanji cene 30% za njihove "strucno sastavljene" pakete sa bzvz upload brzinama nema sta da trazi na takvom trzistu.

Kako mislis smesno? Nemam nigde optiku samo bakar(nadam se do NG).

TT

Ako mozes da izvuces vise od 100mbps na vdsl-u, to znaci da uglavnom imas bakra od stana do prvog DSLAM-a, sto je veoma kratka udaljenost, ili zivis neposredno u blizini same centrale. Kompletna infrastruktura telekoma je povezana optickim kabovima - od dslam boxova do centrale, pa od centrale do druge centrale, pa do glavnog optickog voda.

Ovo sto sada rade, je izgradnja nove infrastrukture koja omogucava FTTH.

Ako mozes da izvuces vise od 100mbps na vdsl-u, to znaci da uglavnom imas bakra od stana do prvog DSLAM-a, sto je veoma kratka udaljenost, ili zivis neposredno u blizini same centrale. Kompletna infrastruktura telekoma je povezana optickim kabovima - od dslam boxova do centrale, pa od centrale do druge centrale, pa do glavnog optickog voda.

Ovo sto sada rade, je izgradnja nove infrastrukture koja omogucava FTTH.
Heh, pa kako mislis da ne znam tako nesto, otidji stranicu dve unazad pa ces videti da sam pisao gde, kad je i u kojoj duzini polozen prvi opticki kabl u Jugoslaviji i koje godine, ono sto 99% ljudi ne zna, ti mi sad pises kao da ja ne znam kako su povezani TC i centrale medjusobno, kralj si.
Ono sto sam te pitao a sto si tvrdio je da imam optiku od dslama do mene o tome pricamo.
Ovde svi znamo da je pre dslama povezano optikom a u temi se pise o onome IZA dslama tj centrale.
Pobrkao si i kazi gde mi je optika iza centale, za sada je nema uskoro ce bitti i to do stana i ta tehnologija se druze zove FTTH.

TT

Nije bio Upload Booster do 15Mbps nego 10Mbps za doplatu od 500 dinara na mesecnom nivou. Zbog te smesne cene je i ukinut. Ako zelis te brzine koje navodis, nude biznis pakete (zbog kojih je i ugasen UB).

mts.vdsl.ulb.png

Evo ponude iz februara 2014. Bilo je i 15Mbps ali samo za paket 100Mbps. Bitno je da je moglo. A onda su pretpostavljam iz čisto poslovnih razloga to ukinuli. Tehnički idalje može, ali telekom ne želi to da ponudi. To je razlog što koristim trenutno VDSL + 4G za brz upload. A sve u iščekivanju bilo čije optike (ko dođe prvi). A znam da će doći bar jedan provajder koji nije telekom. A i telekom će za godinu dana sigurno ponuditi i ovde optiku.

Jedino je šteta što dok ne dovuku optiku ne žele da ponude veći upload na VDSL-u, pa neka to bude 20/5 i 50/10Mbps. Bio bi mnogo srećniji. Da li ste svesni da samo na ACK (TCP acknowledgement) pakete pri downloadu od 50Mbps biva zauzeto negde oko 1.3Mbps uploada na VDSL-u. To sam baš pratio i istraživao, tako da paket 100/2 na VDSL PTM enkapsulaciji sa PPPoE + Ethernet VLAN overhead-om ne može ni da radi (čak i uz selective ACK). Može do nekih 70 i kusur download da ide uz upload od 2Mbps. Previše su asimetrični ovi paketi.

Upravo tako, 20/5 30/10 50/15 i 100/20 bi bili neki paketi za "premoscavanje" dok ne uvuku optiku svima (sto je jos daleko, pogotovo za manja naselja).
Ako nekome rade trenutni paketi 20, 50 i 100, bez problema bi gurali i malo jace brzine uploada.
Ali dzaba pricati kad nema ko da cuje i svaki argument da bi cak i to povecanje predstavljalo konkurenciju biznis paketima, pada u vodu, zbog vecih upload brzina koje se vec sada nude gradjanima preko optike.
@poglavicas
svaka cast za istrazivanje, nisam ni mislio da je mali upload na 100 paketu toliko usko grlo.

Upravo su "te brzine" (20/5 30/10 50/15 i 100/20) ono sto bi trebalo svima da ponude, gde bi cene ova prva dva paketa bile zaista male (da ne kazem simbolicne).
Te cene bi bile iste za adsl, vdsl i opticke korisnike, pa kome ne treba vise od 20/5 sretno mu bilo, kome treba vise pogotovo mnogo vise eto tu "optickih" paketa 50/15, 100/20 i vecih...
Besmisleno je praviti adsl/vdsl pakete koji ce biti vrlo slicni po ceni optickim paketima, jednostavno treba uniformisati ponudu pa ko ima mogucnost pristupa optici, njega i staviti na optiku zbog pouzdanosti, a ko nema opticku infrastrukturu da ne bude kivan na sve i svakoga jer nema nesto sto drugi imaju i pri tome da ne bude po ceni zakinut ako je vec uskracen po mogucnosti pristupa boljoj opremi i vecim paketima...

"Problem" u ovom razmisljanju je sto pricamo o Telekomu srbije, o firmi gde rukovodioci razmisljaju kako sto vise da izvuku od korisnika (i pri tome nekako se i oni ugrade na bilo koji nacin) umesto da razmisljaju kako sto vise i bolje pruze svim korisnicima (uslugu, cene, pakete), po "pravednim cenama" ako vec ne mogu i po povoljnim...

Ja imam na firmu ADSL 10/1, fiksni i mobilni paket za 2xxx dinara/mesečno. Znam da je taj mobilni paket ispao džabe u odnosu ne cene za pravna lica kod drugih provajdera. Telekom to zove biz_nešto paket, ugovor sam sklopio sa njihovim biznis sektorom i uredno mi je odbitni PDV po računu. Svakodnevno koristim jednu web aplikaciju koja povremeno ima potrebe za brzim UL, pa kada dodjem do te situacije, prelazim na 4G.
Kad se već licitira sa paketima, meni je potreban 30/30. Mesečno potrošim max 20GB na poslu, ali mi treba javna i adresa i veliki UL u trenutku. Gledam onaj stubić od optike, 4 metra od mog izloga, i čekam ponudu Telekoma, pa šta košta da košta.

Ako se ne varam, za poslovne korisnike je kod Telekoma (preko optike) paket 10/30 oko 150e ili tu negde.

Mozda gresim, ali u prolazu videh dva lika na kruznom toku Bulevara Evrope i Somborskog kako postavljaju kroz sahte. Nisam bio u mogucnosti da izadjem iz kola da pitam.

Imas cene mts fiber neta za poslovne korisnike ovdehttps://forum.benchmark.rs/showthread.php?392994-Kvalitetniji-Internet-do-2020-pra%C4%87enje-realizacije-projekta-quot-All-IP-quot-transformacije&p=5308322&viewfull=1#post5308322

30/10 je tacno 283.75 eura mesecno a simetrija 30/30 u zavisnosti od duzine ugovorne obaveze 555, 500 i 444 eura mesecno.
Ovo je papreno skupo, pogotovo za neki mali biznis (za taj iznos u Su iznajmis stan full opremljen sa rezijom za par kolega programera sa sve internetom).
hahaha sad vidim da imaju i simetriju 30/30, 34/34, 35/35! Bas me interesuje logika koja je ovo napravila :D

Sećali se ko početka pre 12 godina kad se tek ADSL pojavio i ovih brzina 256/64, 512/128 i 768/192 Kbit/sec koja je to bila revolucija posle dial-upa od 56 kbit/se i svima nam bilo dovljno a sad nema ko neće reći da mu je 10/1 Mb/s malo i koko je upload od tad izgubio odnos prema downloadu.

Otprilike u to vreme koje ti spominjes, malo posle 2000te, poznanici su u Svedskoj do zgrade imali optiku a do stanova 100Mbita/sec.
Pre 15 godina internet se sastojao otprilike od provere maila, pregleda neke super jednostavne tekst stranice sa mozda par slika (cak se secam i mogucnosti blokade ucitavanja slika da ne bi katastrofalno zagusilo dial-up, a video je bio SciFi, i mozda neki cisto tekstualni chat).
Sad mi samo gledanje jednog stream-a zauzme pola od 20Mbita (gledanje TV programa sam totalno batalio).

Sećali se ko početka pre 12 godina kad se tek ADSL pojavio i ovih brzina 256/64, 512/128 i 768/192 Kbit/sec koja je to bila revolucija posle dial-upa od 56 kbit/se i svima nam bilo dovljno a sad nema ko neće reći da mu je 10/1 Mb/s malo i koko je upload od tad izgubio odnos prema downloadu.
Ah da secam se tad sam TS nije ni pruzao direknu prodaju fizickim licima, u pocetku, pa su se i oni ubacili.
Tada sam bio(odmah u pocetku adsl-a) u SezamPro-u i nije bilo flat u pocetku koliko se secam, auuu al leti vreme.
Prvi adsl paket mi je bio ako se dobro secam 256/64, kako sad to smesno zvuci a tad mi je leteo net s obzirom da je 99% ljudi i dalje bio na dial up-u.

TT

Ja se secam kad sam sa 256 presao na 512 i prvi put uspeo da pustim odma youtube bez pauziranja,koji je to uspeh bio tada.

Ja se secam kad sam sa 256 presao na 512 i prvi put uspeo da pustim odma youtube bez pauziranja,koji je to uspeh bio tada.

Secam se i ja ovoga. :)

A sada sam vec 5 godina ogranicen sa max 13.5mbit downstreamom, i nema naznake da cu dobiti ista brze. Nacekacu se dok ne dobijem mogucnost da pustim YT 4K stream bez bufferovanja [a o netflix 4K da ne pricam].

Biznis pakete i pakete za fizicka lica ne treba mesati. Citiracu poruku sa jednog drugog foruma:

Malo brkate loncice. FTTH/FTTO je jedno, biznis link drugo. Za biznis link dobijete SLA na 99% ili vise, za kucni link koji je down ceo dan dobijete "zao nam je" i eventualno ne platite taj jedan dan. Nije brzina kriticni kriterijum, a drugo simetricni link obicno podrazumeva veliki upload ili hosting necega u samom kancu, plus obicno ISP ima mnogo manji overcommit na takvim linkovima. Ti bizni linkovi su obicno 2:1 - 4:1 oversubscribed, dok su kucni 10:1 ili vise.

Ovakav cenovnik za biznis pakete uopste nije "stran", i kod stranaca je isto/slicno.

Tačno tako i kada krene ponuda optike, očekujem da će i za pravnim licima biti ponuđeni slični paketi kao za fizička, kao što je sada sa ponudom ADSL paketa.

Aj pogledajte link https://www.mts.rs/msp/internet/optika i neka digne ruku ko veruje da je MTS izgradio "preko 1.000.000 km opticke mreze" i slovima MILION kilometara! U prevodu, "postavljali" su 300km fibera svaki dan zadnjih deset godina :p
Ovo je najocigledniji primer "marketing wank" nekoga ko nema pojma koliko je to mnogo (nesto me podseti na desetine hiljada milijardi, lol).
Inace, to je vise od puta do Meseca i nazad, a cisto radi poredjenja fiber backbone za celu Argentinu je oko 60.000km.
Uradio printscreen, cisto ako se neko seti da promeni :d

To ti je ono kad toliko lažeš da više i ne obraćaš pažnju šta pišeš/pričaš.
Sve prisutnije u Srb u poslednje vreme.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Sigurno se omaklo to k, mislili su da napišu milion metara :d

Aj pogledajte link https://www.mts.rs/msp/internet/optika i neka digne ruku ko veruje da je MTS izgradio "preko 1.000.000 km opticke mreze" i slovima MILION kilometara! U prevodu, "postavljali" su 300km fibera svaki dan zadnjih deset godina :p

Generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk u junskom intervjuu Novostima:
Ta infrastruktura podrazumeva dovođenje optičkih kablova do što više domova u Srbiji. Lane smo ih ugradili oko 1.500 kilometara.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...nije-Telekom-dosao-do-deset-miliona-korisnika

Dakle, ako niste znali, Telekom već najmanje 667 godina ugrađuje optičke kablove (jer što bi se inače hvalili rezultatom gorim od proseka otkako su počeli da se time bave), a počeo je s tim još pre Kosovske bitke.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno