Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Hvala Miso,
Ali kako je moguce da momak iz poslovnice u Merkatoru kaze da ce moci...pazi trenutno nemaju VDSL ploca i fakticki ja i da hocu sa uzmem njihov internet ogranicen sam na 10mbps..A isto..ubedjen sam da mnogima nece trebati 150mbps pogotovo sto je skup taj paket ako uzmes u obzir i televiziju i mobilni i sve sto ide uz to...Tako da meni bi bilo vrh ako bi mogla neka optikica na 50mbps po censi sadasnjeg Box 2 paketa

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Priupitah majstora koji provlaci optiku u Jagodini već 20 dana kad će vertikale da rade i kaze vrlo brzo. Kaze da je zastoj i sporo se radi jer im kasni isporuka opreme koja komplet stiže iz Kine.
Nesposobni mts ne može ni opremu da dobavi na vreme.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Ko kasni sa isporukom?
Kinezi kasne sa isporukom...
Zasto smatras da je bas mts nesto zahebao?
Ne kazem da nije, zaista je moguce da su i oni nesto zahebali ali da li im mozemo dati za pravo i da nisu oni "krivi"?

Ko kasni sa isporukom?
Kinezi kasne sa isporukom...
Zasto smatras da je bas mts nesto zahebao?
Ne kazem da nije, zaista je moguce da su i oni nesto zahebali ali da li im mozemo dati za pravo i da nisu oni "krivi"?
Jesi u pravu, ali znajuci nesposobni drzavni aparat više verujem da je kod nas problem nego kod Kineza. Realno ne može to da se poredi.

Moje neko mišljenje je da je mts je napravio fatalnu grešku u samom početku. Bombastični naslovi,vesti, ogromna reklama... Koje u ovom slučaju donosi samo pljuvanje po njima, reklama svuda, a nema ih, kasni oprema, cene ovakve... ovo niko neće uzeti itd... gasi mts.

Pola teme je o tome. Sami su krivi. Moglo je to da se odradi sa manje reklama i ne bi proizvodilo ovakav efekat kod ljudi u to sam siguran.

Ali ima i druga strana medalje, lakši ulaz sa instalacijom u zgrade... Tako da donekle i opravdanje.

Radi i ćuti. Projekat je do 2020 godine. Po meni bi to bio mnogo bolji plan, da ne bi dolazili u ovu situaciju da ih mnogi pljuju do 2021... Takvo je vreme, svi nestrpljivi, evo 20 dana rade i ništa... sramota...

A čovek će da dobije optiku 3 godine pre kraja projekta.

Kod mene u kraju nigde ništa. Gornji Dorćol, nikakvih radova nije bilo, Uzun Mirkova, Vasina, Kralja Petra, Tadeuša, Jevremova, Jovanova, Strahinjića Bana i sve poprečne ulice.

Mada ja sam pre godinu dana dobio vdsl 50.

Cenim da gadjaju gusto naseljene ulice i što bliže čvorištu. Moja ulica ima 20 zgrada na mnogo maloj površini uz samu centralu tako da im je investicija mizerna.
Ali se čudim da smo saznali samo od 1 korisnika da je uzeo optiku a instalacija je sigurno omogucena na puno lokacija

Moje neko mišljenje je da je mts je napravio fatalnu grešku u samom početku. Bombastični naslovi,vesti, ogromna reklama... Koje u ovom slučaju donosi samo pljuvanje po njima, reklama svuda, a nema ih, kasni oprema, cene ovakve... ovo niko neće uzeti itd... gasi mts.

Pola teme je o tome. Sami su krivi. Moglo je to da se odradi sa manje reklama i ne bi proizvodilo ovakav efekat kod ljudi u to sam siguran.

Ali ima i druga strana medalje, lakši ulaz sa instalacijom u zgrade... Tako da donekle i opravdanje.

Radi i ćuti. Projekat je do 2020 godine. Po meni bi to bio mnogo bolji plan, da ne bi dolazili u ovu situaciju da ih mnogi pljuju do 2021... Takvo je vreme, svi nestrpljivi, evo 20 dana rade i ništa... sramota...

A čovek će da dobije optiku 3 godine pre kraja projekta.

Kod mene u kraju nigde ništa. Gornji Dorćol, nikakvih radova nije bilo, Uzun Mirkova, Vasina, Kralja Petra, Tadeuša, Jevremova, Jovanova, Strahinjića Bana i sve poprečne ulice.

Mada ja sam pre godinu dana dobio vdsl 50.
Slazem se sa tobom u svemu, i ja isto mislim.
Brzo ce ovo ici gledajuci ovo sto vidim gde se radi.
Napadaju prvo okolinu pa idu ka centru.

TT

Cenim da gadjaju gusto naseljene ulice

Ovde kod mene to su sve zgrade... Jako je gusto naseljeno i ništa, ali kažem nisam ni iznenadjen, jer pre godinu dana je stigao 50 vdsl, do tad 10 max.

Ali nisu probili rok ;)

Danas su kopali ispred moje zgrade u Mirijevu. Instalacija u zgradi je već postavljena.
Sad se interesujem za wifi router sa gigabit Ethernet portovima.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Danas su kopali ispred moje zgrade u Mirijevu. Instalacija u zgradi je već postavljena.
Sad se interesujem za wifi router sa gigabit Ethernet portovima.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Heheheh isto i ja gledam. Njihov huawei je gigabitni na LAN pa racunam sa giga swutchem sam resio žičani deo ali wifi nema ko da nam istestira. Ako wifi prebacuje 300MBit to je za početak zadovoljavajuće

Yooyo gde si na mirijevu?
Mislim da je ZTE na mirijevu
Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Друга варијанта је да ћуте, поставе све, понуде ... кад оно сви отишли код Ориона или било ког другог ко се рекламирао. Овако сви знају, пљује их неколико чланова разних форума а огромна већина ће да их сачека па се прикључи.
Код мене је ехе провукао оптику пре неку годину али смо узели само комшија и ја. Остали већ потписали (неки пар дана раније) двогодишње уговоре са СББ-ом или узели хДСЛ или нешто треће.

Зато је можда паметно да се дигне галама па кад то крене, биће више заинтересованих а многи од њих ће да прескоче конкуренцију због овога.

Moći će i niži paketi na optici

^-^^^^^^
Moje nagadjanje je da je kasnjenje sa isporukom opreme pre svega zbog kineza, neko se javio sa zahtevom za vecu kolicinu opreme koja treba i nama, doticni placa odma a cena veca nego sto u dalekoj buducnosti od kredita namenjenog nama mogu dobiti (znaci kinezi daju pare/robu i pri tome nema love), pa vi vidite samo kud je roba otisla i zasto se kasni... to je samo moje razmisljanje koje jeste moguce ali ne mora biti tacno.

Nije problem sto su krenuli sa reklamom, koja i nije nesto previse agresivna, vec je problem sto bi neki hteli odma i sada da dobiju nesto za sta treba vremena da se uvede u upotrebu. Nece da cekaju nimalo, ne vide dalje od svog dvorista i ne zanima ih niko drugi sem njih samih.

Nista na ovom svetu ne bude sad i odma izuzev nekog zla kad se dogodi, a to vec ne bih da preporucim niti pozelim bilo kome...

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
^ Tih sto placaju odmah po vecoj ceni nema, jer su propali... Nabavka opreme, uvek ide kroz kredit, cak i kad imas visak gotovine. Gotovina se cuva, da moze da se reaguje na neplanirani dogadjaj, a krediti se uzimaju (i vracaju) redovno. Time se gradi kreditni rejting, pa krediti polako postaju i jeftiniji nego pre.
Pozdrav

Tu si u pravu. Secam se svojevremeno kad sam hteo da uzmem kola na kredit kod akcije staro za novo da mi je otac rekao da kredit uzimam samo ako imam kes kao podlogu.

Ovo su trebali da krenu čim je amer kupio sbb onda bi imalo smisla a ne sad kad su pogubili više od 60 posto pretplatnika koje sigurno neće vratiti sa ovim cenama a i opšte se ne trude nekim dodatnim pogodnostima da zadrže i one koji su još kod njih.
Ne znam koko će ih ovo sve koštati po meni bi bolje bilo da su umesto optike uzeli da pokriju celu Srbiju 4g signalom koji ima iste ove brzine i dovoljnim kapacitetima da može neograničen internet celog meseca ili da idu čak korak napred u razvoju pa da pokriju 5g mrežom koja ima brzine čak veće od optike ne verujem da bi išta ovo bilo skuplje od optike a i pokrili bi celu Srbiju za par meseci a ne ko sa optikom za par godina i opet i tad vervatno veći deo Srbije zbog neisplativosti neće bit pokriven.

Kako da pokriju 5G kad isti nigde nije pusten u svetu u komercijalnu upotrebu?
Jos uvek je u fazi razvoja tj u eksperimentalnoj fazi, samo proban cini mi se u Japanu ili J. Koreji, zaboravio sam tacno to sam citao pre par meseci i nisam se trudio oko beznacajnih stvari da pamtim(zemlja gde je probano) a izvukli su 10Gbps koliko se secam, a kazi ti meni drugar koji je to limit optike po pitanju brzine?
Da li znas na sta se oslanja ta 5G bufuca mreza, koja ce BTW biti ne pre 2020 u J. Koreji u kom. upotrebi, dakle kod nas 100% nece biti pre 2023 u najboljem slucaju.
Ti stvarno mislis da se tranzicija sa bakra na optiku ne isplati???
To ti je druze sad i za bar 20 god vrh tehnlogija i nista bolje se nece primenjivati od toga, moze samo da se sam HW kome je potrebna optika kao prenosnik informacija usavrsava i da to ide na jos vece nivoe.
Kako napreduje tehnologija tako padaju i cene i lakse bude ISP da unapredjuje kapacitete, mislim da mnogo gresis i ja nikada ne bi da se oslonim na BS kao osnovni vid prenosa podataka jer je ista ogranicena raznim faktorima, vec bih pre bio za FTTH, to je razumno.
Kako zelis ti misli, ali ja ti tvrdim da od optike bolje nema kao prenosnika informacija niti ce biti narednih 20-30 god.
A inace optika se koristi kod nas od 1984 kad su povezali centralu Konjarnik sa TC Beograd u duzini 5.5km.
Inace optika se koristi i u energetici kod dalekovoda...

I za kraj posto vidim da se razumes u optiku, kako se prenosi informacija u optickom vlaknu?
Ako znas kako, nikad neces reci da je optikanesto sto se ne isplati ili je prevazidjenow.

TT

Ne kažem nikako da je optika prevazidjena ali ce kuće pogotovo u manjim gradovima teško ikad dočekati optiku ali sa nekim neograničenim u protoku 4g internetom bi opet bila bolja opcija nego postojeći bakar 10/1 kako je kod vecine njihovih korisnika
i brže bi bio dostupan većem delu stanovništva.
Ali opet mislim da je ovo sve trebalo pokrenuti čim je Sbb prodat amerima kad su još uvek imali više pretplatnika od svih drugih
zajdno npr Sbb je u mojoj ulici pre 3 godine sejo bander i razvuko kabl za tad samo 2 pretplatnika u celoj ulici a sad je skoro cela ulica kod njih dok se mts nikako nije hteo da potrudi da omogući internet veći od 10/1 a ni da ikog zadrži nekim popustom u pretplati a ako su se tako ponašali i u ostatku Srbije sem onog ko nema druge mogućnosti sigurno nije osto kod njih.

Свака технологија има своје мане и предности. Мобилне мреже се заснивају на 2Г,3Г и сада 4Г у будућности 5Г али за озбиљан посао преноса података као и саме стабилности оптика је тренутно ТОП понуда, а свакако да је далеко од превазиђене технологије, само је питање где је то оптички кабл превазиђен, ако узмемо у обзир да оптички каблови спајају и континетне са пропусним опсегом да се заврти у глави.

@jok - Нико у Србији не нуди неограничен интернет преко 4Г мреже, то већ знаш да је само маркетиншка фора. Замисли само да имаш сваког корисника са пропусним опсегом 100mbps/50mbps распала би се 4Г мрежа на 20.000 - 30.000 корисника само тако, плус утицај спољашњег фактора. И на све то "Који оператер може да ти гарантује стабилну везу и брзину на 4Г технологији?", ниједан, а тај који гарантује вероватно хвата кориснике на "навлакушу". Ако имаш проблеме са 4Г мрежом па само глава да заболи од проблема, код оптике сведено на минимум, у процентима 1% и знаш где да тражиш проблем, пронађи га са 4Г....хммм....

Poslednja izmena:
Trenutno nema konkurenta optici a i nećeje biti bar 15-20 godina a verovatno i duže. Nedavno je pušten nov transatlantski optički kabl od 160 terabita. Nisu ludi MS, FB i ostali da ulažu milione u nešto što neće da potraje i da tarade na tome.

Samo optika samo brzo, ajde TS tempo

Evo nove informacije, koleginica sa posla je juce podnela zahtev za novu telefonsku liniju, sutra dolaze da rade instalaciju u stanu i to optiku.

U telekomu su joj rekli da sve nove linije idu na optiku u startu.

Ono sto je cudno da je to stara zgrada u kojoj trenutno nema optike uopste, tako da ce verovatno doci da prikljuce celu zgradu zbog nje... ludilo.

Gde zivi koleginica?

Свака технологија има своје мане и предности. Мобилне мреже се заснивају на 2Г,3Г и сада 4Г у будућности 5Г али за озбиљан посао преноса података као и саме стабилности оптика је тренутно ТОП понуда, а свакако да је далеко од превазиђене технологије, само је питање где је то оптички кабл превазиђен, ако узмемо у обзир да оптички каблови спајају и континетне са пропусним опсегом да се заврти у глави.

@jok - Нико у Србији не нуди неограничен интернет преко 4Г мреже, то већ знаш да је само маркетиншка фора. Замисли само да имаш сваког корисника са пропусним опсегом 100mbps/50mbps распала би се 4Г мрежа на 20.000 - 30.000 корисника само тако, плус утицај спољашњег фактора. И на све то "Који оператер може да ти гарантује стабилну везу и брзину на 4Г технологији?", ниједан, а тај који гарантује вероватно хвата кориснике на "навлакушу". Ако имаш проблеме са 4Г мрежом па само глава да заболи од проблема, код оптике сведено на минимум, у процентима 1% и знаш где да тражиш проблем, пронађи га са 4Г....хммм....

Sto mora 100/50 ,mogu da ponude flat 4G 20/10 za 1500 din. i da razvale mts , sbb

To da "nece mreza da izdrzi" su gluposti

Na 10 korisnika ide maximum jedan "hevi" user,ili sto bi se reklo prosek sarma

Prvi bih otkacio vdsl sa budjavih 2mb upload za 4g sa 5-10 upload

Zamolis je da slika da ti posalje i da nam podelis kako je uradjena cela instalacija.

Opticki kal je davno, davno izmisljen informacija kroz njega prenosi putem svetlosti, dakle na pocetku je el signal koji se konvertuje u svetlost, pa na izlazu se opet pretvara u el. signal pomocu fotodiode.
Kapiram da svi znate da je opticko vlakno staklo tj. staklena nit koja je sacinjena od silicijuma.
Inace opticko vlakno je pocelo u TK da se koristi jos davne 1970 god proslog veka, sad je 2018 za metar dana i dalje je to medij kroz kojeg moze najvise tj najbrze da se proturi informacija, dakle bezmalo pola veka koristice se opticko vlakno jos dugo dugo, samo sad jos vise jer je teh uznapredovala pa je jeftinije proizvesti opticki kabl nego bakarni.
Ima tu dosta stvari o optici al da ne zamaram vise.

TT

Poslednja izmena:
Optika možda sad jeste vrh i vervatno neće ništa u dogledno vrem biti bolje od nje ali je budućnost korišcenja interneta ipak čak i kod nas da ga imaš svugde sa sobom što se čak i npr ovog foruma može sve češće videti po ovim porukama Sent from my ------ using Tapatalk da ga posećuju sa mobilnih uredja.

Blok 30 na NBG krece krajem Novembra/pocetkom Decembra. Cene kao sa onog flajera. Trebalo je ranije ali kasni se malo, jer prva kontrola iz Huawei-a nije bila zadovoljna.

Nazad
Vrh Dno