NBG i optika, to je tako: promašana tema/priča.Imam i ja optiku na - NBG! Baš - Telekomovu.
...ali: kod drugara u Sagi. Ali imam!
Još od 200x-e godine!
'Oćeš 1/1Gbps speedtest, ako mi ne veruješ? (Mada nema razloga. Saga je jedan od jačih partnera i Telekoma i Telenora/za njih se ne treba brinuti.)
Samo što to košta. Papreno.
Previše. Čak i za "jake firme". Jer se Telekom nije rešio "oni imaju, njih ćemo da sisamo najviše" mentaliteta.
= NARAVNO DA ĆE NBG OPTIKU DOBITI PRVI, TAMO SU STACIONIRANE FIRME.
Boli me uvo ZA POSLOVNE KORISNIKE, ma i NBG, ma i za: ceo Beograd. Svejedno što sam njegov deo. Nek' dobijem poslednji.
Stepa? Pa to ima optiku od kad se izgradilo... Al' po VDSL paketima. Ne i po standardima koje vDSL - može da pruži. (Time treba MTS da se stidi, a ne ponosi.)
DOSTUPNOST je ključan parametar. Gledam: celu Srbiju. (Baš taj procenat penetracije, RATELov, se računa!)
A cela Srbija je = 3%, iz GODINE u GODINU (3% = AMRES* - fakulteti. I tu imam optiku! I državne ustanove. I jake firme. Svi oni, ODAVNO, već imaju optiku.)
* Akademska mreža Republike Srbije. Ex: Računarski Centar Univerziteta u Beogradu (RCUB). I super je sto imaju. Imaju i bolje stvari od optike/biblioteku digitalnih stručnih i naučnih magazina. I treba da imaju. RCUB je i '90ih imao ono što većina nema. RCUB je lovely.
(alfa, nadam se da nisi bio ironičan jer) NGN jeste trzaj da se digne vrednost u zadnji čas. "Eto, ne kaskamo, radimo, u planu je, el da da vredimo više?". Vredite my ass. Telco tržište se posmatra REGIONALNO. Ne spram Japana, Danske, Norveške ili J. Koreje.
Mada, može i u tim okvirima: Australija juče je bila kao Srbija danas. Monopolista. Krš net. Australija, danas, to više nije. Srbija jeste.
Hrvatska nije mnogo manja, a nije ni mnogo lakša, geografski/terenski. (pošto za CG očekujem upravo taj argument - "oni su mali, oni mogu".)
Ćutali su i radili. I uradili - ZA PAR GODINA. (2013-2015)
Mi smo pričali i... Ništa.
I boli me uvo, apsolutno, što pola vas: Hrvatsku videlo nije/mrzi je, 'jer smo ratovali' - a ni taj rat videli niste.
(Čast izuzecima, pošto je sad maltene retkost da ne budeš i-rasista i nacionalista.)
A druga polovina kmeči i na pomisao o tome da nas kupi bilo ko, pa i D-T.
Kao da će da krene najezda Nemaca. Neće. Radiće naši. Ali neće moći da ne rade i primaju platu. A to radi, većina zaposlenih, decenijama. To dušebrižnicima za sudbinu Telekoma ne smeta. Ne smeta im ni to STO SMO NA ZACELJU REGIONA. Ne smeta im ni poskupljenje. I g0vno bi kupili od usluge, samo da je pod MTS brendom.
Oni (HR, CG, RO, BU, HUN) su svoje uradili. Za MK, Kosovo i Albaniju nisam siguran. Ne bi me čudilo da je i neko od njih odradio Next Gen Network/all IP.
edit: vidi, jeste! Ti Nemci se ne *****avaju.
https://www.telekom.mk/ns-newsartic...ountry-with-endtoend-all-ip-network-4811.nspx
+ vidi, Albanci ne čekaju 2020u. Oni u 2008oj imaju kičmu mreže koju mi nemamo u 2017oj.
http://www.cisco.com/c/dam/global/h...om_n_EagleMobile_Yavuz_Kalfa_ALBtelecom_n.pdf
Kosovo, izgleda, jeste Srbija. Tamo gde NE VALJA. [emoji14]
Crnogorci takođe, mada, oni su skrojili pakete ko da im je "MTS kadar" to radio
Kapa dole. (za NGN. Za pakete: palac dole)
Jedan je čak stigo da kupi drugi tj reorganizuje firmu (Nemci) - to vama zvuči nebitno, ali regionalna telco dešavanja itekako utiču... Na štošta pa i na vrednost domaćeg vodećeg.
Imaju NGN. I kućni korisnici, i firme, imaju optiku. Cela zemlja, ne Zagreb ili Podgorica. Ćao, zdravo, bok!
Možda da se, ipak: ja preselim. (a ne nacionalnosti u S. Koreju)
Na neki manje turistički otok.
Eto, Mljet! /lep je ko lutka