Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Nije bitno, podrum - prizemlje, bitno je da su vam za sada skratili bakarnu paricu, i da resto odatle ide na optiku.
To za sada trenutno znaci da ces imati stabilne brzine na adsl/vdsl. Za ubuduce znaci da ce odatle ici optika ka tebi.

Nije bitno, podrum - prizemlje, bitno je da su vam za sada skratili bakarnu paricu, i da resto odatle ide na optiku.
To za sada trenutno znaci da ces imati stabilne brzine na adsl/vdsl. Za ubuduce znaci da ce odatle ici optika ka tebi.

Hvala ti da bar znam da se nesto radi.

Pa kao rade, tek treba da vidimo koliko rade po broju prikljucenih korisnika na optiku.
Za sada je to mali broj.

Još nismo dobili info da onaj ko ima vdsl ipan u svom ulazu uskoro dobija FTTH.

Niko nije. Po nekim predvidjanjima to moze da se desi na jesen zimu uvodjenje od ipana do korisnika.

^ Jurio sam prethodnih nedelja oko Telekomove optike. Kad neko ima ipan u zgradi, ostali korisnici ce ostati na bakru a dodace se modul za FTTH i vertikalom ce se provuci optika samo za tog korisnika. Ne skida se ceo ipan i menja svima optika kao sto smo na pocetku mislili. Ovako sam cuo da ce biti u startu, za kasnije ne znam. Ukoliko neko nema ipan u zgradi, ide ustaljenom metodom sa podizvodjacima i sredjivanjem FTTH svim korisnicima.

Elem, pre dve nedelje postavio Exe-net na ulazu u zgradu dopis da su sakupili dovoljan broj potpisa. :)

Uporedni prikaz cene Telekoma i Exe-Neta za 250/30:
Telekom stara cena: 3.499 din
Telekom cena: 3.499 din (sa UO) ili 3.699 din (bez UO)
Telekom najveca cena na forumu (nije potvrdjena i verovatno nije): 3.799 din (sa UO) ili 3.999 din (bez UO)
Exe-net: 250/25 + 5Mbps UP Booster = 6.270 + 590 = 6.860 din

Dobra stvar je sto za nas zeljni veceg uploada mozemo da povecamo Up boosterima do 250/40 za 8040 din.
Doduse, tad se vec ulazi u Telekom deo od 1000/100Mbps po ceni od 7.199 din (bez UO) ili 6.999 din (sa UO).

Po prikazanim cenama i brzinama, Telekom je poprilicno povoljniji.
Najverovatnije cu sacekati ipak Telekom, sem ako im ne treba bas bas dosta vremena. Sad se mnogo lakse dise kad su oba provajdera tu. Dobrodisli! :D

ps. video sam u exe-net temi da ima korisnika sa custom paketima, ali ne znam kako da dodjem do tih paketa. Sramota me da se jurim s njima, mada upload je upload. :D

ispravka - zapravo procice vertikalom do svakog sprata, a uvesce korisnicima koji to zele.

Inace, upload booster je smesan koncept, doplacujes silne novce zarad 10mbps i to za tehnologiju koja podrzava 1gbps u simetriji.

Da li postoji razlika u odnosu na one koji imaju ipan u zgradu i na one čiji ipan nije u zgradi?

Da li postoji razlika u odnosu na one koji imaju ipan u zgradu i na one čiji ipan nije u zgradi?
Ne, IPAN je samo uredjaj do koga dolazi optika a od njega dalje moze i bakar i optika.
Bitno je samo da odluce da u tvom naselju nude optiku, onda ce samo od IPANA da vuku vlakno do svakog korisnika posebno a ako je neko pak malo dalje onda do nekog novog cvorista ide opet optika ali obrni okreni vlakno mora da dodje do svakog korisnika.
Inace optika koja ide do IPANA ima dovoljno kapaciteta tako da ne brinite!

Poslednja izmena:
ispravka - zapravo procice vertikalom do svakog sprata, a uvesce korisnicima koji to zele.

Inace, upload booster je smesan koncept, doplacujes silne novce zarad 10mbps i to za tehnologiju koja podrzava 1gbps u simetriji.
Da, i da. :)

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

da napomenem, posto si rekao da ima protoka za sve, takodje nema pada protoka i kada je opterecenje, dobijes ono sto placas, kao i na adsl i vdsl.

Znaci ono kod mene je IPAN i cekam kad ce da se smiluju i krenu FTTH ili bi ostalo FTTB.

Poslednja izmena:
Za sada ti je FTTB, iliti manje populardno FTTN (N-node). Cekas FTTH kao i svi mi po centru a i sire gde je vec dostupan IPAN po zgradama.

***, kada se ljudi lako zadovolje niskim uploadom (vecina, iako sada dosta njih moze da iskoristi veci up za Cloud i IG), lako je prodati upload kao luksuz.

Pa nije da se zadovolje, xdsl i kablovska su tako nudili, te upload booster je tu bio valjan koncept. Sada na optici je smesno stavljati. Dati svima simetriju i vece brzine i narednih 15 godina ne brinuti za povecanje. Posle toga polako brinuti kako prosiriti mrezu na 10gbps.
Ovako narednih 15 godina ima da nas kecaju po malo da nam daju veci upload

Na ovom topiku postoji 78 strana
I ni 1 jedini korisnik optike. (mojne samo "I IPAN je optika" tezu. Nije, dok vlakno ne uđe u gajbu.)

Od "Aleksinca - pilot projekta" je prošlo godinu dana. Čak se niko iz tog Aleksinca javio nije.

Pardon, imali smo par sela sa samonosećim kablovima i spisak 12 podizvođača za BG.
A izvedba? (NIKO priključak dobio nije.)

I vi se palite kako "se radi". Potpišite slobodno šta god na dve godine, radiće se - još dosta! ;)

Moze u Stepi i jos ponekim messtim da se dobije optika kod Telekoma. Bas su ljudi pokazali onaj ONT, tj. drugi skroz modem od VDSLa.

Udeo optike (FTTx) u ukupnom tržištu fiksnog broadbanda na kraju 1. kvartala 2017. je isti kao godinu dana ranije, na kraju 1. kvartala 2016. i iznosi 3%. Doduše, pošto RATEL objavljuje cele procente, moguće je i da ne stagnira toliko, već da je porastao sa 2,51 na 3,49%.

Poslednja izmena:
Druze, to sto ti nisi zadovoljan, to je jedna stvar i potpuno te podrzavam.
Ali ako si lose protumacio, da ti pojasnim: IPAN je samo tracak nade da znamo da ne moraju da prokopaju 2km ulice da bi inace usli sa optikom u zgradu.
Ovako donekle znamo da samo treba od IPAN-a (iz podruma) do korisnika.
FTTH nije FTTB, nece nikad ni biti, FTTB je samo skracenje korisnicke parice, i ako pratis temu videces da niko ne zeli FTTB, nego samo 1000% FTTH.
Cak se ljudi raspituju da im ne ostane FTTB, posto je u jednom trenutku i tu fobija nastala. Nece, planiran je u 100% FTTH GPON, a u selima ili skracenje parice ili EPON.

Nije istina da niko nije dobio izvedbu, dobili su korisnici sa NBG-a cak i iz okoline Beograda. NBG Orion, okolina Beograda (Mislodjin itd) Telekom, i to optika sa starim box paketima do 100 mbps.
Poznato nam je da treba da se radi dosta, a iz Aleksinca su se javili da su samo IPAN dobili ispred kuce a resto parica (isto sto se sada radi i po centru Beograda).
Sto znaci, i u Aleksincu treba od IPAN-a da se sprovede krajnja petlja u optici.

Poslednja izmena:
Ma, prodaja MTSa je opet u opticaju, pa malo da se napali narod :)

Nista drugo.

Evo ja cu da ga kupim cim skupim jedno 2 milijardice i jos 500 milki za investicije... ;)

NBG i optika, to je tako: promašana tema/priča.Imam i ja optiku na - NBG! Baš - Telekomovu.

...ali: kod drugara u Sagi. Ali imam!
Još od 200x-e godine!

'Oćeš 1/1Gbps speedtest, ako mi ne veruješ? (Mada nema razloga. Saga je jedan od jačih partnera i Telekoma i Telenora/za njih se ne treba brinuti.)
Samo što to košta. Papreno.
Previše. Čak i za "jake firme". Jer se Telekom nije rešio "oni imaju, njih ćemo da sisamo najviše" mentaliteta.

= NARAVNO DA ĆE NBG OPTIKU DOBITI PRVI, TAMO SU STACIONIRANE FIRME.
Boli me uvo ZA POSLOVNE KORISNIKE, ma i NBG, ma i za: ceo Beograd. Svejedno što sam njegov deo. Nek' dobijem poslednji.

Stepa? Pa to ima optiku od kad se izgradilo... Al' po VDSL paketima. Ne i po standardima koje vDSL - može da pruži. (Time treba MTS da se stidi, a ne ponosi.)

DOSTUPNOST je ključan parametar. Gledam: celu Srbiju. (Baš taj procenat penetracije, RATELov, se računa!)

A cela Srbija je = 3%, iz GODINE u GODINU (3% = AMRES* - fakulteti. I tu imam optiku! I državne ustanove. I jake firme. Svi oni, ODAVNO, već imaju optiku.)
* Akademska mreža Republike Srbije. Ex: Računarski Centar Univerziteta u Beogradu (RCUB). I super je sto imaju. Imaju i bolje stvari od optike/biblioteku digitalnih stručnih i naučnih magazina. I treba da imaju. RCUB je i '90ih imao ono što većina nema. RCUB je lovely.

(alfa, nadam se da nisi bio ironičan jer) NGN jeste trzaj da se digne vrednost u zadnji čas. "Eto, ne kaskamo, radimo, u planu je, el da da vredimo više?". Vredite my ass. Telco tržište se posmatra REGIONALNO. Ne spram Japana, Danske, Norveške ili J. Koreje.
Mada, može i u tim okvirima: Australija juče je bila kao Srbija danas. Monopolista. Krš net. Australija, danas, to više nije. Srbija jeste.

Hrvatska nije mnogo manja, a nije ni mnogo lakša, geografski/terenski. (pošto za CG očekujem upravo taj argument - "oni su mali, oni mogu".)
Ćutali su i radili. I uradili - ZA PAR GODINA. (2013-2015)

Mi smo pričali i... Ništa.

I boli me uvo, apsolutno, što pola vas: Hrvatsku videlo nije/mrzi je, 'jer smo ratovali' - a ni taj rat videli niste.
(Čast izuzecima, pošto je sad maltene retkost da ne budeš i-rasista i nacionalista.)

A druga polovina kmeči i na pomisao o tome da nas kupi bilo ko, pa i D-T.
Kao da će da krene najezda Nemaca. Neće. Radiće naši. Ali neće moći da ne rade i primaju platu. A to radi, većina zaposlenih, decenijama. To dušebrižnicima za sudbinu Telekoma ne smeta. Ne smeta im ni to STO SMO NA ZACELJU REGIONA. Ne smeta im ni poskupljenje. I g0vno bi kupili od usluge, samo da je pod MTS brendom.

Oni (HR, CG, RO, BU, HUN) su svoje uradili. Za MK, Kosovo i Albaniju nisam siguran. Ne bi me čudilo da je i neko od njih odradio Next Gen Network/all IP.
edit: vidi, jeste! Ti Nemci se ne *****avaju. https://www.telekom.mk/ns-newsartic...ountry-with-endtoend-all-ip-network-4811.nspx
+ vidi, Albanci ne čekaju 2020u. Oni u 2008oj imaju kičmu mreže koju mi nemamo u 2017oj. http://www.cisco.com/c/dam/global/h...om_n_EagleMobile_Yavuz_Kalfa_ALBtelecom_n.pdf
Kosovo, izgleda, jeste Srbija. Tamo gde NE VALJA. [emoji14]

Crnogorci takođe, mada, oni su skrojili pakete ko da im je "MTS kadar" to radio :)
Kapa dole. (za NGN. Za pakete: palac dole)

Jedan je čak stigo da kupi drugi tj reorganizuje firmu (Nemci) - to vama zvuči nebitno, ali regionalna telco dešavanja itekako utiču... Na štošta pa i na vrednost domaćeg vodećeg.

Imaju NGN. I kućni korisnici, i firme, imaju optiku. Cela zemlja, ne Zagreb ili Podgorica. Ćao, zdravo, bok!

Možda da se, ipak: ja preselim. (a ne nacionalnosti u S. Koreju) :D

Na neki manje turistički otok.
Eto, Mljet! /lep je ko lutka

Poslednja izmena:
Evo ja cu da ga kupim cim skupim jedno 2 milijardice i jos 500 milki za investicije... ;)
Ne da mi se da editujem prethodni post, prošlo 60min/1h = mojne kukate što je jedan post za drugim! /da se ne ubacim u SCROLL KILLER mod. [emoji14]

Za te pare, dragi moj, možeš da kupiš: 3 Telekoma Srbije. Dobro. 1. Pa da ti ostane - mnogo (više od pola milijarde) za investiranje.
SBB ne možeš - ni 1.

I i tu se priča završava. Vrednost firme je vrednost firme. SBB wins, value-wise. Ukazuje na štošta.

Poslednja izmena:
telekom ima tt kanalizaciju a sbb kablove sa krova na krov. ima i dvb-t2

Ne znam što se onda nudi 800 miliona? A SBB odlazi za nekoliko (tajnovitih) milijardi.

Mora da si ti informisaniji od potencijalnih investitora. (koji sede mesecima u firmi i proučavaju ono što javnost nikada videti neće)

Vrednost Telekoma se spinuje.
Vrednost Telekoma je - u monopolu koji ima nad infrastrukturom (koju bih mu ja odavno nacionalizovao! Ali ova država je glupa. Štiti jednu koku nosilju naušrb razvoja konkurencije u telco sektoru koji bi joj, u konačnoj instanci, doneo više love. Štiti je ali ujedno i uništava, i firmu i sektor koji je užasno važan.). :(

Vrednost Telekoma nije sentimentalna, već - merljiva. Stanjem infrastrukture, brojem korisnika ali podjednako bitno i - vrstom usluge koju korisnik koristi.

Stranac zna da je fixna - passé. U smislu da ne možeš ljudima naplaćivati fiktivne usluge, što Telekom radi od osnivanja. Nije passé u smislu da će se ta, kod nas, zadržati još dugo. Na žalost! Korisnika.
Zna da su Net i mobilna ključni.

Isto tako zna da je u pitanju preglomazan sistem koji će morati da se redukuje. DESETOSTRUKO!
U koji će morati da se investira. Puno.

Jedna velika mačka u džaku.
Čija vrednost ide silaznom putanjom.
Politikom protekcionizma, neinvestiranja u infrastrukturu. Investiranja u precenjenu boraniju (Telekom Srpske*) umesto u mrežu u matičnoj zemlji. Politikom.
Pogrešnom.

* ta exkurzija je koštala 450 miliona evra.
Taj kredit je Telekom otplatio, ali ga je otplaćivo N godina. N = 5. To je ujedno i broj godina u kojem nije mogao da investira, jer je bio prezadužen. Da bi se Dodiku dodvorili. Naušrb samih sebe.

Da bi se, neposredno potom, za Telekom koncern ponudilo - 800. (wtf?! Šta, svetska kriza? Neće biti. Pre će biti loši poslovni potezi.)

NGN košta - 150 miliona evra.
Politika. Sada hoće. Sad je kasno.

Politika. Koju ti braniš.

Tržište: Telekom vredi onoliko koliko se za njega ponudi. Spram - stanja firme.

SBB je - i optimizovan i prodat. Za više para. Za 3x više para.
I biće prodat opet. I opet za više para. (Voleli ga mi ili ne)

Poslednja izmena:
Australija juče je bila kao Srbija danas. Monopolista. Krš net. Australija, danas, to više nije. Srbija jeste.

Od kada to vise nije?
Koliko znam, u Australiji sa Telstrom i Optusom je gore nego kod nas sa Telekomom. :D

Od kada to vise nije?
Koliko znam, u Australiji sa Telstrom i Optusom je gore nego kod nas sa Telekomom. :D
Bilo nekad. I Ozziji su se opametili. (Telstra naravno, kao dominantna.)

https://www.thefastmode.com/investm...lion-on-ngn-digitization-customer-experiences

Samo je oni brendiraju kao NBN: https://www.telstra.com.au/broadband/nbn/nbn-speeds-explained

I nije da je baš sve glatko:
https://www.gizmodo.com.au/2017/05/telstra-is-refunding-8000-customers-getting-low-nbn-speeds/

Ali: ide. Stigli su da refundiraju više korisnika nego što su naši stigli da priključe :)

Poslednja izmena:
Mozda su bolji nego sto su bili, ali najveci paket im je ogranicen na 1000GB mesecno sa brzinom od 100Mbps.

Telekom za te pare nudi 1000/100 unmetered.
Plus, Telekom ne sabija toliko konkurenciju kao oni.
Po meni to je 2:0 za nas telco.

Nego, odosmo u off. Back to topic, nas Telekom i razvoj NGN. :D

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno