to su gluposti sve, telekom je profitabilno preduzece koje zaposljava mnogo nasih strucnjaka. bolje da rade za svoju drzavu nego da budu robovi za strance.
Ovo najviše volim da čujem !
Ostali su bar dali neke argumente, a ti si izbacio najčešću floskulu; nacionalizam par excellance.
Je l i kad kupuješ mleko gledaš ko je vlasnik mlekare te kupuješ "samo domaće"? Znaš da Imlek nije naš? Pazi možda te Hrvati otruju
Na pijaci uspeš da nađeš samo domaće prodavce ? (teško. Ali kvalitet hrane i kontrola uvoza je druga tema...)
Vi stvarno verujete da Telekom neće biti prodat? Biće. Kad-tad.
Ne zato što ga neko voli ili ne voli, što mu je mreža dobra ili loša, već zato što:
¹) njegova vrednost ide silaznom putanjom.
A to je apsolutno najbitniji faktor: njegova vrednost. Ona reflektuje sve. I investicije i način poslovanja i optimizaciju radne snage. Sveuključujuća je.
²) Biće, zato što država nije u stanju da ga racionalizuje-sama. Pustiće privatnika da bude zlikovac koji: otpušta.
³) Biće, zato što država nema love da upumpava u njega. I ovo sa Huawei-jem je - kredit(čina)! Oko kog ne znamo ama baš nista, osim totala. (standard za Srbiju, takođe. Transparentnost, 0.)
A koji ćemo morati da vraćamo.
Nemam odnos: dobar, loš
ili naš vs njihov.
To je površno. To je pogrešno tako posmatrati. Zatvaranje za strane investicije direktno šteti ovoj državi i svim njenim građanima.
= Boli me uvo ko je vlasnik, ako firma radi bolje. Nudi bolje usluge.
Profit državi je - zagarantovan!
SBB radi bolje, osetno bolje, vremenom/kad ima ko da upumpava (da, i isisava*) lovu - valjda se sećate početaka SBBa i na šta je TA mreža ličila?
Kad je bila naša- a bila je. (Krov2krov, gomila malih, potpuno rasutih... K'o i ikom. Tako se valjda počinje u našem telco sektoru- divljački...)
Slažem se da Telekom, bar, projektuje i gradi - drugačije. Bolje. Ali država mu je vlasnik i direktno je odgovorna. Za ave sto ne valja. Reći "nas je" pa to je zabadanje glave u pesak. Da, naš je... Ali je daleko od potencijala koji može da ostvari. Baš zato sto je partijski - naš.
Odgovorna je i za spor razvoj NGNa, to je trebalo proglasiti projektom od nacionalnog značaja, baš k'o autoputeve (pa eksproprijacija - leti; a ne da od značaja bude - BG na vodi, a ne NGN.), čisto da Telekom ne bi udarao u vrata opštinske birokratije - a ima i toga, da mu gradnju koče - birokratska sr4nja i procedure.
Tipičan srpski scenario (opština u ovom slucaju) - "Oni imaju para. Deri."
Pritom uzimaju sami od sebe tj od nas...
Drugo, niko vaše parice ( ne pare, pare hoće [emoji14] ) neće da odnese u Nemačku npr. (eto, kupiće ga Deutsche Telekom - direkcion ili kroz "balkanske podružnice.), ostaće u našoj zemlji, bukvalno (u zemlji-zemlji.)
Nego će:
a) da raspusti bagru, kao korak 1
b) da uloži gde treba, znatno brže nego država, da bi mreža bila dostupnija, bolja, brža
c) da koriguje sve nepravilnosti u poslovanju
Pametna država ima pametne klauzule u ugovoru, pa ako hoće, može i da obaveze Telekom da radi ono što se od njega (NEPRAVEDNO) očekuje - pokrivanje neprofitabilnih teritorija...
Pametna država može da proda deo Telekoma (49%), s tim sto će mu time vrednost prodaje opasti ne za 51% nego za 81%. Mačku u džaku niko ne kupuje.
Kupac zna sve.
Udje, čita poslovne knjige.
I ponudi.
Znamo koliko je nudjeno, znamo da "država nije bila zadovoljna cenom", ali, u tom momentu - to je bila njegova realna vrednost. Dopalo se to nama ili ne.
Mislite da se ne prodaje jer vredi bog zna kol'ko više ?
Ili jer nam je premijer/preCednik/svemogući protiv privatizacije - a zna se da nije (sam je govorio o potrebi da se privatizuje! O kaskanju u kapit. investicijama, o nemanju para države za iste, o tome da će konkurencija, VREMENOM, da ga zgazi.) ?
Jer je naš - a naše ne damo?
Onda ste jako naivni. I površni.
Ne prodaje se jer bi naši cenu koja nije realna. A cenu koju hoće mogu da dobiju tek kad investiraju više. Finally su se setili - infrastrukture. 2017e. Užas (koliko kasno.)
Pa kad već idem dobrano u offtopic, to da li će USLUGA biti bolja pod krovom države ili privatnika, to je KLJUČNO.
A kako ti to možeš da znaš unapred?
Šta, gledajući šta se desilo sa Hrvatima? Pa pogledajte im optičke pakete, to se desilo!
NGN završen 2015e, i to se desilo!
(Ovo je zemlja u kojoj FUP prošao ne bi. Ako ga i uvedu, ljudi bi prešli drugde, pa bi ga vratili na - flat.)
Drugo, apropo "izvlačenja profita" - ljudi, to je LEGALNO I LEGITIMNO POSLOVANJE. K'o sto je legalno i legitimno - reorganizovati firmu, dokapitalizovati, naći strateskog ili većinskog partnera. Pa i privatizovati skroz.
"Telekom vredi" = da ne prodajemo.
A "Bor" je raspad sistema - e to prodaj. To može. Još kad bi stranci bili budale...
A ja tvrdim da i taj Bor, KO GOD DA JE VLASNIK, može da uplaćuje više u budžet, a ne manje!
Čak i da se Telekonj PRODA, pa neće sav novac da nestane - država može zadržati deo akcija = dobijaće dividende.
Dobijaće i PDV na usluge, opremu. Poreze i doprinose na plate. Dobijaće isto to indirektno, kroz sve izvođače i podizvođače.
To jedino i sada dobija!
Dobijace VIŠE, a troškovi ce joj biti manji, jer neće biti u obavezi da ga filuje parama, daje državne garancije za kredite, moljaka Kineze i vuče ih za rukav, plaća neradnike. Kapitalizam je surov, ali ovoj zemlji je potrebna čistka u SVIM JP, jer očigledno nije u stanju sama to da sprovede. I da sama svoja preduzeća stavi u okvir u kom će biti bolje svima - i radnicima i korisnicima usluga.
I samoj firmi.
Jedan Nemački Telekom ima pristup sredstvima finansiranja/kreditni rejting bolji nego - cela naša drzava. Verovatno mu je i vrednost veća nego ceo naš državni budzet.
Ma... Možemo mi da budemo protiv ili za privatizaciju, ali nje će, u nekom obliku - biti. 2018e, 2021e ili 2025e - neizbežna je.
Da, postoje i državni Telekomi u svetu. Vrlo uspešni, daleko uspešniji od našeg.
I ja bih voleo da je i naš i profitabilan i sa super mrežom i uslugama i da mu vrednost raste i da on kupuje druge Telekome a ne obrnuto*. Ali to se ne dešava.
* Telekom Srpske mu je bio veliki gaf. Godinama su kukali da su opterećeni tim kreditom. Preplatili su ga, dobrano. ZA TE PARE JE CELA SRBIJA MOGLA DA IMA OPTIKU 2013e!
^To dobiješ kad radiš po partijskom nalogu (tada, valjda, Koštunice) a ne po principu tržišne cene/utakmice. Nego "ajde da malo isfilujemo Dodika, parama našeg naroda/Telekoma."
E... Sve dok je tako - a tako je -- filuje Zvezdu, ej. MONOPOLISTA. Koj će moj njemu reklama na dresovima? On već ima i brend i korisničku bazu i solidno razvijene - iako dobrano limitirane usluge.
Kriv je Tito i njegova žica.
Ili žica koomšije u dvorištu.
Pa taj isti Tito je i izgradio tu infrastrukturu na kojoj danas većina fura vDSL. Žice su menjali manje, više opremu u samim centralama.
A to sa problemima, od krajnjeg korisnika do centrale - da je Telekom ono što bi trebalo da bude (proaktivna firma kojoj je korisnik bitan) - ona bi premerila žicu mernim uređajem, zamenila problematičan deo, i sve to u roku od 24h. Ne bi prebacivala odgovornost na korisnika.
I ne bi, toooolikooo mnoooogo, koristila famozno 'NEMAMO TEHNIČKIH MOGUĆNOSTI' za stvari koje su u potpunosti - u NJIHOVOJ NADLEŽNOSTI.
Dao si primer gde je navodno, nadležnost korisnika. Evo ti suprotan:
Ja sam na 20/2 jer sam na 1km.
Dao bih im više para, dao bih im i 3x više para (paket 100), jer mi je Net sredstvo za rad (a ne za Facebook i torrente).
Ali avaj! "Nemaju tehničkih mogućnosti" da skrate paricu.
1) Je l moj posao da gradim IPAN? Ili NGN? I stvorim tehničku mogućnost.
Ne bih rekao.
2) Je l treba da budem "srećan" što i 20Mbps "radi"* ili treba da budem u fazonu "alo, mamlazi, REKLAMIRATE USLUGU KOJU NE MOŽETE DA PRUŽITE!"
(Ne meni. Nego mnogima! Ima ih i koji ni 20Mbps nemaju!)
* mojne samo argument: seti se kako je bilo kad smo imali 256, 512 i 768 Kbps -- secam se ja i kako je bilo na PCMu koji razdeli jednu liniju ne na dve, nego na 16! Pa imas 56Kbps / 16 tj ~3.5Kbps!
Sećam se sa (blagom) nostalgijom, al' samo zato što su sajtovi sredinom 90ih bili takvi da se žestoko uvažavao dialup tj. brzina pristupa.
Danas 1 strana ima: 20+MB.
Tada su ljudi vodili računa i o veličini (svega: attachmenta, veličine stranice, načina učitavanja etc)
Ne sećam se sa nostalgijom - ni PCMa, ni dvojnika, ni nestabilnosti veze ni svega ostalog.
Ali - to je prošlost. Budućnost i sadašnjost su jedine relevantne.
Budućnost jeste optika. Koja je U REGIONU (!!!!!) - sadašnjost.
Kraj priče, fail-uju dobrano.
Čak i da odrade NBG do kraja godine, koliko je 300.000 potencijalnih korisnika - pravih korisnika, kad udare i sumanutu cenu na to?
A, udariće.
Nama treba konkurencija. Brdo malih.
Sistem je takav da to ne stimuliše. Mogao je da bude drugačiji. Da je Telekomu oduzeta infrastruktura i data Emisionoj tehnici i vezama. Ali to je pusti san takođe.
Svako normalan zna da je to (last mile) ono što najviše vredi. To je ono što ja ne bih privatizov'o. Nikad. To je ono u šta smo svi ulagali, od samog početka... Da bi dobili šta? Monopol i akcije u smešnoj vrednosti.
Ali će i to biti (pro)dato, sve zarad - veće cene.