Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ja ne znam o čemu ti pričaš kad pogledaš Telenor, VIP priču... Hoćeš da kažeš da tamo ima nepotizma kao u Telekomu? Ja bih rekao da nema...

Ne, kazem da nas pljackaju vise, jer ih sada ima vise koji hoce da uzmu deo kolaca.

Otiso u poslovnicu da se raspitam oko mts banke i kaze mi devojka koja radi tamo (a zivi u Kaluđerici) da tamo jos ni fixnu nemaju kako treba. Periferija BGa.

Ok, zbog preuskih ulica i divlje gradnje, ali... (to ne znači da nemaju pravo na elementarne usluge!)

VDSL tek nemaju.

= Neki i dan danas imaju PCM! Nadam se da se sećate šta je to, nije bilo tako davno... Tamo (u Kaluđerici) se jos sprovodi - UVOĐENJE FIKSNOG bez PCMa, dvojnika (dedicated parica)
A ta prica (glavna vest/projekat: ukidamo dvojnike, skidamo PCMove) je bila aktuelna cca 2003-2005.

Po toj računici, optiku dobijamo GARANT, do 2030e! :) /ono što Telekom obeća + decenija na to :D

^I to je Telekomova - REALNOST.
....
Shutdown svih MTS usluga. Pa nek im je sa srećom gradnja mreže, koju su do sad mogli da izgrade 10x, da su bili pametni.
Da li ti stvarno mislis da ako nekome dune da sagrade kuce na nekoj livadi onda moze ocekuje savrsenu kanalizaciju, vodu, telekomunikacione usluge kao u centru grada...?
Realnost je da su sami krivi za stanje u kojem zive. Da je bilo bilo kakvog plana gradje ne bi bili u ovoj situaciji..
Mozda SBB ili neki drugi operateri razvlace kablove po banderama, krovovima itd. Ali svakako nikada nece imati mrezu kakvu MTS ima kada se lepo uradi sprovodjenje kablova kroz naselje.

Ne kazem MTS je g**no ali ali barem postoje koliko toliko neka pravila i neke standarde kada postavljaju mrezu, a ne zure samo da zagrabe sto vise korisnika.

Poslednja izmena:
Ok, sami su krivi. I u Kaludjerici i na Dorcolu.

A koje je po tebi opravdanje za sve ostalo? (povecanje cene mobilnog tako da svi drugi ispadaju jeftiniji. Fiktivne usluge tipa - 3g pretplata, identifikacija. Prevazidjene usluge tipa impulsi.)
I, ako je mreza tako dobro isprojektovana, zasto vecina ljudi ne moze da ostvari ni 50, a kamoli 100Mbps? U postojecoj, tako bajnoj mrezi. Koja podrzava, tehnicki, i vise od 100Mbps!

Telekom je jedno tromo preduzece kojeg se treba resiti pod hitno. Vremenom ce vrednost da mu pada, zestoko. I sa tako "super isprojektovanom mrezom" donose lose poslovne poteze.
Preglomazan je i opterecen gomilom nepotrebnih radnika, od kojih 20% actually nesto radi, ostali su tu dosli preko veze/nepotizmom/po politickoj osi.
To, ka profitabilnom, ne vodi. Profit mu se bazira primarno na 4.5 miliona x 6 evra (fixna) i mobilna, u kojoj vise nije najjeftiniji nego najskuplji. RATEL ima podatke koliko korisnika ukida fixni. I odlazi u SBB. Valjda 50k godisnje.
Daleko vise nego sto novi uvode fixni...

U stvari, profit mu se sigurno budzi/fabikuje, kojecime... nasa drzavna preduzeca i transparentni izvestaji o poslovanju, to odavno ne ide jedno uz drugo. Pitanje je koliko su oni *stvarno* optereceni, dugovima/kreditima.
To ne moramo da znamo ti i ja, ali drzava (i potencijalni kupac) znaju.

Nije nikakav inovator, kaska dobrano -- sve zemlje u regionu su odavno odradile NGN mrezu (Hrvatska, Crna Gora... posto ste na Rumune i Bugare senzitivni)
SBB nudi brzi net i tacka.
VIP nudi povoljniju mobilnu i tacka.
Fixni je nepotreban danas i tacka,

= Koja je svrha bajne mreze, onda?

Imao je 3 neuspesne privatizacije. NGN je uradio 2%.
Ima odliv fixne, imace odliv mobilne (ako se ne opamete)
Reorganizacija zaposlenih - ko i u ostalim javnim, nista.
Baca pare na sponzorstva sportu, umesto da ih baca u infrastrukturu (politika.)
= value goes down

I ja tu ne krivim njih. Krivim drzavu. Trebala je da im uzme infrastrukturu u svoje ruke, i osnuje novo preduzece. ODAVNO. Ne mora ni da ga osniva, nek ga da JP Tehnika i Veze.
Ali bez monopola na: fixni, ADSL i VDSL, to bi bio: kljuc na vrata Telekomu. Iako bi, za korisnike, za druge provajdere, bilo dobro.

A te price - privatizacija, jao, uvesce nam FUP, ma... za****. Dovoljno sr4nja je vec uveo sam Telekom.

1) Ko ima 100 Mbps? - niko
2) Ko ima optiku? - <1% (drzava, fakulteti... i Aleksinac) :)
Bajna mreza!

Poslednja izmena:
Kako se to pade u isto vreme da u 2 teme, bas ovih dana, neko opet trubi o privatizaciji Telekoma ;) HMMMMMM!
If you have a brain, use it now :D

Zasto je sada poskupeo? Pa zato sto im je naredjeno da to urade da bi druga dva pokupila korisnike :)

to su gluposti sve, telekom je profitabilno preduzece koje zaposljava mnogo nasih strucnjaka. bolje da rade za svoju drzavu nego da budu robovi za strance.

Potpuno si u pravu. Tih 20% ljudi koji nešto zna nosi celu firmu i gomilu neradnika. Novi vlasnik bi verovatno otpustio gomilu neradnika ali teško da bi te pare uložio da nama bude bolje, jednostavno bi ih pokupio sebi. Novi vlasnici će da ulažu samo onoliko koliko ih konkurencija natera, a cene će takođe biti upravo tolike koliko konkurencija iznudi. Obzirom da znamo kako su kablovski operateri već imali džentlmenske dogovore o teritorijalnoj podeli, ne bi me iznenadilo i da budući privatni vlasnik telekoma napravi neki takav dil sa najvećim konkurentom i odosmo svi u Honduras...

Ok, sami su krivi. I u Kaludjerici i na Dorcolu.

A koje je po tebi opravdanje za sve ostalo? (povecanje cene mobilnog tako da svi drugi ispadaju jeftiniji. Fiktivne usluge tipa - 3g pretplata, identifikacija. Prevazidjene usluge tipa impulsi.)
I, ako je mreza tako dobro isprojektovana, zasto vecina ljudi ne moze da ostvari ni 50, a kamoli 100Mbps? U postojecoj, tako bajnoj mrezi. Koja podrzava, tehnicki, i vise od 100Mbps!
.
.
.
1) Ko ima 100 Mbps? - niko
2) Ko ima optiku? - <1% (drzava, fakulteti... i Aleksinac) :)
Bajna mreza!

Povecanje cena ne znam zasto su uveli. Valjda zato sto imaju jedinstveni polozaj da su dostupni gotovo svima u Srbiji, a ostatak provajdera nije pa su isli tom logikom da ce zarada biti veca. -- Ovo je moja jedina teorija na ovu temu.
Mreza je dobro isprojektovana. To sto ljudi ne mogu da ostvara ni 50Mbps je problem u tehnologiji koju MTS koristi - Telefonske kablove - Koja nije namenjena za te brzine, a pogotovo u situacijama kada su postavljeni losi kablovi.
- Drug na primer ima podstanicu gotovo ispred kuce i stalno mi se zali kako MTS ne valja, a nece da zameni 50m svog kabla u dvortu koj pravi problem i umesto da ima 50Mbps on jedva ima 20Mbps.
.
.
.
1) Ko ima 100Mbps? Verujem da ima par ljudi.
2) Ko ima optiku? Ne racunajuci drzavne institucije i fakultete malo ko. Ali do kraja godine verujem ceo NBG i Zemun ce biti pokriveni optikom sto mu dodje oko ~300k ljudi.

Mozemo mi da nasavimo ovi pricu koliko je MTS Dobar/Los ali mislim da nema poente.
Ljudi u MTSu su neprofesionalni i bezobrazni i to je 100% istina i rekao sam sebi da nikada vise necu imati posla sa MTSom.
Ali generalno gledano MTS nije losa firma. Ako sada sa svim ovim pijavicama i ogranicenjima posluje u plusu. Kako bi tek poslovao da mu niko ne sedi za vratom?

Pritom mislim da je privatizacija MTS-a jedna od najvecih gresaka koju mogu da naprave (Isto kao i prodaja EPS-a).

Potpuno si u pravu. Tih 20% ljudi koji nešto zna nosi celu firmu i gomilu neradnika. Novi vlasnik bi verovatno otpustio gomilu neradnika ali teško da bi te pare uložio da nama bude bolje, jednostavno bi ih pokupio sebi. Novi vlasnici će da ulažu samo onoliko koliko ih konkurencija natera, a cene će takođe biti upravo tolike koliko konkurencija iznudi. Obzirom da znamo kako su kablovski operateri već imali džentlmenske dogovore o teritorijalnoj podeli, ne bi me iznenadilo i da budući privatni vlasnik telekoma napravi neki takav dil sa najvećim konkurentom i odosmo svi u Honduras...

U Hondurasu je barem lepo zimi jer "tamo nema zime" cak i kad idu u planine ... :D

Sto se tice toga "ko ima 100Mbps" - pa ceo Dorcol skoro moze 100Mbps. Ja sam na 2 dosta udaljene lokacije imao 100, znam da sve zgrade u krugu od 500m od mene mogu, i dobar deo Gornjeg Dorcola, ali ne ceo, ima jedan delic koji ne moze.
Onda Nis oko Kole Rasic skole, veliki deo tu moze 100ku (ako su ludi pored ExeNeta da uzimaju VDSL :D). To je ono sto znam iz prve ruke.

Celo naselje Stepa Stepanovic, nekoliko zgrada na NBG (moze vise verovatno, ovo je sto su ljudi rekli da imaju).

Da mogu samo 10Mbps sada kod MTSa, ***, to stvarno ne bih prihvatio, premalo mi je i za osnovni posao, i sa 50 nisam bas happy.
Ali ne samo da bolje trenutno radi od SjBB-a, nego je meni (OSI) duplo jeftiniji za 3x brzi net! (mene 100/2 izadje 1500 zajedno sa fixnim, a radi kao sat - o cemu da pricamo vise?)

Iskreno ja nisam ocekivao da ce Dorcol biti prioritet naspram... NBG ili Vracara, ali eto dobili smo i mi.

Nije Telekomova mreza lose isprojektovana, zapravo, oni su jedan od retkih provajdera koji imaju 2 kontigenta.
Problem je stara gradnja (ajde barem pricam po centru), gde je infrastruktura po zgradama jos od druga Tita (i to bez zezanja ti govorim).
Infrastrukturu u zgradi ne moze se menjati, po kuci moze. Po aktuelnom cenovniku telekom je trazio 5000 eur za uvodjenje optike od podruma do krajnjeg korisnika. (Cena za celu zgradu, pitano jos pre 3 godine)
Greska telekoma je to sto su pustili u promet jace pakete vdsl na staru infrastrukturu, i otvorili su Pandorinu kutiju.
Da napomenem, ko ima dobru infrastrukturu, moze da ima 100mbps bez problema.

Ovako te brzine mozes imati na kablovskoj - i to zato sto ti oni nude resenje za infrastrukturu - kabl do kuce, i ako doplatis i po kuci.

U privatizaciju nikako - ko proda telekom, otvara potencijalni problem sa bezbednoscu drzave, odliv para iz drzave (ionako nas par velikih firmi drzi da ne bankrotiramo) itd.
Slazem se da ima ljudi koji su uhlebljeni, a posao im je razno razna papirologija. Svesni su oni toga.
Da ih otpustis - odu na ulicu, imas problem, ovde barem su uhlebljeni na 200,300 evra i gotova prica.
Problem nastaje kada se takvom kadru poveri najveca odgovornost u toj kompaniji, onda nastaje propadanje usled neznanja.

Da zakljucim - priznajem, taoci smo drzavne neodgovornosti, male brzine, usluge fiktive (3g, indentifikacija), nemaju mehanizam za krajnje ekstremne slucajeve, te otud nezadovoljstvo korisnika, i kao kazna migracija ka kablovskim mrezama.

Ono sto mi mozemo je da samo da sacekamo uvodjenje optike do krajnjeg korisnika, sa cenama se necemo usreciti, ali barem se eventualno mozemo usreciti sa stabilnoscu.
To nam je sto nam je, dok ne dodje nova ponuda!

Ljudi, ako je parica dobra moze bez problema 100-ka cak i do 450-500m, ja sam na 440 imam 50 i ruter procenjuje da mogu da imam 111Mbps, sto ce reci 100ka opusteno, a UL 23Mbps.
Tako da su to bapske price.

100-tka nije problem za one koji su pokriveni Vdsl-om.
Problem je cena tog paketa,odnosno buđav upload za taj paket.Da je
brzina problem,ko im brani da stave recimo 75 mega ili sličan paket.
Ko im brani da 50/2 bude 50/5 ili 75/8 ili 100/10..?
Ceo jedan vek oni su spavali na bakarnoj parici i cedili suvu drenovinu.Dok su drugi išli kablom do vrata oni su im se smejali.Kada su krenuli sa Vdsl-om ,odnosno od optike opet bakrom do stana,ovi koji su već postavili kabl su im se smejali.
Sada kada je đavo odneo šalu,rastrčali su se sa optikom po zgradama,umesto da vdsl nikada nisu ni počinjali,jer sada rade dupli posao,pa im se sada smejemo od muke ,čekajući da nam skoro uvedeni vdsl zamene za optiku.

Poslednja izmena:
Kod mene je u zgradi Telekom pre nekoliko godina nesto menjao kad je infrastruktura u pitanju. Sada je 20/1 (naravno ADSL) kod Eunet-a. Kako bih mogao da znam sta je u pitanju? Jedino da nadjem kljuc pa da slikam i ovde postavim sliku ili da podnesem zahtev TS sto bi potrajalo a i pitanje je da li bi mi odgovorili.

Poslednja izmena:
Svaka zgrada gde nešto ima od telekom opreme je u njihovoj bazi.Tvoje je samo da im kažeš svoju ulicu i broj i odmah se vidi koju uslugu možeš imati.

to su gluposti sve, telekom je profitabilno preduzece koje zaposljava mnogo nasih strucnjaka. bolje da rade za svoju drzavu nego da budu robovi za strance.
Ovo najviše volim da čujem !

Ostali su bar dali neke argumente, a ti si izbacio najčešću floskulu; nacionalizam par excellance.

Je l i kad kupuješ mleko gledaš ko je vlasnik mlekare te kupuješ "samo domaće"? Znaš da Imlek nije naš? Pazi možda te Hrvati otruju :)

Na pijaci uspeš da nađeš samo domaće prodavce ? (teško. Ali kvalitet hrane i kontrola uvoza je druga tema...)

Vi stvarno verujete da Telekom neće biti prodat? Biće. Kad-tad.

Ne zato što ga neko voli ili ne voli, što mu je mreža dobra ili loša, već zato što:

¹) njegova vrednost ide silaznom putanjom.
A to je apsolutno najbitniji faktor: njegova vrednost. Ona reflektuje sve. I investicije i način poslovanja i optimizaciju radne snage. Sveuključujuća je.

²) Biće, zato što država nije u stanju da ga racionalizuje-sama. Pustiće privatnika da bude zlikovac koji: otpušta.

³) Biće, zato što država nema love da upumpava u njega. I ovo sa Huawei-jem je - kredit(čina)! Oko kog ne znamo ama baš nista, osim totala. (standard za Srbiju, takođe. Transparentnost, 0.)
A koji ćemo morati da vraćamo.

Nemam odnos: dobar, loš
ili naš vs njihov.
To je površno. To je pogrešno tako posmatrati. Zatvaranje za strane investicije direktno šteti ovoj državi i svim njenim građanima.

= Boli me uvo ko je vlasnik, ako firma radi bolje. Nudi bolje usluge.

Profit državi je - zagarantovan!

SBB radi bolje, osetno bolje, vremenom/kad ima ko da upumpava (da, i isisava*) lovu - valjda se sećate početaka SBBa i na šta je TA mreža ličila?
Kad je bila naša- a bila je. (Krov2krov, gomila malih, potpuno rasutih... K'o i ikom. Tako se valjda počinje u našem telco sektoru- divljački...)

Slažem se da Telekom, bar, projektuje i gradi - drugačije. Bolje. Ali država mu je vlasnik i direktno je odgovorna. Za ave sto ne valja. Reći "nas je" pa to je zabadanje glave u pesak. Da, naš je... Ali je daleko od potencijala koji može da ostvari. Baš zato sto je partijski - naš.

Odgovorna je i za spor razvoj NGNa, to je trebalo proglasiti projektom od nacionalnog značaja, baš k'o autoputeve (pa eksproprijacija - leti; a ne da od značaja bude - BG na vodi, a ne NGN.), čisto da Telekom ne bi udarao u vrata opštinske birokratije - a ima i toga, da mu gradnju koče - birokratska sr4nja i procedure.

Tipičan srpski scenario (opština u ovom slucaju) - "Oni imaju para. Deri."
Pritom uzimaju sami od sebe tj od nas...

Drugo, niko vaše parice ( ne pare, pare hoće [emoji14] ) neće da odnese u Nemačku npr. (eto, kupiće ga Deutsche Telekom - direkcion ili kroz "balkanske podružnice.), ostaće u našoj zemlji, bukvalno (u zemlji-zemlji.) :)

Nego će:
a) da raspusti bagru, kao korak 1
b) da uloži gde treba, znatno brže nego država, da bi mreža bila dostupnija, bolja, brža
c) da koriguje sve nepravilnosti u poslovanju

Pametna država ima pametne klauzule u ugovoru, pa ako hoće, može i da obaveze Telekom da radi ono što se od njega (NEPRAVEDNO) očekuje - pokrivanje neprofitabilnih teritorija...

Pametna država može da proda deo Telekoma (49%), s tim sto će mu time vrednost prodaje opasti ne za 51% nego za 81%. Mačku u džaku niko ne kupuje.

Kupac zna sve.
Udje, čita poslovne knjige.
I ponudi.

Znamo koliko je nudjeno, znamo da "država nije bila zadovoljna cenom", ali, u tom momentu - to je bila njegova realna vrednost. Dopalo se to nama ili ne.

Mislite da se ne prodaje jer vredi bog zna kol'ko više ?

Ili jer nam je premijer/preCednik/svemogući protiv privatizacije - a zna se da nije (sam je govorio o potrebi da se privatizuje! O kaskanju u kapit. investicijama, o nemanju para države za iste, o tome da će konkurencija, VREMENOM, da ga zgazi.) ?

Jer je naš - a naše ne damo?

Onda ste jako naivni. I površni.

Ne prodaje se jer bi naši cenu koja nije realna. A cenu koju hoće mogu da dobiju tek kad investiraju više. Finally su se setili - infrastrukture. 2017e. Užas (koliko kasno.)

Pa kad već idem dobrano u offtopic, to da li će USLUGA biti bolja pod krovom države ili privatnika, to je KLJUČNO.

A kako ti to možeš da znaš unapred?
Šta, gledajući šta se desilo sa Hrvatima? Pa pogledajte im optičke pakete, to se desilo!

NGN završen 2015e, i to se desilo!

(Ovo je zemlja u kojoj FUP prošao ne bi. Ako ga i uvedu, ljudi bi prešli drugde, pa bi ga vratili na - flat.)

Drugo, apropo "izvlačenja profita" - ljudi, to je LEGALNO I LEGITIMNO POSLOVANJE. K'o sto je legalno i legitimno - reorganizovati firmu, dokapitalizovati, naći strateskog ili većinskog partnera. Pa i privatizovati skroz.

"Telekom vredi" = da ne prodajemo.
A "Bor" je raspad sistema - e to prodaj. To može. Još kad bi stranci bili budale... :)

A ja tvrdim da i taj Bor, KO GOD DA JE VLASNIK, može da uplaćuje više u budžet, a ne manje!

Čak i da se Telekonj PRODA, pa neće sav novac da nestane - država može zadržati deo akcija = dobijaće dividende.
Dobijaće i PDV na usluge, opremu. Poreze i doprinose na plate. Dobijaće isto to indirektno, kroz sve izvođače i podizvođače.

To jedino i sada dobija!

Dobijace VIŠE, a troškovi ce joj biti manji, jer neće biti u obavezi da ga filuje parama, daje državne garancije za kredite, moljaka Kineze i vuče ih za rukav, plaća neradnike. Kapitalizam je surov, ali ovoj zemlji je potrebna čistka u SVIM JP, jer očigledno nije u stanju sama to da sprovede. I da sama svoja preduzeća stavi u okvir u kom će biti bolje svima - i radnicima i korisnicima usluga.
I samoj firmi.

Jedan Nemački Telekom ima pristup sredstvima finansiranja/kreditni rejting bolji nego - cela naša drzava. Verovatno mu je i vrednost veća nego ceo naš državni budzet.

Ma... Možemo mi da budemo protiv ili za privatizaciju, ali nje će, u nekom obliku - biti. 2018e, 2021e ili 2025e - neizbežna je.

Da, postoje i državni Telekomi u svetu. Vrlo uspešni, daleko uspešniji od našeg.

I ja bih voleo da je i naš i profitabilan i sa super mrežom i uslugama i da mu vrednost raste i da on kupuje druge Telekome a ne obrnuto*. Ali to se ne dešava.

* Telekom Srpske mu je bio veliki gaf. Godinama su kukali da su opterećeni tim kreditom. Preplatili su ga, dobrano. ZA TE PARE JE CELA SRBIJA MOGLA DA IMA OPTIKU 2013e!

^To dobiješ kad radiš po partijskom nalogu (tada, valjda, Koštunice) a ne po principu tržišne cene/utakmice. Nego "ajde da malo isfilujemo Dodika, parama našeg naroda/Telekoma."

E... Sve dok je tako - a tako je -- filuje Zvezdu, ej. MONOPOLISTA. Koj će moj njemu reklama na dresovima? On već ima i brend i korisničku bazu i solidno razvijene - iako dobrano limitirane usluge.

Kriv je Tito i njegova žica.
Ili žica koomšije u dvorištu.

Pa taj isti Tito je i izgradio tu infrastrukturu na kojoj danas većina fura vDSL. Žice su menjali manje, više opremu u samim centralama.

A to sa problemima, od krajnjeg korisnika do centrale - da je Telekom ono što bi trebalo da bude (proaktivna firma kojoj je korisnik bitan) - ona bi premerila žicu mernim uređajem, zamenila problematičan deo, i sve to u roku od 24h. Ne bi prebacivala odgovornost na korisnika.

I ne bi, toooolikooo mnoooogo, koristila famozno 'NEMAMO TEHNIČKIH MOGUĆNOSTI' za stvari koje su u potpunosti - u NJIHOVOJ NADLEŽNOSTI.

Dao si primer gde je navodno, nadležnost korisnika. Evo ti suprotan:

Ja sam na 20/2 jer sam na 1km.
Dao bih im više para, dao bih im i 3x više para (paket 100), jer mi je Net sredstvo za rad (a ne za Facebook i torrente).
Ali avaj! "Nemaju tehničkih mogućnosti" da skrate paricu.

1) Je l moj posao da gradim IPAN? Ili NGN? I stvorim tehničku mogućnost.
Ne bih rekao.

2) Je l treba da budem "srećan" što i 20Mbps "radi"* ili treba da budem u fazonu "alo, mamlazi, REKLAMIRATE USLUGU KOJU NE MOŽETE DA PRUŽITE!"
(Ne meni. Nego mnogima! Ima ih i koji ni 20Mbps nemaju!)

* mojne samo argument: seti se kako je bilo kad smo imali 256, 512 i 768 Kbps -- secam se ja i kako je bilo na PCMu koji razdeli jednu liniju ne na dve, nego na 16! Pa imas 56Kbps / 16 tj ~3.5Kbps!

Sećam se sa (blagom) nostalgijom, al' samo zato što su sajtovi sredinom 90ih bili takvi da se žestoko uvažavao dialup tj. brzina pristupa.
Danas 1 strana ima: 20+MB.

Tada su ljudi vodili računa i o veličini (svega: attachmenta, veličine stranice, načina učitavanja etc)

Ne sećam se sa nostalgijom - ni PCMa, ni dvojnika, ni nestabilnosti veze ni svega ostalog.

Ali - to je prošlost. Budućnost i sadašnjost su jedine relevantne.

Budućnost jeste optika. Koja je U REGIONU (!!!!!) - sadašnjost.

Kraj priče, fail-uju dobrano.

Čak i da odrade NBG do kraja godine, koliko je 300.000 potencijalnih korisnika - pravih korisnika, kad udare i sumanutu cenu na to?
A, udariće.

Nama treba konkurencija. Brdo malih.
Sistem je takav da to ne stimuliše. Mogao je da bude drugačiji. Da je Telekomu oduzeta infrastruktura i data Emisionoj tehnici i vezama. Ali to je pusti san takođe.

Svako normalan zna da je to (last mile) ono što najviše vredi. To je ono što ja ne bih privatizov'o. Nikad. To je ono u šta smo svi ulagali, od samog početka... Da bi dobili šta? Monopol i akcije u smešnoj vrednosti.

Ali će i to biti (pro)dato, sve zarad - veće cene.

Ceo tvoj ekspoze može biti sažet u jednu rečenicu:
Zašto nisu vukli kabl do stana?
Da su pre 20 godina vukli koaks,sbb ne bi bi postojao.

Poslednja izmena:
Ako ćemo iskreno ja ću se načekati što se tiče te nove tehnologije, koliko se sećam ADSL je počeo u Srbiji 2005 ako ne grešim a moja centrala je dobila tu mogućnost tek 2011, plus sada ne mogu da imam veću brzinu od 5 Mb jer je centrala daleko od mene 6-7 kilometara, sa optikom bi se sve to promenilo ali kada će ona stići do mene to verovatno niko ne zna.

Ceo tvoj ekspoze može biti sažet u jednu rečenicu:
Zašto nisu vukli kabl do stana?
Da su pre 20 godina vukli koaks,sbb ne bi bi postojao.
Teško da sam samo to rekao.

Ali koga mrzi da čita - ne mora.

Samo mi je mnogo iritantno kad na IT forumu, gde bi trebalo da dolazi iole osvešćen svet, čitam: naše vs njihovo. Sve je to: naše.

I treba ga sagledati realno. Telekom ima dosta mana. Privatizacija jeste najprihvatljivije rešenje. Ne rešava sve probleme, može da donese nove, ali rešava ono što država nije u stanju i tačka. To je siže.

A odgovor na tvoje pitanje je: zato što smo tek tad bili u finansijskom kolapsu.
I ostaćemo u njemu, sve dok se SVA javna ne re-organizuju. Tako da im investicije budu primarne, a i iskustvo korisnika.

A vlasnička struktura je svakako deo: reorganizacije. I biće je.

nije sbb nas, treba ga nacionalizovati. sto se tice onog, mene su u skoli ucili da je nacionalizam dobar, sovinizam je los.

Poslednja izmena:
pa bice nacionalizovan kadtad. sve ce to narod pomlatitu

Pre toga će biti - prodat. Jer inbesticioni fond - investira, završi ciklus, pa proda.

Za veću cenu nego Telekom.
S tim što tu cenu saznati nećemo, a ovu drugu hoćemo i biće predstavljena kao veliki podvig i uspeh vlasti.

Je l hoćete domaći SBB? Može.
Ali će tu cenu morati da plati Srbija. Koja te pare nema.

Evo danas slikao. Postavili su prosle godine. Pa ko je upuceniji da mi objasni o cemu se radi. Da li da se nadam. :) Ili smo mi samo na putanji tog optickog kabla. Koliko sam razumeo komsinicu da je ovo (ne znam kako bih ga nazvao) glavno za ceo blok zgrada i da svako malo zovu da otkljucava vrata da bi mogli nekog da prikljuce.

IMG_0990.jpgIMG_0993.jpg

Ova poslednja je izokrenuta. Tu u sivi ormar ulazi kabl.

Poslednja izmena:
Keops, ljudski zivot je i dalje ogranicen na nekih 100ak godina. Skrati taj ep u nesto sto ce neko procitati :)

Prodaja ce se desiti, to stoji. Ali mozemo izmeniti kada, i kako.

Pazi, ipan je postavljen do podruma, kao i u centru, tako i kod tebe. Od ipana ide dalje bakarni kabl.
Da, nadaj se, trebalo bi da nastave od tog ipana optiku, samo ne znam kada.

Teško da sam samo to rekao.

Ali koga mrzi da čita - ne mora.

Samo mi je mnogo iritantno kad na IT forumu, gde bi trebalo da dolazi iole osvešćen svet, čitam: naše vs njihovo. Sve je to: naše.

I treba ga sagledati realno. Telekom ima dosta mana. Privatizacija jeste najprihvatljivije rešenje. Ne rešava sve probleme, može da donese nove, ali rešava ono što država nije u stanju i tačka. To je siže.

A odgovor na tvoje pitanje je: zato što smo tek tad bili u finansijskom kolapsu.
I ostaćemo u njemu, sve dok se SVA javna ne re-organizuju. Tako da im investicije budu primarne, a i iskustvo korisnika.

A vlasnička struktura je svakako deo: reorganizacije. I biće je.

Pokusali oni da prodaju, ali niko nece da kupi.
Sad mogu da urade udar sa optikom, da naprave dobar profit, izlaz iz kredita (ako su pametni).
A posto nisu pametni, verovatno i tu spremaju za prodaju, samo pumpaju vrednost firme.

?? Pa mogli su prodati, samo i oni nisu bili glupi da prodaju za 1.4 milijarde.
Kredite moze Telekom da otplati expreno, ali ne znam da ima uopste nekih vecih sada?

Pazi, ipan je postavljen do podruma, kao i u centru, tako i kod tebe. Od ipana ide dalje bakarni kabl.
Da, nadaj se, trebalo bi da nastave od tog ipana optiku, samo ne znam kada.

Jel mislis ovo na slikama? Nije u podrumu vec u prostoriji u prizemlju gde je i strujomer. Posto sam sad pod ugovornom obavezom do maja 2018 kod EUnet-a nadam se da ce biti nesto do tada. Bitno mi je samo da znam da li mogu da racunam na vece brzine D/U. Mogu da im postavim zahtev za proveru ali citajuci ostale teme o Telekomu i iskustva drugih clanova foruma nisam nesto optimista.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno