Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Nema sta da se ceka, ne rade samo jedni, rade vise njih. Sto se tice NBG-a, tu je samo pitanje uvodjenja ka krajnjim korisnicima. Glavna infrastruktura je uradjena.
Mali edit za predhodni post. Mislim da ce centar ici mnoooogo brze, gledace minimalno da kopaju gde moraju, a posle produzavaju u sahte.
Kako sam gledao, ulica je bila prokopana, do pola kneza, a onda je uvedeno u sahtu (donji levi ugao na slici).

Tako da, cenim da ce brzo ici kabliranje i ka Paliluli.
A koliko se i ja secam, kod Tasmajmadana ima optika sprovedena, idi do Postanske stedionice, bleni dole i vidi gde je trotoar rasecen. Mislim da ces naci i plocicu gde pise opticki vod.

Blizu mog ulaza zavrsava mikro rov sa optickim kablom od Nuba investa (ima plocica sa natpisom). Da li bi taj opticki kabl mogao da se iskoristi ili ne moze zbog pravne procedure i sudjenja bivsem ministru. Koliko se secam kad sam svojevremeno zvao Targo receno mi je da je to neki kabl koji je isao od magistralnog voda.

Poslednja izmena:
To je glavni magistralni vod, za tvoju zgradu treba da izvuku jedno vlakno i da dovedu do tvoje zgrade.
Sada sa Nubom je to nemoguca misija.

Sent from my SM-N935F using Tapatalk

Kraj se nalazi izmedju dva ulaza s'tim da je moj ulaz udaljen par metara od kraja mikro rova i plocice. Predpostavljao sam da to sa Nubom nece ici ali rekoh da pitam. U tom slucaju ce morati da kopaju paralelno.

U Jasici prema Srnju telekom razvuko optiku preko eps mreze.Krenuli i prema mom selu ali nekih 500-600m i tu su stali.

Moram da demantujem sebe.Mrezu razvlaci sbb, saznao sam pre nekoliko dana, primetio sam one prikljucke za koksijalni kabl.

Kako je krenu sbb da se siri telekom moze uskoro katanac da stavi na firmu ako nista ne preduzmu.

Ma jadni oni :)

Dovoljni smo Telekomu i mi po selima sa ADSL i kriminalno lošom infrastrukturom bez ikakvog izbora..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ima li negde u bloku 8 ponuda TS za optiku?
U međuvremenu, čekajući istu, kod menu u ulazu kad sam došao kući sa posla u petak vidim postavljena nova vetrikala sa kablovima pored postojeće (IKOM).
Verovatno su bušili pre podne. Sutradan okačen papir da će neka firma izvoditi radove (za RV) narednih dana na uvođenju signala za kablovsku TV.
Inače IKOM-ovi kablovi dolaze sa krova a ovi od RV-a iz podruma. Naravno nas stanare niko ništa nije pitao...

A IKOM ti je sad i zvanično SBB

Znam, ali SBB više ne radi optiku, barem za sada. Uveo bih ftth kod Telekoma koji se mota tu okolo pa nikako da svrate u moj blok. Ili barem ja ne znam da su tu pa pitam. Plašim se da nas predsednik KS ili KS namerno ne obaveste da je stigla ponuda iz nekog razloga. Vidiš kako vertikala nikne dok si reko keks... Naravno konkurencija je dobro došla i mogućnost izbora ali...

Poslednja izmena:
Malo sam istrazivao ovih dana. Koji je razlog zasto kablovski operateri ne menjaju infrastrukturu.
1) preskupo je da se menja postojeca kablovska infrastruktura za opticku
2) docsis 3.0 trenutno podrzava do 1gbps
3) uvodjenjem docsisa 3.1 na istu tu infrastrukturu brzina moze da ode na 10 gbps uz mogucnost simetricnog interneta.

E sad kontam, ako hoce da sbb, ikom da pariraju ubuduce ako telekom ubaci optiku, oni mogu samo da zamene docsis 3.0 za 3.1 bez menjaja kablovske infrastrukture.

Da cable moze da izvuce 10Gbps ne bi nigde u svetu koristili optiku KTV operateri.
I 1Gbps je vec malo, jer oni kace sigurno barem 50 korisnika na jedan cvor, a limit je po cvoru, ne po modemu. Znaci ako svi pocnu da koriste, ni 20 ne mogu da prebace.

A kod nas me ne bi cudilo da i 500 korisnika stave na isti cvor ;)

Poslednja izmena:
To si malo omanuo. U stvari malo vise. Sadasnji docsis 3.1 moze 10gbps / 1gbps upload ( u Srbiji je zastupljen docsis 3.0 1 gbps/100 mbps up), trenutno u povoju simetricni docsis 3.1 10gbps/10gbps.
Tacnu brojku po cvoru ne mozes znati, ne mogu ni oni znati, osim ako ne izvrse neki omanji trial and error. Sto znaci, stave djuturice 50-100 korisnika na cvor, vide koliko je cvor opterecen, ako moze da izdrzi cvor ok, ako ne, smanjuj na optimalnu brojku. Plus odkud znas koliko cvoriste moze da izdrzi, optika moze lezerno na 100 gbps bez ikakve frke. I vise.

Svaki isp koristi optiku, samo sto je kod nas zastupljeno da ka krajnjem korisniku ide coax. On je ranije bio jeftiniji od optike, danas se situacija menja gde oprema i kablovi pojeftinjuju.
Sve u svemu, meni mirise da to sto sbb radi, iako telekom sada krece u napad sa otpikom, sbb moze da se upgraduje na docsis 3.1, i da bude ubuduce konkurentan.

Cak, mi i mirise za telekom, ako ne da svima optiku, i budu radili skracivanje parice ka korisniku, oni ubuduce mogu da rade upgrade i na gdsl. Vdsl u najmanju ruku.

Koliko ja shvatam docsis, to ogranicenje je po cvoristu, nebitno je sto od njega ide optika, zar ne? Inace gde bi bilo to ogranicenje uopste? Po korisniku nije.

Znam odlicno na nekim cvoristima koliko ih je, i ne mrdaju da to povecaju. Kod mene u zgradi recimo, i vec im odlaze korisnici, pogotovu sto Telekom radi odlicno, a vecina samo zbog neta i ima SBB (mladji dosta ljudi)

Cvoriste se ogranicava, za onoliko korisnika koliko mora da izdrzi. Cvoriste ti je zapravo jedan obicni media converter koji pretvara elektricni u svetlosni signal i obrnuto. Koja tehnologija dalje od tog media convertera ide ne znam. Predpostavljam epon. Docsis modulira elektricni signal kroz frekvencije, te je trenutno moguce 1 gbps/100 mbps po korisniku.

E sad, tu imas i provisioning kanala, posto je poznato da je kablovska infrastruktura, deljena infrastruktura dok xdsl i fttx nisu (zato osetis manji pad brzine u vecernjim casovima kada je cvoriste opterecenije, ili cak ako je cvoriste dobro podeseno kao kod mene , ne osetis pad brzine, ali vidis da mu treba nesto vremena da ucita neku stranicu). Zapravo zbog tog deljenja kanala nastaju i najvise problemi, ako isp ne optimizuje dobro u vecernjim casovima svi ce se tuci za protok.

Nece povecavati cvoriste, oni su predvideli da npr tvoja zgrada ima 200 korisnika (lupam), posto su se oprobali ranije, znaju koliko 200 korisnika moze da bude opterecenje, podese cvoriste i to je to. Tu je cak i faktor da nece svi uzeti sbb, neko ce i na telekom, vip itd itd (drugi vid transporta osim coax kabla). Te mogu da se igraju da povecaju brzine.

Saznao sam da se vrše neki radovi u centrali u Krnjači, od februara, na mojoj liniji, te bi uskoro trebalo da imam brzine veće od 20 mbs. Mada su deficitarne parice koje se čekaju. To je informacija koju sam dobio u Telekomovoj poslovnici.

SBB neće da pređe na optiku iz samo jednog razloga.
Njihove cene su toliko visoke da se podrazumeva da je u toj ceni optika,odnosno sbb mora da uloži pare za optiku ali cenu ne može da poveća ,jer je već jako visoka.Dokle god raja plaća tu cenu na koaksijalcu, ,njima se ne isplati da ulažu pare.Prvo treba da im se vrati lova od kupovine,pa tek onda idu ulaganja ,ako se dotle ne prodaju drugome.
Sve u svemu ,oni će poslednji preći na optiku i to su uvideli mali optičari kao i TS.

Poslednja izmena:
Ima logike

Sent from ass

Zato su i obustavili dalje optičke usluge,jer bi se odmah koaksijalna raja pobunila tipa:eek:ni imaju a mi nemamo a plaćamo isto,ili nešto tome slično.Nove priključke rade samo sa koaksijalcima, na pitanje zašto ne optika,monteri kažu samo zbog love-novih ulaganja.

Poslednja izmena:
Zar je opticki kabl toliko skuplji od koaksijalca? Mogu lepo da dovedu opticki kabl do zgrade (nadzemno ili podzemno), a do stanova da ide koaksijalac, i to je bolje resenje jer je agregacija tad samo na nivou zgrade. Time bi resili problem sa agregacijom, packet loss-om i varijacijama pinga usled opterecenja cvorista.

To i rade,ali neće optiku do stana,a samim tim nema i optičkih net paketa o kojima svi toliko sanjamo.

Poslednja izmena:
Preci ce eventualno na Docsis 3.1 (zamenice postojece Docsis 3.0 CMTS-ove sa 3.1), dovesce optiku do zgrada, a do stanova ce ici koaksijalac, uvesce verovatno IPV6 i to je verovatno sve sto se tice SBB-a.

Poslednja izmena:
Zar je opticki kabl toliko skuplji od koaksijalca? Mogu lepo da dovedu opticki kabl do zgrade (nadzemno ili podzemno), a do stanova da ide koaksijalac, i to je bolje resenje jer je agregacija tad samo na nivou zgrade. Time bi resili problem sa agregacijom, packet loss-om i varijacijama pinga usled opterecenja cvorista.

nema potrebe za kablovske operatere, skupo je ponovo uvodjenje kablova. Njima se isplati da dokupe docsis 3.1 i imaju 10 gbps/1gbps. Optiku moze samo telekom postaviti, ili neki drugi provajder.

edit, posto vidim da su kucane poruke u isto vreme :D

ipv6 da su hteli da uvedu, uveli bi odavno, vidis da natuju djubrad. Ja jos imam kod ikoma privilegiju da dobijem javnu ip adresu, najjaci paket, i to bez ugovorne obaveze. Cutim i pokrivam se preko usiju, ne zalim se!!!!!!!

Poslednja izmena:
nema potrebe za kablovske operatere, skupo je ponovo uvodjenje kablova. Njima se isplati da dokupe docsis 3.1 i imaju 10 gbps/1gbps. Optiku moze samo telekom postaviti, ili neki drugi provajder.

edit, posto vidim da su kucane poruke u isto vreme :D

ipv6 da su hteli da uvedu, uveli bi odavno, vidis da natuju djubrad. Ja jos imam kod ikoma privilegiju da dobijem javnu ip adresu, najjaci paket, i to bez ugovorne obaveze. Cutim i pokrivam se preko usiju, ne zalim se!!!!!!!

Sto je najgore, Docsis 3.0 je zapravo i doneo podrsku za IPv6, njihova oprema podrzava IPv6! Sto ne pocnu da dodeljuju IPv6 adrese? Ne znam sta se vise ceka. Najlakse je NAT-ovati i pritom ne dodeliti korisniku javnu IPv6 adresu.

DOCSIS 3.0
Released in August 2006, DOCSIS 3.0 significantly increased data rates (this time both upstream and downstream) and introduced support for Internet Protocol version 6 (IPv6).

Kako optika kosta vise? Pa vani paketi sa optikom su jeftiniji od DSL/coax paketa kod istog operatera, koliko se secam?
To sto ih kosta da menjaju kablove je drugo.

To moras da pitas njih sto ne uvedu. A ako je moja predpostavka tacna, a mislim da jeste, ili cekaju da na nivou vise operatera padne dogovor o zakupljivanju adresnog ipv6 bloka, ili ne zele da daju pare.
Mozda imaju dovoljno u ipv4 adresnom bloku + nesto korisnika natuju i to je to.

Optika je svih ovih godina kostala ihahaj dosta skuplje. To sto vidis da tek sada stavljaju, to samo znaci da eto nesto je pojeftinila, ali to ne znaci da 1m coaxa isto kosta kao 1m optike.
Plus, lakse je sprovesti 100 metara coaxa, taj kabl mozes da ugibavas, lako se postavlja, lako mozes da splitujes, ovako je fizicki optorniji na ostecenja nego fiber.

Pa vani jeste sve jeftinije, drugi poreski sistemi, ipak si zaboravio da ovde imas porez + doprinose + pdv na odredjeni proizvod, pa nemoj ni da te cudi sto je sve skuplje.
Opet, ja sam samo izneo stav kako ce sbb da parira telekomu za brzine, a to je uvodjenjem docsisa 3.1, ili cak da stavi noviji docsis 3.1 gde moze 10 gbps: 10 gbps. Tu je u startu prevazisao telekom, gde se oni inicijalno igranicavaju na gpon tehnologuju 1gpbs dwn/2gbps up.

1. Ne postoje doprinosi na proizvod ;)
2. Kao sada 10/10Gbps za Docsis 3.1, kad je bilo 10/1?:)
3. 1/2 DL/UL? :D

1. Ne postoje doprinosi na proizvod ;)
2. Kao sada 10/10Gbps za Docsis 3.1, kad je bilo 10/1?:)
3. 1/2 DL/UL? :D

Druze, vidim da se ti sprdas, ali da ti odgonetnem :)
1: doprinosi na plate, 33%, na proizvod utice porez + pdv. Sve utice na formiranje cene usluge.
2: sadasnji docsis 3.1 ima 10gbps dwn, 1gpbs up, unapredjeni, ce imati simetriju 10 gbps/10 gbps , googlaj cable labs, bas lepo su predstavili
3: da! Ako nisi znao gpon moze da ima rate 1,2 gbps down/ 2gbps up, izguglaj, proverena informacija. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno