Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Druze, vidim da se ti sprdas, ali da ti odgonetnem :)
1: doprinosi na plate, 33%, na proizvod utice porez + pdv. Sve utice na formiranje cene usluge.
To sve postoji i u celoj EU - cesto i vece nego kod na.

2: sadasnji docsis 3.1 ima 10gbps dwn, 1gpbs up, unapredjeni, ce imati simetriju 10 gbps/10 gbps , googlaj cable labs, bas lepo su predstavili
To je isto kao i da kazes googlaj 5G, bice sutra kod nas... ne verujem da ce i 3.1 pustiti do kraja 2018., naravno u nezvanicnom dogovoru sa drzavom (Telekomom)
3: da! Ako nisi znao gpon moze da ima rate 1,2 gbps down/ 2gbps up, izguglaj, proverena informacija. :)
Veci Up od downa? Cool ;)

Kada ce pustiti, to moj nije problem, ja sam samo izneo resenje kako mogu da pariraju telekomu. Oni ni 4g nisu pustili u full pogon, niti ce ikad, nema potrebe da dokupljuju 5g, bacili bi pare.
Ima jedan problem za eu - tamo postoji trziste, dok ovde ne, te problem oko poreza tamo ne postoji :)

edit: 5g nastaje iz problema da bi mobilni operateri parirali obicnom telekomu, tako da priblize brzine optici. Modulacija signala nije bio problem da podrzi 5g, problem je bio u hardveru, gde hardver nije mogao da podrzi te brzine, te su morali blisko da saradjuju sa proizvodjacima procesora (intelom) da bi resili ovaj problem.

Poslednja izmena:
5g ide na ospluzivanje mnogo veceg broja korisnika po BS nego sto se ide na cisto povecanje pojedinacne brzine po korisniku. To je neki primarni cilj.

Nešto je zamrla ova tema razvoja optike preko Telekoma - mts.
Ima li uočenih aktivnosti na terenu. Da li ikoga priključiše FTTH?

koliko sam video, neko je na sbb threadu slikao kako rovare kanale u Subotici, i jos rekao da citava Subotica ide pod gpon.

Zar to u SU sa optikom ne radi SBB? To nema veze sa ovim "All-IP" zajedničkim projektom Telekom + Huawei.

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Blok 9b,bili kod nas u ulazu pre nedelju dana,dobili su saglasnost kucnog saveta.Pravi se ugovor izmedju kucnog saveta i Telekoma,a kasnije ko bude hteo da se prikljuci sklapa ugovor sa Telekomom.Podizvodjac je Novatel,kako mi rekose uvodjenje optike bi bilo u maju,a kad bude prosla vertikala optike,kasnije i prikljucenja ko bude zeleo.Tako da ima aktivnosti na ovom projektu.

Ima li neko info za radijus vektor ,odnosno metro star, šta se dešava po pitanju širenja optičke mreže?

Dok ne vaskrsne Targo nece RV nista menjati.
U novom naseljima ce stavljati najnoviju opremu, dakle optiku i odgovarajuce pakete koj nudi u MS, a stara mreza ce ostati jos verovatno dugo vreme na bakru, s optikom u podrumu (gde je to uvedeno) ili kako su vec razvukli mrezu kojekude...
Imao sam priliku da pitam majstore da li znaju kad ce optiku rv da montira i odgovor je bio jasan i kratak, "NIKAD".

Heh mnogo znaju ti monteri, veruj mi mi na forumu vise znamo od njih.
Bas danas pitao montere Ikoma da li znaju ista o preuzimanju sta i kako ce to teci, kaze mindjusar da cuo sam kao da ce da nas kupi Sbb, ja reko nece da vas kupi, vec vas je kupio sa 100% akcija, eto vidis da ti znas vise od mene. Reko vidim, ajd zdravo.

Ti monteri su u fazonu dnevna doza prosecnog srbende. Ne znam sta ste ocekivali da dobijete od informacija.

Ja nista, sto sam i dobio, nego mi se caskalo sa nekim usput dok sam cekao pljeku :)

mlate praznu slamu, prenose jednu te istu vest sto znamo.
Pre ce neko selo dobiti optiku nego sam centar Beograda. Ali ajde da vidimo kako ce se razvijati situacija!!!!!!

Zamislite samo koja će to strašna brzina biti 2020-te: celih 30 megabita, vau, to će biti neverovatna brzina... Već neko vreme je 25-30-40 Mbps najmanji paket kod kablovskih provajdera, a telekom i država će spucati milijardu da bi 2020 to čudo od brzine omogućili svima. Da omoguće svima da koriste postojeću kanalizaciju (ako već ne daju kablove koje smo mi platili a telekom prisvojio) imali bi veći rezultat za kraće vreme.

Pa pola Beograda nema kanalizaciju a ne neka manja mesta. Sta reci ...

Ako planiraju da ozbiljno ulazu u infrastrukturu u buducnosti onda bi svakako trebalo da rade i drze se samo FTTH-a!
S' obzirom kako multimedijalni sadrzaji napreduju i na njihovu velicinu, svi ostali vidovi konekcija (FTTC,FTTB ...) ce za par godina biti usko grlo! ;)

Sve u svemu, kako su najavili do 2020te, Beograd bi trebalo naveliko da se radi, kao da se ide dalje u unutrasnjost.
Od toga vidjam samo NBG (koji vec naveliko ima infrastrukturu), i tek periferija Beograda, i tek nesto okolo Beograda.

Da nam je samo znati plan rada, kako sta i gde, pa da znamo da li ce za 2 godine, ali za barem te 2 godine da dodje u datum!

Sto ne stave mapu pokrivenosti Net Optike po svim drugim gradovima,
osim BG, NS, KG i Nisa. Kao i mapu unutar tih najvecih gradova.
A zna se da vecina malih opstina nema mogucnost
za preko 10Mb/s.

Baš i ne nalazim tu "osnovnu" mapu.

Treba da se otvori tema o pokrivenosti prvo VDSL-a
Jer oni obecavaju 30 mb a sada ne daju nista preko 10mb.
Dalje treba da se pokrene isto i pokrivenost SBB kablovske mreze,
pa i sada ove optike sa kojoj MTS krece u rat sa SBB.
Ali sve im je to jadno ako samo 10 tak najvecih gradova imaju to.

Pa nije im jadno jer u tih 10-ak najvecih gradova ima 70% stanovnistva, ostatak su vecinom ljudi po selima i malim varosicama gde ima jako mali broj mladih kojima je zaista 1/1Gbps potreban.
To sa ekonomskog aspekta, a sa ljudskog je kako ti kazes, e sad ekonomija i ljudskost u doba "demokratije i kapitalizma" ne idu ruku pod ruku, nazalost.
Dakle da budem jasan do kraja, zao mi je sto svi nece imati optiku ali to ne znaci da nece rasturiti SBB ako ponudi optiku u 10 najvecih gradova.
Surovo ali tako je, nazalost.

Surovo je to prema 70 % vas sto zivite po vecim gradovima i patite za ostavljenim selima i varosicama.

peneda2009, kao neko ko je proveo pola zivota vani u gradu od 10+mln stanovnika i pobegao od istog u Bg (koji je ko selo za mene, bez da uvredim beogradjane), pa slucajom okolnosti zavrsio u naselju dvadesetak km od Bg mogu reci da grad je zakon i pruza mnogo vecu slobodu. Tesko da iko pati za selima i varosicama, a i da pati - to je samo privremena zabluda.

A sta da kazu oni koji u centru BG-a nemaju Nista od Optike i SBB-a i oni su u rangu sela. Zato neka ovi postave na sajt gde ima pokrivenost... A ne da nas farbaju svi od reda...

Poslednja izmena:
attachment.php

Sliku okacio @maki22 .
Polazu optiku preko Knez Mihailove, idu ka Dorcolu.
Obisao radove, prokopali zemlju, stavili tube, kablove, spremaju se da zatvore rupu i da zabetoniraju.

peneda2009 samo opušteno što se tiče centra

Surovo je to prema 70 % vas sto zivite po vecim gradovima i patite za ostavljenim selima i varosicama.
Ne znam druze sto tako govoris, ruzno je.
Inace ja rodjen u BG, brat, majka, otac, deda jedan i drugi, bake takodje, tako da malo si pogresio za mene, ali generalno si u pravu, vecina "beogradjana" pati za svojim selima i varosicama gde su rodjeni.
Imao je nas veliki pesnik dobar aforizam(medju tonom odlicnih naravno) svojevremeno
"Najviše volim Beograd za praznike, tad svi Beograđani odu svojim kućama."
Istina 101%.

P.S.
I ja moj Beograd tad najvise volim, tada je nekako taman(pust), mnogo se dosljaka nakotilo u BG.
Al da ne idemo u off a i da ne krenu neki "beogradjani" da se javljaju pa da krene svirka bolje da zavrsimo ovde sa glupostima, ne znam zasto si ih i poceo al ajde.

Poslednja izmena:
Tesko da ces dobiti mapu pokrivenosti, nije to 4g signal pa da operater izda opstu pokrivenost.
To samo mogu podizvodjaci da ti obelodane sta su pokrili, a sta ce tek pokriti.

U centru imas pretezno sbb/ikom kablovsku kao i xDSL.
Verujem da ce u jednom trenutku se pozabaviti sa centrom, nije lako kablirati ulicu, a kamoli kablirati kroz zgradu cak i postavljati instalacije pored postojecih instalacija drugih operatora.

Nazad
Vrh Dno