IgorHW
Slavan
- Učlanjen(a)
- 15.09.2006
- Poena
- 390
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Intel i7 13700
- Matična ploča
- Asus Prime Z790-A
- RAM
- Kingston 64GB
- GPU
- Nvidia 4070
- Storage
- 2TB+2TB+2TB+8TB+8TB
- PSU
- Seasonic PX-750
- Kućište
- Define R6
- Monitor
- Dell 27"
- Pristup internetu
- Kablovski internet
Svakako ne mozes nekoga da lociras putem IP adrese. Najvise sto mozes da saznas o nekome je njegov provajder/drzavu i eventualno grad.
Pricam o portu sa kojeg ja kao korisnik pristupam nekom serveru. Ukoliko ja kao hosting znam da je neko izvrsio napad na mojserver sa IP adrese 222.222.222.222 i porta 2341 lako cu te informacije proslediti policiji, a oni uz vrlo malo truda provajdera dolaze do osobe.
100 ljudi ima 1 javnu IP adresu i to je sve (pored PORTa) sto neki server vidi. On ne vidi privatne IP adrese niti ga one interesuju.
NAT Ruter zna kome treba da prosledi koji paket tako sto vezuje privatne IP adrese sa koriscenim portom, a sav taj history se cuva - Drzava propisala rok od 2g za koji provajderi moraju da cuvaju ove podatke.
To da je jeftino zameniti gomilu modema je cista glupost. Ako imas 10.000 korisnika koji koriste staru opremu, a nemaju nikakvu potrebu za novijom/boljom. Koji je tvoj opravdani razlog da im svima zamenis uredjaj? ( Ako uzmemo da im ne smeta NAT ili da provajder ima dovoljno ipv4 adresa.)
Pričaš o situaciji gde se radi o nekim kriminalnim aktivnostima i kad to dođe do policije, ali problemi nastaju i u slučajevima gde nekog korisnika banuju zbog neke gluposti pa to dovode mnogo korisnika u nepovoljan položaj jer svi iza te IP adrese budu banovani.
Kako uopšte funkcioniše logovanje NAT saobraćaja? To nije jednostavno kao kad korisnik ima jednu IP adresu od tog do tog vremena, jer svaki NAT korisnik može da ima na stotine konekcija aktivno gde će svaka konekcija da dobije po jedan port što znači da mora da mu se loguje svaki port od kog do kog vremena je korišten. A i pitam se da li zakon zahteva da se loguju portovi na koji te NAT prevodi?
Kažeš "ako uzmemo da korisniku ne smeta NAT", a da li misliš da prosečan korisnik može da prepozna da se nalazi iza NAT-a i da mu smeta? Doći će da kuka na neki forum kako mu neki servis ne radi, a kod komšije na drugom provajderu radi ili će odustati od tog servisa. Kako god okreneš maltretiranje korisnika.
Pre par godina smo na IKOM-u bili iza NAT-a i to je bilo vrlo loše iskustvo jer sam non-stop nailazio na prepreke. Nisam mogao da hostujem web server, RapidShare i njemu slične nisam mogao da koristim skoro nikako, p2p lošije radi, na privatnim torentima se dešavalo da sam banovan pre nego se registrujem, igranje preko mreže nije radilo kako treba, Google malo malo pa proverava da li sam bot, itd. Znači sve najgore za NAT i nadam se da nikad više neću biti nateran da koristim taj pinnacle mrežnih tehnologija.